Dodaj do ulubionych

Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie?

27.02.11, 22:55
Potrzebuję czegoś sprawdzonego.
Z góry dzięki

aldona
Obserwuj wątek
    • mijaczek Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 27.02.11, 23:17
      Nic. Seks nie jest dla 10 latek.

a tak na powaznie to chyba powinnas sie zastanowic co chcesz, zeby twoja 10 latka wiedziala i myslala o seksie i wtedy pod takim katem szukac informacji, co?
      • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:43
        Co ona chce wiedzieć, jest często zupełnie czym innym od tego, co jej mamusia by chciała, żeby wiedziała. Jesli nie dostanie rzetelnej informacji tylko wstydliwe wykrety, wyedukuje się na podwórku czy na przerwie.
        • mijaczek Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 19:13
          ihanelma napisała:

> Co ona chce wiedzieć, jest często zupełnie czym innym od tego, co jej mamusia b
          > y chciała, żeby wiedziała. Jesli nie dostanie rzetelnej informacji tylko wstydl
          > iwe wykrety, wyedukuje się na podwórku czy na przerwie.

ale wlasnie o to mi chodzi... matka pyta sie obcych bab co bedzie dobre dla jej corki... a jak my wszystkie tu stwierdzimy, ze 10-latka powinna wiedziec o seksie tyle co 30 letnia mezatka to co?
          • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 19:22
            yyy, ale ona pyta o coś fajnego do poczytania dla córy, nie o drogę we mgle. A za różne komentarze które się narodziły z tego wątku autorka nie odpowiada.
        • empeczy Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 10:14
          skoro ja jako 10latek wiedzialem juz cos o seksie ( w sensie fantazje itd.) to jestem wrecz pewien, że obecnie 10latkowie wiedza jeszcze wiecej.
      • shigella Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 08.03.11, 22:15
        mijaczek napisała:

> Nic. Seks nie jest dla 10 latek.
        Nie jest. Ale wiedza o wlasnym ciele, dojrzewaniu, miesiaczce moze jej sie przydac, zeby nie wpadla w panike widzac krew, a moze jej sie to przydarzyc jutro czy za rok.
        Musi wiedziec jak zachowac higiene, takze w trakcie okresu.

Jesli sie dowie co to seks, moze jej to pomoc w uniknieciu tegoz przed czasem.
        Powinna sie dowiedziec (bez drastycznych zdjec oczywiscie) o chorobach przenoszonych droga plciowa. Przyda jej sie wiedza o cyklu miesiecznym, plodnosci i swiadomosc, ze jak zacznie z seksem, to moze skonczyc z niemowlakiem.

Fajnie by bylo jej dac ksiazke takze dla chlopcow.
        Opis ciazy i zmian w ciele kobiety fajnie opisano w ksiazeczce Willy'ego Breinholsta "Hej mamo, hej tato".
        Dziewczeciem bedac czytalam bodajze te ksiazke:
        www.medicon.pl/674-o-dziewczetach-dla-dziewczat.html
        Wydalo ja wydawnictwo lekarskie.

> a tak na powaznie to chyba powinnas sie zastanowic co chcesz, zeby twoja 10 lat
        > ka wiedziala i myslala o seksie i wtedy pod takim katem szukac informacji, co?
        Wislocka czytalam w wieku lat 12, podobnie Lwa Starowicza i nie polecialam natychmiast tracic cnoty.
        Jesli mam byc szczera, to predzej polecilabym dziecku Wislocka, ktora wbrew pozorom nie naklaniala do seksu na prawo i lewo, niz np. Bravo Girl czy Dziewczyne.
        Lepiej, zeby dzieciak przeczytal poradnik napisany przez lekarza niz bzdury opowiadane przez kolegow plci obojej.
    • beataj1 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 27.02.11, 23:55
      Sama matką dziecka w tym wieku nie jestem więc bazuje jedynie na opinii koleżanki mającej 11 letnią córkę.
      Ona kupiła swej córce Wielką księgę cipek i polecała ją. Za normalne i bardzo rozsądne podejście do spraw seksu, dojrzewania i kobiecości.

Nie ukrywam że sama bym tę książkę przejrzała z przyjemnością.
    • makurokurosek Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 27.02.11, 23:55
      Chyba Wisłocką, jest dość lightowa , jednocześnie konkretna lecz mimo wszystko konserwatywna więc dziesięciolatka nie odbierze tego jako zachęty do uprawiania seksu a dowie się tego co chyba powinna już wiedzieć.
    • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 00:19
      Zależy od tego, co 10-latka ma wiedzieć o seksie i w jakiej formie miałoby to być podane. Nie można polecić więc niczego, bo nie wiadomo, czego oczekujesz.
      • ihanelma Fajna książka 28.02.11, 13:30
        merlin.pl/Jestem-chlopcem-Jestem-dziewczynka_Roberta-Giommi/browse/product/1,666243.html
        Od ośmiolatka wzwyż. Książka jest podzielona na dwie "dla chłopców" i "dla dziewczyn", oczywiście dzieciaki czytają wszystko wink
        Fajnie, wprost i na temat.
    • marghe_72 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 00:45
      Wielką księgę cipek trudno nazwać ksiązką o seksie..
    • szyszunia11 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 02:08
      rozmowę.
      • lukrecja34 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 07:31
        "przewodnik dla seksolatków" -mój syn był zachwycony big_grin
        • julka.03 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 08:23
          Mnie jedna emama polecila taka ksiazke Na miejsca,gotowe,wzwyz.Lynda Madaras.Jeszcze jej nie czytalysmy z corka ale w opisie jest ekstra i o takie info mi chodzilo.Poszukaj recenzji a dowiesz sie wiecej.
      • makurokurosek Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 08:23
        Po pierwsze nie każda 10 latka zada pytanie na które interesuje ją odpowiedz, po drugie nie każda matka potrafi otwarcie rozmawiać na temat seksu, a wydaje mi się że w tym wieku rozmowa nie powinna sprowadzać sie tylko do miesiączki
        • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:41
          Niektórym pozornie "obytym" matkom i ojcom słowo seks i choćby rzeczowy opis "techniczny" aktu seksualnego (na poziomie rzeczonego 10-latka) nie chce przejść przez usta. TERAZ. Serio-serio wink
    • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 10:50
      becbec5 napisała:

> Potrzebuję czegoś sprawdzonego.

No skoro masz 10-letnie dziecko to chyba jesteś sprawdzona, nie?
      (W ogóle takie duże dziecko to już praktycznie wszystkie podstawy powinno znać, więc czego jeszcze chcesz ją uczyć?)
      • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 11:13
        c2h6 napisała:
        (W ogóle takie duże dziecko to już praktycznie wszystkie podstawy powinno znać,
        > więc czego jeszcze chcesz ją uczyć?)

A co masz na myśli pisząc o podstawach?
        • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 11:24
          jusytka napisała:

> c2h6 napisała:
          > (W ogóle takie duże dziecko to już praktycznie wszystkie podstawy powinno znać,
          > > więc czego jeszcze chcesz ją uczyć?)
          >
          > A co masz na myśli pisząc o podstawach?

Oczywiście występowanie, fizjologię i anatomię bocianów oraz kapusty.

Podstawy tego "skąd się biorą dzieci" są dość szerokie, mam tu upchnąc cały wykładzik? Zapytaj może jakoś inaczej.
          • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 11:32
            Skoro jesteś przekonana, że tajemnicze podstawy powinni znać, więc byłam ciekawa co doładnie masz na myśli - wydaje mi się, że nie jest do wyjasnienia potrzebny wykładzić...
            • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 11:47
              jusytka napisała:

> Skoro jesteś przekonana, że tajemnicze podstawy powinni znać, więc byłam ciekaw
              > a co doładnie masz na myśli - wydaje mi się, że nie jest do wyjasnienia potrzeb
              > ny wykładzić...

Nie, wystarczy odpowiadać na pytania dziecka odkąd zaczyna pytać. Wtedy nie musisz robić nudnych wykładów.

Dla uproszczenia proponuję żebyś zamiast oczekiwać ode mnie specyfikacji podstaw wiedzy o rozmnażaniu zapytała po prostu zgorszonym tonem "czy uważasz że 10-latka powinna już dawno wiedzieć o X?"

No więc jakie "X" potencjalnie znane 10-latce tak Cię niepokoi że chcesz sprawdzić czy ono jest w tym, co ja uważam za podstawy?

• jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 11:59
                c2h6 napisała:
                >Nie, wystarczy odpowiadać na pytania dziecka odkąd zaczyna pytać. Wtedy nie musisz robić nudnych wykładów.

Jednak nie każdy 10-latek pyta o seks.

> Dla uproszczenia proponuję żebyś zamiast oczekiwać ode mnie specyfikacji podsta
                > w wiedzy o rozmnażaniu zapytała po prostu zgorszonym tonem "czy uważasz że 10-l
                > atka powinna już dawno wiedzieć o X?"
                Po pierwsze nie oczekuje żadnej specyfikacji, tylko wyjasnienia co masz na mysli, ale widać nie umiesz za bardzo tego zrobić, a po drugie, w którym miejscu mojej wypowiedzi wyczułaś zgorszenie?
                • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:11
                  jusytka napisała:

> c2h6 napisała:
                  > >Nie, wystarczy odpowiadać na pytania dziecka odkąd zaczyna pytać. Wtedy ni
                  > e musisz robić nudnych wykładów.
                  >
                  > Jednak nie każdy 10-latek pyta o seks.

Nie każdy, bo częśc dowiaduje się już wcześniej, a część wcześniej jest uczona że ma się nie dowiadywać (od rodziców).

> > Dla uproszczenia proponuję żebyś zamiast oczekiwać ode mnie specyfikacji
                  > podsta
                  > > w wiedzy o rozmnażaniu zapytała po prostu zgorszonym tonem "czy uważasz ż
                  > e 10-l
                  > > atka powinna już dawno wiedzieć o X?"
                  > Po pierwsze nie oczekuje żadnej specyfikacji, tylko wyjasnienia co masz na mysl

Jak to nie? Pytasz co to są podstawy. Mnie się to z kolei wydaje na tyle oczywiste że w Twoim pytaniu musi się kryć jakieś drugie dno. No ale dobrze, spróbuję. Dziecko powinno w wieku 10 lat już dawno wiedzieć że dziecko bierze się z brzucha matki, w czym dokładnie w tym brzuchu jest, jak sie wydostanie i skąd się w środku wzięło. Z uwzględnieniem tego, po co w ogóle w całym przedsięwzięciu był potrzebny ojciec.
                  O taką oczywistość chodziło?

> i, ale widać nie umiesz za bardzo tego zrobić, a po drugie, w którym miejscu mo
                  > jej wypowiedzi wyczułaś zgorszenie?

Wieloletnia praktyka. Wsparta choćby postem założycielskim, który ujawnia 10 lat czajenia się przed dzieckiem które teraz trzeba jakoś podłatać "fachową" książką.

• jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:16
                    Pytam co TY rozumiesz przez te podstawy, naprawdę nie rozumiesz o co pytam, czy tylko udajesz?
                    Pytam z ciekawości i tyle, bo taki problem ma wiekszośc rodziców 10 latków, co dziecku powiedzieć i kiedy. Wydaje mi sie jednak, że to jest kwestia indywidualna, związana z różną dojrzałością dzieci w tym wieku i nie powinno się wszystkich 10-latków wrzucac do jednego worka.
                    • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:23
                      jusytka napisała:

> Pytam co TY rozumiesz przez te podstawy, naprawdę nie rozumiesz o co pytam, czy
                      > tylko udajesz?

A co, to jeszcze nie była wystarczająca odpowiedź? No to nie, nie rozumiem co jeszcze mogłabyś chcieć się dowiedzieć.

> Pytam z ciekawości i tyle, bo taki problem ma wiekszośc rodziców 10 latków, co
                      > dziecku powiedzieć i kiedy. Wydaje mi sie jednak, że to jest kwestia indywidual

1) Powiedzieć wszystko co dziecko chce wiedzieć. 2) Kiedy dziecko zapyta.

> na, związana z różną dojrzałością dzieci w tym wieku i nie powinno się wszystk
                      > ich 10-latków wrzucac do jednego worka.

Sorry, ale nie wierzę w dzieci które przez 10 lat nigdy nie zainteresowały się rozmnażaniem.
                      • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:36
                        Widać ja mam nietypowego 10-latka, bo mnie o seks nie pytał i nie mam zamiaru mu na siłę robić wykładów, choć oczywiście jestem na to gotowa, o ile pytania sie pojawią. Przypominam, że o tym dyskutujemy, a nie tylko o rozmnażaniu.
                        Nadal sie nie rozumiemy, wiec kończę te dyskusję, bo nie ma ona wiekszego sensu.
                        • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:45

I śmiesz przyznawać się do tego, że 10-latek nie wiem nic o seksie, nie zna Wisłockiej, wszystkich możliwych pozycji, a już przynajmniej kilkunastu, nie czyta o tym i nie ogląda?
                          Tyś niepostępowa jest, fuj.

smile
                          • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:53
                            Nic tylko iść i upić się wink
                            Ostatnio miałam całą gromadę 10-latków w domu, bo mój Młody miał urodziny i zaobserwowałam, że dziewczyny w tym wieku sa be niestety wink Nie dość, że żadnej nie chciał zaprosić, to reszta mu przyklasnęła, no bo niby po co komu te dziewczyny? wink
                            • ciociacesia myslisz ze jak dziewczyny przestana byc be 28.02.11, 13:14
                              to dziecko bedzie jeszcze czulo sie komfortowo pytajac o sex?
                              • jusytka Re: myslisz ze jak dziewczyny przestana byc be 28.02.11, 13:25
                                Myślę, że takie pytania się z czasem pojawią (tak przynajmniej było u starszego syna).
                            • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:36
                              Nic tylko iść i upić się
                              Ostatnio miałam całą gromadę 10-latków w domu, bo mój Młody miał urodziny i zaobserwowałam, że dziewczyny w tym wieku sa be niestety Nie dość, że żadnej nie chciał zaprosić, to reszta mu przyklasnęła, no bo niby po co komu te dziewczyny?

Nie no koszmar!!!!
                              Impra, laseczki, a on nie chciał żadnej wykorzystać big_grin
                              Do psychologa z nim tongue_out
                              • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:01
                                Masz może córkę? Chyba nie.
                                • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:10
                                  Masz umiejętność prawidłowego odczytywania znaków: tongue_out czy big_grin? Chyba nie.
                                  • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:14
                                    naomi19 napisała:

> Masz umiejętność prawidłowego odczytywania znaków: tongue_out czy big_grin? Chyba nie.

A Ty masz umiejętność adekwatnego ich stawiania? To dlaczego z niej nie korzystasz?
                                  • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:20
                                    No to masz nastoletnią córkę czy nie?
                          • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 12:58
                            naomi19 napisała:

>
                            > I śmiesz przyznawać się do tego, że 10-latek nie wiem nic o seksie, nie zna Wis
                            > łockiej, wszystkich możliwych pozycji, a już przynajmniej kilkunastu, nie czyta
                            > o tym i nie ogląda?
                            > Tyś niepostępowa jest, fuj.

Ano, jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości co siedzi pod takimi niedoprecyzowanymi pytaniami typu "a co to są podstawy" to może sobie zobaczyć powyżej.
                            Skąd się w ludziach biorą te kretyńskie zahamowania, przez które okreslenie "podstawowe informacje" kojarzy im się od razu z Wisłocką i Kamasutrą?
                            • andaba Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:06
                              Moim zdaniem to 10-latce wystarczy wiedza że przy pomocy seksu robi sie dzieci, więcej to chyba na razie nie potrzebuje wiedzieć. zZesztą biorą to w 4 klasie na przyrodzie - w wystarczającej ilości.
                              • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:14
                                Tak, mam syna również w V klasie, dojrzewaniu oraz rozmnażaniu poświęcone są całe rozdziały w klasie IV, które kończą się klasówkami. Ponadto teraz w klasie V doszedł mu przedmiot - wychowanie do życia w rodzinie, gdzie mówi się bardziej o sferze emocjonalnej, czyli o przyjaźni i miłości. Wydaje mi się, że to jest właśnie fajną bazą do dyskusji na ten temat.
                                • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:37
                                  jusytka napisała:

> Tak, mam syna również w V klasie, dojrzewaniu oraz rozmnażaniu poświęcone są ca
                                  > łe rozdziały w klasie IV, które kończą się klasówkami. Ponadto teraz w klasie V
                                  > doszedł mu przedmiot - wychowanie do życia w rodzinie, gdzie mówi się bardziej
                                  > o sferze emocjonalnej, czyli o przyjaźni i miłości. Wydaje mi się, że to jest
                                  > właśnie fajną bazą do dyskusji na ten temat.

Fajną bazą to jest widok rodziców okazujących sobie czułość bardziej niż zdawkowym cmoknięciem przed wyjściem do pracy. I widok znajomych kobiet (albo i matki) w ciąży. I noworodków. Czerwieniąca się nauczycielka stękająca z męką o prąciu to jest jedynie baza do uczniowskich żartów.

(Ciekawe ile z Was sobie od razu wyobraziło że przez "okazywanie czułości" rozumiem sado-maso w strojach policjantów na stole w kuchni, przy którym dzieci jedzą śniadanie)
                              • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:32
                                andaba napisała:

> Moim zdaniem to 10-latce wystarczy wiedza że przy pomocy seksu robi sie dzieci,
                                > więcej to chyba na razie nie potrzebuje wiedzieć. zZesztą biorą to w 4 klasie
                                > na przyrodzie - w wystarczającej ilości.

Hm. A jak się taka 10-latka (albo, hospody pomyłuj, 7-latka nawet) zapyta "ale mamo, a ten seks to jak dokładnie wygląda?" to co zrobisz?
                                Bo ta "wystarczająca ilość" to brzmi dosyć strachliwie. Jakby więcej niż ta "wystarczająca ilość" mogło zaszkodzić.
                                • andaba Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:40
                                  c2h6 napisała:

> Hm. A jak się taka 10-latka (albo, hospody pomyłuj, 7-latka nawet) zapyta "ale
                                  > mamo, a ten seks to jak dokładnie wygląda?"

Naprawdę sadzisz, że przeciętna 10 latka (czy nawet 7latka) nie wie, że to polega na tym, że on jej to i owo tu i ówdzie wkłada? Ostatecznie dziś budowa anatomiczna człowieka płci przeciwnej tajemnicą nie jest i funkcje oprócz wydalniczych poszczególnych elementów też.
                                  A słowo "seks" kojarzy mi sie raczej z innymi funkcjami niż rozrodcze - o orgazmach czy pozycjach 10-latka wiedzieć nie musi.
                                  • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:44
                                    Czasem wie, że "to i owo" tu i ówdzie, ale potrzebuje doprecyzowania i odpowiedzi na pytania. Bez fałszywego wstydu.
                                    • andaba Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:47
                                      ihanelma napisała:

> Czasem wie, że "to i owo" tu i ówdzie, ale potrzebuje doprecyzowania i odpowied
                                      > zi na pytania. Bez fałszywego wstydu.

Nie wiem, co tu jeszcze precyzować.
                                      A nawet jezeli - to chyba matka, o ile nie została zapłodniona w nadprzyrodzony sposób na pytanie 10-latki potrafi odpowiedzieć?
                                      • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:54
                                        Oby rzeczowo i komunikatywnie. A często rodzice mają barierę wstydu, naprawdę zadziwiająco często... Nauczyciele też są różni.
                                        Poczytanie książki i potraktowanie jej jako bazy do rozmowy nie jest złe. Wtedy dziecko samo sobie pogłębi niektóre rzeczy i dopyta.
                                      • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:54
                                        andaba napisała:

> ihanelma napisała:
                                        >
                                        > > Czasem wie, że "to i owo" tu i ówdzie, ale potrzebuje doprecyzowania i od
                                        > powied
                                        > > zi na pytania. Bez fałszywego wstydu.
                                        >
                                        > Nie wiem, co tu jeszcze precyzować.
                                        > A nawet jezeli - to chyba matka, o ile nie została zapłodniona w nadprzyrodzon
                                        > y sposób na pytanie 10-latki potrafi odpowiedzieć?

No widać nie potrafi, skoro potrzebuje się podpierać "dobrą ksiązką".
                                        • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:58
                                          Czytanie nie boli. Przynajmniej niektórych wink
                                          Książki historyczne czy o kosmosie też są niemile widziane dla twojego potomka? Jak zapyta, to odpowiesz wink Może...
                                          • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:13
                                            ihanelma napisała:

> Czytanie nie boli. Przynajmniej niektórych wink
                                            > Książki historyczne czy o kosmosie też są niemile widziane dla twojego potomka?
                                            > Jak zapyta, to odpowiesz wink Może...

Odpowiem, oczywiście. Tylko że w odróżnieniu od historii i astrofizyki z seksem i rozmnażaniem wszyscy rodzice powinni być nieźle zapoznani, a i temat nie jest aż tak rozległy jak na przykład historia Skandynawii. O historii Skandynawii poradzę poszukać ksiązki. O rozmnażaniu zapytam "o co potrzebuejsz wiedzieć?"
                                            • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:19
                                              A dlaczego nie może sobie poczytać DOBREJ książki na ten temat jak o Skandynawii? Skąd potencjalnie niezaznajomiony z tematem dzieciak ma wiedzieć o co cię spytać?
                                              Rzuci słowo "seks" a ty mu od razu wykład? Czy raczej będziesz sączyć informacje na bazie pytań, a o tzw reszcie powiedzą koledzy durnoty?
                                              • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:31
                                                ihanelma napisała:

> A dlaczego nie może sobie poczytać DOBREJ książki na ten temat jak o Skandynawi

Jeżeli dojdzie do pytania na które rodzice otworzą usta i wystękają "nie mam pojęcia" no to rzeczywiście bez ksiązki się nie obejdzie. Ale, jak mi się wydaje, na razie w ogóle jeszcze nie było pytania.

> i? Skąd potencjalnie niezaznajomiony z tematem dzieciak ma wiedzieć o co cię sp
                                                > ytać?

Dzieciak który w wieku 10 lat nie umie jeszcze zadać ani jednego pytania o seks i rozmnażanie jest po prostu wychowany patologicznie. Bo to znaczy że nikt nigdy z nim o tym nie mówił, a dociekliwość zduszał. To nie musiało być nawet werbalne.

> Rzuci słowo "seks" a ty mu od razu wykład? Czy raczej będziesz sączyć informacj
                                                > e na bazie pytań, a o tzw reszcie powiedzą koledzy durnoty?

Można na pytania odpowiadać na tyle obszernie że durnoty kolegów będą niegroźne (bo albo zostaną zidentyfikowane, albo będą nieistotne).

• ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:52
                                                  Ale ja nadal nie rozumiem - co złego jest w czytaniu o seksie, dojrzewaniu i pochodnych? Dlaczego tylko rodzic ma być kanałem informacyjnym?
                                                  • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 15:04
                                                    ihanelma napisała:

> Ale ja nadal nie rozumiem - co złego jest w czytaniu o seksie, dojrzewaniu i po
                                                    > chodnych? Dlaczego tylko rodzic ma być kanałem informacyjnym?

Inaczej. Czytanie o seksie jest w porządku. I nie o to chodzi żeby rodzic był jedynym kanałem informacyjnym. Ale no wybacz, ja wiem co jest w tych książeczkach "o seksie dla dzieci". Tam są banały które rodzice znają (a przynajmniej powinni) doskonale. Więc z rodzicem który ucieka od prostej rozmowy z dzieckiem do podręczników coś jest nie tak. Te książeczki po prostu powinny być zbędne.
                                                  • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 19:41
                                                    Wiesz co jest we wszystkich? Musiałbyś nic innego nie czytać...
                                                    Ja zakładam, że odpowiedzialny dorosły podsuwając dziecku książkę na kontrowersyjny temat sam ją najpierw czyta. A jak nie chce się przedzierać przez bibliografię - pyta, np na forum.

Ale tutaj autorka dostała mało odpowiedzi na swoje pytanie, za to mnóstwo dobrych rad cioci Kloci i zaleceń, jak powinna wykonać edukacja seksualna JEJ dziecka. Znacie ją i to dziecko?
                                        • andaba Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:02
                                          c2h6 napisała:

> No widać nie potrafi, skoro potrzebuje się podpierać "dobrą ksiązką".

Gdyby w temacie watku było "O dojrzewaniu" "O ciele" "O fizjologi" to nawet bym nie wchodziła. Ale słowa "10-latka i "seks" jednak się ze soba kłócą.
                                          • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:04
                                            A dlaczego? Mówimy o wiedzy, nie aktywności. O małżeństwie jej chyba mówisz, mimo, że to nie jej etap...
                                  • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:51
                                    andaba napisała:

> Naprawdę sadzisz, że przeciętna 10 latka (czy nawet 7latka) nie wie, że to pole
                                    > ga na tym, że on jej to i owo tu i ówdzie wkłada? Ostatecznie dziś budowa anato

10-latka wychowana w stylu "w szkole dowiaduje się wystarczająco" spoko może tego nie wiedzieć.

> miczna człowieka płci przeciwnej tajemnicą nie jest i funkcje oprócz wydalniczy
                                    > ch poszczególnych elementów też.

Jakby nie były tajemnicą to by nie było potrzeba tych wszystkich książeczek "o dziewczynkach dla chłopczów" i odwrotnie.

> A słowo "seks" kojarzy mi sie raczej z innymi funkcjami niż rozrodcze - o orgaz
                                    > mach czy pozycjach 10-latka wiedzieć nie musi.

A stanie się jej coś jak się w trakcie którejś z rozmów dowie?
                              • ihanelma Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:45
                                A zdaniem większości 10-latek to jest za mało.
                            • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:34
                              Skąd się w ludziach biorą te kretyńskie zahamowania, przez które okreslenie "podstawowe informacje" kojarzy im się od razu z Wisłocką i Kamasutrą?
                              Gdybyś temat przeczytała, to byś wiedziała, że jakaś mądra głowa poleciła właśnie Wisłocką, stąd tez Wisłocka w mojej wypowiedzi. Bo nie wyobrażam siobei podania 10-latkowi ani zapodania Wisłockiej ani kamasutry ani filmu porno.
                              Co nie zmienia faktu, ze moja 3-letnia corka praktycznie wie bardzo wiele np o roznicach w fizjologii, ale tez skad sie biora dzieci, co to jest porod itd
                              Radze wiec najpierw wglebic sie w temat, a pozniej dopiero wypisywac bzdury.
                              • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 13:38
                                naomi19 napisała:

> Co nie zmienia faktu, ze moja 3-letnia corka praktycznie wie bardzo wiele np o
                                > roznicach w fizjologii, ale tez skad sie biora dzieci, co to jest porod itd

No popatrz, to 3-latka wie, a 10-latce trzeba specjalnej ksiązki i bazy do dyskusji?
                              • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:21
                                naomi19 napisała:

>Skąd się w ludziach biorą te kretyńskie zahamowania, przez które okreslenie "podstawowe informacje" kojarzy im się od razu z Wisłocką i Kamasutrą?
                                A komu się tak kojarzy?
                                Myślę, że nie powinno sie innych oceniać swoją miarą...
                                • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 15:34
                                  Komu się tak kojarzy? Już wklejam:

makurokurosek 27.02.11, 23:55 Odpowiedz Chyba Wisłocką, jest dość lightowa , jednocześnie konkretna lecz mimo wszystko konserwatywna więc dziesięciolatka nie odbierze tego jako zachęty do uprawiania seksu a dowie się tego co chyba powinna już wiedzieć
                              • jusytka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:42

PS.
                                Przypominam, że dyskutujemy tu na temat wiedzy dzieci o seksie, w tym też twoja 3-latka jest tak doskonale zorientowana?
                                • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 15:32
                                  Dziecko trzyletnie nie ma znać technik seksualnych dających największą przyjemność, nie ma znać rodzajów seksu, nie ma tego seksu oglądać. Jednak tak- może wiedzieć skąd się biorą dzieci. Np mamy taką encyklopedię dla najmłodszych, piękne ilustracje ciekawe historie. Jest też dział: Ciało. Jest dział Zdrowie.
                                  I czytamy, że ząbki myć tzeba, że dziewczynka wygląda tak, a chłopak tak- narysowane oczy, ręce, nawet penis.
                                  że klaudia i tomek bardzo się kochają i postanowili mieć dziecko. Opis jak dzidziuś rośnie w brzuchu, opis porodu, ba rysunek porodu!

Dla niej niczym się to nie różni od działu:telefon, czy księgarnia.

Poza tym taka trzylatka może np powiedzieć, tak było u nas, że tata ma sisię. I tu powiedziałam jej, że nie ma sisi. A ona, że co ma. No że siusiaka.
                                  I czasem informuje np moją mamę, że jej tata jest mężczyzną, że mężczyźni sikają siusiakami i jej tata też.
                    • an.i.ka Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 08:37
                      Ja poleciłabym abyś wybrała się do księgarni i sama przejrzała literaturę na ten temat.

Zdarzają się różne "kwiatki" w tego typu literaturze np., że okres tak naprawdę nie boli i nie ma powodu aby tego dnia wypoczywać kosztem prac domowych", albo jakieś poglądy typu: "kobieta jest tak zrobiona, że powinna coś tam coś tam, mężczyzna jest z natury bardziej zaradny i powinien coś tam, coś tam".

Kilka lat temu chodziłam do liceum i na godzinach wychowawczych dawano nam książki dla osób w naszym wieku, które były pełne przeinaczeń i seksistowskich poglądów... Trzeba uważać. No i jeszcze kwestie typu homoseksualizm (10latka słyszy co się dzieje tv) - też trzeba uważać co się chce przekazać dziecku.

Ja bym nie dawała książki dziecku (nie wiadomo czy przeczyta, czy zrozumie). Raczej omówiłabym tę książkę razem z córką lub po prostu sama bazując na książce przekazała informacje córce.

I na koniec: dzieci nie są takie naiwne jak się wszystkim wydaje, są o wiele wiele mądrzejsze niż myślimy. smile
    • morgen_stern Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:24
      Strasznie przygnębiające jest to, że wciąż istnieją matki, które uważają, że jak dziecko nie pyta, to znaczy, że się nie interesuje. 100 pkt. za naiwność.
      Kiedy ja zapytałam matki, to już tylko kontrolnie (już sporo wiedziałam od koleżanek i kolegów z podwórka, wiedza adekwatna do wieku koleżanek plus wulgaryzmy). Miałam właśnie ok. 10 lat. Odpowiedź utwierdziła mnie w przekonaniu, że lepiej było nie pytać. Pytanie: "Mamo, co to jest seks?", matka: "yyyy eeee yyy to jest jak dwoje ludzi się kocha". Koniec.
      BTW wszyscy, ale to wszyscy faceci, z którymi kiedykolwiek o tym rozmawiałam, w wieku 10 lat miało już za sobą okazjonalny, albo całkiem regularny onanizm.
      • morgen_stern Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 14:25
        P.S. I daję sobie obciąć rękę, że ich matki zapytane zarzekałyby się, że takowe myśli jeszcze nie zalęgły się w ich niewinnych, chłopięcych głowach.
      • naomi19 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 28.02.11, 15:35
        Oczywiście że 10-latka może się interesować seksem. Trudno nie interesować się czymś, czym ociekaja telewizja, bilbordy, gry komputerowe filmy itp
      • virtual_moth Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 09:06
        morgen_stern napisała:

> BTW wszyscy, ale to wszyscy faceci, z którymi kiedykolwiek o tym rozmawiałam, w
        > wieku 10 lat miało już za sobą okazjonalny, albo całkiem regularny onanizm.

Co ciekawsze, takze dziewczynki w tym wieku (a nawet wczesniejszym niz 10 lat) przejawiają zachowania seksualne, w tym orgazmy (bezwiedne). Co wrazliwsze mogą uwazac, ze cos z nimi nie tak, a nawet w ksiazeczkach o tym nie piszą.
    • becbec5 Re: Dziękuję.... 28.02.11, 20:07
      .... za mądre uwagi, tym którzy ich udzieli. A tym którzy musieli się tylko wygadac cieszę się, że dałam taką możliwośc, bo widac na codzień nie mają takich możliwości.

Pozdrawiam

aldona
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Dziękuję.... 28.02.11, 20:20
        raz do roku w skirolawkach tongue_out
    • solejrolia Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 08.03.11, 20:47
      POLECAM: nie o seksie, a o dojrzewaniu:
      allegro.pl/niech-zyja-dziewczyny-poradnik-dla-nastolatek-i1477038701.html
      książka przeznaczona jest dla dziewczynek w wieku 8-13lat.
      moja córka była bardzo zadowolona jak jej kupiłam- ona czytała, po czym przybiegała i sobie gadałyśmy.
      niestety ją wzięła na obóz w wakacje i "mądre" koleżanki oznajmiły, że to książka nie dla niej, po czym książka poszła w obieg. i tyle książkę widziałyśmyuncertain
    • memphis90 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 08.03.11, 20:49
      O dziewczętach dla dziewcząt
      Wielka księga cipek
    • sselrats Opowiedz corce jak ja z mezem zrobiliscie 08.03.11, 23:01
      Wyglada na to, ze sprawdzone.
    • vivien1 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 08.03.11, 23:11
      Polecam książeczkę.

Dojrzewanie
      O czym
      dziewczynki
      muszą wiedzieć ?

Można zamówić w empiku 15zł. Kolorowe ilustracje, bardzo fajna książeczka dla dziewczynek.Córce bardzo się podobała i mam już zamówienie na urodziny dla chrześnicy smile
    • maxnowak Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 01:15
      Tak czytam to forum i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy nikt z was nie pamięta jak to jest być 10-latkiem? Wypowiadacie się o dzieciach jak o stworach z innej planety, a tymczasem nie tak dawno sami tacy byliście. Ja np. pamiętam skąd zaczerpnąłem wiedzę o seksie. Z książek. Jakieś podręczniki, potem wpadła mi w ręce biografia Freuda. Rodzice mieli dość rozumu, by nie kontrolować tego co czytam. Były biblioteki, rodzice też mieli coś w swoich zbiorach. Teraz poszukałbym w necie. No chyba nikt nie sądzi, że 10-letnia bystra dziewczynka nie potrafi znaleźć informacji o seksie w internecie? I to całkiem wartościowych w większości. Właściwie ta dyskusja jest uwłaczająca dla waszych córek. Wy tu się zastanawiacie jak im tu meblować w głowach, o czym mogą wiedzieć, o czym nie. To straszne. Trochę zaufania do własnego dziecka radzę.
      • harwas Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 06:58
        Co Słonko widziało...
        • c2h6 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 09:43
          harwas napisał:

> Co Słonko widziało...

To akurat jest dobrze znany przypadek ciemnoty wciśniętej naiwnym pismakom. Ktoś jeszcze wierzy w tę bajkę?
      • myff Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 11:22
        O, tak internet to rzeczywiście najbardziej wartościowe źródło informacji o seksie, od strony technicznej nie pozostawi żadnych tajemnic przed bystrymi 10 latkami.
        Ja nie wiem jak miałabym zacząć rozmowę o seksie, nie o dojrzewaniu, z 10 letnim ani nawet pewnie 15 letnim dzieciakiem. Dlatego posiłkowałabym się książką. Ot choćby dlatego, że w moim wieku trudno się znowu wczuć w tok rozumowania i stopień zaawansowania 10 latka.
        Być może obecnie dzieci szybciej dojrzewają, a może dojrzewają tak jak kiedyś, ale gdy ja miałam 10 lat chłopaki też były be, a seks był ostatnią rzeczą jaka mnie interesowała. Skąd się biorą dzieci, o komórkach, jajowych, plemnikach, prąciach i sromach dowiedziałam się z lekcji biologii i atlasów anatomii- w wersji mocno uproszczonej, dla dzieci. Ale miało to ten minus, ze jakoś seks był kwestią trzeciorzędną..spółkowanie. A już o emocjach, wzajemnym szacunku, miłości, psychicznej gotowości nie wspomnę.
        Internet bym odradzała.
    • leeloo2002 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 10:04
      o seksie czy skąd się biorą dzieci?
      • sonia.2009 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 10:59
        10-latek, ktory nie wie skad sie biora dzieci?
        hahahahaha

slodkie
        • leeloo2002 Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 11:49
          no ale na techniki współżycia to jeszcze chyba za wcześnie, czy się mylę?
    • falcon_eye Re: Co możecie polecic dla 10-cio latki o seksie? 09.03.11, 10:32
      Encyklopedia Wychowania Seksualnego 10-13 lat

Bardzo wartościowa pozycja, dziwię się że nikt jeszcze nie zaproponował.
      Na allegro za grosze można kupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka