Dodaj do ulubionych

jezyk polski

16.06.11, 20:19
chcialabym niniejszym zwrocic uwage kolezankom, przypie... sie w co drugim watku do niezachowanych zasad jezyka polskiego, ze JEZYK SIE ZMIENIA. juz niejedna prace doktorska napisano na temat jezyka sms-ow, jezyka emaili, jezyka internetu, roznic pomiedzy nimi a jezykiem literackim.

ponizej dowod dla tych, ktorzy mi nie wierza, ze jednak sie zmienia:

"Bogurodzica, dziewica, Bogiem sławiena Maryja!
U twego syna, Gospodzina, matko zwolena Maryja!
Zyszczy nam, spuści nam.
Kirielejson.
Twego dziela Krzciciela, bożyce... "
Obserwuj wątek
    • el_jot Re: jezyk polski 16.06.11, 20:23
      Wiesz, zmienia się głównie słownictwo, 500 lat temu nie było słów: internet, od czapy, zara, itp idt. Pewne zasady są stałe i nie zmieniły się od wielu, wielu lat, np zaczynanie zdania od dużej litery albo zasady ortograficzne.
      • attiya Re: jezyk polski 17.06.11, 11:29
        nie martw się el-jot, za 500 lat słów internet i od czapy już nie będzie
    • angazetka Re: jezyk polski 16.06.11, 20:26
      Język się zmienia, ale w danym czasie obowiązują jakieś zasady i miło byłoby ich przestrzegać.
    • amilos Re: jezyk polski 16.06.11, 20:27
      tak mi się skojarzyło z Bogurodzicą - omawiałam z uczniami w szkole zawodowej , męska klasa - rozmawiamy sobie o archaizmach - za zadanie mieli wyszukać archaizmy w wierszu. I jaki mamy wyraz archaiczny? Oczywiście DZIEWICA.

A co do zmian, zgadzam się, zmieniają się reguły, nawet ortografia.
    • lykaena Re: jezyk polski 16.06.11, 20:30
      I wielka literą już się zdań nie rozpoczyna według ciebie?
      To mi dopiero dowód, Bogurodzica wielką literą, a minnie_su nie, bo język ewoluuje. ROTFL
    • kawka74 Re: jezyk polski 16.06.11, 20:32
      juz niejedna
      > prace doktorska napisano na temat jezyka sms-ow, jezyka emaili, jezyka internet
      > u, roznic pomiedzy nimi a jezykiem literackim.

Czego to ma dowodzić? Różne zjawiska poddawano analizie, co nie oznacza, że są OK.
      Tolerowanie języka internetu wynika z bezsilności wobec nieuctwa i niechlujstwa.
      A z tymi zmianami w języku bym nie przesadzała, w ciągu ostatnich stu lat były może ze dwie reformy ortografii. Zmiany dotyczą głównie słownictwa, co do przecinków i 'ó' - o przewroty ciężko.
    • iwles Re: jezyk polski 16.06.11, 21:26

Owszem, język się zmienia, ale dopóki te zmiany nie zostaną zatwierdzone przez Radę Języka Polskiego są błędem, czy tego chcesz, czy nie.
    • madducha Re: jezyk polski 16.06.11, 23:22
      Zmienia się nie tylko słownictwo ale i znaczenie niektórych słów, np. wypasiony smile

Mimo wszystko jestem za dbałością o język ojczysty, stosowaniem zasad ortografii, używaniem znaków diakrytycznych itd. ...
    • kepucha Re: jezyk polski 17.06.11, 10:31
      Tak, język się zmienia, ale to jest zupełnie inna kwestia niż badanie języków specjalistycznych, etnicznych, środowiskowych itd.
      Zmiany języka na przestrzeni wieków to badania historyczne, diachroniczne (ujmujące język na przestrzeni wieków) i nie mają nic wspólnego z analizą synchroniczną (badanie stanu języka w danym momencie jego rozwoju, najczęściej dotyczy języka współczesnego) - to a propos "licznych prac doktorskich".
      Język smsów, internetu itp. nijak ma się do tej nieszczęsnej Bogurodzicy. To język nowych technologii, służący szybkiej komunikacji, dlatego dopuszcza się w nim skróty, neologizmy, grafikę (emotikony), internacjonalizmy, ale to nadal JĘZYK POLSKI, którym rządzą pewne, jasno określone, zasady ortograficzne, interpunkcyjne i gramatyczne.
      Nie przekonasz mnie, że mogę pisać np. *pujdę, tylko dlatego, że piszę to w internecie, a tym bardziej, że język się zmienia - to nonsens!
      A tak swoją drogą to gramatyka i ortografia mają swoje korzenie w czasach Bogurodzicy właśnie i wbrew pozorom wcale się tak szybko nie zmieniają.
      Zmiany te, jak już, najczęściej dotyczą słownictwa (które zależne jest także od czynników pozajęzykowych), czy wycofywania się pewnych konstrukcji gramatycznych (np. przymiotniki dzierżawcze w języku polskim), rzadko jest to przyjęcie nowych zasad ortograficzno-gramatycznych (ostatni taki zabieg to ustawa Rady Języka Polskiego o łącznym pisaniu "nie" z wszystkimi imiesłowami, proces wdrażania trwał kilka lat).
      Inna jeszcze bajka to język mówiony, ale w internecie, ani w smsie raczej nie mówimy.
    • broceliande Re: jezyk polski 17.06.11, 10:43
      Niestety zmiany języka to proces oddolny i sądzę, że te potworności będą kiedyś poprawne.
      Zawsze razi mnie brak wielkich liter i polskich znaków, nawet, jak się zgadzam z wypowiedziami...

A sama też czasem strzelę błąd, bo ręka z długpisem lepiej pamięta u czy ó. Mój stary błąd to "bierzmowanie".
    • duzeq Re: jezyk polski 17.06.11, 10:54
      Jezyk sie zmienia, ale nikt specjalnie nie uzywa dwoch roznych poziomow jezykowych, piszac na forum czy opisujac swoj zywot w cefalce. Nie da sie. Tu pada wiec na pysk twierdzenie, ze na forum to nie trzeba sie starac, ale tak na codzien, to Miodek by sie zapial z zachwytu.

Jezeli ktos sie polskiego porzadnie nie "naumial", to powinien byc wdzieczny za zwracanie mu uwagi - moze temu komus przyda sie krytyka w pozniejszym zyciu zawodowym. Pracodaawcy to zazwyczaj takie chamy, ktore lubia jak cos napisane jest porzadnie po polsku, z zachowaniem ortografii, interpunkcji, odpowiedniej skladni etc.
    • antekcwaniak Zacznij używać wielkich i polskich liter !!! 17.06.11, 11:14
      Zacznij używać wielkich i polskich liter !!!
      A potem filozofuj o zasadach w języku polskim.
    • attiya Re: jezyk polski 17.06.11, 11:28
      cudowne big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka