Dodaj do ulubionych

Pięknie mieszkać

06.11.11, 10:33
www.domosfera.pl/wnetrza/51,94387,10575257.html?i=0
Podoba mi się każdy skrawek tego mieszkania. A Wam.?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 10:44
      Nie nie nie. Juz przeżyłam "proste linie i czyste białe sciany". Odeszły wraz z męzem architektem.
      Ale podoba mi się ta ściana otwarta na ogród - bardzo.
    • ma_dre Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 10:45
      Ladnie, nie powiem, ale na kolana mnie nie powalilo. Nic specjalnego.
    • aandzia43 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 10:55
      Niestety nic mi się w tym domu nie podoba. Małe okna, surowość, która wygląda jak brak wykończenia (a nie o to chyba chodzi), ciemna łazienka i błyszczące podłogi kojarzące mi się wzorem i kolorem z meblami Art Deco (nie cierpię tego stylu). Poza tym odnoszę wrażenie, że jakoś dziwnie fotografowane są te wnętrza. Może gdyby zdjęcia były inne moje odczucia też byłyby inne.
      • heca7 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 11:47
        Jako miłośniczka staroci w życiu bym nie przerobiła "starego edwardiańskiego" domu na pudełko. Może dlatego, że w pudełku się wychowałamwink Podłoga jest chyba z korka? I nie podoba mi się, nie pasuje mi do tego wnętrza. Kilka fajnych rzeczy zestawionych bez ładu i składu. Bardzo ciężka łazienka. Okno na ogród bardzo ładne. Bałagan przed wejściem do domu i drzwi wejściowe z innego wymiaru z dachówką?!?
        • czar_bajry Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 11:53
          Mnie się nie podoba...
        • crises Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 12:08
          Gorzej. To nie korek, to płyta OSB.
          • nangaparbat3 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 12:15
            Podejrzewałam coś takiego, ale wydawało mi sie to zbyt straszne.
    • marzeka1 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 11:53
      Podoba mi się ta ściana, która otwiera się na ogród,podoba mi się, że w mieszkaniu jest jasno, chociaż nie znoszę białych ścian i nie mam w żadnym pomieszczaniu.
      Nie podoba: koszmarnie ciemna łazienka, korkowa podłoga, ciemna szafa w sypialni (nie znoszę ciemnych mebli), brzydka, chociaż nowoczesna kuchnia- też za ciemna.
    • yenna_m Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 12:21
      zimne i przytlaczajace

nie chcialabym spedzac zycia w takim otoczeniu
    • sotto_voce Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 12:28
      Duży plus za bezpretensjonalność. Nie zauważyłam niczego udawanego i pompatycznego.
      Ale ja cierpię na horror vacui w urządzaniu mieszkań, więc nie jest to mój dom marzeń.
      Poza tym widzę kilka minusów. Głównie ciemna łazienka, brak wanny i zaprzepaszczenie potencjału dekoratoratorskiego domu zabytkowego.
    • sokhna Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 15:59
      Mnie tez sie nie podoba. Jak dla mnie minusami sa:
      kuchnia - wydawalo mi sie, ze w kuchni powinno byc szystko pod reka, a tu trzeba biegac z jednego konca na drugi (no chyba, ze pani ma gosposie i ja to malo interesuje)
      lazienka - mala i ciemna
      meble - moez i nowoczesne, ale niektore wygladaja na bardzo niewygodne wink a najbardziej nie podobaja mi sie lampy
    • kasia_piet Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 16:05
      Tam ktoś mieszka?smile
      gdzie są książki?
    • aandzia43 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 16:09
      A propos wnętrz na domosferze: mieszkanie dla kociarza i jego kotów (czy może w odwrotnej kolejnościwink). Kolorowo (w porywach ciut za bardzo), wygodnie, przytulnie. Niektóre pomysły ściągnę smile

3-6 zdjęcie od końca. Chociaż te japońskie (pierwszych paręnaście zdjęć) rozwiązania fajniejsze technicznie.
      www.domosfera.pl/wnetrza/51,94387,10547303.html?i=15
    • kali_pso Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 16:13

Mnie się tez podoba- przestrzeń, luz jakiś taki...przyjemne mieszkanie.
    • edelstein Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 17:40
      Lubie nowoczesne wnetrza,ale te zupelnie mi sie nie podobaja.
      • annaa77 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 17:44
        Ja bym w takim nie mogla mieszkac....nie moj styl, ja marze o takim domu..
        www.weranda.pl/archiwum/2007/10/5153-kamienny-dom
        • aandzia43 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 18:00
          Kamienny domek jest piekny smile
          • jamesonwhiskey Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 20:00
            > Kamienny domek jest piekny smile

mnie sie kojarzy z mieszkaniem emerytki zafascynowanej marokiem
    • crises Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 17:49
      Podoba mi się bryła - ale od środka. Te okna otwarte na ogród, świetny taras, chyba niezły rozkład. I niektóre sprzęty i aranżacje miejsc, typu salon.

Poza tym koszmar - z zewnątrz wygląda to gorzej niż PRL-owski klocek, niewygodna kuchnia, ciemna łazienka i ta płyta OSB na podłodze - OMG, mamy to na piętrze letniego domku i to NIE wygląda dobrze, słowo. Nawet polakierowane.
      • andaba Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 17:56
        Spodziewałam się Bóg wi czego, a to mi się nawet nie podoba...
        Już bardziej ten ogórek przed domem smile
    • kropkacom Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 18:01
      Lubię te nowoczesne bryły. W środku wygląda przyjemnie. Dla mnie ok.
      • kolpik124 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 19:14
        Kiedyś, z 15 lat temu, taki styl był popularny. Zresztą i teraz białe ściany są popularne we wsiach północnego Mazowsza wink. Ja jakoś wyrosłam z zimnej ascezy.
        • azjaodkuchni Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 19:21
          Książek pewnie nie mają w wersji papierowej mają na ipada te które lubią papierowe mają w białej szafie na jednej z półek.
        • kropkacom Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 19:21
          To super. Coś jeszcze?
        • aandzia43 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 22:34
          UFO panie, UFO!!! Wylądowało i przeniosło mnie do wsi północnego Mazowsza! Pora umierać... ;-/
          Białe ściany kojarzą ci się tylko i wyłącznie ze stylem ascetycznym?
    • taje Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 20:21
      Regaly z ksiazkami widac na drugim zdjeciu. Lazienka dla mnie rowniez zbyt ciemna ale co do braku wanny, w wc goscinnym - bo to nawet nie lazienka - wanna chyba nie jest artykulem pierwszej potrzeby. Mnie sie najbardziej podoba to co jest tu najbardziej krytykowane czyli biale sciany, podloga z plyt OSB, ciemna sciana w sypialni i lampy wlasnie. Nie podoba mi sie dywan i stolik w salonie, za to na plus oblozenie bezsensownego slupa lustrami, dzieki temu wtapia sie w calosc i nie razi tak bardzo. Biale sciany - bardzo dobre rozwiazanie, latwo mozna grac kolorem w dodatkach. I zawsze beda ponadczasowe. 15 lat temu modne byly, przynajmniej w Polsce, beze, brazy i pokutujace nadal przytulne morelki, ktore prawie nigdy nie wygladaja dobrze. Dobre wnetrza z kolorowymi scianami wymagaja nieslychanego wyczucia kolorystycznego, a ludzie nim obdarzeni sa w zdecydowanej mniejszosci. Ogolnie bardzo dobre wnetrze, bezpretensjonalne i bez duposcisku.
    • ola Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 20:30

mam w życiu potrzeb e koloru.
      Przeszklenia, przestrzeń- -ok.
      Ale w moim dałabym tam coś czerwonego, anarantowego i zielonego smile
    • iwoniaw Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 20:50
      Nie, nie podoba mi się. Zupełnie nie w moim stylu. Najgorsza ta ciemna łazienka i totalny bałagan (co ciężkie do osiągnięcia przy takich przestrzeniach i możliwościach - a jednak).
      • nangaparbat3 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 20:59
        iwoniaw napisała:

> . Najgorsza ta ciemna łazienka
        > i totalny bałagan (co ciężkie do osiągnięcia przy takich przestrzeniach i możl
        > iwościach - a jednak).
        >
        Totalny bałagan?
        Powiało mrozem.
        • aandzia43 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 22:26
          > Totalny bałagan?
          > Powiało mrozem.

Oj, chyba koleżance nie chodziło o bałagan jako zwyczajny nieład w nieposprzątanym mieszkaniu wink Ja też w tych wnętrzach widzę bałagan rozumiany jako brak harmonii i spójnej formy. Nieporządek i brak koncepcji, które drażnią oko. Ale to nie ma nic wspólnego z brudem, porozrzucanymi gratami i ubraniami, czy nawet z brakiem wierności jakiemuś stylowi (łączyć można przecież, byle ze smakiem).
          • nangaparbat3 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 22:33
            No chyba że.
          • iwoniaw Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 22:40
            CytatJa też w tych wnętrzach widzę bałagan rozumiany jako brak ha
            > rmonii i spójnej formy. Nieporządek i brak koncepcji, które drażnią oko.

Właśnie to jest irytujące. To nie jest eklektyzm, gdzie się łączą różne style dając nową jakość. Wszystko jest jakieś "obok siebie", nie łączy się po prostu.
            • aandzia43 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 23:03
              >
              > Właśnie to jest irytujące. To nie jest eklektyzm, gdzie się łączą różne style d
              > ając nową jakość. Wszystko jest jakieś "obok siebie", nie łączy się po prostu.

No właśnie. Ale co teraz zrobimy z faktem, że nieestetyczny według nas dom zaakceptował, jeśli nie zaprojektował, fachowiec? ;-P Scenografa można chyba uznać za osobę kompetentną w sztukach plastycznych, użytkowych też? ;-D
              • iwoniaw Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 23:40
                No, ja nic z tym nie zamierzam robić, w końcu tam nie muszę mieszkać, a na takiego fachowca pewnie mnie i tak nie stać, więc mogę spać spokojnie w swym chałupniczo urządzonym lokum wink
                BTW - scenografia w Harrym jest ok, więc może pan potrafi niezłe rzeczy tworzyć na podstawie instrukcji, a tu - we własnym domu - zleceniodawcy z wymaganiami konkretnymi nie miał, więc tak wyszło? wink
        • iwoniaw Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 22:33
          Mrozem?
          Napiszesz coś więcej, czy tak sobie rzuciłaś bez refleksji?
          • nangaparbat3 Re: Pięknie mieszkać 06.11.11, 22:34
            Jeśli Aandzia ma rację, to po prostu źle Cię zrozumiałam.
            • bi_scotti Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 00:07
              Podoba mi sie to, ze wlasciciele wyraznie wlozyli wysilek w to zeby bylo w miare tanio, czyli licza sie ze zmianami gustow/updates etc. i zapewne na ich potrzeby - funkcjonalnie. To co mi sie zdecydowanie nie podoba to kolor w lazience tudziez poduszki na patio - mnie by bylo niewygodnie. Reszta jest taka dosc typowa dla wystroju wnetrz preferowanego przez okreslone pokolenie z jakims tam wyksztalceniem. Troche sie dziwie, ze sie zgodzili to pokazac, bo w sumie wnetrza wydaja sie dosc prywatne.
    • kamelia04.08.2007 Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 00:17
      raczej nie
    • minerallna Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 00:56
      Nie moje klimaty.
      To mieszkanie wyglada jak sezonowe apartamety do wynajecia sad
    • dag_dag Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 00:57
      Bryła stworzona na siłę, duże nic. Dom kompletnie nie jest wpasowany w otoczenie. W środku nie widzę zupełnie niczego ciekawego, nudna Ikea jak wszędzie. Czyli nie...
    • lejdi111 Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 07:04
      Jest ładnie ale to zdecydowanie nie mój styl. Ja bym nie mogła zamieszkać w takich warunkach.
    • bea.bea Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 07:46
      Żadna rewelacja, nie wyobrażam sobie przeciętnego polaka który kładzie sobie na podłodze pływy wiórowe smile
      Zastanawia mnie zachwyt nad wnętrzami znanych osób, choć przeciętne są, zapewniam cie że w niejednym Polskim domu jest 100 razy ładniej smile
      Osobiście kocham stylizacje Candis Olson i w tych wnętrzach mogłabym mieszkać

http://www.google.pl/search?q=candis+olson&hl=pl&client=firefox-a&hs=Sce&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnso&source=lnms&tbm=isch&ei=AH63Tpf7Hs-YhQff19n2Aw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ&biw=1280&bih=881&sei=%20BH63Tsz7FovCswahl7nTAw
      • feniks_z_popiolu Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 12:16
        Mnie nie interesuje czyja to stylizacja. Mnie to wnętrze się po prostu podoba bo generalnie lubię minimalizm. Natomiast stylizacje Candis Olsonto to dokładne przeciwieństwo tego co lubię sad
    • na_pustyni Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 09:05
      Spodobała mi się tylko perkusja. Zdjęcia są tragiczne, lecące na bok - być może dali synowi aparat, żeby się pobawił.
    • tosterowa Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 09:13
      Mnie też się podoba, bardzo nawet.
      A jak ktoś lubi oglądać wnętrza, to polecam tego bloga smile
    • tomelanka Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 09:48
      niezbyt, ale wazne ze bidet jest tongue_out
      • thaures Re: Pięknie mieszkać 07.11.11, 10:28
        Dla mnie jakoś tam zimno. Ale gdyby ktoś ze znajomych miał tak urządzony dom pewnie podobałoby mi się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka