mamc-ia33 14.11.11, 13:00 witam miałam ładnego storczyka ale opadły już wszystkie kwiatki co dalej z nim robić bo zostały same pędy ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrednadziewucha Re: storczyk 14.11.11, 13:08 Nic nie robić, czekać aż znowu zakwitnie. Dalej podlewać raz w tygodniu (a raczej przelewać wodę przez doniczkę). Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: storczyk 14.11.11, 13:16 ja obcinam taki pęd bez kwiatków za 3 oczkiem, właśnie zakwitają ponownie.Podlewam bez zmian i czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: storczyk 14.11.11, 13:19 Lepsza jest odżywka w patyczku. Tylko miej do niego cierpliwość, jeden z moich zakwitł właśnie po dwóch latach przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: storczyk 14.11.11, 13:40 na mojej odżywce jest napisane, że w okresie kwitnienia raz w tyg, poza, raz w miesiącu, jak tylko widziałam, że wypuszcza nowy pęd, to wracałam do podlewania z odżywką raz na tydz. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: storczyk 14.11.11, 13:20 No właśnie obcina sie ok 3-5cm ( w zależności od długości gałązki) po przekwitnięciu, aby storczyk zachował ładny wygląd, a nie rozłaził się na boki. Następnie podlewać rzadziej, wystarczy raz w tygodniu i czekać. Nie stawiać w pobliżu kaloryferów (lubi chłód). Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: storczyk 14.11.11, 13:27 A ja obcięłam na samym dole Ma jeszcze szansę odrosnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
math-ilda Re: storczyk 14.11.11, 13:36 Mój kiedyś po prostu usechł, więc całkiem ścięłam obydwa pędy (wcześniej stał sobie taki uschnięty przez rok). Wypuścił nowe pędy i zakwitł, teraz kwitnie ponownie. Jest nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: storczyk 14.11.11, 13:43 co to znaczy obciąć za trzecim oczkiem? Kiedyś tak zrobiłam (chyba tak) odliczyłam trzy takie segmenty od góry i ciachnęłam. Gałązka uschła ale wypuściła inny pęd z innego miejsca. Podobno są odmiany storczyków których nie powinno się wogóle obcinać. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednadziewucha Re: storczyk 14.11.11, 13:48 Moja mama tak zmasakrowała swojego storczyka, naczekała się, ale w końcju pęd wypuścił. Inna sprawa to to, że próbowała go podeprzeć i go połamała.... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: storczyk 14.11.11, 13:55 Ja mam 4 storczyki z czego dwa kwitną praktycznie bez przerwy od 2-3lat! Teraz właśnie największy wypuścił kolejny pęd, podwójny, gruby jak palec. Będzie na nim conajmniej 14 kwiatów. Drugi ma 8 kwiatów , które w tym tygodniu się rozwiną. Podlewam raz w tygodniu poprzez zanurzenie w kąpieli wodnej całej plastkikowej doniczki. Stoją tak z pięć minut potem wyjmuję, starannie odsączam żeby potem w osłonce woda nie stała i koniec. Jak widzę, że pęd kwiatowy usechł to go przycinam tak około 2-3 oczka i koniec. Wcześniej nie bo czasem takiemu storczykowi zachce się wypuścić na głównym pędzie jeszcze pęd dodatkowy mimo, że czubek już usechł. Odpowiedz Link Zgłoś