Dodaj do ulubionych

Maraton Pisanie Listów Amnesty International

28.11.11, 19:26
się ośmielam zareklamować. Jako matka matkom oczywiście, żeby mnie gdzieś nie przenieśli. Bo dwa lata temu udało się pomóc między innymi matce oderwanej od swojego dziecka.

W tym roku 10-11 grudnia. Na pewno będziemy pisać do Korei w sprawie obozów pracy, do Azerbejdżanu, gdzie znowu zamknęli blogera za wpis na Facebooku i do Jemenu w sprawie skazanej na śmierć kobiety. Postaram się w kolejnych postach po jednym dziennie powrzucać krótkie opisy tegorocznych przypadków.

To naprawdę działa. Sukcesy z ubiegłych lat to w zeszłym roku irańscy lekarze, których przymknięto za kontakt z zagranicznymi władzami (uniwersytetami w USA, znaczy się), gambijski opozycjonista Femi Peters, chińska działaczka praw kobiecych Mao Hengfeng - wszyscy wypuszczeni na wolność. Meksykański zakonnik broniący migrantów w Meksyku, ojciec Solalinde Guerra, otrzymał ochroniarza (grożono mu). Dwa lata temu, między innymi, pozytywnie załatwiona sprawa, która mnie chyba najbardziej ze wszystkich poruszyła - Etiopka Birtukan Mideksa, działaczka opozycyjna skazana na dożywocie. Pamiętam, że nie mogła się kontaktować ze swoim malutkim dzieckiem (to bardzo młoda kobieta) i dlatego tak wspanial było się dowiedzieć, że jest wreszcie wolna. Amnesty naciskała wtedy na rządy, które udzielają pomocy Etiopii, a one naciskały na Etiopię - skutecznie.

Jeśli macie gdzieś w pobliżu Maraton - idźcie i napiszcie listy, bo to działa!
Poniżej linki do strony Amnesty International z informacjami o Maratonie i do filmiku, na którym azerski bloger (sukces sprzed dwóch lat) dziękuje polskim autorm listów.
amnesty.org.pl/no_cache/archiwum/aktualnosci-strona-artykulu/article/7512/564.html
www.youtube.com/watch?v=ck2isY89nk4
Obserwuj wątek
    • margotka28 Re: Maraton Pisanie Listów Amnesty International 28.11.11, 19:50
      A ty naprawde mysisz, ze jak iles tam ludzi napisze list, to wladza sie ugnie?
    • margotka28 Re: Maraton Pisanie Listów Amnesty International 28.11.11, 19:51
      a jak udowodnic, ze pisanie listow rzeczywiscie pomoglo tym ludziom?
      • asia_i_p Re: Maraton Pisanie Listów Amnesty International 28.11.11, 20:20
        Cofnąć czas, nie napisać listów i porównać wink - w zasadzie tylko taki dowód jest stuprocentowy.

Mnie dosyć przekonuje statystyka - około 30% spraw pozytywnie załatwionych co roku - oraz to, co mówią sami bronieni. Jedna Chinka opisywała kiedyś, że jej strażniczki przekazały, że w jej sprawie będą pisane listy (to było jeszcze przed maratonem) i że od razu inaczej zaczęły ją traktować.
        • margotka28 Re: Maraton Pisanie Listów Amnesty International 28.11.11, 21:39
          Kazdemu sie nie da pomoc. Ja uwazam, ze np: kim Dzong II nie zamknie swoich obozow, bo kto napisze list. No, ale moze warto sprobowac i udowocnic swiatowym negocjatorom, ze iles tam zapalencow dzieki listom pomoglo komukolwiek.
    • ally Re: Maraton Pisanie Listów Amnesty International 28.11.11, 22:41
      To ja jeszcze dorzucę mój ulubiony amnestyjny spot.
      • asia_i_p Re: Maraton Pisanie Listów Amnesty International 28.11.11, 23:44
        Oraz
        www.youtube.com/watch?v=gTMLKBjiiF4&feature=relmfu
    • malila ok n/t 28.11.11, 22:51

• mgasg Re: ok n/t 29.11.11, 11:40
        Dzieki Asiu. Chetnie sie przylacze. Tym bardziej,ze moj bliski przyjaciel,cierpi z powodu politycznej sytuacji w jego kraju.
        Im wiecej nas bedzie, i bedzie o nas glosno, ci oprawcy nie beda moze czuc sie tak bardzo bezkarni.
        dawaj mi znac na poczte o wszystkich takich akcjach prosze.
        • asia_i_p Re: ok n/t 29.11.11, 16:11
          Z dużymi chętnie się przypomnę, ale jak chcesz wiedzieć o każdej Pilnej Akcji, wejdź na stronę Amnesty i zapisz się na newsletter (nie trzeba być członkiem, ja nie jestem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka