Dodaj do ulubionych

macie robot kuchenny?

08.03.11, 11:38
bo ja mam od wczoraj big_grin
a ze zawsze mialam zwykly mikser od zelmera, krajalnice reczna i tradycyjna babciną tarke za 5,50 boje sie ze nie bede umiala wykorzystac w pelni jego dobrodziejstw smile

o taki mam
https://www.nowetrendy.pl/admin/html/images/newsy/philips%20hr7620_70_rtf_.jpg

pytanie wiec jest takie, do czego Wam sie przydaje i w czym zycie ulatwia
Obserwuj wątek
    • swiecaca Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:42
      mam coś w tym stylu z tym że ma już 10 lat. przydaje mi się bardzo, do ścierania warzyw lub krojenia ich w drobne paseczki do miksowania zup. tylko zastanawiam się czy mój jest felerny czy wszystkie tak mają że jak trę twarde warzywa typu marchew to na tarczy zostają niestarte płaskie kawałki.
      • matsuda Elektryfikacja zagościła pod strzechą n/t 08.03.11, 11:44
        • gaga-sie Re: Elektryfikacja zagościła pod strzechą n/t 08.03.11, 11:50
          Wyżyłaś się? Czy będziesz szukać jeszcze na innych wątkach, komu dowalić?
        • leeloo2002 Re: Elektryfikacja zagościła pod strzechą n/t 08.03.11, 12:47
          zrób sobie koktajl z żółci
      • agata_abbott Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:45
        swiecaca napisała:

> tylko zastanawia
        > m się czy mój jest felerny czy wszystkie tak mają że jak trę twarde warzywa typ
        > u marchew to na tarczy zostają niestarte płaskie kawałki.

Zawsze tak się dziejesmile
    • czarnaalineczka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:43
      mam tylko blender zwykly od ktorego jestem uzalezniona smile

robota nie mam bo mi szkoda miejsca na nieuzywany grat tongue_out
      mam kilka super hiper wielofunkcyjnych tarek , do kropjenia , siekania robienia wzorkow a i tak uzywam noza big_grin
    • frameit Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 11:44
      Nie mam i tez dolaczam sie do zalozycielki watku z zapytaniem czy sie przydaje i czy jestescie zadowolone.
      • agata_abbott Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 11:48
        Co do zadowolenia - tak, bardzo. Szczególnie jeśli chodzi o robienie ciasta - bez robota potrafię zrobić jedynie muffinki, a raz na jakiś czas nachodzi mnie niestety ochota na coś słodkiego - no i wtedy jest jak znalazłsmile Jestem tak przywiązana, że jak spaliłam starego robota, to bardzo boleśnie odczułam tę stratę - no i wytrzymałam bez niego (w bólach) zaledwie półtora miesiącasmile
      • moofka Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 11:50
        a dlaczego robota kuchennego?
        poprawiasz mnie w sensie? big_grin
        • frameit Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 15:41
          Niby tak. Jestem juz tak dlugo na emigracji, ze zapominam wlasny jezyk...wiec nawet nie jestem pewna, czy dobrze poprawilam tongue_out
          • moofka Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 15:53
            no nie za bardzo wlasnie wink
            miec laczy sie z biernikiem

nie miec kogo czego - robota kuchennego tak
            ale miec
            kogo co robot kuchenny

podobnie jak
            miec samochod osobowy
            a nie samochodu osobowego
            albo miec zelazko
            a nie zelazka jednak smile
            • czarnaalineczka Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 15:56
              > albo miec zelazko
              > a nie zelazka jednak smile
              >

ja mam żelazka

2 wink
              • moofka Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 15:58
                ale nie zelazek masz smile
                • czarnaalineczka Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 16:10
                  mam dwoch żelazków i 2 siersciuchów puszystych tongue_out
            • lola211 Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 21:54
              A dla mnie w B.(kogo? co? widze -w domysle) to rowniez robota kuchennego.Tak jak pilota do tv,np.
              • moofka Re: macie robotA kuchennEGO? 09.03.11, 09:13
                i chyba masz racje z ta odmiana smile
                faktycznie robota w bierniku
      • nanuk24 Re: macie robotA kuchennEGO? 08.03.11, 19:30
        Ja jestem fanka zmechanizowanej kuchniwink Robie wszystko by ulatwic sobie zycie w trakcie pichcenia. Jestem kuchenna gadzeciara. sokowirowka jest w codziennym uzytku, blender tez prawie codziennie lub minimum dwa razy w tygodniu, reczny mikser czesto uzywam i ten stojacy tez(glownie do gniecenia ciasta, walkowania i krojenia i do sklejania uszek lub pielemieniow czy jak to tamwink), mam nawet koncowke do robienia kielbas, ktora na pewno sie nie kurzy.
    • agata_abbott Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:45
      Mamsmile Jeden udało mi się spalić (!!!) krótko przed świętami. Drugi - kupiłam w zeszłym miesiącusmile
      Używam głównie do wyrabiania ciast oraz do tarcia warzyw na surówki lub ziemniaków na placki ziemniaczane. Jeśli chodzi o ciasta - genialnie ubija pianę z białek, sieka kawałki masła, miesza, wyrabia.
      Nigdy natomiast nie korzystałam z opcji robienia koktajli (trudno się dziwić - nie lubię ichsmile), nigdy też nie próbowałam siekać w robocie mięsasmile
    • broceliande Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:46
      Nie mam, z elektrycznych gadżetów podoba mi się tylko wyciskarka do cytrusów.
      • sylwia11022000 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:49
        mam w piwnicy
        a w kuchni niezawodny blender
        • moofka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:52
          blender mam w mikserze zelmera
          i korzystam bardzo rzadko
          w sumie tylko do zup kremow (rzadko) albo jak mi sie beszamel skulkuje
          do czego jeszcze wykorzystujcie blender?
          • czarnaalineczka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:08
            zupy krem ( bardzo czesto)
            koktaile wszelakie ( bardzo czesto)
            sosy
            lody wink ( miksuje z jogurtem zamrozone owoce i wychodza lody wloskie big_grin )
            kluski lane big_grin
            czasem blenderem mieszkam kawe tongue_out
            siekam czosnek , cebule, ostra papryke
            jajecznice big_grin i omlety
            ubijam jajka
            kremy
            • czarnaalineczka i jeszcze 08.03.11, 12:13
              pure ziemniaczane
              czasem kurczaka kotu miksuje
              itd
              • czarnaalineczka Re: i jeszcze 08.03.11, 12:15
                hummus
                paprykarz sojowy
                farsz grzybowy smile
          • nenia1 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:14
            Blender wykorzystuję głównie do koktajli - ze szególnym uwzględnieniem truskawek
            lub bananów.
            Prócz tego do siekania cebuli, czosnku, zielonej pietruszki, koperku, ziół, sera na pizzę,
            do robienia zup kremów, ubijania piany z białek na omlet, śmietany kremówki do deserów,
            lodów owocowych, kruszenia lodu, rozdrabniania jabłek, robienia purre z ziemniaków,
            ciasta naleśnikowego itd.
      • joanna266 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:52
        mam i uzywam tylko do scierania ziemniaków na placki.zdecydowanie czesciej korzystam z miksera recznego i blendera.moim zdaniem na same placki dobra byłaby i tarka no ale jak juz jestt robot i zmywarkasmilemoze wytrwanym kuchmistrzyniom przydaje sie bardziej...
        • moofka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:57
          tarke mam ale trzec nienawidze
          ani szatkowac kapusty na przyklad
          i czesto z tego powodu rezygnuje ze swiezej surowki na rzecz ogorka kiszonego wink
          i tu widze glowny kierunek wykorzystania robota
          zapytac wole bo cos co jest oczywiste nie zawsze wpada do glowy
          na forum dowiedzialam sie z emozna robic kako i mikrofali na przyklad smile
          • agata_abbott Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:01
            Mikrofalówka wg mnie ma właśnie dwa zastosowania - kakao i popcornsmile
    • jantarowo Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:49
      ja ma thermomixa- dla mnie cudosmile i nie szkoda bylo na niego kasy bo jest wykorzystywany maksymalnie
    • matysiaczek.0 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:56
      robot jest u mnie po zmywarce na drugim miejscu: robię ciasta (szczególnie chwalę go przy drożdżowych), kroję frytki, paskuję warzywa, plasterkuję warzywa, kostkuję owoce twarde do sałatek, kroję kapuste na bigos w 5 min, mielę mięso na pasztet, oprócz tego: naleśniki, sosy, kremy....długo by wymieniać
      do wyciskania cytrusów nie uzywam, sokowirówki np do jabłek - sporadycznie, ale tez mi sie podoba
      żałuję tylko, że nie miele kawy i ryży oraz że nie obiera ziemniaków

kupiony przy 2 dzieciu do robienia papek - uzyłam raz smile
      • moofka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 11:58
        a frytki i kostki jak?
        jak wyglada taka nasadka??
        • matysiaczek.0 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:07
          a tu masz pdf-a:

www.service.braun.com/line/HH/H3202/H3202_1_MN.pdf
          to nasadka nr 21
      • matysiaczek.0 no i 08.03.11, 12:16
        sałatki na przetwory to sama przyjemność, o placakch ziemniaczanych zapomniałam i babce i kiszce....a dupsko rośnie wink

moze faktycznie blender lepszy ????
    • przeciwcialo Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:02
      Mam Kasię z MPM. Kocham ją nad zycie smile
      • moofka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:05
        wrzucilam te kasie zeby poogladac
        zaiste zacnie wyglada wink
        dostojnie i bogato
        • agata_abbott Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:09
          Kasia była moim poprzednim robotem. Byłam bardzo zadowolona, w zasadzie nie da się kupić nic lepszego w tej półce cenowejsmile
    • nenia1 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:05
      Mam taki

www.eukasa.pl/male-agd/sklep/1148276/philips/philips-hr-7766-13/
      i szczerze mówiąc praktycznie nie używam. Wyciągam go z szafy, gdy potrzebuję zmielić mięso.
      O wiele cześciej korzystam z bardzo poręcznego blendera.
    • spicy_orange Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:16
      ja mam taki:

https://multimedia.agito.pl/image/700x700/0/roboty-kuchenne/siemens-mk-55280-.149441.2.jpg

cały osprzęt do siekania/zagniatania/ubijania plus blender, wyciskarka do cytrusów i sokowirówka - głównie robię w nim sórówki, koktajle i soki, czasem jakiś puchaty deser ubiję. Bajerów do ciasta nie próbowałam bo nie mam piekarnika big_grin znaczy mam elektryczny, ale jak go włączę to mi wywala korki w chałupie i muszę latać na portiernie po klucz do korków-tak więc jakbym nie miała wink
      • iuscogens Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:40
        Teraz mam zepsuty, ale wcześniej używałam bardzo często, robiłam przeróżne pasty kanapkowe (guacamole, humusa, tahini, ze słonecznika), użalam też do rozdrabniania warzyw (np. cebulka pięknie posiekana w parę sekund, kapusta, włoszczyzna), bardzo oszczędza czas. Używałam też do robienia takich papek z suszonych daktyli czy rodzynek, które dodawałam do ciasta zamiast cukru czy do owsianki, robiłam też mleko sojowe. Robiłam też różne masy na strączkowe kotleciki, np. falafle. Ogólnie dla mnie baaardzo przydatna rzecz wink
    • osa551 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 12:49
      Mój robot stoi w piwnicy, tzn jakiś czas temu jeszcze go tam widziałam.
      • morgen_stern Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 13:02
        Masz zamiar może opchnąć? smile
        • osa551 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 18:19
          Ma 10 lat i zepsutą jakąś część przy misce, nie odpalany od 8 lat wink

wiem, wiem, marna ze mnie kucharka, za to kasę potrafię liczyć smile
    • mc30 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 13:20
      ja mam zelmera, bardzo podobny do tego filipsa
      oprócz wielu innych możliwości, możesz tym nożem pięknie sobie też mięso zmielić na mielone, idealne wychodzi
    • mikas73 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 13:31
      Właśnie chcę kupić. Od wczoraj przegladam oferty i już mi głowa pęka, nie mogę się zdecydować: tylko blender czy aż robot kuchenny, wciąż nie wiem...
      Ten twój robot wyglada fajnie, nie jest taki gramotny, jak większość.
    • madame_zuzu Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 15:36
      robota jako takiego nie mam, ale posiadam blender z przystawkami i nie wiem jak wcześniej bez niego zyłam
      o taki mam Kenwooda
      https://img7.burak.pl/img/a/f/d/0/blender-kenwood-kmix-hb791.jpg
    • woman-in-the-city Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 15:47
      Mam, używany jest chyba tylko do wyrabiania ciasta. Częsciej używam w kuchni maszynki elektrycznej do mielenia mięsa i nie tylko oraz niezawodnego blendera. Wszystkie inne kuchenne cuda zajmują mi tylko miejsce w szafce, bo na blacie nie lubię żadnych postawionych na stałe klamotów.
    • mruwa9 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 16:08
      nie mam, nie lubie wielkich, skomplikowanych sprzetow, ktorych montaz zajmuje wieki, a wiecej produktu marnuje sie na sciankach i ostrzach, niz trafia do miski. Moje potrzeby w kuchenne drobne agd zaspokaja mikser zelmer z dzbankiem koktajlowym, blenderem (do sosow itp), oraz maszynka do miesa ( mam zelmer Diana, od 10 lat i bardzo sobie chwale), ktora sluzy do mielenia miesa, maku, ciasteczek kruchych (wyciskanych przez maszynke), ma tuleje do wyrobu kielbas, jesli ktos lubi (ja nie), poza tym ta maszynka ma przystawke -szatkownice, ktorej uzywam bardzo czesto ( do tarcia ziemniakow na placki, warzyw na surowki, szatkowania kapusty do kiszenia). Zaleta mojego zestawu jest szybki montaz-demontaz i niewielkie straty produktow.
    • nanuk24 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 16:11
      Mam robot(y) wlasciwie do wszystkiego, oprocz szatkowania, a tego nienawidze, zwlaszcza pieczarek i cebuli. mam w planach kupic.
      • zuzanna2008 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 21:14
        A te roboty to macie zawsze pod ręką, na blacie? Czy za każdym razem rozkręcacie wszystko i chowacie po szafkach? Ja nie lubię mieć rzeczy na widoku, ale też nie chciałoby mi się za każdym razem wyciągać taki wielki sprzęt i wszystko montować. A dużo jest mycia po użyciu tego?Łatwo umyć te ostrza, skoro są takie ostre?
        • kostruszka Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 21:32
          Mam blender, który kocham miłoscią bezgraniczną, maszynkę do mięsa z przystawkami do szatkowania (rewelka) i sokowirówkę, węc robot jako taki jest mi zbędny smile
        • nanuk24 Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 21:39
          na blacie stoi tylko duzy mikser, do ktorego dokrecam koncowki jak potrzebuje. Reszte, czyli blender, sokowirowka sa schowane w szafce i tak wyciagam - uzywam - myje - susze - chowam, by za kilka/nascie godzin czynnosc powtorzyctongue_out Przywyklam.
    • semida Re: macie robot kuchenny? 08.03.11, 22:25
      Ja Mam Kaśkę od 5 lat.Jest IDEALNA i sprawdza się BARDZO przy codziennym pichceniusmile
    • potworski Hahahaha 09.03.11, 00:27
      Bardzo roztropne=najpierw coś kupić a potem pytać ludzi do czego się to przydaje.

moofka napisała:

> pytanie wiec jest takie, do czego Wam sie przydaje i w czym zycie ulatwia
      • moofka Re: Hahahaha 09.03.11, 09:23
        potworski napisał:

> Bardzo roztropne=najpierw coś kupić a potem pytać ludzi do czego się to przydaj
        > e.

nie kupilam
        sam przyszedl smile
    • mamand Re: macie robot kuchenny? 09.03.11, 08:17
      mam,

i kocham go strasznie smile

mam taki:
      Tekst linka
      • czarneoczy bosch mój ukochany widzę :) 09.03.11, 09:14
        wszytkomający niemal...
        i mam małego blendera też boscha, kupionego w porywie chęci na robienie zupek dla Kluski - leży śliczny w pudełku, Kluska wcina słoiczki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka