Dodaj do ulubionych

Powiedzcie mi, proszę,

30.03.11, 10:49
jak można kupić działkę, na której jest cmentarz (dowolnej denominacji), jak ci państwo, nawet jeżeli została zakwalifikowana jako budowlana?
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 10:51
      Ale jak to ja mogli?
      Klimatyczne przecież.
      • laaisa Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 10:57
        niech się cieszą, że nie musieli, sami z własnej kieszeni, płacić za utrzymanie tego zabytku, jego renowację i konserwację.
      • sanciasancia Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 15:52
        > Klimatyczne przecież.
        Faktycznie nie pomyślałam. A macewy do tego doskonałe na ogrodzenie i ścieżkę w ogrodzie.
        • krapheika Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 16:07
          Zacznijmy od tego, ze trzeba byc chorym na umysle, by cmentarz jako dzialke budowlana wpisac, obojetnie ile lat ten cmentarz ma. Ci co kupili tez calkiem normalni nie sa. Jak oni chcieli tam budowac, tak po prostu wykopaliby kosci, bez zastanawiania sie i wyrzucili na smietnik.Moim zdaniem nic im sie nie nalezy, za takie postepowanie. Plus dla konserwatora zabytkow, ze w miare szybko sie zorientowal i nie doprowadzil do zrujnowania cmentarza.
          • kota_marcowa Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 16:30
            Moim zdaniem nic im sie nie nalezy, za
            > takie postepowanie. Plus dla konserwatora zabytkow, ze w miare szybko sie zori
            > entowal i nie doprowadzil do zrujnowania cmentarza.

No przepraszam bardzo, oni kupili działkę budowlaną, sami sobie tego w dokumenty nie wpisali. A jak by nie wiedzieli, że tam wcześniej był cmentarz i został wykreślony, tylko np. w trakcie budowy by wyszło? Kanał. I pomijając tu etykę tych państwa, oni kupili działkę budowlaną, z której nie mogą korzystać i wyrok jest sprawiedliwy, bo słusznie można uznać to za wywłaszczenie. A, i do tych, które uważają, że ani grosza nie powinni dostać - oni przecież za tą działkę zapłacili.
            • krapheika Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 16:37
              Oczwiscie slepi byli i przeoczyli dobrze zachowane nagrobkibig_grin podejrzewam, ze wszyscy wiedza gdzie w malych miejscowosciach sa cmentarze, poza tym przy ogladaniu dzialki, raczej ciezko czegos takiego jak cmentarz nie zauwazyctongue_out widocznie dla nich bylo wsio ryba, ze tam cmentarz jest, zamierzali sie pobawic czaszeczkamitongue_out
              • kota_marcowa Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 17:03
                przecież pisałam, że można kwestionowac etyczność chęci budowania domu na cmentarzu, ale może oni etykę i moralność mają w poważaniu - nie moja sprawa. Przy kupnie działki prawa nie złamali, kupili budowlaną, więc skoro państwo zabrania korzystać - państwo płaci. Tak naprawdę powinien zapłacic z własnej kieszeni ten urzędas, który popełnił błąd, ale za błędy urzędasów odpowiada państwo.
                • czarnaalineczka Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 17:09
                  a skad wiesz ze to byl blad ? smile
                  • kota_marcowa Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 17:17
                    > a skad wiesz ze to byl blad ? smile

Bo nie chciałam nazwać dosadniej przekwalifikowania cmentarza z zachowanymi nagrobkami, na działkę budowlaną.
    • czarnaalineczka Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 16:10
      jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo ... big_grin
      • sarah_black38 Re: Powiedzcie mi, proszę, 30.03.11, 18:39
        Dobrze ,że tam chaty nie postawili, bo byłaby historia jak w ,,Duchu" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka