Dodaj do ulubionych

kolejny cios w młode rodziny

18.11.11, 14:52
chcą podnieść wiek emerytalny kobiet do 67 lat a wiec możemy pożegnać się z babciami które zajmują się naszymi dziećmi gdy my jesteśmy w pracy
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 14:53
      Dawno nie przeczytałam nic tak histerycznie zabawnego smile
      • joanekjoanek Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:04
        sadosia75 napisała:

> Dawno nie przeczytałam nic tak histerycznie zabawnego smile

ja też smile
        ale mam obawy, że to było baaaardzo serio, i że nie ma żadnej szansy, aby autorka zrozumiała w najbliższej pięciolatce, z czego się śmiejemy.
        • anetapzn Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:11
          joanekjoanek napisała:

> sadosia75 napisała:
          >
          > > Dawno nie przeczytałam nic tak histerycznie zabawnego smile
          >
          > ja też smile
          > ale mam obawy, że to było baaaardzo serio, i że nie ma żadnej szansy, aby autor
          > ka zrozumiała w najbliższej pięciolatce, z czego się śmiejemy.
          To jesteśmy 3. big_grin big_grin
      • rosapulchra-0 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:27
        Drogie panie, zgłaszam się jako czwarta!
        • verdana Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:57
          Piata!
          Przecie z po ti kobiety przechodzily wczesniej na emeryturę, zeby się zając wnukami, to było ich poslannictwo, święty obowiazek itd.
          poza tym praca jest dla mlodych, starzy i tak się do niej nie nadaja, tylko miejsca mlodym zajmują.
          I im też ktos wychowywał dzieci, powinni to "zwrocić" kolejnym pokoleniom.
          Rodzina to rodzina, egoizmem jest mowic, zę babcia nie musi zająć się wnukiem.
          Przdszkole to ZUO.
          Kto da więcej?
    • jamesonwhiskey Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 14:55
      > chcą podnieść wiek emerytalny kobiet do 67 lat a wiec możemy pożegnać się z bab
      > ciami które zajmują się naszymi dziećmi gdy my jesteśmy w pracy

swoimi dziecmi to siemoze sama zajmoj
      babcia juz swoje wychowala
    • iuscogens Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 14:56
      Problem z podniesieniem wieku jest taki, że tej pracy nie ma, nie tylko dla straszych, ale oni mają szczególnie ciężko.
      No i kombinuj co tu zrobić jak zostanie 5 lat do emerytury i nikt Cię nie zatrudni.
      Przejść na energię z kosmosu??
      • joanekjoanek Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:03
        iuscogens napisał:

> ale oni mają szczególnie ciężko.

pod pewnymi względami ciężko (zdrowotnie, mentalnie), a pod pewnymi - jednak dużo łatwiej niż młodzi. Mają zazwyczaj gdzie mieszkać, są już "ustawieni" majątkowo i życiowo, nie mają wydatków na dzieci (a to naprawdę jest ciężka forsa, koleżanko!).
        • sadosia75 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:05
          Ale to w ogóle nie o to chodzi. Tu chodzi o to, że potencjalny pracodawca nie chce zatrudnić osoby starszej. Kto zatrudni na 5 lat? i co po 5 latach? a osoba starsza częściej choruje więc nie będzie jej w pracy bo ciągle na L4. A to jakieś wyjazdy do sanatorium, a bo wizyta u lekarza.
          Tu nie chodzi o to, że ktoś jest ustawiony lub nie. Pracodawca nie chce zatrudniać osób starszych.
          • gazeta_mi_placi Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:08
            Dokładnie. Już nawet osoby (z dużym doświadczeniem, wykształcone) po 50-tce mają bardzo duży problem ze znalezieniem pracy a co dopiero np. 64-latek.
            • joanekjoanek Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:11
              Ale to płynne jest wszystko i się zmienia.
              Tych młodych wchodzących na rynek pracy jest i będzie coraz mniej (z powodów demograficznych i migracyjnych). Pracodawcy za chwilę nie będą mieli wyboru. Poza tym i oni się cywilizują, zaczynają doceniać pracowników doświadczonych. Te procesy zachodzą, nie zafiksowaliśmy się na wieki w epoce kapitalizmu łupanego.
              • iuscogens Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:46
                Jak na razie to nawet Ci młodzi mają cięzko z pracą, a pracodawcy mają spory wybór, więc jakoś nie widzę, żeby nagle zaczeli sie rzucać na 60-latków.
                Ja wiem, że niketórzy mogą pracować długo, mam w bliskiej rodzinie 90-letniego profesora ekonomii, który jeszcze parę lat temu wykładał, a dwa lata temu ksiązkę tłumaczył. Ale ile jest takich osób??
                • cherry.coke Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:49
                  Ale co w tym dziwnego - to ogolna tendencja. Kto ma utrzymywac emerytow? W Irlandii wiek podniesli niedawno do 68. Natomiast dotyczy to wszystko emerytury panstwowej, a ja nie zamierzam na nia specjalnie liczyc. Planuje juz teraz, mam fundusz emerytalny (teoretycznie przy odpowiednich wkladach moge pojsc na wlasna emeryture wczesniej, o ile oczywiscie wczesniej cywilizacja nie pizgnie kompletnie), zawodowo staram sie pamietac o tym, zeby rozwijac tez umiejetnosci mniej zalezne od technologii i moc nadal brac zlecenia, jesli bede tego potrzebowac, dodatkowo mam miejsce na ogrod i kury, wyzyc sie da smile

Natomiast ciekawe, ile z tych piszczacych teraz o emeryturach zgodziloby sie na naplyw mlodych imigrantow, zeby wyrabiali skladki na dole piramidy...
                  • iuscogens Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:53
                    cherry.coke napisała:

> Natomiast ciekawe, ile z tych piszczacych teraz o emeryturach zgodziloby sie na
                    > naplyw mlodych imigrantow, zeby wyrabiali skladki na dole piramidy...

obstawiam, że twoim znajomi z fb byliby przerażeni tym pomysłem suspicious
                    • cherry.coke Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:56
                      Oni (niektorzy) to na pewno, ale zapytaj chocby emamy big_grin To by byla ciekawa dyskusja - o ile wczesniejsza i wyzsza musialaby byc emerytura, zeby zniosly imigrantow i jakich smile
                  • miedzymorze Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 16:12
                    > Natomiast ciekawe, ile z tych piszczacych teraz o emeryturach zgodziloby sie na
                    > naplyw mlodych imigrantow, zeby wyrabiali skladki na dole piramidy...

tylko żeby ktokolwiek mógł wyrabiać składki, to muszą nie tylko istnieć ale i pracować, bo w krajach arabskich ostatio rewolucjonizujących młode ręce do pracy są, tylko pracy niet...Moim zdaniem pokładanie nadziei w imigrantach to fałszywa ścieżka podobnie, jak dzietność.

pozdr,
                    mi
                    • cherry.coke Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 16:20
                      Ano mozliwe ze falszywa. Ale wtedy to juz kompletnie babciom i dziadkom chrust na starosc zbierac...
          • joanekjoanek Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:10
            No to właśnie piszę, że osoba starsza w takiej sytuacji wprawdzie ma problem z pewnej perspektywy, ale z drugiej strony - wiele takich osób ma poduszkę powietrzną na takie okoliczności (oszczędności, mniejsze potrzeby konsumpcyjne, a więc większa skłonność i możliwość pracy na część etatu, pracy za niskie stawki, pracy w dziwnych godzinach). Młodzi, z powodu niemania zabezpieczenia życiowego i mania dużych obciążeń finansowych - do tego rodzaju ofert i opcji nie będą się nadawali.
          • lusitania2 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:12
            sadosia75 napisała:

> Tu nie chodzi o to, że ktoś jest ustawiony lub nie. Pracodawca nie chce zatrudn
            > iać osób starszych.

dziś widziałam na sklepie spozywczym ogłoszenie: przyjmę kobietę do pracy w wieku 40+.
            Pomijając to, że pracodawcy ogólnie nie chcą zatrudniać, to ich nastawienie do pracy ludzi starszych będzie się zmieniać na korzystniejsze dla owych starszych wraz ze starzeniem się społeczeństwa.

• asiczek66 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 20:02
            Babcia nie bedzie musiala zajmowac sie wnuczkiem,bo wnuczka nie bedzie.Kto urodzi wnuczka,jak nie bedzie becikowego...
        • jamesonwhiskey Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:08
          bo teraz mlodzi ze swoich poteznych pensji

musza sobie zaplacic za mieszkanie kilkaset tysiecy
          kiedys za darmo

utrzymac ze dwoch emerytow
          kiedys mniej emerytow

odlozyc cos na swoja emeryture

i jeszcze utrzymac rodzine

rzeczywiscie tylko pozazdroscic
          • tezee Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:24
            zgadzam się z tym zdaniem
            " młodych wchodzących na rynek pracy jest i będzie coraz mniej (z powodów demograficznych i migracyjnych)"
            bez histerii
            i co to w ogóle za argument dziecka mi nie będzie miał kto bawić??
        • ania_dentystka Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:27
          Dziś osoby 65-70 a nawet 75 letnie i starsze bywają zdrowe, bez oznak miażdzycy, wysportowane, wykształcone. Ci ludzie całe życie pracowali za grosze ( gros ich życia zawodowego przypadało na poprzednia epokę). Dlaczego więc skoro są sprawni- fizycznie i intelektualnie- zdrowi mają siedzieć w domu i oglądać durne seriale? Niech pracują, korzystają z życia, wyjeżdżaja, zwiedzają świat. Życzę im tego.
          Dzisiejszy 70 latek to nie 70 latek sprzed 50 lat!
        • iuscogens Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:44
          No i co im to da jak nie mają pracy i nie będą mieli kasy na jedzenie/opłaty/leki?? Myslisz, że na oszczednościach do emerytury dociagną??
          • tezee Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:48
            tylko że według prognoz za xx lat młodzi ludzie nie zapełnią procentowo rynku pracy , dzieci rodzi się coraz mniej , trzeba o tym pamietać.
    • kropkacom Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:41
      Osób starszych będzie więcej niż młodych. Dzieci już dziś rodzi się mało.
    • kamelia04.08.2007 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 15:42
      ty tak na poważnie czy ironicznie?
    • morekac Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 17:23
      Ja i tak nie zamierzałam się nadmiernie zajmować, jako że uznaję pełnoetatowe zajmowanie się maluchami za zbyt obciążające dla schorowanych staruszek. wink
    • undoo Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 18:11
      a gdzie te babcie sie dziecmi zajmuja? w moim otoczeniu nie widze zadnej
      • pitahaya1 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 18:21
        Coraz więcej rodzin migruje za pracą, stąd brak tych babć. W moim otoczeniu babcie, które są blisko, pomagają jak najbardziej, nawet odbierając dzieci z przedszkola czy szkoły.
        Moja mama "pożegnała" wnuka, gdy te miał rok. Przeprowadziliśmy się za daleko, żeby nawet w weekendy podjeżdżała.
    • attiya Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 18:14
      nie wiedziałam, że babcia ma obowiązek następnego dnia po przejściu na emeryturę ma obowiązek zapitalać przy wnukach
    • edelstein Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 18:15
      Ty tak na serio?od zajmowania sie dziecmi sa rodzice,a nie babcie.Nie wyobrazam sobie,bym na stale miala zajmowac sie wnukami,owszem od czasu do czasu tak,ale pelny etat,bo syn chcial sie rozmnozyc i nie pomyslal o opiece nigdy!moja mama nie zajmuje sie moim dzieckiem choc zlozyla propozycje przysylania go do Polski gdy ona ma wolne,uwazam,ze wolne ma po to,by odpoczywac,a nie za moim synem ganiac.Owszem kocha go nad zycie,bo jest jedynym wnukiem,ale jedyne na co sie zgadzam to raz na jakis czas z nia sam na sam pol dnia czy dzien,bo ona chce.
    • czar_bajry Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 18:58
      chcą podnieść wiek emerytalny kobiet do 67 lat a wiec możemy pożegnać się z bab
      > ciami które zajmują się naszymi dziećmi gdy my jesteśmy w pracy

big_grinbig_grinbig_grin
      Masakra jeśli chodzi o Twój tok rozumowaniatongue_out
    • kol.3 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 19:03
      Znam parę pań które pracują po sześćdziesiątce (++) i mają się bardzo dobrze i zdrowotnie i finansowo, a żadni szefowie nie chcą się ich pozbyć z pracy.
    • mancipi Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 19:38
      a wręcz przeciwnie-to jest szansa żeby zatrudnic swoją babcię legalnie, do opieki nad własnym dzieckiem. babcia będzie zajmowała się dzieckiem+babcia będzie pracowała+babcia będzie miała płaconą pensję co by do emerytury doczekać
      czyż to nie jest idealne rozwiązanie wszystkich problemów?

PS oczywiście jak babcia będzie chciała
      • pitahaya1 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 20:27
        Ale wtedy trzeba wyjąć kilkaset zł z kieszeni, przynajmniej oficjalnie. I juz nie ma darmowej babcisad
        Dla mnie jest to ratunek dla tych osób, które faktycznie mogą mieć problem ze znalezieniem pracy w tym wieku. Skoro bez problemu moga opiekować się naszym dzieckiem za darmo to moga też legalnie zajmować się cudzymi, dopracują do emerytury i parę groszy im zostaniesmile
    • milenka_net Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 20:01
      Eh, to się nazywa szacunek dla rodziców- uczynić z nich darmową siłe roboczą, niech udowodnią że na coś jeszcze mogą się przydać, a nie pracować i mieć swoje życie.
      Puknij sie w głowę dziewczyno!
    • kawka74 Re: kolejny cios w młode rodziny 18.11.11, 20:37
      Tak jest, pożegnajcie się ;p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka