Dodaj do ulubionych

pakiet reform

15.11.11, 08:37
czyli co komu jeszcze zabrac co zostalo cudem w kieszeni ostalo
bez przedszkoli i zlobkow (ograniczenie wydatkow z budzetu)
bez ulgi podatkowej na dzieci (zwiekszenie dochodow do budzetu)
z podniesionymi skladkami rentowymi, ewentualnie zwiekszona stawka dla samozatrudnionych surprised (to im dopiero dobije ten budzet)
bedziecie drogie jematki doginac do 67 roku roku zycia
ja na PO nie glosowalam - moge se ponarzekac
"czekamy na twarde dane i konkretne ustawy" tongue_out
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: pakiet reform 15.11.11, 08:40
      Mogłabym zrozumieć te "reformy"., gdy by Tusk zaczął od ograniczenia rozbuchanej do niewiarygodnych rozmiarów armii urzędników- wystarczy porównać dane, jak bardzo rozrosła się administracja i jakie to koszty) od 2005 roku- to tyle w opcji "tanie państwo".
      Dla mnie wyczekiwaną reformą jest KRUS oraz uszczelnienie systemu wyłudzanych rent oraz zasiłków, za to objęcie pomocą naprawdę potrzebujących.
      • sposobuzycia Re: pakiet reform 15.11.11, 08:52
        Tak, ja też się cieszę. Z jednej strony jak ktoś chce mieć dziecko dla becikowego czy ulgi podatkowej, to gratuluję, ale z drugiej to była jakaś, choćby nieznaczna pomoc. Trzeba zacząć pakować walizki...
        • echtom Re: pakiet reform 15.11.11, 09:07
          > Trzeba zacząć pakować walizki...

Ale to już chyba za ocean, bo prognozy dla całej Europy nie są najlepsze.
          • jamesonwhiskey Re: pakiet reform 15.11.11, 10:00

> Ale to już chyba za ocean, bo prognozy dla całej Europy nie są najlepsze.

taka sama propaganda jak zielona wyspa
            wracajac do tematu
            vat i tak juz jest na maxa wysoki , podniesienie go to ze ceny paliw i energii
            niezle chlopaki jada
            no ale na emeryturke agenta tomka trzeba jakos uzbierac
        • deodyma Re: pakiet reform 15.11.11, 09:54
          sorry, ale nie znam chyba ani jednej osoby, ktore chca miec dzieci dla becikowego czy ulgi podatkowej, co nie znaczy, ze ta kasa nie jest jakims zastrzykiem gotowki dla rodzicow.
          bez przesady.

• moofka Re: pakiet reform 15.11.11, 10:01
            deodyma napisała:

> sorry, ale nie znam chyba ani jednej osoby, ktore chca miec dzieci dla becikowe
            > go czy ulgi podatkowej, co nie znaczy, ze ta kasa nie jest jakims zastrzykiem g
            > otowki dla rodzicow.
            > bez przesady.
            >
            dlaczego
            ja pierwsza sie zglosze wink
            w obliczu kryzysu to pracy albo nie ma, albo pracowac nie warto (i tak wszystko oskubią)
            emerytury z zusu, nawet po osiagnieciu sedziwego wieku i tak nie dostaniemy bo juz nic nie bedzie
            a jedyne co jeszcze chca uchowac to przywileje dla wielodzietnych
            mnie jednego brakuje i juz wielodzietna bede w rozumieniu ustaw
            a dzieci mam ladne, zdrowe madre, to czemu nie
            im ich wiecej tym wieksza szansa ze starej matki na bruk nie wyrzuca wink
            to lepsze zabezpieczenie niz 3 filar jak sie cala gospodarka swiatowa sypie big_grinbig_grinbig_grin
      • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 22:37
        marzeka1 napisała:

> Mogłabym zrozumieć te "reformy"., gdy by Tusk zaczął od ograniczenia rozbuchane
        > j do niewiarygodnych rozmiarów armii urzędników- wystarczy porównać dane, jak b
        > ardzo rozrosła się administracja i jakie to koszty) od 2005 roku- to tyle w opc
        > ji "tanie państwo".

Tusk objął władzę w 2007, a kto rozbuchał armię urzędników wcześniej? Poza tym duża część jakiegokolwiek przyrostu za jego rządów jest związana z wdrażaniem funduszy unijnych, które od 2007 roku są znacznie większe niż do 2007 roku. Ludzie nienawidzą administracji dla zasady ale akurat ten przyrost jest niezbędny i przynosi zyski państwu. Pewną część pracowników urzędów można by spokojnie zwolnić ale tego się nie da zadekretować, Tusk już próbował i mu się nie udało bo zwalnianie 10% z każdego urzędu nie ma sensu. Ten co źle prowadził politykę kadrową będzie miał i tak nadmiar ludzi a ten co sensownie zatrudniał nie będzie miał kim pracować. Poza tym samorządy też zatrudniają urzędników i najbardziej ludzi wkurza administracja samorządowa gdzie panuje największe kolesiostwo, a na to akurat razem z poziomem zatrudnienia w samorządach rząd ma mały wpływ.

> Dla mnie wyczekiwaną reformą jest KRUS oraz uszczelnienie systemu wyłudzanych r
        > ent oraz zasiłków, za to objęcie pomocą naprawdę potrzebujących.

Renty już zostały przycięte z 5 lat temu i bardzo trudno jest dostać nową a stare są weryfikowane, ale stopniowo i powoli bo wszyscy mają świadomość że jak ktoś od 10 lat bierze rentę to jest niezdolny do pracy tylko z tego powodu że przez 10 lat nie pracował i jego aktywizacja jest bardzo trudna a zanim się uda, gość i tak będzie siedział na garnuszku podatnika (zasiłki itp.).

Kto jest naprawdę potrzebujący? Planiści od pomocy społecznej głowią się nad tym od lat ale moze ty to zdefiniujesz i rozwiążesz wszystkie dylematy?
    • ewasuwek Re: pakiet reform 15.11.11, 08:53
      a miało być tak pięknie - przynajmniej przed wyborami...
      bieda będzie jeszcze większa, nie wiem do czego to doprowadzi...
    • kali_pso Re: pakiet reform 15.11.11, 09:01

Wiek emerytalny podnoszą w całej Europie, nie tylko u nas. W wielu państwach już tak jest. To nie tylko recepta na kryzys ekonomiczny, na demograficzny akurat też.
      • moofka Re: pakiet reform 15.11.11, 09:04
        kali_pso napisała:

>
        > Wiek emerytalny podnoszą w całej Europie, nie tylko u nas. W wielu państwach ju
        > ż tak jest. To nie tylko recepta na kryzys ekonomiczny, na demograficzny akurat
        > też.

na kryzys demograficzny to sie prowadzi polityke prorodzinna
        a nie czeka az starzy ludzie pozdychaja bez swiadczen i w samotnosci
        • kali_pso Re: pakiet reform 15.11.11, 19:01

Na czym ma polegac polityka prorodzinna w przypadku kiedy żyjesz dłużej, pracujesz krócej i zostaje ci czasem nawet ok. 20 lat na głodowej emeryturce, bo po drodze trafił sie urlop wychowawczy a czasem nawet dwa? Połowa kobiet w wieku produkcyjnym nie pracuje w Polsce- to jest normalne?

Kryzys demograficzny to nie tylko zła polityka prorodzinna. W Europie Zach, dużo bogatszej od nas, też dzieci pokotem sie nie rodzą a tam więcej profitów rodzice dostają.
          • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 22:25
            kali_pso napisała:

>
            > Na czym ma polegac polityka prorodzinna w przypadku kiedy żyjesz dłużej, pracuj
            > esz krócej i zostaje ci czasem nawet ok. 20 lat na głodowej emeryturce, bo po d
            > rodze trafił sie urlop wychowawczy a czasem nawet dwa? Połowa kobiet w wieku pr
            > odukcyjnym nie pracuje w Polsce- to jest normalne?

To nie jest takie proste bo w kraju gdzie jest mniejsza szara strefa i więcej zakładów opiekuńczych pewnie częśc z nich pracowałaby oficjalnie w domach spokojnej starości, żłobkach i przedszkolach, a u nas pracują nieoficjalnie jako opiekunki i nianie za pieniądze albo półoficjalnie nie za pieniądze w ramach własnej rodziny. I teraz, pracują czy nie? PKB ich nie widzi ale niepracującymi bym ich nie nazwała. Na tym właśnie polegają przekłamania oficjalnych statystyk.
        • nobybyla Re: pakiet reform 15.11.11, 22:46
          moofka napisała:

> na kryzys demograficzny to sie prowadzi polityke prorodzinna
          > a nie czeka az starzy ludzie pozdychaja bez swiadczen i w samotnosci

ślicznie ujętesmile
      • mabingo Re: pakiet reform 15.11.11, 17:52
        kali_pso napisała:

>
        > Wiek emerytalny podnoszą w całej Europie, nie tylko u nas. W wielu państwach ju
        > ż tak jest.

Czy w całej Europie również mundurowi rozpoaczynają emeryturę po 15 latach pracy???
        Jeżeli o mnie chodzi to mogę pracować nawet do 100 lat, ale nie na emeryturki mundurowych.
        • kali_pso Re: pakiet reform 15.11.11, 18:56

A skąd mam to wiedzieć?
    • bri Re: pakiet reform 15.11.11, 09:22
      Urzędnicy też ludzie. Więcej urzędników - więcej miejsc pracy - mniejsze bezrobocie wink
      • moofka Re: pakiet reform 15.11.11, 09:32
        bri napisała:

> Urzędnicy też ludzie. Więcej urzędników - więcej miejsc pracy - mniejsze bezrob
        > ocie wink

no i prorodzinnie zazwyczaj tez jest wink
        • bri Re: pakiet reform 15.11.11, 09:39
          No właśnie. Czepiasz się wink
    • deodyma Re: pakiet reform 15.11.11, 09:52

ciezki rok sie szykuje...
      w 2012 r maja szykuja sie grupowe zwolnienia(bezrobocie wzrosnie z 11% na 13%).
      beda ciac m.in becikowe i ulgi na dzieci.
      coraz mniej ludzi stac bedzie na wakacje/ferie ze wzgledu na pogarszajaca sie sytuacje finansowa i na rynku pracy.
      o zaginaniu do niemal 70 roku zycia, juz nie wspomne, bo wiem, ze bede zaginac a do pracy i tak mam zamiar przeciez wrocic.
      nie wyobrazam sobie tego...
    • paskudek1 Re: pakiet reform 15.11.11, 09:59
      a ja się ku....cze zastanawiam nad drugim dzieckiem. Tylko że jak zwykle ciągle coś, a tak na żywioł nie umiem. Z tym, ze jak popatrzę na te prognozy ekonomiczne itp. to myśl o dziecku odbiega mnie świńskim truchtem. Już teraz jest ciężko. Do dupy z takim życiem.
      • echtom Re: pakiet reform 15.11.11, 11:12
        > a ja się ku....cze zastanawiam nad drugim dzieckiem.

Dwójka to ekonomicznie najgorsza opcja - musiałabyś wycelować w dwupak tongue_out
        • paskudek1 Re: pakiet reform 15.11.11, 11:34
          przynajmniej miałam z głowy jakieś tam rozterki smile gdybym sie jeszcze nie zabezpieczała, ale tak to nawet "wpadki" zaliczyć sie nie da. Nikomu nie wmówię ze to było nieplanowanesmile szlag mnie trafia i już.
          • echtom Re: pakiet reform 15.11.11, 14:25
            Jeżeli to Cię pocieszy, niektórym się udaje mimo zabezpieczeń tongue_out
    • woman_in_love rok temu was ostrzegałam przed niekompetencją PO, 15.11.11, 10:06
      a raczej to może nawet nie tyle co niekompetencja, tylko zwyczajne wyrachowanie polityczne. No bo Tusk myśli tak: ynteligent zagłosuje na nas przeciwko PiS. A siła niechęci do PiS jest duża. Zatem mamy duże pole manewru do przykręcania śruby. Do tego wszędzie "kryzys" smile.
      I uwaga - nie jestem za PiS.
      • bri Re: rok temu was ostrzegałam przed niekompetencją 15.11.11, 10:33
        Niestety kompetetnych i pozbawionych politycznego wyrachowania po prostu nie w możliwych do wyboru opcjach sad
    • e_r_i_n Re: pakiet reform 15.11.11, 10:10
      Szkoda, że nie wspomniałaś o "dokończeniu reformy emerytalnej oraz likwidacji przywilejów, zmianach w KRUS, obłożeniu rolników składką zdrowotną w powiązaniu z opodatkowaniem ich podatkiem dochodowym".
      I cóż, likwidacja ulg i przywilejów w tym stanie gospodarki to naturalna rzecz. Lepiej, żeby od tego zaczęli, niż od podnoszenia podatków.
      W ogóle korzystniej, długofalowo, nic nie dostawać i płacić mniejsze podatki.
      • moofka Re: pakiet reform 15.11.11, 10:14
        ja nie jestem rolnikiem - blizsza cialu koszula wink
        poza tym zaloze sie z Toba o milijon ze na pierwszy ogien nie pojdzie krus i trzydziestopiecioletni emeryci
        jednak
    • math-ilda Re: pakiet reform 15.11.11, 13:34
      Reformy tak, ale z głową, bo reform uniknąć się nie da. Najpierw niech zlikwidują KRUS, wprowadzą podatek dochodowy dla rolników (jeśli ktoś rzeczywiście nie ma dochodu to go nie zapłaci, a jeśli ma to powinien płacić jak reszta społeczeństwa), zlikwidują przywileje emerytalne i zreformują system emerytalny (niech wreszcie zaczną wydłużać wiek emerytalny), zrezygnują z finansowania partii politycznych z budżetu państwa (to nie jest żadne rozwiązanie dla walki z lobbingiem i oszustwami), zabiorą się za oszustów i wyłudzaczy rent i innych świadczeń (w tym fałszywych bezrobotnych), zlikwidują fundusz kościelny i finansowanie katechetów z budżetu państwa, zreformują administrację i zlikwidują wszelkie premie uznaniowe w budżetówce, itp. itd. Wtedy, ale dopiero wtedy, mogą się zabierać za ulgi podatkowe (zaczynając od tych rzeczywiście najmniej potrzebnych), bo likwidacja ulg to de facto podniesienie podatków, co oznacza większe pieniądze w dziurawym budżecie a mniej w portfelach, co przekłada się na spadek popytu i spowolnienie gospodarcze w dłuższej perspektywie. A becikowe mogą znosić, jego nigdy nie powinno być, bo to wyrzucone pieniądze w błoto, a nie polityka prorodzinna.
      • moofka Re: pakiet reform 15.11.11, 13:44
        Krusu nie ruszą, bo maja to w umowie koalicyjnej z psl

• math-ilda Re: pakiet reform 15.11.11, 14:19
          Ruszą, ruszą, ale "ewolucyjnie"wink czyli na pokaz i nieefektywnie.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10645482,Pawlak__W_expose_bedzie_zapowiedz_likwidacji_ulg_i.html
          A ulgi zabiorą nieewolucyjnie, bo dzieci i ryby głosu nie mają. A rolnicy, górnicy i cała reszta owszem. Chyba czas się pakować...
          • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 19:18
            Trochę muszą ze względu na wyrok TK, ale tylko w zakresie składek zdrowotnych.
      • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 19:23
        math-ilda napisała:

> techetów z budżetu państwa, zreformują administrację i zlikwidują wszelkie prem
        > ie uznaniowe w budżetówce, itp. itd.

A co ci premie uznaniowe przeszkadzają? I tak fundusz wynagrodzeń będzie zamrożony już trzeci rok a premie w to wchodzą. Jakbyś była dyrektorem chciałabyś żeby twoi podwładni zarabiali tylko gołą pensję czy wolałabyś zeby mieli jednostkowo nieznacznie niższą pensję a za to miałabyś do dyspozycji środki na nagrodę? nie ma żadnego innego narzędzia motywacyjnego bo przecież innych bonusów nie ma. Teraz można przynajmniej kogoś nagrodzić jednorazowo za dobrą pracę.
      • nobybyla Re: pakiet reform 15.11.11, 22:52
        math-ilda napisała:

>zreformują system emerytalny (niech
        > wreszcie zaczną wydłużać wiek emerytalny),

nie masz pojecia o czym piszez
        kobieto

dzisaj kludzie pracują do 58, mezczyzni 62... To i tak duzo
        niech wreszcie obniza wiek meerytalniy
        67 letni nauczyciel(hahahaahah0
        • mabingo Re: pakiet reform 16.11.11, 12:20
          > math-ilda napisała:
          >
          > >zreformują system emerytalny (niech
          > > wreszcie zaczną wydłużać wiek emerytalny),

Święte słowa!!!!! Może niech zaczną od mundurowych. Naprawdę nie jarzę może zbyt tępa jestem, dlaczego ja mam zasuwać do 70 a pan policjant będzie 40 letnim emerytem? Jak wszyscy to wszyscy do jasnej choroby!!
          >

• milogost Re: pakiet reform 16.11.11, 12:26

> > math-ilda napisała:
            > > >zreformują system emerytalny (niech
            > > > wreszcie zaczną wydłużać wiek emerytalny),
            >
            >
            System emerytalny to równiez emerytury kościelne. Czyli normalny zwykły kowalski ma harować do śmierci na górników, strażaków, prokuratorów w stanie spoczynku i księży.
    • babsee Re: pakiet reform 15.11.11, 14:54
      Mnie szlag trafił.Bo pracuje gdzie pracuje i pensje mam zamrozona 3 lata, juz zapowiedziane, ze w 2012 r tez zamrożone,a mundurówka?dlaczego Policja ma 100% chorobowego?dlaczego rolnik jeżdzący Lexusem placi żenujący KRUS?, dlaczego 2 sąsiadów-zdrowych bykow siedzi na rencie od 10 lat na chacie?
      podniesli mi oplate za zlobek, za przedszkole- a pensja zamrożona.I tu mnie szlag trafia-dlaczego do cholery w tym państwie oszczedzają tylko niektórzy????
      i jeszcze mi ulgę zabiorą....krew mnie zalała.
      • nobybyla Re: pakiet reform 15.11.11, 22:54
        babsee napisała:

> Mnie szlag trafił.Bo pracuje gdzie pracuje i pensje mam zamrozona 3 lata, juz z
        > apowiedziane, ze w 2012 r tez zamrożone,a mundurówka?dlaczego Policja ma 100% c
        > horobowego?dlaczego rolnik jeżdzący Lexusem placi żenujący KRUS?, dlaczego 2 są
        > siadów-zdrowych bykow siedzi na rencie od 10 lat na chacie?
        > podniesli mi oplate za zlobek, za przedszkole- a pensja zamrożona.I tu mnie szl
        > ag trafia-dlaczego do cholery w tym państwie oszczedzają tylko niektórzy????
        > i jeszcze mi ulgę zabiorą....krew mnie zalała.

mozesz sie wolnic z oplaty za zlobek, gdy masz odpowiednio niski dochodsmile
    • sotto_voce Re: pakiet reform 15.11.11, 15:03
      Trzymam kciuki za sprawiedliwą reformę KRUS-u, reformę mundurówek, popieram likwidację durnej ulgi internetowej i niemniej durnego becikowego (choć jeszcze bym może skorzystała), ponieważ te ulgi nie mają żadnego efektu stymulacyjnego. Żal mi trochę ulg dla ludzi mających 1 lub 2 dzieci, bo tu funkcja stymulacyjna chyba jednak mimo wszystko jest. Całe szczęście, że ma zostać ulga od trójki w górę. Nie żal mi też jakoś "twórców" oszczędzających na podatkach za umowy o dzieło, mimo że sama wykonuję wolny zawód.
      Bardzo się dziwię, że nie wpadli na oczywisty dla mnie pomysł likwidacji wspólnego rozliczania małżonków - tu funkcja stymulacyjna jest, ale według mnie o negatywnym oddziaływaniu społecznym (kobieto, siedź w domu, twój mąż będzie harował 12 godzin dziennie).

A tak w ogóle - poczekajmy może do expose, bo przecieki przeciekami, ale niejedno może się jeszcze wyjaśnić.
      • math-ilda Re: pakiet reform 15.11.11, 15:14
        > Bardzo się dziwię, że nie wpadli na oczywisty dla mnie pomysł likwidacji wspóln
        > ego rozliczania małżonków - tu funkcja stymulacyjna jest, ale według mnie o neg
        > atywnym oddziaływaniu społecznym (kobieto, siedź w domu, twój mąż będzie harowa
        > ł 12 godzin dziennie).
        Tu się akurat nie zgodzę. W naszej rodzinie problem polega na tym, że starsza córka nie dostała się do państwowego przedszkola, więc chodzi do prywatnego. Na razie na drugie prywatne dla młodszej nas po prostu nie stać, a na żłobek, czy za rok na przedszkole państwowe nie mamy znowu szans. I muszę siedzieć, a nie siedzę dlatego, że chcę. A skoro już przy żłobkach i przedszkolach jestem, to dla mnie głupotą i marnowaniem pieniędzy jest opłacanie przez państwo składek dla niani jednego dziecka, bo to, jakby nie było, luksusowa forma opieki (i pole do popisu dla cwaniaków). I ogromną niesprawiedliwością społeczną (skoro to na ową sprawiedliwość powołują się politycy) są absurdalnie wysokie emerytury dla np. prokuratorów (o czym sporo ostatnio się mówiło przy posłach-nieposłach-prokuratorach w spoczynku - z których jeden prokuratorem był bodajże rok czy dwa). I tak można by wymieniać. Ale nie oszukujmy się - nie o reformy tu chodzi, a o uzyskanie jak najszybciej kasy od niemających siły przebicia grup społecznych.
      • tezee Re: pakiet reform 15.11.11, 15:57
        Tak się zastanawiam ile ludzi będzie sobie mogło realnie odpisac to trzecie czwarte i dalej ... dziecko
        przeciez to są z reguły rodziny ubogie ,z czego one sobie "odpiszą " ??? przecie żeby ci panstwo zwróciło to musisz odprowadzać podatek w konkretnej kwocie ... czy nie tak?
        • moofka Re: pakiet reform 15.11.11, 17:47
          tezee napisał:

> Tak się zastanawiam ile ludzi będzie sobie mogło realnie odpisac to trzecie cz
          > warte i dalej ... dziecko
          > przeciez to są z reguły rodziny ubogie ,z czego one sobie "odpiszą " ??? przeci
          > e żeby ci panstwo zwróciło to musisz odprowadzać podatek w konkretnej kwocie ..
          > . czy nie tak?

no to chodzi
          co z tego ze ulga bedzie trzykrotnie wieksza, skoro nie odzyskania big_grin
          ale prorodzinnie jest?
          jest
          uderzy to jak zawsze w pracujace miejskie rodziny zarzniete 30 letnim kredytem i obarczone dziecmi
          i w drobnych przedsiebiorcow ktorzy sa filarem calej tej posranej gospodarki
          zamiast w obliczu rosnacego bezrobocia promowac samozatrudnianie i prywatna inicjatywe oni podnosza zus, żeby dorżnąć to co zostało
        • nobybyla Re: pakiet reform 15.11.11, 22:56
          tezee napisał:

> Tak się zastanawiam ile ludzi będzie sobie mogło realnie odpisac to trzecie cz
          > warte i dalej ... dziecko
          > przeciez to są z reguły rodziny ubogie ,z czego one sobie "odpiszą " ??? przeci
          > e żeby ci panstwo zwróciło to musisz odprowadzać podatek w konkretnej kwocie ..
          > . czy nie tak?

i o to im chodzi
          odpisza najbogatsismile
      • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 19:17
        sotto_voce napisała:

> Bardzo się dziwię, że nie wpadli na oczywisty dla mnie pomysł likwidacji wspóln
        > ego rozliczania małżonków - tu funkcja stymulacyjna jest, ale według mnie o neg
        > atywnym oddziaływaniu społecznym (kobieto, siedź w domu, twój mąż będzie harowa
        > ł 12 godzin dziennie).

Może od razu wprowadzić zasadę rozdzielności majątkowej dla małżeństw, co tamchrza nić się tylko dla wspólnego rozliczania podatków. Nie warto.
    • joana.mz Re: pakiet reform 15.11.11, 17:58
      jestem ciekawa kiedy rzeczywiście wezmą się za wcześniejsze emerytury... czy znowu na gadaniu tylko się skończy
      • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 19:15
        2 lata temu załatwili. Nie zauważyłaś?
    • inguszetia_2006 Re: pakiet reform 15.11.11, 19:53
      Witam,
      Ludziom niewiele zostanie w kieszeni i przestaną kupować. Taki scenariusz jest najczarniejszy, bo trzeba będzie podnieść VAT na to, co wszyscy muszą kupić, czyli żywność i wywindować cenę oleju napędowego(wszystkie firmy małe i duże jeżdżą na ON).
      W sytuacji, którą właśnie przerabiamy priorytetem jest, by zachęcać ludzi do konsumpcji dóbr wszelkich. Kupowanie ku chwale ojczyzny, chciało by się powiedzieć;-D Żeby kupować trzeba jednak mieć za co i to "za co" powinno być priorytetem dla ministra Rostowskiego. I dla jego doradców też. Nie wiem, czego boi sie minister Rostowski. Że jak VAT będzie mniejszy o połowę, to za mało pieniędzy wpłynie do budżetu? Jeśli tak, to niech udostępni taką symulację finansową społeczeństwu do wglądu. Niech udowodni, że zmniejszanie podatków i obniżanie stawki VAT źle wpłynie na handel, transport, usługi etc. Nie zrobi tego, to pewne, bo wie, że tak nie jest.
      Pzdr.
      Inguszetia
    • izabellaz1 Re: pakiet reform 15.11.11, 20:30
      Mogą sobie zabrać te ulgi, byle nie dobijali gospodarki podniesieniem podatków uncertain
      • math-ilda Re: pakiet reform 15.11.11, 21:08
        Ale to działa w praktyce jak podniesienie podatków. Efekt taki sam - podatnik ma mniej w portfelu, więc mniej wydaje. Gospodarka w końcu zwolni. Budżet nadal dziurawy, a pieniądze podatników marnowane. Ulgi można likwidować, ale z głową. Np. zlikwidowanie, tudzież ograniczenie ulgi na dzieci oraz wspólnego rozliczania małżonków mocno uderzy po kieszeni wiele rodzin. To ma być polityka prorodzinna? Chyba prorolnicza. I nie nazywajmy tego czegoś "pakietem reform", bo z reformami to nie ma nic wspólnego.
    • anika772 Re: pakiet reform 15.11.11, 21:17
      Odebranie ulgi na dzieci odbije im się czkawką, a nie spowoduje zwiększenia dochodów w budżecie. Ja tych pieniędzy zwyczajnie nie wydam- nie zasilą sektoru turystycznego ani żadnego innego.
      Szkoda mi będzie, jeśli faktycznie zabiorą. To był znaczący zastrzyk.
      • ardzuna Re: pakiet reform 15.11.11, 22:20
        anika772 napisała:

> Odebranie ulgi na dzieci odbije im się czkawką, a nie spowoduje zwiększenia doc
        > hodów w budżecie.

Jak nie spowoduje, jak spowoduje. Zmniejszy dziurę budżetową. Poza tym ma same słabe strony.
    • indigo_kid Re: a lekarze i prawnicy? 15.11.11, 23:37
      A czy nałożenie obowiązku używania kas fiskalnych przez lekarzy i prawników nie przysporzyłoby parę - dziesiąt milionów do państwowej kasy? Myślę, że tu grube pieniążki nam też umykają.
    • iin-ess Re: pakiet reform 16.11.11, 12:30
      ja nie mam na to już słów i sił
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka