candy13 26.02.06, 09:19 wybieram sie na tahiti i inne wyspy (planowanie w toku) we wrzesniu 2006. czy ktos ma podobne plany?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pilmar Re: polinezja francuska 26.02.06, 10:59 właściwie byłbym zainteresowany... Mam 48 lat i mieszkam w łodzi...obawiam sie jednak,że to może przekroczyć moje mozliwosci finansowe...przybliż mi orientacyjny koszt...pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link
candy13 Re: polinezja francuska 01.03.06, 21:12 polinezja jest droga, mysle ze bedzie to najdrozsza z wszystkich podrozy ktore do tej pory odbylam.jak na razie wiem ile kosztuje przelot prze paryz i la liniami air france -ca 5300 zl. hotele -to zalezy , na moorea sa na przyklad kempingi.sa rowniez pensjonaty.. Odpowiedz Link
besir1 Re: polinezja francuska 02.03.06, 07:14 Candy...mysle, ze moze sie okazac, ze jest nawet jeszcze drozsza, niz myslisz. Na Polinezji bylem wiele razy, w tym siedzialem tam bedac na bezmala rocznym kontrakcie. Nie moge powiedziec , ze jestem jakimkolwiek ekspertem od tego rejonu, ale pewne aspekty znam calkiem niezle.Noewoele wiem o pensjonatach, czy campigach, gdyz mialem wynajety pokoj w hotelu na Moorea wlasnie, ale jesli chodzi o wyzywienie, musialem sobie jekos radzic tak, aby koszty uytzymania nie przekroczyly zarobkow, o co w tamtych warunkach wcale nie tak latwo. Najtanszym miejscem na calej Polinezji jest Tahiti. Tutaj da sie wejsc do niektorych przynajmniej sklepow i nie wyjsc z wlosami na sztorc )) Moorea jest wprawdzie bliziutko, ale koszyu transportu (prom) wcale nie sa tanie. Moimn zdaniem zdecydowanie najtaniej mozna jechac w 3-4 osoby. Ja polecalbym na najwiekszych wyspach wynajmowanie auta i spanie albo na polach namiotowych ( wprawdzie z rego co pamietam nie widzialem tam zadnego, ale inna rzecz , ze nie zwracalem na nie uwagi), albo nawet zupelnie na dziko...w wiekszosci miejsc dostepne sa publiczne toalety z biezaca woda w kranach, a przy niektorych plazach rowniez prysznice. W zasadzie szok cenowy zaczyna sie juz od przylotu - taksowka do Papeete kosztuje niecale 40 USD, za okolo 10km. Mozna to jednak obejsc - nalezy przejsc okolo 150-200m przez parking, a nastepnie ok 200 m w lewo juz po glownej drodze- tam jest przystanek autobusowy. Autobusy nie jezdza wprawdzie zbyt czesto , ale sa bardzo tanie. W tym momencie nie mozna przegapic trafaiajcej sie okazji - po przeciwnej , niz przystanek do Papeete stronie drogi jest duzy (jak na warunki polinezyjskie) sklep. Tam nalezy sie zaopatrzyc w napoje ( tych polecam kupic bardzo duzo) i cokolwiek do zarcia, czego nie dostaniecie na hali targowej w centrum ( tylko swieza zywonosc). Pamietac nalezy , ze ten sklep to jedno z najtanszych miejsc na zakupy w promieniu ladnych paru tysiecy kilometrow )) Jesli bedzie trzeba - sluze wieksza iloscia praktycznych informacji. Pamietajcie tylko , ze na tych paru glownych wyspach nie zobaczycie juz tradycyjnej Polinezji. Jej szczatki znajdziecie jeszcze na dalszych wyspach , jak Markizy , czy Tuamotou, zwlaszcza tam , gdzie nie ma regularnej komunikacji. Duze ulatwienie i mozliwosci na Polinezji daja uprawnienia zeglarskie. Tacy ludzie nie maja najczesciej wielu klopotow w zabraniu sie na poklad jednego z tysiecy prywatnych jachtow, przyplywajacych na wyspy. Tutaj oczywiscie grupa 3-4 osob bylaby znacznym utrudnieniem Pozdrawiam i zycze wspaniale spedzonego czasu pod polinezyjskim sloncem! Odpowiedz Link
candy13 Re: polinezja francuska 02.03.06, 22:41 hej besir1, gratuluje tego kontraktu w tak urokliwym zakatku swiata i mam nadzieje ze nie "przejadles" wszystkich zarobionych pieniedzy!! z wysokimi cenami troche jestem oswojona, tu gdzie mieszkam (w norwegii) ceny nie sa rowniez niskie.. mysle ze zamiast jezdzic taksowkami na tahiti mozna " le truckiem" , o wiele taniej i bardziej swojsko. prom na moorea to ca 10 usd,da sie przezyc!! oczywiscie wyspy w poblizu tahiti sa turystyczne ,choc maupiti jest podobno wyjatkiem.dziwi mnie to ,bo wyspa ta jest oddalona od bora bor o zaledwie 40 km. ciekawa jestem w ktorymz hoteli mieszkales na moorea?? aktualnie zbieram informacje o hotelach i mam juz faworyta -"les tipaniers". na tahiti zamierzam nie byc dluzej niz 2 ,najwyzej 3 dni.. moorea jest bardzo urokliwa wiec trudno sie jej oprzec. podobnie bora bora .. maupiti to podobno bora bora w miniaturze. mysle o ktoryms z atoli z grupy tuamotu ,,slyszalam bardzo pochlebne opinie o tikehau. i jeszcze jedno -mieszkajac tak dlugo w polinezji czy nekaly cie insekty?? ale nie wiem jeszcze Odpowiedz Link
krystynapa Re: polinezja francuska 03.03.06, 15:53 Candy Sprobuj na www.couchsurfing.com i Hospitality Club. adresu tego drugiego nie pamietam, ale latwo znajdziesz przez wyszukiwarki.Obydwa kluby non profit zrzeszaja ludzi podrozujacych, czasem mozesz znalezc bezplatne noclegi, a na pewno duzo informacji. Powodzenia Odpowiedz Link
candy13 Re: polinezja francuska 03.03.06, 18:41 dzieki wielkie za podeslane adresy, napewno je sprawdze.. aktualnie szukam info na wszystkich dostepnych forum o polinezji na necie. jest tego sporo. przyznam sie ze na tahiti bardzo przydaje sie znajomosc francuskiego a ja ani w zab!!) Odpowiedz Link
sikorwawa Re: polinezja francuska 15.03.06, 01:27 Wybieram się tam w listopadzie, jednak zdecydownie proponuję Air-pass kilku lokalnych linii lotniczych ,w tym Air Nauru. Kosztuje to kolo 1000 USD, zaczyna sie w USA a kończy w Autralii na przykład - rewelacja! Jak ktos jest zainteresowany to polecam oceania.stosunki.pl Mike Odpowiedz Link
candy13 Re: polinezja francuska 16.03.06, 21:10 mysle ze podrozujacym z europy i zainteresowanym wylacznie polinezja wystarcza airpasses lokalnych linii air tahiti. bora bora pass obejmujacy moorea,huahine,raiatea,bora-bora i maupiti kosztuje 36800CFP czyli ca 308 euro. Odpowiedz Link