kropkacom 21.07.11, 09:36 ...rower? Możecie pisać tylko tak lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:38 I nie chodzi o rower stacjonarny, treningowy Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:40 kropkacom napisała: > ...rower? Możecie pisać tylko tak lub nie. Dzieci ubierają jak się chcą wystroić. My oczywiście że nie - przecież to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:45 Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:41 ubieram kask zakladam mu czapeczke buciki spodenki i kurteczke Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:46 No tak, jeden troll i wypominanie błędu stylistycznego. Strach się bać co będzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:01 Gramatycznego, jeżeli już. Ubierać coś/kogoś można, o ile ubieramy choinkę, dziecko, lalkę. Jeżeli podajemy konkret odzieżowy (buty, sweter, spódnica) to ubieramy się wyłącznie w wyżej wymienione. A kask (hełm, cylinder, beret) poprawnie jest zakładać. Mnie ten coraz częstszy błąd też bardzo drażni. Co do meritum: z dzieckiem o kask walczę, sama nie jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
irina_katodina Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:09 olena.s napisała: > Gramatycznego, jeżeli już. > Leksykalnego, jeżeli już. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:13 rażącego miedzy innymi Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:39 Ja posypać na głowa popiół i iść do Canossa na śniegu, w worku pokutnym i boso. Ja być gupia emigrantka i zapomnieć trudny polski język. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 16:56 Ja tego nie robię, żeby dokuczyć: sama siedzę poza PL i z przerażeniem widzę, że zaczynam walić orty, że czasem nie jestem pewna właściwej odmiany... A to w dużej mierze efekt tego, że błędy lecą w necie, tv, w prasie też są. Jeżeli poprawię twój błąd, to może ktoś, kto to czyta, już go nie popełni, ja go nie przeczytam po raz kolejny i może sama nie nauczę się błędnie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:00 Może Kropka pochodzi z Krakowa lub okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:40 Niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:44 Dzieci tak, ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbrumka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:44 Zakładamy kaski, zarówno na rower, jak i na narty. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:51 Bez kasku na głowie dziecko nie jeździ na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:54 tak tak tak Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:54 sobie nie dziecku bede Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:56 dziecko obowiązkowo, bez kasku nie ma roweru i koniec dyskusji. tata dziecka czasem. ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:02 NIE. Jeśli na podwórko, zrobić parę okrążeń wokół drzewa i po boisku, to dzieci nie ubierają kasków. TAK. Mój mąż ubiera, ale on jeździ bardzo szybko, często i dużo. I ma te wszystkie gadżety dla aktywnie jeżdżących, włącznie z rajtuzkami z pieluchą NIE. Ja nie mam kasku. Nie mogę się przemóc żeby coś tak brzydkiego ubrać na głowę;P Ale faktem jest, że na razie nie jeżdżę zbyt często na rowerze. Jak kiedyś złapię na to porządną zajawkę, to może zmienię zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:06 Zacisne zeby i zapomne o "ubieraniu kaskow". Ale tak - zarowno ja, jak i moja partnerka i nasz cora jezdzimy na rowerze w kaskach. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:07 dzieci i maz - tak, ja - nie Odpowiedz Link Zgłoś
marika_2006 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:10 ja-nie, dziecko-tak Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:11 Ja nie, maz nie, dzieci ewentualne beda nosily poki sie nie naucza jezdzic stabilnie i bezpiecznie. Tesc mnie kiedys przekonywal ze kask trzeba nosci, bo przewrocic sie zawsze mozna, on na przyklad sie przewrocil...i zlamal reke Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:24 melmire napisała: dzieci ewentualne beda nosily poki sie nie naucza jezdzic stabilnie i bezpiecznie. Moja psiapsiułka (dorosła) też jeździła stabilnie, bezpiecznie i nie za szybko, a któregoś dnia wjechał w nią od tyłu facet. Wywrotka. Krwiak na głowie. Kask nie koniecznie ma cię chronić przed własną głupotą - ma też chronić przed głupotą innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:44 Na moim podwórku w te wakacje dwie spektakularne wywrotki na rowerze. Dwa wstrząśnienia mózgu, rozcięte łuki brwiowe + złamana ręka. OK, przed złamaniem kask nie uchroni. Ale być może złagodziłyby nieco skutki upadku na głowę. Do noszenia kasku zmuszam także moje dziecko na łyżwach, rolkach i hulajnodze. Sama też rolek bez ochraniaczy i kasku nie zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 14:07 Ze statystyk francuskich wynika ze wiecej urazow czaszki dostaja piesi niz cyklisci, 26% kontra 17%, a nikt jakos na piechote w kasku nie chodzi, na wszelki wypadek. Mowie tu rzecz jasna o jezdzie po miescie, a nie po gorach i wadolach, gdzie kazdy normalny rowerzysta kask zaklada W jedynych krajach gdzie kask jest obowiazkowy, tzn. Australii i Nowej Zelandii okazalo sie ze nie ma zadnej zmiany w statystykach urazow glowy , mimo tego ze 90% rowerzystow jezdzi w kaskach. Odpowiedz Link Zgłoś
analist73 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 22.07.11, 08:18 Statystyka to jedno wielkie kłamstwo . Większość czasu jesteśmy pieszymi niż cyklistami. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 22.07.11, 10:52 W kazdym razie chodzenie piechota bez kasku bezpieczne nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus @melmire 23.07.11, 15:52 melmire napisała: > W jedynych krajach gdzie kask jest obowiazkowy, tzn. Australii i Nowej Zelandi > i okazalo sie ze nie ma zadnej zmiany w statystykach urazow glowy , mimo tego z > e 90% rowerzystow jezdzi w kaskach. Really? Bicycle Helmets Halve Head Injuries According to CARRS-Q Report www.aushiker.com/2011/06/research-note-bicycle-helmets-halve-head-injuries-according-to-carrs-q-report/ Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:36 Dzieci nie mam, ale jak będą, to będą musiały ścierpieć, trudno się mówi. Sama nie noszę, ale co jakiś czas miewam z tego powodu wyrzuty sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 12:43 Zupełnie niepotrzebnie masz te wyrzuty sumienia. Kask daje złudne poczucie bezpieczeństwa, więc tak naprawdę tylko pogarsza sprawę (w normalnym ruchu ulicznym nie chroni też w zasadzie przed niczym. No chyba że jeździsz po górach i wertepach). Odpowiedz Link Zgłoś
najeeli Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:40 tak, zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:50 My nie, starszy syn nie, młodszy w foteliku tak. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:02 Nie kiedyś tak i na dalszą wyprawę syn tak Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:18 dziecko - tak ja - nie Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:29 Dziecko zakłada. Ja nie, ale od kilku lat nie jeżdżę na rowerze. Kiedy wrócę na rower, też będę zakładać kask, bo mi się dzieć buntuje. Odpowiedz Link Zgłoś
majowadusza Yes 21.07.11, 11:39 Obowiązkowo. To normalne. Zresztą wczoraj wywrócilam sie dosc spektakularnie na rowerze i dobrze, że miałam kask. Ostatnio widziałam się z moją rodziną która mieszka niedaleko małego miasteczka w dość specyficznej wiosce ( coś na styl miasteczka z serialu Ranczo ). Sami żartowali ze swojego rodzinnego miasteczka. Tłumaczyli nam czemu na rowerach nie jeżdżą w kaskach, cyt. " bo wiecie, to jest tak. U Was w mieście obciach jechać BEZ kasku tak samo jak u nas obciach jechać W kasku " Żart żartem, ale dla mnie liczy się bezpieczeństwo. Dokąd nie wywinie się " baranka " ( to samo dotyczy nart ) dotąd się nie rozumie na czym polega bezpieczeństwo w kasku. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 12:24 Ja nie zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
bonamibo Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 12:40 Zawsze wkładamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:07 Skoro dla niektórych kaski to coś "normalnego", to cóż powiedzieć o ojczyźnie masowego cyklingu. www.koloroweru.geozone.pl/news/o-tym-jak-sie-jezdzi-rowerem-w-holandii Dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:09 No wiesz?!Jak możesz o to pytac na tym forum?!Wiadomo nie od dziś,że ematki jeżdżą w kaskach,one,mężowie,dzieci,pilnują by fotelik był dobrany do modelu auta,zwracają uwagę,dzwonią na policję,kiedy widzą dziecko jadące bez fotelika czy dziecko dostające klapsa od babci/dziadka/mamy/taty/ciotki/wujka itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:51 sama bez kasku, mąż bez kasku dzieci bez kasku gdy są na prowincji/na działce - staram się nie panikować i dawać w tym zakresie luz w kaskach dzieci w wawie na ścieżkach rowerowych - tu uważam jazdę bez kasku w łikend za bardzo niebezpieczną i taki kask daje lepsze samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraonly Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:53 Tak, zawsze, jak jada na hulajnodze, to tez. Odpowiedz Link Zgłoś