izysia 07.11.11, 09:53 macie jakas fajna stronke albo app na telefon z kaledarzem przygotowan do bozego narodzenia? kiedy i jakie zakupy, kiedy pierniczki piec etc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imasumak Re: boze narodzenie - przygotowania 07.11.11, 10:32 Mam swój własny kalendarz przygotowań, dość elastyczny. Ale coś mi świta, że Małgorzata Musierowicz napisała taką książkę, w której wraz z przepisami radziła kiedy i co przygotowywać Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: boze narodzenie - przygotowania 07.11.11, 10:48 U mnie z grubsza jest tak: Ciasto na pierniczki wykonuje na początku listopada, natomiast pieczone są około 2-3 tygodnie przed świętami. Barszcz do kiszenia przygotowuje co najmniej 14 dni przed Wigilią. Śledzie i rybę w zalewie octowej robię 2-3 dni przed Świętami, buraczki z chrzanem tydzień przed, kapustę z grzybami, mak do makówek i makowca, sernik, tort orzechowy, rybę po grecku dzień przed Wigilią. Na samą Wigilię zostawiam sobie pieczenie chałki, gotowanie barszczu i smażenie/duszenie karpia. Uszka do barszczu robi moja mama lub teściowa. Sprzątaniem się nie zajmuję - większe porządki robi pani do sprzątania, a bieżącym ogarnianie, nakrycie stołu, ubieranie choinki jest na głowie mojego męża i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: boze narodzenie - przygotowania 07.11.11, 16:38 Uszka można zrobić dowolnie wcześniej i zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 07.11.11, 17:32 Po raz pierwszy będę robiła wigilię sama.. Zawsze była u mojej mamy teraz będziemy sami we trójkę. Mam grzyby można tu kupić niemiecką kapustę kiszoną więc będą pierogi do tego ryba, chleb pewnie i sałatka warzywna. Makowca nie będzie bo mak zakazany! Nie kupię sera białego więc sernika też nie będzie. Opłatek leży u mnie od września. azjaodkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: boze narodzenie - przygotowania 07.11.11, 18:02 Uuu, biedulko, jakże to bez sernika i makowca? Zrób sobie może wieniec drożdżowy z bakaliami, keks oraz pierniczki? Miód masz? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:01 Miód mam bakalie to się tu w worach sprzedaje i kilogram fig kosztuje mniej niż kilogram kiełbasy. Drożdze mam tylko suszone da rade zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:09 azja, ciasto na piernik nastaw, przepis podany dawno, dawno temu przez Silije zamiast smalcu nada się masło (ja na masle od lat robie) albo margaryna forum.gazeta.pl/forum/w,579,5371427,0,Z_aktualnosci_najlepsze_na_swiecie_pierniki_swiat.html?s=0 ima, przypomnialas mi, ze juz czas nastawiac ciasto na pierniczki zapomnialabym na smierc Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:13 Te pierniczki wychodzą boskie Ja też niedługo nastawie ciasto Osobiście używam smalcu (mimo pierwszych oporów). Samo surowe ciasto jest pysznosciowe i trzeba mieć duzo samozaparcia żeby go nie wyjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:20 Ciasto na pierniki mam.. ja na forum już 10 lat... tylko tożsamość wraz z przeprowadzką zmieniłam Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:22 Pewnie kiedyś się wyda... - azjaodkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 12:19 albo sie wyda albo nie, mysle, ze w tej chwili to juz przestalo miec znaczenie w koncu kto poza kilunastoma osobami pamieta to, co sie dzialo 10 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 10:39 wiesz, dla mnie smam swiąt to jednak smak pierniczkow innych ciast nie pieke, bo i tak dobrze wyglądam Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 10:42 smak a nie smam dziecia mam chorego, ciagle gonie kaszlacza do lozka a ten boso biega i jeszcze piątą częścią Gwiezdnych Wojen mnie znów katuje Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:23 Azja - a polskiego sklepu jakiego nie ma? Sera tam nie dostaniesz? Ja mieszkam w DE, ser dostane wp oslkim sklepie, ale jak mi sie nie chce specjalnie jechac to z powodzeniem uzywam serkow homogenizowanych i cukru waniliowego. Mielic nic nie trzeba i wychodzi naprawde super. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 09:35 Nie ma nie ma... Polaków 200 z pracownikami ambasady włącznie. Jak się coś polskiego pojawi ( łącznie z wódką ) to na stronie ambasady dają info. Polskie cukierki Mieszko są. Ser biały by nie przeżył upałów widziałam dziś w delikatesach ricottę za szalone pieniądze sernik jest owszem robi się go tu z ryżu... mascarpone też jest czasem w jednym sklepie...Homogenizowanego serka też nie ma żadnych Danio , Bakusiów nic... To kraj gdzie na śniadanie je zupę na obiad ryż i na kolację ryż często wymieszane z surowym jajkiem...Mleka tubylcu prawie wcale nie piją i krzywi są strasznie w szkole jest akcja mleczna i dopajanie dzieci napojem mlecznym Milo co z tego jak połowa dzieci tego nie lubi i wpierdziela chipsy z krewetek lub małe suszone rybki razem z głową i wnętrznościami. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: boze narodzenie - przygotowania 09.11.11, 11:35 a takie serki jak Philadelphia? anglosasi robią z tego serniki Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 14:37 azja a makowca wolno ci przesłać? Bo kurcze swięta bez makowca i pierniczków to nie święta. Już mi żal się ciebie zrobiło Jak sie da to zrobie i ci wyslę Mozna zamrozić w lodówce i przed świętami wyjąć Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 bialy ser 08.11.11, 15:19 Bialy ser teoretycznie swietnie wychodzi robiony w domu. Teoretycznie - bo w tropikach fermentacja mlekowa niekoniecznie idzie po naszemu, a szkoda by bylo przy trudno dostepnym i drogim mleku. Azja, moja znajoma w Indonezji robila sernikopodobne cudo z tofu. Moze i w Singapurze sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 11:36 Masz jakiś sprawdzony przepis na pierniczki? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 12:01 Yenna podlinkowała wyżej...mam ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 12:17 no i on jest genialny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 12:27 Prawda... nie mam piekarnika więc piec będę u polskiej koleżanki...ona wcześniej ich nie znała... zaręczyłm głową za efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 13:40 Sluchaj, a przeslac Ci ktos nie moze? Nie mowie, ze od razu ser, bo to wiadomo, ze skisnie ale chociaz takiego gotowca - sernik w proszku co tylko pewnie jaja i tluszcz dodasz i gotowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 14:59 Za mak to się tu do pierdla idzie... a o serniku z proszku nie pomyślałam jak miałam gości z Polski... Zrobię chyba coś z mascarpone sporo przepisów w necie jest. Bardzo mi miło , że o mnie pomyślałyście. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 15:08 Jak będę w sklepie to poczytam, czy są jakieś serniki w proszku, do których nie trzeba sera. Jak znajdę to napiszę Będziesz chciałą to ci wyslę Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 15:20 to po co sernik w proszku? Przecież poza serem to w sumie potrzeba tylko jajek, cukru i 2-3 łyżki mąki? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: boze narodzenie - przygotowania 09.11.11, 12:05 Do każdego tzw serniku w proszku, trzeba dodać sera. Sam proszek zawiera ulepszacze i aromaty, nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: boze narodzenie - przygotowania 08.11.11, 15:14 Do 24 grudnia włącznie pracuję a pracę kończę o 19:00 więc mam niezwykle proste zadanie. wszytko będzie ze sklepu. Upiekę tylko rybko i zrobię barszczyk (uszka ze sklepu). Moje przygotowania to kalendarz zakupów prezentów, dekoracji oraz biletów (pierwsze zakupy juz w lipcu) Odpowiedz Link Zgłoś
izysia Re: boze narodzenie - przygotowania 09.11.11, 11:22 a ja po raz pierwszy bede po brytyjsku - bez wigilii moj ma 40 urodziny w wigile, wiec bedzie inaczej PS. pomysly na prezent???????????? a poza tym moge zapomniec o makach i pierniczkach - ma tak silna alergie na pinutsy i inne wynalazki, ze nawet z pieczeniem musze uwazac i wszystko musi bec z nuts free factory, nawet pizzy gotowej sie nie da kupic, a chinczyk musi myc gary przed gotowaniem naszego zamowienia lol taka gimnastyka umyslowa w kuchni i na zakupach Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: boze narodzenie - przygotowania 09.11.11, 11:54 Przygotowania juz zaczete, wlasnie ogladam oferty sklepow dekoracji swiatecznych, choinka ta sama, bo jest piekna i ma dopiero 2 lata a reszta w domu nowa. Prezenty dla dzieci i meza oraz przyjaciolki i jej meza, ktorzy przychodza do nas w tym roku na christmas dinner. Wigilia hmmm, ja nigdy nie bylam fanka, moj maz lubi, corka powiedziala mi kilka dni temu, ze ona wigilii nie chce i prezenty tez chce miec rano. Mysle, ze maz usmazy sobie karpia bo tylko ona lubi ja przygotuje cos dla dzieci i siebie, zjemy, napijemy sie wina i zapewne zadzwoni rodzinka i znajomi z PL. Odpowiedz Link Zgłoś