Dodaj do ulubionych

Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając na...

21.07.11, 09:36
...rower? Możecie pisać tylko tak lub nie.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:38
      I nie chodzi o rower stacjonarny, treningowy tongue_out
    • miliwati Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:40
      kropkacom napisała:

> ...rower? Możecie pisać tylko tak lub nie.

Dzieci ubierają jak się chcą wystroić. My oczywiście że nie - przecież to bez sensu.
      • czarnaalineczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:45
        https://bikemarket.pl/wp-content/uploads/2009/12/striphandler.gif
    • czarnaalineczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:41
      ubieram kask suspicious
      zakladam mu czapeczke buciki spodenki i kurteczke suspicious
      • kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:46
        No tak, jeden troll i wypominanie błędu stylistycznego. big_grin Strach się bać co będzie dalej...
        • olena.s Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:01
          Gramatycznego, jeżeli już.
          Ubierać coś/kogoś można, o ile ubieramy choinkę, dziecko, lalkę.
          Jeżeli podajemy konkret odzieżowy (buty, sweter, spódnica) to ubieramy się wyłącznie w wyżej wymienione.
          A kask (hełm, cylinder, beret) poprawnie jest zakładać.
          Mnie ten coraz częstszy błąd też bardzo drażni.
          Co do meritum: z dzieckiem o kask walczę, sama nie jeżdżę.
          • irina_katodina Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:09
            olena.s napisała:

> Gramatycznego, jeżeli już.
            >

Leksykalnego, jeżeli już.
            • czarnaalineczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:13
              rażącego miedzy innymi wink
              • kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:39
                Ja posypać na głowa popiół i iść do Canossa na śniegu, w worku pokutnym i boso. Ja być gupia emigrantka i zapomnieć trudny polski język. tongue_out
                • olena.s Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 16:56
                  Ja tego nie robię, żeby dokuczyć: sama siedzę poza PL i z przerażeniem widzę, że zaczynam walić orty, że czasem nie jestem pewna właściwej odmiany... A to w dużej mierze efekt tego, że błędy lecą w necie, tv, w prasie też są. Jeżeli poprawię twój błąd, to może ktoś, kto to czyta, już go nie popełni, ja go nie przeczytam po raz kolejny i może sama nie nauczę się błędnie mówić.
      • niezwykladziewczyna Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:00
        Może Kropka pochodzi z Krakowa lub okolic.
        • kropkacom Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:40
          Niestety nie. big_grin
    • zuzanka79 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:44
      Dzieci tak, ja nie.
    • brumbrumka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:44
      Zakładamy kaski, zarówno na rower, jak i na narty.
      • zebra51 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:51
        Bez kasku na głowie dziecko nie jeździ na rowerze.
        • andaba Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:54
          nie
    • gabi683 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:54
      tak tak tak
    • 18_lipcowa1 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:54
      sobie nie
      dziecku bede
    • joanna_poz Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 09:56
      dziecko obowiązkowo, bez kasku nie ma roweru i koniec dyskusji.
      tata dziecka czasem.
      ja nie.
    • tiuia Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:02
      NIE. Jeśli na podwórko, zrobić parę okrążeń wokół drzewa i po boisku, to dzieci nie ubierają kasków.

TAK. Mój mąż ubiera, ale on jeździ bardzo szybko, często i dużo. I ma te wszystkie gadżety dla aktywnie jeżdżących, włącznie z rajtuzkami z pieluchąwink

NIE. Ja nie mam kasku. Nie mogę się przemóc żeby coś tak brzydkiego ubrać na głowę;P Ale faktem jest, że na razie nie jeżdżę zbyt często na rowerze. Jak kiedyś złapię na to porządną zajawkę, to może zmienię zdanie.
    • methinks Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:06
      Zacisne zeby i zapomne o "ubieraniu kaskow".

Ale tak - zarowno ja, jak i moja partnerka i nasz cora jezdzimy na rowerze w kaskach.
    • kura17 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:07
      dzieci i maz - tak, ja - nie
      • marika_2006 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:10
        ja-nie, dziecko-tak
    • donkaczka Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:10
      TAK
    • melmire Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:11
      Ja nie, maz nie, dzieci ewentualne beda nosily poki sie nie naucza jezdzic stabilnie i bezpiecznie.
      Tesc mnie kiedys przekonywal ze kask trzeba nosci, bo przewrocic sie zawsze mozna, on na przyklad sie przewrocil...i zlamal reke smile
      • alabama8 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:24
        melmire napisała:
        dzieci ewentualne beda nosily poki sie nie naucza jezdzic stabilnie i bezpiecznie.
        Moja psiapsiułka (dorosła) też jeździła stabilnie, bezpiecznie i nie za szybko, a któregoś dnia wjechał w nią od tyłu facet. Wywrotka. Krwiak na głowie. Kask nie koniecznie ma cię chronić przed własną głupotą - ma też chronić przed głupotą innych.
        • kocianna Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:44
          Na moim podwórku w te wakacje dwie spektakularne wywrotki na rowerze. Dwa wstrząśnienia mózgu, rozcięte łuki brwiowe + złamana ręka. OK, przed złamaniem kask nie uchroni. Ale być może złagodziłyby nieco skutki upadku na głowę.

Do noszenia kasku zmuszam także moje dziecko na łyżwach, rolkach i hulajnodze. Sama też rolek bez ochraniaczy i kasku nie zakładam.
        • melmire Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 14:07
          Ze statystyk francuskich wynika ze wiecej urazow czaszki dostaja piesi niz cyklisci, 26% kontra 17%, a nikt jakos na piechote w kasku nie chodzi, na wszelki wypadek.
          Mowie tu rzecz jasna o jezdzie po miescie, a nie po gorach i wadolach, gdzie kazdy normalny rowerzysta kask zaklada smile
          W jedynych krajach gdzie kask jest obowiazkowy, tzn. Australii i Nowej Zelandii okazalo sie ze nie ma zadnej zmiany w statystykach urazow glowy , mimo tego ze 90% rowerzystow jezdzi w kaskach.
          • analist73 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 22.07.11, 08:18
            Statystyka to jedno wielkie kłamstwo smile. Większość czasu jesteśmy pieszymi niż cyklistami.
            • melmire Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 22.07.11, 10:52
              W kazdym razie chodzenie piechota bez kasku bezpieczne nie jest smile
          • osmanthus @melmire 23.07.11, 15:52

melmire napisała:

> W jedynych krajach gdzie kask jest obowiazkowy, tzn. Australii i Nowej Zelandi
            > i okazalo sie ze nie ma zadnej zmiany w statystykach urazow glowy , mimo tego z
            > e 90% rowerzystow jezdzi w kaskach.

Really?

Bicycle Helmets Halve Head Injuries According to CARRS-Q Report

www.aushiker.com/2011/06/research-note-bicycle-helmets-halve-head-injuries-according-to-carrs-q-report/

• diabel.lancucki Zawsze, nie ma kasku, nie ma jazdy na rowerze. 21.07.11, 10:29
    • martishia7 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:36
      Dzieci nie mam, ale jak będą, to będą musiały ścierpieć, trudno się mówi. Sama nie noszę, ale co jakiś czas miewam z tego powodu wyrzuty sumienia.
      • ally Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 12:43
        Zupełnie niepotrzebnie masz te wyrzuty sumienia. Kask daje złudne poczucie bezpieczeństwa, więc tak naprawdę tylko pogarsza sprawę (w normalnym ruchu ulicznym nie chroni też w zasadzie przed niczym. No chyba że jeździsz po górach i wertepach).
    • najeeli Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:40
      tak, zawsze
      • ceide.fields Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 10:50
        My nie, starszy syn nie, młodszy w foteliku tak.
        • czar_bajry Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:02
          Nie
          kiedyś tak i na dalszą wyprawę syn tak
    • wuika Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:15
      Tak.
    • mara_jade73 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:18
      dziecko - tak
      ja - nie
      • kocianna Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 11:29
        Dziecko zakłada.
        Ja nie, ale od kilku lat nie jeżdżę na rowerze. Kiedy wrócę na rower, też będę zakładać kask, bo mi się dzieć buntuje.
    • majowadusza Yes 21.07.11, 11:39
      Obowiązkowo. To normalne. Zresztą wczoraj wywrócilam sie dosc spektakularnie na rowerze i dobrze, że miałam kask.

Ostatnio widziałam się z moją rodziną która mieszka niedaleko małego miasteczka w dość specyficznej wiosce ( coś na styl miasteczka z serialu Ranczo ). Sami żartowali ze swojego rodzinnego miasteczka. Tłumaczyli nam czemu na rowerach nie jeżdżą w kaskach, cyt. " bo wiecie, to jest tak. U Was w mieście obciach jechać BEZ kasku tak samo jak u nas obciach jechać W kasku "

Żart żartem, ale dla mnie liczy się bezpieczeństwo. Dokąd nie wywinie się " baranka " ( to samo dotyczy nart ) dotąd się nie rozumie na czym polega bezpieczeństwo w kasku.
      • ally Re: Yes 21.07.11, 12:47
        jak się jeździ w cywilizowanym świecie
        smile
    • erba Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 12:24
      Ja nie zakładam.
    • bonamibo Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 12:40
      Zawsze wkładamy.
      • ceide.fields Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:07
        Skoro dla niektórych kaski to coś "normalnego", to cóż powiedzieć o ojczyźnie masowego cyklingu.

www.koloroweru.geozone.pl/news/o-tym-jak-sie-jezdzi-rowerem-w-holandii
        Dzicz.
    • lafiorka2 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:09
      No wiesz?!Jak możesz o to pytac na tym forum?!Wiadomo nie od dziś,że ematki jeżdżą w kaskach,one,mężowie,dzieci,pilnują by fotelik był dobrany do modelu auta,zwracają uwagę,dzwonią na policję,kiedy widzą dziecko jadące bez fotelika czy dziecko dostające klapsa od babci/dziadka/mamy/taty/ciotki/wujka itp itd.
    • volta2 Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:51
      sama bez kasku, mąż bez kasku
      dzieci bez kasku gdy są na prowincji/na działce - staram się nie panikować i dawać w tym zakresie luz

w kaskach dzieci w wawie na ścieżkach rowerowych - tu uważam jazdę bez kasku w łikend za bardzo niebezpieczną i taki kask daje lepsze samopoczucie.
    • barbaraonly Re: Ubieracie (wy i wasze dzieci) kaski siadając 21.07.11, 13:53
      Tak, zawsze, jak jada na hulajnodze, to tez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka