Dodaj do ulubionych

Powód dziecko.

21.03.11, 09:11
Dla niektórych powodem żeby nie mieć dzieci jest strach przed utratą pracy.Moja znajoma ma odwrotnie ,zaszła w nastepną ciąże bo nie chciała iść do pracy.To będzie jej piąte dziecko.Mąż owej pani zarabia ok.3 tys.Czy tylko mi się zdaję że to nie fer wobec już żyjących dzieci?Trochę się boje co będzie za pare lat znów dzidziuś?Pomagam jej z dziećmi dlatego taka troska u mnie.Nie wiem jak jej wytłumaczyć że nie tedy droga.
Obserwuj wątek
    • czarna2209 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:22
      A jesteś pewna, że tylko to jest powodem, że zachodzi w ciąże? Pierwszy raz słyszę o takim przypadku.
    • roksanaa22 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:23
      Wprost?
    • gryzelda71 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:23
      Sama w tą ciąże zachodzi?
      • naomi19 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:30
        eee tam, jak baba chce, to facert ma niewiele do powiedzenia w tej kwestii big_grin
    • cora73 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:31
      Wzruszajaca ta twoja troska. Co znaczy "nie fer" w stosunku do zyjacych juz dzieci? Wiesz sa szczesliwe dzieci posiadajace duzo rodzenstwa jak i nieszczesliwi jedynacy. Jak juz tak bardzo sie o nich boisz dlaczego nie pogadasz z kobieta?
      • maghdalena33 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:54
        Taaa szczególnie szczęśliwe są jak nie mają co jeść albo nie ma za co kupić im książek do szkoły wówczas myślę, że tarzają się wprost ze szczęścia.
        Za 3 tys nie wiem jak można przeżyć z jednym dzieckiem i a co dopiero siedem osób. Gdzie do tego rachunki, gdzie jedzenie.
        • deodyma Re: Powód dziecko. 21.03.11, 09:59
          skad wiesz, ze oni nie maja co jesc?
          • mgla_jedwabna Re: Powód dziecko. 21.03.11, 22:02
            Stąd, że nie mają za co kupić?
        • cora73 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 10:09
          Wkurza mnie poprostu dyktowanie ludziom jak maja zyc, ile dzieci posiadac. Dlaczego ty z paru wypisanych zdan wnioskujesz ze ci ludzie nie maja co jejsc? Moze dziadkowie przy kasiesmile wspomagaja rodzine.....co w polsce jest bardzo popularne.
          • maghdalena33 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 10:46
            Dlaczego z paru zdań wnioskuję, ze nie mają co jeść? Po prostu jeśli sami się utrzymują to ciężko mi uwierzyć, ze mając 3 tys opłacą rachunki, kupią żywność która z dnia na dzień coraz bardziej drożeje plus starczy im na podstawowe rzeczy typu ubranie, książki itd. a wszystko to dla 7 osób.
            Poza tym nie dyktuję nikomu ile mają mieć dzieci, jak dla mnie mogą mieć i dziesięcioro nic mnie to nie obchodzi. Irytuje mnie tylko uogólnianie, że im więcej dzieci tym są dzieciaki szczęśliwsze a jedynaki są nieszczęśliwe.
            • deodyma Re: Powód dziecko. 21.03.11, 11:51
              wez jednak pod uwage to, ze ten pan moze zarabiac wiecej, niz te 3 tys na reke, tylko po co ma wszem i wobec o tym wszystkim mowic?
              w dzisiejszych czasach malo kto powie Ci, ile tak naprawde zarabia.

Irytuje mnie tylko uogólnianie, że im więcej
              > dzieci tym są dzieciaki szczęśliwsze a jedynaki są nieszczęśliwe

tu sie z Toba akurat zgodze.
          • mgla_jedwabna Re: Powód dziecko. 21.03.11, 22:04
            dyktowanie ludziom jak maja zyc, ile dzieci posiadac.

Niektórzy ludzie po prostu nie potrafią podejmować racjonalnych decyzji w tych tematach i przydałaby im się podpowiedź np. "kolejna dzieci to kolejne koszty, a wy nie macie za co wyżywić już tych istniejących". Naprawdę wyobraźnia niektórych ludzi nie wybiega dalej niż niemowlęctwo, kiedy dziecko ssie pierś oraz używa łóżka, wózka, ubranek i pieluch tetrowych po starszym rodzeństwie.
    • echtom Re: Powód dziecko. 21.03.11, 10:00
      Dziwne - to ta czwórka nie jest wystarczającym powodem, by zostać w domu?
    • ciuforek Re: Powód dziecko. 21.03.11, 10:02

sd
    • antekcwaniak Rodzina patologiczna ! Wszystko w temacie ! 21.03.11, 10:42

• deodyma Re: Rodzina patologiczna ! Wszystko w temacie ! 21.03.11, 11:52
        rodzina patologiczna moze rownie dobrze byc tam, gdzie jest 1-2 dzieci.
        i nie ilosc dzieci decyduje o patologii tej rodziny, tylko to, jak zyja.
        • mgla_jedwabna Re: Rodzina patologiczna ! Wszystko w temacie ! 21.03.11, 22:06
          nie ilosc dzieci decyduje o patologii tej rodziny, tylko to, jak zyja.

Tutaj ilość dzieci wpływa na to, jak żyją. Przy obecnych dochodach wpływa z pewnością niekorzystnie.
    • suchemajtki Re: Powód dziecko. 21.03.11, 11:17
      Odpowiadam na zaistniałe wątpliwości.Wychowawczy jej się kończył,rodzice powiedzieli że zajmą się dziećmi a ona ma iść do pracy.Decyzja o dziecku była wspólna z mężem on też woli jak jest w domu.Dziadkowie nie są majętni ale trochę pomagają.
      Nie chce jej za dużo mówić bo powie że to nie moja sprawa i w sumie będzie miała rację.Jest dobrą matką ,żyją bardzo skromnie i nie mają wiele wymagań.Może rzeczywiście się czepiam
    • marychna31 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 11:56
      Przecież to są jakieś brednie. Jak by nie chciała po prostu iśc do pracy to by do niej nie szła nie mając nawet jednego dziecka. Żeby zostać w domu nie trzeba koniecznie rodzic dziecka.
    • suchemajtki Re: Powód dziecko. 21.03.11, 12:08
      To nie są brednie jak będzie na wychowawczym to dostaje zasiłek plus rodzinne i to jest jakieś 900 zł.Ma taką małą pensyjkę i może siedzieć w domu.
      • marychna31 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 12:19
        Zasiłek rodzinny na dziecko do 5 lat- 68 zł, na dziecko powyżej 5 lat-91 zł. Jak z tego zrobić 900 zł?
        Przestań się podniecać cudzym życiem, cudzymi pieniędzmi i cudzymi dziećmi i daj żyć komuś, kogo sama nazywasz swoja przyjaciółką.
        • nunia01 Re: Powód dziecko. 21.03.11, 12:45
          skoro jest na wychowawczym, to przy niskich dochodach należy jej się jeszcze (nie wiem jak to się zwie) zasiłek wychowawczy
      • deodyma Re: Powód dziecko. 21.03.11, 14:35
        czy Tobie zal dupke sciska?
        w takim razie strzel sobie piateczke dzieci i tak jak ona, bedziesz za ta mala pensyjke siedziala w domu.
        chyba nie wiesz co piszesz, jesli myslisz, ze przy piatce dzieci to sie SIEDZI w domu.
        • miaowi Re: Powód dziecko. 21.03.11, 22:10
          Bywają takie co siedzą. A nawet takie, co leżą. Pod stołem na przyklad.
        • mgla_jedwabna Re: Powód dziecko. 21.03.11, 22:10
          Prawdopodobnie starsze dzieci chodzą już do przedszkola lub nawet do szkoły. Żeby mieć pięcioro w domu naraz to się trzeba naprawdę postarać albo z przyczyn ideologicznych odmawiać dziecku kontaktów z rówieśnikami w instytucjach edukacyjnych.
    • zlako-bieta Re: Powód dziecko. 21.03.11, 12:53
      Pisala ze to znajoma a nie przyjaciolka,zasilek wychowawczy to 400zl+rodzinne może jakoś 800 zl.Wiec nie bója.
      • andaba Re: Powód dziecko. 21.03.11, 22:11
        No mądra kobita jednym słowem, zdążyła na czas.

Jak mi sie kończył wychowawczy to chciałam wrócić do pracy. Mąż zrzędził, dzieci płakały teściowa marudziła, ba, nawet moja matka, która pracowała zawsze cedując opiekę nad dziećmi komu się dało psioczyła. Porzuciłam ambitne sprawy, papiery schowałam na dno szuflady i... miesiąc później zaszłam w ciążę. Mąż nie może sobie podarować tego zrzędzenia, do dziś byłabym na wychowawczym smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka