Dodaj do ulubionych

polinezja francuska

26.02.06, 09:19
wybieram sie na tahiti i inne wyspy (planowanie w toku) we wrzesniu 2006.
czy ktos ma podobne plany??
Obserwuj wątek
    • pilmar Re: polinezja francuska 26.02.06, 10:59
      właściwie byłbym zainteresowany... Mam 48 lat i mieszkam w
      łodzi...obawiam sie jednak,że to może przekroczyć moje mozliwosci
      finansowe...przybliż mi orientacyjny koszt...pozdrawiam z Polski
      • candy13 Re: polinezja francuska 01.03.06, 21:12
        polinezja jest droga, mysle ze bedzie to najdrozsza z wszystkich podrozy ktore
        do tej pory odbylam.jak na razie wiem ile kosztuje przelot prze paryz i la
        liniami air france -ca 5300 zl. hotele -to zalezy , na moorea sa na przyklad
        kempingi.sa rowniez pensjonaty..
    • besir1 Re: polinezja francuska 02.03.06, 07:14
      Candy...mysle, ze moze sie okazac, ze jest nawet jeszcze drozsza, niz myslisz.
      Na Polinezji bylem wiele razy, w tym siedzialem tam bedac na bezmala rocznym
      kontrakcie. Nie moge powiedziec , ze jestem jakimkolwiek ekspertem od tego
      rejonu, ale pewne aspekty znam calkiem niezle.Noewoele wiem o pensjonatach, czy
      campigach, gdyz mialem wynajety pokoj w hotelu na Moorea wlasnie, ale jesli
      chodzi o wyzywienie, musialem sobie jekos radzic tak, aby koszty uytzymania nie
      przekroczyly zarobkow, o co w tamtych warunkach wcale nie tak latwo. Najtanszym
      miejscem na calej Polinezji jest Tahiti. Tutaj da sie wejsc do niektorych
      przynajmniej sklepow i nie wyjsc z wlosami na sztorc smile)) Moorea jest wprawdzie
      bliziutko, ale koszyu transportu (prom) wcale nie sa tanie. Moimn zdaniem
      zdecydowanie najtaniej mozna jechac w 3-4 osoby. Ja polecalbym na najwiekszych
      wyspach wynajmowanie auta i spanie albo na polach namiotowych ( wprawdzie z
      rego co pamietam nie widzialem tam zadnego, ale inna rzecz , ze nie zwracalem
      na nie uwagi), albo nawet zupelnie na dziko...w wiekszosci miejsc dostepne sa
      publiczne toalety z biezaca woda w kranach, a przy niektorych plazach rowniez
      prysznice. W zasadzie szok cenowy zaczyna sie juz od przylotu - taksowka do
      Papeete kosztuje niecale 40 USD, za okolo 10km. Mozna to jednak obejsc - nalezy
      przejsc okolo 150-200m przez parking, a nastepnie ok 200 m w lewo juz po
      glownej drodze- tam jest przystanek autobusowy. Autobusy nie jezdza wprawdzie
      zbyt czesto , ale sa bardzo tanie. W tym momencie nie mozna przegapic
      trafaiajcej sie okazji - po przeciwnej , niz przystanek do Papeete stronie
      drogi jest duzy (jak na warunki polinezyjskie) sklep. Tam nalezy sie zaopatrzyc
      w napoje ( tych polecam kupic bardzo duzo) i cokolwiek do zarcia, czego nie
      dostaniecie na hali targowej w centrum ( tylko swieza zywonosc). Pamietac
      nalezy , ze ten sklep to jedno z najtanszych miejsc na zakupy w promieniu
      ladnych paru tysiecy kilometrow smile)) Jesli bedzie trzeba - sluze wieksza
      iloscia praktycznych informacji. Pamietajcie tylko , ze na tych paru glownych
      wyspach nie zobaczycie juz tradycyjnej Polinezji. Jej szczatki znajdziecie
      jeszcze na dalszych wyspach , jak Markizy , czy Tuamotou, zwlaszcza tam , gdzie
      nie ma regularnej komunikacji. Duze ulatwienie i mozliwosci na Polinezji daja
      uprawnienia zeglarskie. Tacy ludzie nie maja najczesciej wielu klopotow w
      zabraniu sie na poklad jednego z tysiecy prywatnych jachtow, przyplywajacych na
      wyspy. Tutaj oczywiscie grupa 3-4 osob bylaby znacznym utrudnieniem smile
      Pozdrawiam i zycze wspaniale spedzonego czasu pod polinezyjskim sloncem!
      • candy13 Re: polinezja francuska 02.03.06, 22:41
        hej besir1,
        gratuluje tego kontraktu w tak urokliwym zakatku swiata i mam nadzieje ze
        nie "przejadles" wszystkich zarobionych pieniedzy!!
        z wysokimi cenami troche jestem oswojona, tu gdzie mieszkam (w norwegii) ceny
        nie sa rowniez niskie..
        mysle ze zamiast jezdzic taksowkami na tahiti mozna " le truckiem" , o wiele
        taniej i bardziej swojsko.
        prom na moorea to ca 10 usd,da sie przezyc!!
        oczywiscie wyspy w poblizu tahiti sa turystyczne ,choc maupiti jest podobno
        wyjatkiem.dziwi mnie to ,bo wyspa ta jest oddalona od bora bor o zaledwie 40 km.
        ciekawa jestem w ktorymz hoteli mieszkales na moorea??
        aktualnie zbieram informacje o hotelach i mam juz faworyta -"les tipaniers".
        na tahiti zamierzam nie byc dluzej niz 2 ,najwyzej 3 dni..
        moorea jest bardzo urokliwa wiec trudno sie jej oprzec. podobnie bora bora ..
        maupiti to podobno bora bora w miniaturze. mysle o ktoryms z atoli z grupy
        tuamotu ,,slyszalam bardzo pochlebne opinie o tikehau.
        i jeszcze jedno -mieszkajac tak dlugo w polinezji czy nekaly cie insekty??

ale nie wiem jeszcze
    • krystynapa Re: polinezja francuska 03.03.06, 15:53
      Candy
      Sprobuj na www.couchsurfing.com i Hospitality Club. adresu tego drugiego nie
      pamietam, ale latwo znajdziesz przez wyszukiwarki.Obydwa kluby non profit
      zrzeszaja ludzi podrozujacych, czasem mozesz znalezc bezplatne noclegi, a na
      pewno duzo informacji.
      Powodzenia
      • candy13 Re: polinezja francuska 03.03.06, 18:41
        dzieki wielkie za podeslane adresy, napewno je sprawdze..
        aktualnie szukam info na wszystkich dostepnych forum o polinezji na necie. jest
        tego sporo. przyznam sie ze na tahiti bardzo przydaje sie znajomosc
        francuskiego a ja ani w zab!!smile)
    • sikorwawa Re: polinezja francuska 15.03.06, 01:27
      Wybieram się tam w listopadzie, jednak zdecydownie proponuję Air-pass kilku
      lokalnych linii lotniczych ,w tym Air Nauru. Kosztuje to kolo 1000 USD, zaczyna
      sie w USA a kończy w Autralii na przykład - rewelacja! Jak ktos jest
      zainteresowany to polecam oceania.stosunki.pl
      Mike
      • candy13 Re: polinezja francuska 16.03.06, 21:10
        mysle ze podrozujacym z europy i zainteresowanym wylacznie polinezja wystarcza
        airpasses lokalnych linii air tahiti. bora bora pass obejmujacy
        moorea,huahine,raiatea,bora-bora i maupiti kosztuje 36800CFP czyli ca 308 euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka