ewa_mama_jasia Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 09:02 Poszłabym bez dzieci albo nie poszłabym w ogóle. Nie bawiłabym się swobodnie, szczególnie jakbym miała niespełna roczne dziecko / dzieci: trzeba zachowywać się ciszej, mniej swobodnie, zagladać do dzieci co jakiś czas (przynajmniej ja tak mam), przynajmniej 2 osoby nie mogą wypić nawet lampki wina (na wypadek, gdyby z komukolwiek coś się stało) - z tego przynajmniej jedna z samochodem i prawem jazdy. Poza tym nie wszystkie imprezy są do białego rana, część kończy się nad ranem, kiedy dzieci jeszcze smacznie śpią. Ubierać rozespane dziecko, brac od samochodu, targać do domu - nigdy mi się nie uśmiechało. Owszem, wszystko mozna rozwiązać, ale po co utrudniać życie sobie, dziecku i gospodarzom ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 09:19 dla zasady moja droga, dla zasady dla niektórych ematek życie składa się z zasad Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 09:24 Skoro tak niepochlebnie sie wypowiadasz o tych znajomych z dziecmi ,to po co ich w ogóle zapraszasz.Może oni są z tej grupy rodziców co zawsze i wszedzie tylko z dziecmi i zaproszenie adresowane do nich z automatu przenoszą na latorośle. Z daleka widać żeś nie dzieciata, nie wiadomo jak sama bedziesz reagowac na wszelkie zaproszenia gdy będziesz dzieciata, może i tobie włączy się syndrom kwoki i będziesz się wyżalać na forum ,jakich to masz kompletnie bez wyobraźni znajomych,że zapraszają owszem ale bez dzieci.No, paranoja jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś
math-ilda Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 11:04 Co do imprez sylwestrowych z dziećmi to my na takie chodzimy od kilku lat. Są to imprezy z góry zaplanowane dla par z dziećmi, więc problemu nie ma. Akurat tak się składa, że znajomi mają dzieci w podobnym wieku, więc dzieci się bawią i my też. Problem opieki się rozwiązuje, a zwłaszcza w sylwestra z opieką niełatwo. I nigdy nie było sytuacji "cicho, bo dziecko śpi". Jeśli planowałaś imprezę tylko dla dorosłych to rzeczywiście goście nie powinni wybierać się na nią z dziećmi i tyle. Nie ma się o co obrażać. Znajomi powinni to zrozumieć. A skąd wiesz, że się obrazili? Poinformowali cię o tym, czy po prostu powiedzieli, że nie przyjdą? Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 14:53 Typowy e-matkowy wątek: dwa obozy, twardo okopane na swoich pozycjach i niedopuszczające myśli o żadnym kompromisie Chciałabym tylko powiedzieć, że jeżeli autorka powiedziała gościom wprost "tak, wasze dzieci będą nam przeszkadzać", to - niezależnie od wszystkiego innego - zachowała się bardzo nieelegancko i nie dziwię sieże koleżanka się obraziła. Jakby powiedziała: "sorry, ale nie przewidywałam warunków dla dzieci" lub "jeśli jesteście pewni, że dzieci dobrze będą się czuły w hałasie, to weźcie je ze sobą. Tylko miejcie na uwadze, że to będzie normalna impreza, nie organizowana pod kątem dzieci" lub chociaż "no cóż, nie przewidywałam dzieci na imprezie...." (i zawiesić znacząco głos) to by była zupełnie inaczej odebrana. A ogólnie to wydaje mi się, że mniejszość dopasuje się jak zwykle do większości. Czyli jak dzieci na sylwestrze będzie mało, to rodzice będą sie starali żeby nie przeszkadzały innym (a jak sie nie uda, to wcześniej wyjdą z imprezy). A jeżeli dzieci będzie dużo, to impreza siłą rzeczy nabierze charakteru bardziej rodzinnego. Na pewnym etapie nie da się tego uniknąć i to też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 15:17 nie dziwie sie ze jestes zla, ja tez bym byla jesli zaprosilabym samych rodzicow juz predzej a oni teraz sie budza ze opieki nie ma choc jesli bylaby sytuacja ze obie pary mialy kogos zalatwionego i nagle sie cos namieszalo i opieka nie wypalila to chyba bym ich zaprosila z dziecmi my idziemy z dziecmi i nawet bedziemy jedyna para z dziecmi (reszta to single lub malzenstwa z doroslymi dziecmi, tzn powyzej 15 lat) ale dostalismy zaproszenie z dziecmi (poki co nie mamy ich tu z kim zostawic a z obca osoba, ktora pierwszy raz by widzieli na oczy, nie zostawie bo nie wiem jaka bylaby reakcja) mam nadzieje ze szybko padna i bedziemy sie fajnie bawic Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 15:23 I bylam, i robilam u siebie. Generalnie lubimy swoje dzieci i lubimy spedzac z nimi czas. Od malego bywali z nami na roznych imprezach, sylwestrowych rowniez. Kilka razyu nas byl sylwester na okolo 40 osob, w tym z 10cioro dzieci w roznym wieku. Z tym ze - u nas inny klimat i taki sylwek byl np. przy basenie, a rowniez nikomu nie przychodzilo do glowy klasc dzieci spac. Jak padaly to wtedy zanosilo sie je na wolne lozko i tyle. I nikt nie robil problemu z tego ze 4ro latek zasnal o 2giej nad ranem, w ubraniach i zwisajac z kanapy. I jeszcze dodam ze kultura picia u nas tez inna, piwo i wino, wodka rzadko i w malutkich ilosciach, dzieci nie widza rodzicow pijanych w sztok. Za to uciechy jest co niemiara bo lataja cala banda wsrod dorroslych, nikt nie kontroluje ile slodyczy zjedza i nie goni ich spac. Najblizszy dorosly rzuca okiem czy liczba nieletnich sie zgadza i nikt nie krwawi, i tyle. W tym roku bedziemy na wczasach w sylwestra i pierwszy raz od wielu lat pojdziemy gdzies z mezem sami, dzieci zostawiajac w hotelu pod opieka dziadka. Gdyby nie to ze calymi dniami beda mieli podczas tego wyjazdu mnostwo atrakcji to zal by mi ich bylo ze ich ominie fajna zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 15:31 lipsmacker napisała: > I bylam, i robilam u siebie. Generalnie lubimy swoje dzieci i lubimy spedzac z > nimi czas. Od malego bywali z nami na roznych imprezach, sylwestrowych rownie > z. Kilka razyu nas byl sylwester na okolo 40 osob, w tym z 10cioro dzieci w r > oznym wieku. Z tym ze - u nas inny klimat i taki sylwek byl np. przy basenie, > a rowniez nikomu nie przychodzilo do glowy klasc dzieci spac. Jak padaly to wt > edy zanosilo sie je na wolne lozko i tyle. I nikt nie robil problemu z tego ze > 4ro latek zasnal o 2giej nad ranem, w ubraniach i zwisajac z kanapy. I jeszcz > e dodam ze kultura picia u nas tez inna, piwo i wino, wodka rzadko i w malutkic > h ilosciach, dzieci nie widza rodzicow pijanych w sztok. Za to uciechy jest c > o niemiara bo lataja cala banda wsrod dorroslych, nikt nie kontroluje ile slody > czy zjedza i nie goni ich spac. Najblizszy dorosly rzuca okiem czy liczba niel > etnich sie zgadza i nikt nie krwawi, i tyle. > och jakże cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 22:37 Masz racje, takie sylwestry sa cudowne. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 08:17 lipsmacker napisała: > Masz racje, takie sylwestry sa cudowne. tak tylko z deka nierealne wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 09:23 Ciekawe, ze na temat nierealnosci takiej zabawy kategorycznie wypowiadaja sie osoby, ktore nigdy takiego rodzaju imprezy nie sprobowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 10:10 masz na mysli impreze z dziecmi uwierz próbowałam to zupelnie inna impreza niz bez > Ciekawe, ze na temat nierealnosci takiej zabawy kategorycznie wypowiadaja sie o > soby, ktore nigdy takiego rodzaju imprezy nie sprobowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 10:13 Ja spróbowałam i powtarzam, że można się bawić z dziećmi, ale to jest inna zabawa. Musi być ciszej, spokojniej, znacznie trzeźwiej i sporo czasu trzeba poświęcić nie własnej rozrywce, ale opiece nad dziećmi, zapewnieniu im rozrywki, uspokajaniu, usypianiu, karmieniu, sprzątaniu po nich itd. Może Ty spróbuj iść na imprezę, gdzie dzieci nie będzie to zauważysz różnicę? Byłam ostatnio na imprezie gdzie zaledwie dwie - wydawałoby się spore już i mądre dziewczynki - bawiące się ślicznie, tak, że rodzice "mieli je z głowy" wyrwały w łazience grzejnik ze ściany, włażąc na niego jak na drabinki. Jednej spadł na głowę. Dzieci była tylko dwójka i to całkiem już samodzielnych, ale impreza skończyła się w trybie natychmiastowym, bo nie było wiadomo, na ile mocno grzejnik walnął ją w głowę (była przerażona, wyła jak potępieniec i słaniała się na nogach), no i trzeba było podstawiać wiaderka, bo ze ściany tryskała woda, szukać człowieka, który ma klucze od skrzynki z zaworami itd. Remont łazienki po tej imprezie kosztował ok. 2 tys. Jeśli Tobie się wydaje, że imprezy z dziećmi są takie bezproblemowe - poczekaj. Prędzej czy później stanie się coś, co sprawi, że przestaniesz tak beztrosko podchodzić do swobodnej zabawy Twoich dzieci w obcym domu, albo obcych dzieci w Twoim domu. Ja w każdym razie osób z Twoim podejściem bym do siebie do domu z dziećmi w ogóle nie zaprosiła, bo już wiem jak to się kończy. Goście sobie siedzą przy stole i świetnie się bawią, ciesząc się, że ich dzieci mają zajęcie, więc wreszcie "mają je z głowy", a ja latam jak kot z pęcherzem starając się uchronić ich dzieci przed nieszczęściem lub swoje mieszkanie przed totalną demolką. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 10:23 Podoba mi się zwłaszcza, jak wyluzowani rodzice z potępieniem patrzą na mnie, kiedy stanowczo zabraniam dzieciom biegać w skarpetkach po domu albo skakać po kanapie, łóżkach i dmuchanych materacach, rzucać kauczukowymi piłeczkami w pokojach gdzie jest telewizor i akwarium, bo przecież "co może się stać"... Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 06:21 Może Ty spróbuj iść na i > mprezę, gdzie dzieci nie będzie to zauważysz różnicę? Na razie to wiekszosc zycia imprezowalam bez dzieci wiec wiem o czym pisze. Czy ja gdziekolwiek pisalam, ze impreza samych doroslych wyglad identycznie jak impreza, na ktorej sa dzieci? Wyglada inaczej co wcale nie znaczy, ze gorzej. Ja lubie urozmaicenie. Mam cale zycie, zeby imprezowac sama. TYlko przez niewielki odcinek tego zycia moge poimprezowac razem z dziecmi i ja to robie. Szkod materialnych nie ponioslam jeszcze zadnych. A starszy syn powoli zbliza sie do wieku kiedy nie bedzie juz chcial na imprezy ze starymi. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 06:43 Lipsmaker u mnie od kilku lat sylwester i nie tylko wyglada podobnie (oprocz klimatu i basenu) To do wszystkich, co sobie nie wyobrazaja i uwazaja, ze impreza sylwestrowa Z ZALOZENIA nie jest impreza dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 09:59 franczii napisała: > To do wszystkich, co sobie nie wyobrazaja i uwazaja, ze impreza sylwestrowa Z Z > ALOZENIA nie jest impreza dla dzieci. To ja, to ja pisałam o tym, że impreza wspomniana w poście tytułowym Z ZAŁOŻENIA nie jest dla dzieci. Tyle, że impreza z postu tytułowego nie jest imprezą sylwestrową, a - jakby ci umknęło - parapetówką organizowaną w sylwestra. To trochę inna kategoria Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 10:57 A dlaczego parapetowka mialaby byc impreza bez dzieci Z ZALOZENIA? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 11:15 franczii napisała: > A dlaczego parapetowka mialaby byc impreza bez dzieci Z ZALOZENIA? Bo na parapetówce z założenia się pije alkohol w duzych ilościach. Wbrew temu, co pisze stado poprawnych politycznie i ekskluzywnie imprezujących emamuś (więc oszczędź mi proszę sprostowań, że absolutnie nie, bo u was na parapetówce była 1 butelka wina na 25 osób). Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 11:29 Niewazne jak bylo u mnie. Ja w dalszym ciagu nie rozumiem dlaczego pije sie duzo alkoholu, to znaczy rozumiem, ze mozna duzo wypic ale dlaczego Z ZALOZENIA. Szczerze przyznam, ze to "z zalozenia" jest dla mnie zupelna nowoscia wiec z ciekawosci tak dociekam. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 16:26 Dałam się nabrac na twoją "twórczość" trollu.Czerpiesz radochę w wymyslaniu historii i opisywaniu na forum?Może lepiej posprzataj w domu przed Swiętami. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenekgosia Re: Sylwester z dziećmi??!! 22.12.11, 22:35 regularnie organizuje imprezy sylwestrowe z dziecmi. Tanczymy, bawimy sie, nikt sie specjalnie nie upija ale bezalkoholowo nie jest. Dzieci maja dwa pokoje- jeden jest do zabawy a drugi do spania- stoja materace, rodzice przynosza podrozne lozeczka. Czesc dzieci normalnie czeka na sylwestra i fajerwerki, czesc dzieci idzie spac. nikt sie nie ucisza "bo dziecko spi" jak zmeczone to bedzie spalo, jak ma sile to nie spi i tyle. Imprezy sa do rana, troche jest gadania, troche tanczenia sa fajerwerki, wyglupy. ALE to sa z zalozenia imprezy z dziecmi i ja to mowie wyraznie. Znajomych mam easy- going, bez parcia jak dziecko wyje to sie zbieraja do domu i tyle, nikt nikogo do nieczego nie zmusza, wszyscy podobnie wychowujemy dzieci, nie kicamy na paluszkach nad ich spiacymi glowkami w sylwestra na impreze z zalozenia bez dzieci- dziecka oczywiscie bym nie zabrala- tak samo jak zdziwiloby mnie bardzo gdyby ktos na mojej imprezie wyrazil pretensje ze sa dzieci. Sa- bo byly od poczatku zapraszane i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.7 jestem matka 23.12.11, 11:19 i w zyciu nie poszla bym z dziecmi na sylwester.. to nie impreza dla dzieci a zwlaszcza dla 9 miesiecznych!!!! Ludzie!!! Albo mam z kim zostawic dzieci jak chce sie pobawic albo siedze w domu.. Odpowiedz Link Zgłoś
stukostrach-jeden Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 11:35 Wiele razy byłam na sylwestrze z dziećmi, ale z założenie były to imprezy dla osób z dziećmi. Dzieci miały swój pokój zabawki, z pary przynajmniej jedna osoba nie piła wcale. A z dziećmi w pokoju stale ktos był i nadzorował. Wkurzyłabym się natomiast gdyby na imprezę bez dzieci znajomi przyszli z dwojgiem maluchów. BTW dzieci kiedykolwiek były na imprezie? dadzą radę czy będą przerazone? Dzieci różnie reagują na sytuacje stresowe a taka jest sylwester. Nie słuchaj wypowiedzi, ze jesteś złą przyjaciółką bo chcesz se bawić ze znajomymi a nie ich dziećmi. Tak jak już zostało napisane posiadanie dziecka to pasmo wyrzeczeń mimo tego co pisza kolorowe pisemka i jak rodzice chcą byc z dziećmi to moga zostac w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Sylwester z dziećmi??!! 23.12.11, 17:50 Imprezy wieczorne sa dla DOROSLYCH, nie rozumiem dlaczego trzeba to komukolwiek tlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
miniofilka Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 09:24 miejsce dzieci wieczorem jest w łóżkach, a nie na imprezie, tym bardziej malutkich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 10:12 myelegans napisała: > Imprezy wieczorne sa dla DOROSLYCH, nie rozumiem dlaczego trzeba to komukolwiek > tlumaczyc. Myelegans, no jak to dlaczego? Zaraz zleci się tu całe stado i ci napisze, że przecież dziecko spokojnie można wziąć: - na całonocne wesele - najpierw będzie się "pięknie bawić z ciociami i wujkami", potem co najwyżej prześpi się na krzesłach albo w pokoju obok na sofie, od tego jeszcze nikt nie umarł. o, albo w samochodzie - wtedy rodzice mogą na zmiane przy nim siedzieć - na koncert rockowy o 22 - chusta i jedziemyyyy, albo w wózku będzie sobie spać - na jakąkolwiek inną imprezę odbywającą się w późnych godzinach wieczornych, po prostu kładzie się takie dziecko w pokoju obok i bawi się swobodnie I że w ogóle dziecko w niczym nie ogranicza i może się bawić z dorosłymi jak stare, nieprawdaż, a zabawa z dziećmi tak właściwie niczym nie różni się od zabawy, kiedy tych dzieci nie ma. Pojawią się również głosy z tyłka wytrzaskane i popadające w skrajności typu "taaak, bo matka to ma sie z dzieckiem zamknąć w domu i potem takie dzikusy rosnąąąąą niesamodzielne, co nie wiedzą, jak się w towarzystwie odezwać". Oraz głosy potępiające patologię, która na imprezie, o zgrozo, pije alkohol i głośno rozmawia. Zieeeew. Nie piję alkoholu od lat, spotkanie w gronie powyżej 4 osób to dla mnie tłok i dramat, hałasu nie znoszę i mam nadwrażliwość na dźwięki a jednak wolę się bawić ze świadomością, że dzieci spokojnie się bawią/śpią u babci w domu, a nie za ścianą A jak ktoś woli inaczej, to ok - jego prawo, każdemu wedle upodobań i potrzeb. Tylko niech ten ktoś nie wkręca na siłę innym tego, co napisałam powyżej - że zabawa z dziećmi za ścianą NICZYM nie odbiega od zabawy bez dzieci. I że zachwyca, skoro nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 10:56 > I że w ogóle dziecko w niczym nie ogranicza i może się bawić z dorosłymi jak st > are, nieprawdaż, a zabawa z dziećmi tak właściwie niczym nie różni się od zabaw > y, kiedy tych dzieci nie ma. Alez dzieci nas jak najbardziej ograniczaja. Ale ograniczaja nie w sensie, ze nie mozemy pojscz nimi na impeze/ urzadzic impreze u siebie ale w tym, ze z wesela dajmy na to wyszlismy o godzinie 1 zamiast o 5 rano Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 11:16 Cytat Ale ograniczaja nie w sensie, ze nie mozemy pojscz nimi na impeze/ urzadzic impreze u siebie ale w tym, ze z wesela dajmy na to wyszlismy o godzinie 1 zamiast o 5 rano Jasne. I do tej pierwszej bawiliście się na weselu identycznie tak samo, jakbyście na wesele przyszli sami, a nie z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 11:26 Inaczej co nie znaczy ze gorzej i ze nas dziecko ograniczalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Sylwester z dziećmi??!! 24.12.11, 11:39 franczii napisała: > Inaczej co nie znaczy ze gorzej i ze nas dziecko ograniczalo. Ale ja nigdzie nie piszę, że to jest GORZEJ. Po prostu nie lubię wkręcania, że impreza z dziećmi różni się od imprezy bez dzieci wyłącznie tym, że są na niej dzieci, a cała reszta przebiega tak samo, co próbuje udowodnić parę osób w tym wątku, ze szczególnym uwzględnieniem Babuni z wychodka. Nie wartościuję, czy impreza z dziećmi jest lepsza czy gorsza - bo jest zbyt wiele czynników decydujących o tym. Natomiast obecność dzieci na imprezie jest zawsze ograniczeniem - tylko że to osoba dorosła decyduje, czy taki stopień ograniczenia (który może być bardzo różnie pojęty) jest dla niej istotny czy nie Odpowiedz Link Zgłoś