Dodaj do ulubionych

pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co oszczędn

11.01.12, 20:29
w sensie że mi chodzi o bycie eko i oszczędną mamą.
w sensie, ze chciałam taka być.
w sensie, że stwierdziłam, ze zrobię dzieciom pierogi domowe.
i co? i kupa jasiu. bo tańsze i lepsze są pierogi z biedrony za 7 złotych paczka, ale nadzienie takie jakby lepszejsze, niż te moje z truskawkami mrożonymi, których paczka też siódemkę jakoś kosztuje, a do tego praca moja, syf na kuchennym blacie i generalnie rąk męczarnia przy walkowaniu (wałka nie miałam, to użyłam rolki po folii aluminiowej).

czy może ja sobie coś źle policzyłam, obliczyłam, wymyśliłam, czy o co chodzi z tym samodzielnym lepieniem pierogów? czy o samo: "ach... dziś ulepiłam 60 pierogów" ( w domyśle - jestem zaje... biaszczą matką, żoną i kochanką?"
Obserwuj wątek
    • moofka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:31
      to musialas cos niezle poknocic
      nigdy jeszcze nie jadlam kupnych pierogow ktore by byle lepsze niz domowe
      serio mowie
      a na pierogach to ja sie znam wink
      • basiunia2d Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:34
        Kupne są mało smaczne delikatnie mówiąc i na pewno nie są tańsze
        • beata985 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:38
          nieraz jadłam kupne-lepsze i tańsze niż domowe...no a ile roboty mniej....tongue_out
          • iin-ess Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 15:21
            beata985 napisała:

> nieraz jadłam kupne-lepsze niż domowe...no a ile roboty mniej....tongue_out

zmień kucharza

i tańsze

Pyt:
            A dlaczego są tańsze?
            Odp:
            Bo są robione z gó.na.
        • shellerka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:40
          no, ale jak paczka mrożonych truskawek kosztuje niecałe 7 złotych, to jak mam zrobić, zeby wyszło taniej, niż paczka pierogów z truskawkami za niecale 7 złotych?
          to z czym robicie te pierogi? rozcieńczacie te truskawki, czy jak?
          • iwoniaw Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:42
            Nie rozcieńczamy truskawek, tylko pierogi z truskawkami robimy, jak jest sezon na truskawki. I potem ew. mrozimy nadwyżki, żeby i w zimie zażywać przysmaku wink
            • shellerka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:50
              aaachaaaa... bosz... dziewczyny... co ja bym bez ematki zrobiła....
              no bym normalnie w lato 2012 nie zamroziła całego zamrażalnika truskawek wink

(może by tak te mrożone z syrem rozetrzeć, czy coś? żeby sie jednak tą eko mamą opłaciło pobyć, mimo 7 złotych za mrożone truskawki?)
              • iwoniaw Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:58
                To ja bym już zrobiła te z mrożonych jako truskawkowe (nie zapomnij w mące lekko obtoczyć każdej truskawki zanim ją zalepisz w pierogu, to się rozciapywać nie będą), a resztę ciasta zrobiła z jakimś tanim farszem - ruskie albo ziemniaczane jak Andaba radzi. Truskawki z serem mi nie leżą.
              • przeciwcialo Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 15:11
                Wszystkofajnie ale jaką trzeba mieć zamrazarkę wielką żeby w sezonie mrozic.
          • margotka28 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:42
            sprawdz na opakowaniu ile jest zawartosci w farszu tej twojej truskawki.
            a poza tym - skoro lubisz z tym pierogi - kupuj truskawki jak sa najtansze i mroz. Kilogram wyjdzie mniej niz 7 zlotych smile
        • andaba Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:42
          Z mrożonych kupnych truskawek to na pewno nie wyjdzie taniej, bo jednak mrożone, czy nie to są TRUSKAWKI, a w gotowych pierogach to tylko Pan Bóg i wytwórca wiedzą co jest.

Co innego gdybyś zamroziła te truskawki w sezonie.

A tanie i pyszne pierogi to ja polecam z ziemniakami z prazona cebulką - tańsza wersja niz ruskie, a równie dobre.

Ja dzis w ofercie jakiegos marketu widziałam pierogi z mięsem za 5 zł/kg. Aż sie boje mysleć, co to za "mięso".
          • margotka28 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:43
            no wlasnie, tez nie chce tego wiedziec.
          • zajola Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:14
            Na dwoje babka wróżyła. Jak się robi pierogi z truskawkami w sezonie to pewnie one i tańsze jeśli nie liczymy czasu , który nam zabrały. Jeśli robimy inne pierogi niekoniecznie owocowe np z mięsem i nie dajemy tego to, co nam zostało tylko specjalnie kupujemy na nie dobry kawałek mięsa, które gotujemy, smażymy czy podpiekamy, mielimy i doliczymy do tego koszt wszystkich dodatków oraz czas to one nijak nie wychodzą tanio.
            Ja robię pierogi hurtowo i ciasto zagniatam w maszynie do chleba, więc jest szybciej ale nadal są pierońsko pracochłonne więc jak kleje to przynajmniej 60 -100 ,żeby zamrozić. I te pierogi sa pycha.
            Zdarza mi się kupować takie ze sklepu ( nigdy z mięsem , bo tu moje zaufanie w temacie się kończy ) i serwować takie i też...są pycha! pod warunkiem ,ze towarzystwo spragnione, wygłodniałe i własnej roboty od dłuższego czasu nie widziało.
            Jak dla mnie kupne zdecydowanie tańsze.
    • margotka28 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:38
      nie cierpie kupnych pierogow, no moze z zaprzyjazionej pierogarni wink wole robic sama, a ze zazwyczaj nie chce mi sie i nie mam czasu to nie robie.
    • undoo Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:47
      Eko i oszczednie to pierogi z truskawkami w sezonie na truskawki albo z osobiscie mrozonymi.

Jadalam dobre gotowce, ale zawsze z dobrze mi znanej garmazerii, nigdy z biedronki czy innego supermarketu.

Teraz jest sezon na ruskie, z kapusta i grzybami czy z miesem, a mozna tez z soczewica.
    • kali_pso Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:49

Pierogi ruskie sa tanie( biały ser, ziemniaki, cebula, mąka, jajko, sól, pieprz) i kiedy moje chłopy je dostaja na obiad to rzeczywiście jestem najlepszą zona i kochanką( to chłop starszy) i mamą( to chłop młodszy)- ewentualnie jesli jedza je u mojej mamy to ona staje sie najlepsza teściową i babciąwink

Mnie się tylko nie zawsze chcewink
    • edelstein Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:49
      Walek nie kosztuje wiecej niz 20zl,poza tym ciasto na pierogi jest najprostszym ciastem i bardzo latwym w walkowaniu.Nie gustuje w pierigach z truskawkami,robie ruskie,wychodzi mi jakies 4euro za 150sztuk,bo tu kostka kosztuje prawie 3.Wiec wychodzi taniej i wiecej,a ze smaczniej,moje pierogi maja wielu zwolennikow.
    • donkaczka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:50
      wybacz, ale posmialam sie, bo od tylca zupelnie podeszlas do tematu
      jak mozna zrobic cos taniego z czegos drogiego? przeciez poza sezonem produkty beda drozsze, nie ma szansy zeby zaoszczedzic
      beda swieze truskawki to je zamroz, wtedy wyjdzie tanio nalepic w styczniu pierogow z nimi
      teraz zrob ruskie, ze szpinakiem, z miesem, ktore masz z bulionu - wtedy to bedzie oszczednie smile
      • paartycja Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:56
        akurat pierogi to jedno z najtańszych dań-ino pracochłonne big_grin
      • shellerka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:57
        kurde no... moi to tylko truskawki i syr...uncertain

ps... wałek dostałam od babci już smile i takie zamykotko, co samo robi pieroga big_grin
    • whiteczeremcha Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:56
      też twierdzę, że pierogi kupne nie są lepsze od domowych,ale nie każdy musi o tym wiedzieć,nie każdy jest kulinarnym mistrzem,oszczędniej zrobić w domu ,tylko czy domownicy to docenią,widząc zmęczoną panią domu serwującą im ten domowy wyrób?

• edelstein Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:04
        Nigdy sie nie zmeczylam ptzy robieniu pierogow,co tam meczacego jest?ciasto rozwalkowac czy nalozyc farsz?
        • whiteczeremcha Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:30
          dla mnie robienie pierogów to bułka z masłem, chociaż nie oszukujmy się pracochłonne jest robienie farszu np. do pierogów z kapustą i mięsem,tudziesz z grzybami,a nie każdy jest uzdolniony w tej materii, moja znajoma lepienie pierogów traktuje jako wyzysk człowieka przez domowników,którzy nie zadowolą się 20-30 pierogamismile
      • kali_pso Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:04

łoj tak, bo zrobienie 20- 30 pierogów to wyczyn ponad ludzkie siły, które obowiązkowo musi byc okupiony mitem zbolałej i cierpiętniczej miny pani domuwink
        Juz bardziej przemawia do mnie argument, że nie kazdy potrafi, niż to zmęczenie...
    • ewcia1980 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 20:59
      zanim nauczyłam się robić pierogi to jadłam kupne.
      były .... zjadliwe i nie kręciłam nosem.
      jak dostałam od teściowej domowe to byłam w siódmym niebie.

sama nie próbowałam robić bo wydawało mi się to strasznie pracochłonne.
      moja ciotka (była kucharka) jak zabierała się za pierogi to zaczynała o 9.00 a kończyła o 14 uncertain - co mnie skutecznie zniechęcało
      (teraz wiem, że ciotka po prostu bardzooooo powoli je lepiła)

no i byłam pewna, że nie będę umiała bo akurat ruskie pierogi moja mama robiła zawsze beznadziejne twierdząc, że tak trudno jest dobrze posklejać pierogi
      (teraz wiem, że po prostu za długo je gotowała i dlatego z połowy pierogów zawsze wypływał farsz)

w ubiegłym roku niania syna udzieliła mi instrukcji i okazało się, że .... robię rewelacyjne ruskie pierogi.
      i wcale nie są tak pracochłonne
      (tyle, że nie ja nie wycinam kółek szklanką tylko ciasto roluje w wałeczek, kroje na małe kawałki i z tych kawałków robie kółeczka - tak jak moja teściowa - i jest zdecydowanie szybciej)
      i bałaganu wcale nie musi być dużo - robię na desce a nie na stolnicy
      to kwestia wprawy.

ja nigdy nie jadłam kupnych pierogów lepszych niż domowe.
      i to jest dla mnie argument za tym żeby robić samemu.

chociaż od czasu do czasu kupuje sobie pierogi szpinakowe bo bardzo lubię a sama nie robię.

• andaba Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:05
        ewcia1980 napisała:

> moja ciotka (była kucharka) jak zabierała się za pierogi to zaczynała o
        > 9.00 a kończyła o 14 uncertain - co mnie skutecznie zniechęcało
        > (teraz wiem, że ciotka po prostu bardzooooo powoli je lepiła)

Zawodowa kucharka i wolno?
        Może po prostu lepiła od razu 1000?

Mnie ulepienie ponad 200 pierogów zajmuje około 2 godzin od momentu postawienia wody do momentu wymycia stołu i wałka i wyłowienia ostatniej porcji.
        • ewcia1980 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:12
          > Zawodowa kucharka i wolno?
          > Może po prostu lepiła od razu 1000?

No wolno, wolno smile
          Bo robiła to z takim namaszczeniem smile
          Ziemniaki to gotowała juz dzień wcześniej uncertain ... bo ..... w sumie nie wiem czemu .... ale tak ma być.
          No i ciotka ma już swoje lata wiec lepiła je na siedząco.
          1000 sztuk to nie robiła ale robiła tyle, że były na obiad dla wszystkich a ja z siostrą to jadłyśmy je przez całe dwa dni smile
          No dobre też robi.
        • guderianka andaba 12.01.12, 17:10
          Zostań moją żoną. Albo kochanką. Albo chociaż sąsiadką!!

Uwielbiam pierogi i uwielbiam działać w kuchni ale zostałam pokarana niepelnosprawnoscią pierogową-pewnie dlatego, ze to moje ulubione danie. Ach...200 pierogów. Ile mąki Ci na to poszło ?? Ja na 40-50pierogów straciłam cale popoludnie, gdyby dzieciaki mi nie pomagały lepić byłoby jeszcze dłużej. No antytalent no!
          • przeciwcialo Re: andaba 13.01.12, 21:19
            Andaba to anioł. Naprawde.
            • guderianka Re: andaba 13.01.12, 21:37
              serce rośnie w takim razie jeszcze bardziej smile
      • kali_pso Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:05
        (tyle, że nie ja nie wycinam kółek szklanką tylko ciasto roluje w wa
        > łeczek, kroje na małe kawałki i z tych kawałków robie kółeczka - tak j
        > ak moja teściowa - i jest zdecydowanie szybciej)

Dokładnie tak samo robię i moja mama też.
        • aneta-skarpeta Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 13:41
          my wycinamy szklanką, ciastko robione z gorącą wodą

jest mega elastyczne, mozna bardzooo cieniutko rozwałkować i sie samo skleja
    • karra-mia Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:07
      i tańsze i lepsze i zdrowsze są swojskie robione pierogi.
      Musiałaś coś źle zrobić.
    • izabellaz1 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:33
      Jestem świetną matką, żoną i kochanką przynosząc do domu niezrównane, domowe, lepione pierogi ze wspaniałym farszem kupione w najlepszym bufecie na świecie z domowym żarciem w mojej pracy tongue_out
    • mancipi Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 21:34
      ja do robienia pierogów jeszcze nie dojrzałam, ale zbieram siły, póki co jem od teściowej smile

jako zastępczy wałek świetnie służy butelka wina, najlepiej pełna, to docisk lepszy
    • minerallna Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 22:52
      Kiedys robilam sama, nawet domowe pyzy tez. Ale po co mam sie meczyc?
      Odkrylam wspaniale, domowe- pewna pani je robi. Jejku! Sa pyszne.
      Zostaly ocenione przez pare osob, nawet na Wigilie podalam je. Sa niesamowite. Pelne cudnie doprawionego farszu, z lekkim, cieniutkim ciastem. Cena tez jest ok. Mniam.
      • czar_bajry Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 23:28
        Shell weź idź pomalować paznokcie a pierogi kup w zaprzyjaźnionej garmażercesmirk
    • jdylag75 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 11.01.12, 23:47
      nie wiem czy to eko i czy modnie, ale zrobiłam w niedzielę 100 pierogów część z kapustą i grzybami, resztę z soczewicą, przy okazji obejrzałam film. Koszt łączny jakieś 3 zł.
      • myga Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 08:32
        Bardzo prosze o kosztorys, 3 zl za 100 pierogow z roznymi nadzieniami? Chyba ze kapusta z walasnego ogrodka, grzyby wlasnorecznie zebrane, ale co z soczewica?
        • kropkacom Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 09:54
          Soczewice mamusia kupiła i przyniosła wink Ale bez jaj, tez czkam na przepis.
          • iwoniaw Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 09:59
            Kapusta w główkach była ostatnio po 38 gr za kg, za 1 zł masz już prawie 3 kg.
            • kropkacom Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:00
              No i?
              • iwoniaw Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:12
                No i nic dziwnego w zrobieniu pierogów w podanej ilości za podaną kwotę nie widzę.
                • myga Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:20
                  > No i nic dziwnego w zrobieniu pierogów w podanej ilości za podaną kwotę nie wid
                  > zę.
                  -------
                  podziel sie kosztorysem, jak ty za 3 zl to zrobisz, cos mi sie kojarzy to gadanie z zupa z gwozdzia
                  • gryzelda71 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 11:59
                    Ja zrobię
                    Mąka z szuflady-0zł
                    Kapusta kiszona 2kg od taty-0zł
                    Borowiki z piwnicy suszone rok temu-0zł
                    Przyprawy z torebek z szafki-0zł
                    Olej też z szafki -0zł

Ojej nawet tańsze wyszły hehehehe
                    • moofka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 12:03
                      nie wyszly, bo nie masz cebuli smile
                      mozesz kupic siatke i miec na zas (bedzie potem z szuflady z O zl smile
                      a mozesz kazac dziecku isc do warzywniaka pod domem i kupic 2-3
                      ale to i tak z dwojke musisz dorzucic na mamooo, a sobie tez cos moge wink

• gryzelda71 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 12:18
                        ale to i tak z dwojke musisz dorzucic na mamooo, a sobie tez cos moge wink

No masz rację.nie ma nic za darmo hehehe
              • donkaczka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:13
                a maka za darmo, podobnie woda smile
                ja zazwyczaj robie z kilograma maki, wychodzi mi ze 100-120 pierogow, ile maka kosztuje? ze 2-3 zlote?
                ale narobilyscie mi smaka, wczoraj robilam leniwe, jutro zrobie ruskie
            • myga Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:18
              ale pieczarki to juz niestety min 8 zl
              moj kosztorys:
              maka min 1zl
              +kapusta (jezeli swieza) 1 zl lub kiszona 2 zl
              +pieczarki min 0,5kg min 4 zl
              +olej szklanka 1 zl
              +cebula 1 zl (ja daje duzo) lub 0,5 zl
              +przyprawy majeranek, piepsz, sol 0,5 zl
              soczewica min 3 zl
              +gaz lub energia - min 1 zl
              ----------
              no nijak qrcze 3 zl mi nie wychodzi

• kura28 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 17:37
                Do czego szklanka oleju?
    • olena.s Kupne obrzydliwe 12.01.12, 07:35
      O ile nie nastały w Polsce jakieś zmiany, to podejrzewam, że kupne są jak zwykle obrzydliwe. Nie znoszę za grubego, w ogóle bezjajecznego ciasta, a nadzienie jest imho źle przyprawione.
      Też nie lubię paprać się z pierogami (w moim przypadku oznacza to dodatkowo konieczność samodzielnego zrobinia białego sera) w związku z czym robię rzadko ale za to hurtowo. Następnie mrożę i mam na dluuugo.
      • jlo83 Re: Kupne obrzydliwe 12.01.12, 08:26

• moofka Re: Kupne obrzydliwe 12.01.12, 08:45
        olena.s napisała:

> Nie znoszę za grubego, w ogóle bezjajecznego ciasta,

najlepsze ciasto do pierogow to wlasnie bezjajeczne jest
        sekret w jego niewielkiej grubosci i nadzieniu wlasnie
        w kupnych jest byle co zwyczajnie
        ostatecznie od biedy moge szpinakowe kupic
        nawet jak go bardzo schrzania to sie zieleniny nie brzydze

• donkaczka Re: Kupne obrzydliwe 12.01.12, 10:14
        alez bezjajecznie ciasto na piergi moze byc cieniutkie i mieciutkie, to raczej kwestia umiejetnosci niz jajka
        mnie nauczyla robic kumela, nie sadzilam, ze to takie proste jest
        • olena.s Re: Kupne obrzydliwe 12.01.12, 15:23
          Mięciutkiego nie lubię, a cieniutkiego w kupnych nie uświadczyłam: pewnie to efekt tego, że cena nadzienia jest wieksza niz cena mąki, więc opłaca się robic grubą kluchę z maciupkim nadzieniem.
        • moofka Re: Kupne obrzydliwe 12.01.12, 15:56
          donkaczka napisała:

> mnie nauczyla robic kumela, nie sadzilam, ze to takie proste jest

jak cie nauczyla, napisz pliis smile
    • mynia_pynia Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 09:08
      Jeśli robisz pierogi na jeden obiad to opłaca się, gdy masz dużą rodzinę.
      Moja mama robi pierogi, jednorazowo na kilka obiadów. Zamraża nieugotowane obsypane mąką luźno rozłożone na desce a następnie po zamrożeniu wkłada do worków.
      No ale to nie jest 60 pierożków tylko z 300 jak nie więcej.
    • koza_w_rajtuzach Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 09:10
      W Biedronce dobre pierogi? Jakoś trudno mi uwierzyć wink. Ja jeśli kupuję pierogi, to tylko w sklepach takie, gdzie sprzedają świeże, robione przez kucharki, sprzedają je na kilogramy, tylko, że one wychodzą znacznie drożej od tych, które ja robię. Kiedyś zdarzyło mi się kilkakrotnie kupić pierogi w supermarkecie z truskawkami, wg mnie one tak naprawdę były z jakimś dżemem a nie truskawkami. Pamiętam też pierogi z truskawkami oraz z serem z supermarketu, moim zdaniem dobrze się to komponowało, więc może jak te mrożone truskawki zmieszasz z serem, to wyjdzie taniej?
      • shellerka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 09:47
        no właśnie w biedronce. kupowałam już różne i te w biedronce mają całe truskawki w środku. autentycznie.

czar bajry - ostatnio się taka bezproduktywna czuję i próbuję tworzyć wink
    • echtom Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:14
      Żadna siła nie zmusi mnie do lepienia pierogów przy tak dużej ofercie sklepów i jadłodajni wszelkich. Najczęściej kupuję w Lidlu. Najlepsze jadłam w barze mlecznym przy ulicy Dworcowej w Bydgoszczy.
      A fura pierogów z soczewicą i grzybami za 3 złote to dla mnie jakieś czary.
    • zabulin Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:20
      Ja tam jestem zaj...szczą matką nawet bez lepienia pierogow smile Oraz resztą wink

Ale lepię czasem, owszem z powodu takiego, że pierogi z serem robię najlepsze. CHodzi o nadzienie. Mniam

Robie tez kopytka. Dobre.
      Ruskie z mięta. Dobre.

Nie robię z kapustą i grzybami, bo za duzo babraniny i nigdy nie są tak dobre jak kupowane przeze mnie w zaprzyjaźnionej pierogarni.

Z miesem-nie przepadam. Nie chce mi sie. Syn lubi i mu kupuje. Zgroza!!!!
    • gryzelda71 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:21
      Pisanie,że domowe ZAWSZE lepsze od kupnych to przesada.
      Taka sama jak twierdzenie,że domowe tańsze.
      Pierogi są różne,nadzienia są rożne co kto lubi.
      Jedno tylko na pewni o domowych wiadomo,ze kucharka wie co d środka włożyła.
      • myga Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 10:23
        > Taka sama jak twierdzenie,że domowe tańsze.
        ---------
        Dokladnie. Marketowe sa zdecydowanie tansze niz domowe.
        • zuzanna56 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 11:16
          Aż mi głupio bo jestem po 40 i w życiu nie robiłam pierogów. Dacie prosty przepis?
          • aqua48 Przepis 12.01.12, 11:51
            Polecam świetną ksiązkę: "Pogaduchy przy lepieniu pierogów" Zuzanny Śliwy - masa przepisów i do tego jesze parę zabawnych historyjek.
            Ja mogę podać przepis na uwielbiane ruskie, ostatnio na Trzech Króli poświeciłam się i zrobiłam setkę i moje wiecznie nienażarte dziecko wreszcie na pytanie, czy chcesz jeszcze jedną porcję, odpowiedziało przecząco tylko mrucząc z przejedzenia. 1 kg ziemniaków ugotowanych i przestudzonych przeciskam przez praskę, dodaję pół kg sera białego startego na grubej tarce i trzy-cztery drobno pokrojone i usmażone na złoto cebule(najlepiej na smalcu) Mieszam dodaję sól i dużo pieprzu i odkładam. Na stolnicę wysypuję 1 kg zwykłej mąki robię w niej dołek, wbijam jajko i wlewam gorącą wode z czajnika (ile mąka zabierze), zagniatam ciasto, zawijam w ścierkę, odkarawam po kawałku i wałkuję. Pierogi wykrawam szklanką. A na brzegu każdego robię falbankę, żeby się nie rozklejały. Gotuję w osolonej wodzie, w porcjach po 22 sztuki, najlepiej w dwóch dużych garach, 3 minuty od wypłynięcia, polewam stopioną słoniną z cebulą. I tyję.
            • gryzelda71 Re: Przepis 12.01.12, 12:01
              Biorę cały przepis.Poza i tyje smile
            • zuzanna56 Re: Przepis 12.01.12, 12:05
              Dzięki za przepis. Chyba kiedyś spróbujęsmile
    • suazi1 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 12:15
      Na samodzielne lepienie pierogów trzeba mieć przede wszystkim patent, wtedy nie ma zbędnych wydatków, kupy roboty, a przede wszystkim syfu na pól chaty. Ja nawet wałka z szafki nie wyciągam... Poza tym od kiedy lepienie 60 pierogów jest dowodem na bycie, jak to napisałaś, zajebiaszczą matką, żoną i kochanką smile? Ja lepię z palcem w d... 100 / 1,5 godziny, ale nie uważam siebie za ideał w jakiejkolwiek dziedzinie..
      • moofka Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 12:42
        Poza tym od kiedy lepienie 60 pierogów jest
        > dowodem na bycie, jak to napisałaś, zajebiaszczą matką, żoną i kochanką smile? Ja
        > lepię z palcem w d... 100 / 1,5 godziny,

to ja bym ich jesc nie chciala nawet jakby ze zlota byly tongue_out
        • suazi1 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 13.01.12, 18:38
          "to ja bym ich jesc nie chciala nawet jakby ze zlota byly tongue_out" - a czy ja wspominałam coś o częstowaniu?
      • myga Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 13:18
        Ja lepię z palcem w d... 100 / 1,5 godziny
        -----------
        <rzyg>
        • suazi1 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 13.01.12, 18:11
          na zdrowie
    • aneta-skarpeta Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 13:35
      no to nam zawsze wychodzi taniej
      co prawda pracujemy we 3, calutki dzien, robimy ok 500-600 pierogow i sie dzielimy

i wychodzi i smaczniej i wiesz co jesz i taniej

nie pamietam dokladnie, ale produkty nas kosztowaly niecale 100 zł-

czyli kazda wydala 30 zł i miala tyle obiadow ze szoksmile

fakt ze roboty bylo, ale i wesolo tez bylosmile
    • lelija05 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 14:12
      U nas można kupić bardzo dobre pierogi z jagodami, bądź truskawkami na wagę, wychodzi tanio, córa je uwielbia.
      Ja umiem robić pierogi, ale zwyczajnie mi się nie chce.
      Ale chętnie dowiem się jak je zamrozić, jak kiedyś zrobię i by były potem luzem.
      Kiedyś zamroziłam i tworzyły monolit.
      • iwoniaw Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 14:21
        Tak jak ktoś już wyżej napisał - trzeba mrozić rozłożone pojedynczo na tacce, a dopiero jak zamarzną, zsypać do worka.
        • lelija05 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 14:26
          Dzięki, nie doczytałam.
          Kiedyś szukałam sposobu i znalazłam tyle, że w sumie to dałam sobie spokój.
          Różnie pisali, że ugotować i zamrozić, podgotować i zamrozić, surowe przesypać mąką i wtedy zamrażać.
          Układanie pojedynczo surowych wydaje się najrozsądniejsze.
        • penelopa40 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 14:26
          nikt by mnie nie zmusił do robienia pierogów... kupuję gotowe, są beznadziejne, zjadliwe i super smaczne, szczególnie te robione "domowo" w garmażerii czy niektóre z sieci sklepów, trzeba znaleźć swoje smaki...
          co do ceny to te domowe pewnie tańsze ale ja tak czy siak nie robię tego typu dań... żadnych pierogów, klusek śląskich, kopytek, gołąbków i tego typu zabaw ...
    • przeciwcialo Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 15:09
      Nie mam czasu lepic pierogów. Lepi moja mama albo kupuje gotowe ze sprawdzonej pierogarni. Za 12 zł ma pierogi na obiad dla pięciu osób.
      • inez21 Re: pierogi - samodzielnie, czy z paczki - co osz 12.01.12, 17:29
        Dziewczyny oto najlepszy przepis na pierogi, mięciutkie,delikatne,elastyczne ciasto. Robi się szybko i przyjemnie.Do tego farsz np.mięsny z szyjek indyczych(3-4 szyje indycze,3 marchewki ugotować do tego dodać 20 dkg sparzonej watróbki,zmielić dodać przyprawy)

Składniki

- 3 szkl . mąki

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

- 1/2 szkl . gorącej wody

- 2 żółtka

- szczypta soli

Farsz jaki nam do głowy przyjdzie : serowy , mięsny , owocowy , warzywny lub kazdy inny .. -smile
        Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia od megi65.
        Polecam! Łatwo tanio i szybko i smak nieporównywalny z żadnym kupionymsmile

A jeszcze polecam tym,które chcą być ekosmile i szybkie przepis na "leniwe"

Składniki

50 dag twarogu
        1 szklanka mąki pszennej
        1 jajko
        2 żółtko
        Szczypta soli lub cukru zależnie od tego z czym mają być podane

Wymieszać robić wałeczki,spłaszczać i kroic romby gotować do wypłynięcia.
        też rewelka i super szybkie.Przepis też z WŻ od Wkn.
        Moje dzieciaki za nimi przepadają zwłaszcza z cukrem i śmietaną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka