Dodaj do ulubionych

pracownik bez motywacji

29.11.11, 19:36
Pracownik wykonuje swoje obowiązki, ale na "aby-aby".
Na pytanie dlaczego? oraz na wszelkie zachęty odpowiada nie, nie chce mi się, nie i już.
Jak go zmotywować?
Od wyników pracy zależy jego premia, ale też premia dla grupy.
Szykują się też zwolnienia, zatem od wyników zależy też pozostanie na stanowisku.
Jak zmotywować ,aby nie straszyć?
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 19:43
      przeprowadzić wśród pracowników ankietę "anonimową" (znaczony egzemplarz dla owego pracownika, wystarczy zrobić literówkę w jednym z pytań) dot. sposobów motywacji, ich przyczyn niezadowolenia z pracy, wpływu rzeczywistości zewn. na satysfakcję z pracy etc. I będziesz miała wskazówki na tacy, uzyskane w warunkach pozornej anonimowości.
      • lykaena Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 19:49
        smile
        Jestem na zastępstwie.
        Normalnie nikim nie zarządzam - mam samodzielne stanowisko, a tu akurat przypadło mi motywowanie stającego okoniem.
        Pomysł dobry- sprawdzę jutro czy da się wykonać.
        • krejzimama Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 19:55
          Jak widać nie nadajesz się żeby swinie pasać skoro chcesz uciekać sie do takich nietycznych metod.
          • lykaena Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:02
            Uff to całe szczęście, że tylko buty sprzedaję, a nie świniopasam.
            • krejzimama Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:10
              Al ???
            • krejzimama Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:15
              Przepraszam za tego świnipasa. Poniosło mnie za mocno.
          • adamos70 Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 09:30
            co rozumiesz przez nieetyczne zachowania?
      • adamos70 Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 09:28
        racja! takie badanie zaangażowania pozwala na następujące korzyści:
        Maksymalizować zyski
        Zwiększyć produktywność
        Dostarczyć nadzwyczajną obsługę
        Zwiększyć efektywność procesów
        Obniżyć absencję
        Zmniejszyć fluktuację
        Zaspokoić oczekiwania interesariuszy
        Racjonalnie inwestować w ludzi
        Zadbać o dobrostan pracowników

profesjonalne badania z zaangażowania robi właśnie barometr zaangażowania do którego linka podawałem w innym poście. Ogólnie wygląda to na takiej zasadzie że mają swoją platformę do której pracownicy otrzymują dostęp i każdy bierze udział w specjalnie przygotowanym badaniu. Odbywa się to niezależnie, na polu "neutralnym" więc pracownicy mogą się bardziej otworzyć. Koszt badania z tego co widzę ze względu na dotowanie przez UE jest o wiele niższy, zależy od wielkości firmy.
    • krejzimama Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 19:48
      Albo je wykonuje albo nie.
      Jeśli wywiązuje się z umowy o prace to nic więcej nie musi.
      • lykaena Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 19:51
        Wykonuje, ale z najsłabszym rezultatem.
        to może być przesłanką do pożegnania.
        Moim zadaniem jest zmotywowanie pracownika, abyśmy mogli tego uniknąć.
        • virtual_moth Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:07
          Obawiam sie, ze nie masz narzędzi do tego by go motywowac, a twój szef chce od ciebie niemozliwego. Mozesz spróbowac metody słoneczek i chmurek co najwyzejtongue_out

Btw jesli firma chce uniknąć zwolnienia go, ba, nawet straszenia, to znaczy ze jest cenny i o tym wie.
          • adamos70 Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 09:32
            uważam że kij ma zawsze 2 końce i jeśli ktoś zarzuca komuś brak zaangażowania to warto się zastanowić czy firma wspiera ów to zaangażowanie w jakiś sposób.
    • a.va Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:14
      Ale dlaczego uważasz, że powiedzenie mu, że ryzykuje zwolnieniem, to straszenie? To normalny komunikat - pracujesz na tyle słabo, że grozi ci zwolnienie. A co on z tym zrobi, to już jego sprawa. Skoro otwarcie mówi, że tego czy tamtego mu się nie chce, to chyba nie jest w takiej sytuacji życiowej, że się potnie, jak go zwolnicie?

No i nie ukrywam, że ciekawi mnie, co to za pracownik, ze zamiast go po prostu wywalić, szukacie sposobu, żeby go zmotywować i broń Boże nie przestraszyć.
      • lykaena Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:22
        Jestem na miesięcznym zastępstwie.
        I takie mam akurat polecenie służbowe.
        Ale nie wolno mi wspominać o ewentualnym zagrożeniu utraty pracy - motywacja ma wyglądać inaczej tylko ja nie wiem dokładnie jak.

Tej osobie i kilku innym kończy się akurat umowa.
        Od poprawy wyników dyrekcja uzależnia podpisanie nowej.
        Zagrożonych jest 7 osób, docelowo mają zostać 4.
        Nie chodzi mi akurat o tę konkretna osobę, ale inni biorą się do pracy,a ten człowiek nie.
        • dziennik-niecodziennik Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 22:06
          testują Cię smile jak sobie poradzisz w takiej sytuacji.

dano Ci w ogole jakieś narzędzia do tej motywacji? mozesz uży wyłącznie wzmocnień pozytywnych, negatywnych całkiem nie?
        • sanrio Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 22:28
          pracujesz w handlu, sprzedajecie buty tak?
          pewnie chodzi o indywidualną sprzedaż tej osoby? O wskaźniki jakieś? Może o konwersję w sklepie? Niektórzy nie nadają się do sprzedaży, nie lubią/nie umieją stosować technik sprzedażowych, nie chcą tego robić, a robią bo muszą. Takiego nie zmotywujesz przykro mi. Jak nie umie/nie chce z jakiś względów być bardziej obrotny to widocznie trzeba się z nim pożegnać zamiast motywować.
        • ardzuna Re: pracownik bez motywacji 30.11.11, 00:15
          lykaena napisała:

> Tej osobie i kilku innym kończy się akurat umowa.
          > Od poprawy wyników dyrekcja uzależnia podpisanie nowej.

To chyba normalne i oczywiste? nie rozumiem jakiegos schizofrenicznego zakazu wspominania o tym że nowa umowa może nie być podpisana.
    • estragonka Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 20:25
      jestem takim pracownikiem, i w sumie nawet tego specjalnie nei ukrywam. co by mnie zmotywowalo? podwyzka. ostatecznie zmiana warunkow pracy.

jakby mi ktos powiedzial ze wobec tego mnie zwolni to chyba nawet bym sie w jakims stopniu ucieszyla - mialabym bodziec do szukania czegos innego, a tak to szukam ale wiadomo ze mniej mam do tego weny.
    • alexa0000 Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 21:03
      A Ty wiesz w ogóle, co go motywuje?

I co w Twojej firmie robi się w celu zmotywowania pracowników?
      • asocial Re: pracownik bez motywacji 29.11.11, 21:32
        wlasnie mialam pisac, zeby po ludzku z pracownikiem pogadac, ale czekaj.... ten pracownik tobie otwarcie mowi, ze ¨nie chce mu sie¨?
        To chyba niestety nie ma raczej innego wyjscia, jak tylko porozmawiac+ poinformowac o mozliwych zwolnieniach.
        a moze za malo zarabia?wink
    • adamos70 Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 09:23
      lykaena napisała:

> Pracownik wykonuje swoje obowiązki, ale na "aby-aby".
      > Na pytanie dlaczego? oraz na wszelkie zachęty odpowiada nie, nie chce mi się, n
      > ie i już.
      > Jak go zmotywować?
      > Od wyników pracy zależy jego premia, ale też premia dla grupy.
      > Szykują się też zwolnienia, zatem od wyników zależy też pozostanie na stanowisk
      > u.
      > Jak zmotywować ,aby nie straszyć?
      >
      >

jest coś takiego teraz jak barometr zaangazowania - kierownicy czy menedzerzy mogą zlecić takie badanie w swojej firmie i poprawić ową "motywacje". Ty masz takie a nie inne podejście, ale wszystko dla wszystkich. Zajrzyj sobie tutaj barometrzaangazowania.com/e-learning (trzeba się zarejestrować). Genialne darmowe szkolenie. Trochę otwiera oczy. Może to ci pozwoli lepiej się zaangażować. Ogólnie pracodawcy nie chcą nie zaangażowanych pracowników. PKO swojego czasu zrobiło wielką akcję badania zaangażowania wśród swoich pracowników i efekty były ciekawe.
      • duzeq Kryptoreklama, kryptoreklama. 10.03.12, 09:33
        Czlowieku, jak juz wyciagasz watek z listopada (!!!!) to wez sie postaraj o jakakolwiek, chocby najmniejsza, probe zamaskowania tej kryptoreklamy.
    • kozica111 Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 09:35
      Skoro wam bardziej zależy niż tej osobie to nie widzę innego wyjścia jak podziękować.
      Może dałabym jedno ostrzeżenie w formie zwykłego komunikatu że praca nie jest dobrze oceniana, jeśliby był brak reakcji to sio.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 09:43
        to jest moze polska firma ? sprzedaz butow nie zalezy tylko od sprzedwcy ale rowniez od klienta. jesli klient nie chce kupic to zeby nie wiem co nie kupi ich. jesli jest sprzedaz indywidualna i pracuje taka osoba z pracownikami, ktory lepiej wciskaja buty to sam automatycznie mniej sprzedaje bo zostaje mu mniej klientow.
    • mama303 Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 10:20
      Ale wykonuje te swoje obowiązki źle?
    • klubgogo Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 14:47
      W szkole motywowały mnie piątki, na studiach nadal, stypendium motywowało jeszcze bardziej, w pracy motywują mnie nagrody. Tylko za co dac obibokowi nagrodę?
    • mysia-mysia Re: pracownik bez motywacji 10.03.12, 19:10
      u mnie w firmie 50% personelu dzieli działania na te, które lubi i te, których nie lubi; zadania lubiane wykonywane są porządnie, a pozostałe na łapu capu albo wcale

45% wykonuje wszystkie obowiązki na łapu capu

5% nie robi prawie nic i jeszcze się awanturuje (te 5% to akurat jedna osoba)

nikomu nigdy nie groziło zwolnienie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka