Dodaj do ulubionych

Telefony , telefony ;)

07.02.12, 15:10
Jestem na etapie wymiany telefonu bo obecny odmawia posłuszeństwa. Poszłam więc pooglądac co maja do zaoferowania. Trafiłam na rozmowe panio wygladzie bisneswoman która rugsała sprzedawce za to że same smartfony jej proponuje a ona potrzebuje dobrego telefonu do rozmów bo " na gimnazjalistke przeciez nie wygladam"- mówi. No i mimo że na gimnazjalistke nie wygladam poogladałam pare smartfonów, popróbowałam i doszłam do wniosku że za w sumie ja to potrzebuje telefonu do dzwonienia.
Wykorzystujecie duzo funkcji w telefonach czy mimo ich rozbudowanej formy tylko najprostsze funkcje?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:16
      Zawsze wybieram najprostsze telefony. Hitem była wyprawa sześć-siedem lat temu do punktu po nowy telefon, kiedy powiedziałam, że ja potrzebuję najprostszej komórki, wygodnej do rozmów, i że może być bez kolorowego wyświetlacza. A pani popatrzyła na mnie jak na UFO i powiedziała: ale my nie mamy już w ofercie czarno-białych.
      A teraz mam model, który podobno zrobił swego czasu furorę wśród gimnazjalistek, bo jest prosty w obsłudze jak budowa cepa.
    • bri Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:20
      Tak, przy pomocy smartfona korzystam z internetu, robię nim zdjęcia, gram w gry, zapisuję terminy, notatki itp.
    • broceliande Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:20
      Mój musi mieć klawisze, nie znoszę tych dotykowych.
      W ogóle przestaję nadążać za technologią.
      • przeciwcialo Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:25
        Dotykowe odrzuciłam na samym początku.
        • broceliande Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:39
          Boję się, że będą robić tylko takie...
          • przeciwcialo Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:41
            No to Emporia zostanie wink
    • deodyma Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:27
      mnie telefon potrzebny jest tylko do dzwonienia.
      maz ma smartfona, mnie sie to diabelstwo w ogole nnie podoba.
      w zeszlym tyg wymienialam telefon i wzielam sobie NokieC3.
      wczesniej mialam dotykowy LG przez 2 lata i nie raz mialam ochote wywalic go przez okno czy rzucic nim o sciane i rozwalic go na kawalkibig_grin
      co prawda to nie byl smartfon, ale powiedzialam, nigdy wiecej dotykowego.
      nie mam do tego diabelstwa cierpliwosd.
    • martishia7 Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:33
      Jeszcze na razie mam "normalny" zupełnie telefon, bardzo solidny. Obawiam się co będzie przy następnej wymianie, bo może zwyczajnie nie być wyboru. A tych telefonów dotykowych z wielkim wyświetlaczem, to nie lubię, gdyż ta szybka w trakcie rozmowy się paskudzi od makijażu/sebum na buzi i mnie to wnerwia niemożliwie.
      • bri Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 15:57
        "Normalne" telefony też się paskudzą od makijażu tylko trudniej je wyczyścić niż te z szybką.

Co mi w smartfonach przeszkadza - krócej trzymające baterie. Ładowanie jest konieczne praktycznie codziennie. Tym, którzy pracują w trudnych warunkach, na świeżym powietrzu itp. może też być trudniej korzystac z ekranu dotykowego (w rękawiczkach się nie da).

Poza tym IMHO nie ma się czego bać.
        • martishia7 Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 16:15
          Im mniejszy ekran, tym łatwiej. Już mój obecny telefon ma dla mnie za duży ekran, bo sięga aż do "dziurek", które się przystawia do ucha. Wolałam jak był tam plastik obudowy. No ale nie można mieć wszystkiego. Mam nadzieję, że przy następnej wymianie jeszcze się załapię na coś normalnego.
          • cherry.coke Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 16:30
            Ale od pewnego momentu przy malym ekranie zaczynaja sie trudnosci z pisaniem na softwarowej klawiaturze. Trzeba by miec paluszki jak zapalki, zeby trafiac w te klawiszki...
        • landora Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:32
          Mam dotykowego Samsunga, bateria wytrzymuje 5-6 dni. Na początku wytrzymywała ponad tydzień. Jest wygodny i bardzo go lubię, tylko zimą jest problem, bo w rękawiczkach nie da się obsługiwać ekranu. Ale on wiele funkcji ma tez w normalnych klawiszach i smsy można pisać z mini klawiatury qwerty, co dla mnie jest hiper wygodne.
        • edelstein Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 20:52

???
          Normalnie obsluguje Telefon w rekawiczkach,als ja nie nosze rekawic rodem z budowy.Oprocz tego mozna zakupic dlugopis i nim obslugiwac.
          Ja nie potrafie obslugiwac juz laptopow,wczoraj probowalam zatwierdzic poprzez dotkniecie ekranubig_grin
          Uzywam intesywnie.
        • eliszka25 Re: Telefony , telefony ;) 12.07.13, 01:06
          da sie i w rekawiczkach. mezowi pod choinke sprawilam rekawiczki, w ktorych dziala funkcja dotykowa w telefonach. maja czyms tam pokryte koncowki palcow i faktycznie dziala, bo juz wyprobowane.
      • lafiorka2 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:01
        martishia7 napisała:

> Jeszcze na razie mam "normalny" zupełnie telefon, bardzo solidny. Obawiam się c
        > o będzie przy następnej wymianie, bo może zwyczajnie nie być wyboru. A tych tel
        > efonów dotykowych z wielkim wyświetlaczem, to nie lubię, gdyż ta szybka w trakc
        > ie rozmowy się paskudzi od makijażu/sebum na buzi i mnie to wnerwia niemożliwie
        > .

ja w zeszłym tygodniu jak chodziłam i pytałam...nawet w komisach o Nokie 6300 to patrzyli na mnie jak na debilawink
    • ciociacesia ja uznaje tylko nokie 07.02.12, 15:39
      2 modele 3310 i x2 smile do tego drugiego dluugo sie przyzwyczajalam ale 3310 padla i zdechla na smierc po 10 latach
    • cherry.coke Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 16:05
      Mam smatfona i uzywam smartfnowych funkcji takich jak internet/mail/FB podczas dojazdow czy podrozy, mapy, kalendarz, aparat. To sa funkcje raczej podstawowe i wbudowane, nie chce mi sie bawic w instalowanie mnostwa aplikacji do zabawy. Ale pod tymi katami bardzo sie przydaje, szczegolnie kiedy spedza sie caly dzien w miescie i trzeba cos sprawdzic w locie. Bardzo wygodne jest tez prezentowanie smsow w postaci calej rozmowy.
    • jlo83 Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 16:10
      ja mam htc chacha
      to najlepszy telefon, jaki miałam ever smile
      poszukaj sobie, ma klawiaturę prawdziwą, abrdzo wygodna
      a korzystam z internetu, meila, (koszt9zł/mies bez ograniczeń), mam mapy gps - jak się zgubię w obcym mieście natychmiast mapa lokalizuje gdzie jestem i jak doajdę do celu pokazuje
      w internecie korzystam z konta bankowego, z poczty, googla, czytam fora i przeróżne portale
      poza tym robie zdjecia, wysyłam zdjecia, robię filmy, mam słowniki, notatnik
      ale ja bardzo duzo czasu w pkp spędzam, i czasem nawet z nudów ten internet poczytam, a czasem np potrzebuję zrobić pilny przelew - 1 minuta i jest
    • grouse1 Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 18:54
      Mój tel musi dzwonić, robić w miarę dobre zdjęcia i mieć budzik. I tylko tyle jest mi potrzebne do szczęścia. A i jeszcze nie znoszę tel dotykowych.
      • aqua48 Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 18:59
        Co Wy tak przeciw dotykowym jesteście? Ja mam dotykowy, dziecko rodzone nawet przez pierwsze dwa dni obserwowało mnie spode łba sugerując, że jak się nie przyzwyczaję (bo stara przecież jestem jak dinozarł i właściwie kawałek skały by mi wystarczył zamiast nowinek technicznych w postaci nowego telefonu) to ono sobie chętnie weźmie, i zamieni na swój, ale ku jego rozczarowaniu szybko się przyzwyczaiłam i sobie chwalę.
        • koronka2012 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:13
          aqua48 napisała:

> Co Wy tak przeciw dotykowym jesteście?

bo na słońcu nic nie widać?
          bo piszę bezwzrokowo (no, może nie sms-y ale coś bez klawiatury np. Ipod odpada)?

• madame_edith Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:05
      Ja mam blackberry 9780 i uwielbiam ten telefon smile Oprócz dzwonienia najwięcej korzystam z maili oczywiście, ale i internetu czasem też.
    • figrut Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:08
      Telefon służy mi do dzwonienia, więc lubię proste modele, ale musi to być nokia .
    • edelstein Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:18
      Smartphone mam i chwale sobie,korzystam z navi,meila (info,ze mam cos w skrzynce przychodzi jak sms,lubie smsy pokazywane jako rozmowa,forum i innych dobrodziejstw korzystania z neta,jak znalezienie okreslonego sklepu,uslugi itd.oprocz tego mam wbudowane lusterko,dostep do prognozy pogody 24h,ogolnie bez telefonu jak bez reki.Nie posiadam juz komputera,jest zbedny majac smartphona.
    • demonii.larua Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:23
      Najpierw oswajałam się z dotykowym - pół roku, przyszedł czas wymiany to normalnie popadłam w żałobę bo tak go polubiłam. No i poszłam a tam same prawie smartfony, mówię panu że wolałabym może z tradycyjną klawiaturką skoro nie ma już mojego modelu, ale dałam się namówić na smartfona, gdyż w gratisie dostałam dużą kartę pamięci "mogącąpomieścićdużobardzo" muzyki smile Po 3 tygodniach mąk wszelkich wreszcie udało mi się poskromić bydlę - nie bez pomocy najstarszego syna. No i mam, korzystam muzycznie na maksa, czasem z internetu, na podróże z dzieckiem ładuję bajki albo gra sobie w ptaki - przydaje się czyli. Tylko baterie to to ma słabe.
      • demonii.larua Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:24
        aaa i matkoprzenajświetsza zapomniałam big_grin ubóstwiam latarkę w nim jeszcze,o big_grin
    • to_ja_tola Re: Telefony , telefony ;) 07.02.12, 19:32
      Dlatego właśnie w sumie od czerwca szukam nowego tel. chyba ostatecznie zostanę przy tym,który mam,tylko obudowę wymienię na nową.
      Bo jak widze te wszystkie dotykowe smartfony to mnie trzęsie....Telefon to ja potrzebuję do dzwonienia i do robienia dobrych zdjęćtongue_out
      • alfa36 Pomóżcie wybrać 11.07.13, 19:41
        Muszę zmienić. Mam wybór między : nokia lumia 520, LG Swift L5 Samsung Galaxy ace2 i sony xperia J. Do tej pory miałam klasyczny tel. ale (z różnych powodów) mam mieć smartfon.
    • loola_kr Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 19:49
      nie wiem czy duzo funkcji wykorzystuje ale używam kalendarza (zapsiuję dosłownie wszytko bo mi przypomina), interentu, ściagnełam sobie różne aplikacje (np. Moje Wypeiki, Listonic, FB, sprawdzanie pogody, programy do darmowych wiadomosci, Skype itp).
      Nie chciałałabym mieć telefonu z klawiaturą.
    • dzoaann Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 19:49
      Wiesz, ja tez kiedys prychalam na smartfony, a teraz bez mojego nie daje rady- jest wszystkim- telefonem, kalendarzem, notatnikiem, aparatem, kompem, zabawka, portfelem. I nawet zaakceptowalam dotykowa klawiature.
    • martha_marcy_may_marlene Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 20:06
      Mam samsunga galaxy S4 i bardzo go sobie chwalę. W sumie, ponieważ mam też tableta z tej samej firmy, wiedziałam od razu jak się nim posługiwać, poza tym uważam, że jest bardzo intuicyjny. Telefon poza dzwonieniem wykorzystuję do surfowania w internecie, sprawdzania maili, słuchania you tube, no i jako aparat foto, bo jeszcze się nie dorobiłam lustrzanki cyfrowej (będzie za następną premię).
      To takie rzeczy, które przychodzą mi do głowy jako pierwsze, na pewno ma jeszcze milionpinćset funkcji, których jeszcze nie odkryłamwink.
    • run_away83 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 20:51
      Smartfon jest moją trzecią ręką i szóstym zmysłem smile Nie wyobrażam sobie jak mogłam kiedyś nie mieć smartfona big_grin Przez dwa lata miałam malutkiego i taniego, od paru miesięcy mam wypasionego (mąż mi sprezentował na trzydzieste urodziny). Robię na nim wszystko, praktycznie zastępuje mi wszystkie inne urządzenia. Korzystam z sieci (facebook, www, google, poczta, skype, zakupy przez internet, forum), czytam e-booki, słucham muzyki, robię zdjęcia. No i oczywiście dzwonię i piszę smsy wink
      • run_away83 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 21:09
        Ahha, jeszcze dla lajkoników - nie każdy telefon z ekranem dotykowym to smartfon, do tego potrzebny jest jeszcze porządny system operacyjny i dostęp do aplikacji. Wybór jest kosmiczny i wg mnie jak już kupować smartfona to albo iphone albo coś z androidem (najlepiej samsunga), wszystkie inne systemy są do dooopy.
        • kk345 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 21:15
          > Wybór jest kosmiczny i wg mnie jak już kupować smartfona to albo iphone al
          > bo coś z androidem (najlepiej samsunga), wszystkie inne systemy są do dooopy.

A jakie są te inne? Bo w smartfonach jest albo jabłko, albo android, albo windows w nokii i htc, więcej nie ma...
          • run_away83 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 21:41
            Jest jeszcze Bada (chyba tak się pisze) w samsungach i jeszcze jeden swój system samsung rozwija aktualnie, ale chyba go jeszcze nie wdrożyli. Oraz windows phone, który IMHO ssie, symbian (ale to w starszych modelach głównie), który również ssie. I jeszcze kilka innych o których nikt nie słyszał i raczej nie zdobędą rynku wink Generalnie tylko android i IOS są dopracowane i mają sensowny support.
            • naturella Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 21:58
              Ja mam Iphona i gdyby nie praca to bym w ogóle komputera nie wlaczylam. Na telefonie gram, siedzę i pisze na forach, mailuje, wyszukuje wszytko w necie, rachunki płace, drogę sprawdzam, na gg siedzę i na fejsie, kalkulator używam, kompasu, programów do liczenia kroków, zużytych kalorii i innych takichsmile
            • kk345 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:22
              > Jest jeszcze Bada (chyba tak się pisze) w samsungach i jeszcze jeden swój syste
              > m samsung rozwija aktualnie, ale chyba go jeszcze nie wdrożyli. Oraz windows ph
              > one, który IMHO ssie, symbian (ale to w starszych modelach głównie), który równ
              > ież ssie. I jeszcze kilka innych o których nikt nie słyszał i raczej nie zdobęd
              > ą rynku wink Generalnie tylko android i IOS są dopracowane i mają sensowny suppo
              > rt.

Bada nie jest programem do powaznych smartfonow, symbian jest na wymarciu i już się w zasadzie nie zdarza, a akurat windows komórkowy spokojnie daje radę, szczególnie w nowszychi wyższych lumiach
              • run_away83 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 23:35
                No, znajomemu ostatnio u któregoś operatora wcisnęli telefon z systemem bada właśnie, a on biedak nawet nie wiedział, myślał że jak samsung to musowo z androidem. Dopiero jak przyniósł do domu i rozpakował to się zdziwił uncertain Tak że jak ktoś nie jest obcykany to lepiej dopytać o system smile Co do windowsa to sam system może i ujdzie ale zasoby dostępnych aplikacji są do bani. Z ofertą appstore czy google play jeszcze długo nie będą w stanie się zmierzyć.
    • lafiorka2 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 21:58
      no o tym właśnie myślę.Mój ukochany k800 i utopiłam niedawno w misce z praniem i szukałam i szukałam.Znalazłam Nokię C3 .
      Mówię ci...jest superoskawink
    • rhaenyra Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:03
      mam solida
      wykorzystuje funkcje "jak upadnie to dziala i jak wpadnie do wanny to tez dalej dziala"tongue_out
    • koronka2012 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:07
      Dzwonię i wysyłam sms-y. Od tego jest telefon.
      Zdarza mi się sprawdzać pocztę (bardzo rzadko), ale nie cierpię tego, za mały ekran, za male literki, beznadziejnie się pisze.

Jedyna funkcja którą cenię to nawigacja samochodowa. Wygodna, o ile się ma zasięg sieci, bo mapę aktualizuje ściągając ją po kawałku. W smartfonie najbardziej przeszkadza mi to, że bateria zużywa się piekielnie szybko. Po raptem 250 km nawigacja wyczerpała baterię do cna.
    • bromba11 nokia 6700 11.07.13, 22:13
      polecam Nokie 6700 classic. Klasyczny, płaski, z klawiaturą, metalowa obudowa, bez wodotrysków.
    • katiko Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:17
      Hej,
      ja mialam przez ostatnie 3 lata 3 telefony.
      Jakiegos smartphona samsunga -uzywalam glownie do dzwonienia, pisania sms i robienia zdjec. A - i do sprawdzenia prognozy pogody. Jakis program tam byl. Przegladarka internetowa do kitu wiec korzystalam moze z 3-4 razy.

Potem mialam najtansza Nokie dostepna w Stanach, ktora dostalam gratis przy podpisaniu niezobowiazujacego kontraktu (mozliwosc zakonczenia kazdego miesiaca). Cudowna rzecz.
      Swietna do pisania smsow, dzwonienia i zadnych bzdur, i ustawiania budzika.

Teraz w koncu skusilam sie na iphona. Stary model 4s. Niestety, ze wzgledu na malucha (2 tygodniowego) nie znam jego funkcji za dobrze. Do tej pory uzywalam do dzwonienia, pisania sms, whatsapp, kalendarz i budzik smile
    • mruwa9 Re: Telefony , telefony ;) 11.07.13, 22:19
      dla mnie juz nie-smartfony mgliby przestac produkowac.
      Obecne- wylacznie smartfon.
      Telefon to moja podreczna pamiec zewnetrzna. Oprocz dzwonienia,sms, korzystam z kalendarza, notatnika, budzika, gierek ( w poczekalni jak znalazl), sciagam e-booki i czytam, slucham muzyki (choc bateria wtedy szybko pada), aparat fotograficzny, latarka, radio internetowe, skype...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka