Dodaj do ulubionych

Plastikowe nakretki

18.02.12, 00:04
Zbierac czy nie?
Pytam bo po prostu nie wiem.
Jakis czas temu oddalam ok.kilograma, a cel, hmm, szkoda ze zbieralam.

Chetnie bede zbierac- tylko cel wazny.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 00:11
      Zbierasz nakrętki wspomagasz środowisko-to główny cel, wszystkie inne akcje pod to wpisane są po to aby skorzystała na tym przyroda najbardziej...mi ten oboczny cel wisi w zasadzie. Moge wyrzucic do śmietnika albo wrzucić do jakiegokolwiek pudla do którego ktoś na coś zbiera, nawet jakby miał sobie na wycieczkę uzbierać, to na zdrowie, znaczy szerokiej drogi mi to bez różnicy...
    • ga-ti Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 00:11
      Ja oddaję do szkoły mojego dziecka, zbierają na niepełnosprawne dzieci chyba.
      Nie jestem jakąś maniaczką zbierania, ale jak zgniatam butelkę to zakrętkę i tak odkręcam, więc wrzucić ją do oddzielnego pojemnika nie jest kłopotem.
      • yenna_m Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 00:15
        tak samo - nakrętki idą do szkoły dzieci
    • mariolka55 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 01:44
      oddaję do szkoły
      dla mnie główny cel jest taki, że mniej dziadostwa na wysypisko idzie i skoro to jest surowiec wtórny to grzechem byłoby wyrzucić
    • morgen_stern Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 07:44
      Ale czy ktoś jest w stanie potwierdzić na 100%, że jakieś dziecko dostało wózek inwalidzki za nakrętki? Szczerze - nie chce mi się w to wierzyć, kojarzy mi się to z bezsensownymi łańcuszkami.
      • gryzelda71 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 10:04
        Tak.
        klub piłkarski z mego miasta zbierał i zakupił wózek.
      • jelyfish Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 12:04
        >Ale czy ktoś jest w stanie potwierdzić na 100%, że jakieś dziecko dostało wózek inwalidzki za >nakrętki? Szczerze - nie chce mi się w to wierzyć, kojarzy mi się to z bezsensownymi >łańcuszkami.

Tak- w dwóch znanych mi miejscach zbierania nakrętek osobiście znam osoby, na rzecz których się je zbiera- są to dzieci wymagające rehabilitacji. Rodzicie samodzielnie znaleźli sponsora (firmy przetwarzające nakrętki na granulat używany do wyrobu czegoś tam plastikowego), zbierają, za każdy kilogram dostają jakieś pieniądze. Niewielkie, ale grosz do grosza... Także ja i cała rodzina zbieramy.
      • turzyca Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 12:23
        www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111110/BIALYSTOK/995051209
        wiadomosci.wp.pl/title,Wiesz-ile-nakretek-trzeba-by-kupic-wozek-inwalidzki,wid,13688004,wiadomosc.html?ticaid=1df15
      • dorek3 Re: Plastikowe nakretki 19.02.12, 14:22
        Tak, ekekoło ze szkoły chłopaków było na przekazaniu wózka za nakrętki które zostały uzbierane.

My zbieramy już drugi rok, mąż nawet w pracy zagonił do zbierania.
    • nabakier Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 08:00
      Nie zbieramy
      Pies zbiera, bardzo fajna zabawka wink
    • klubgogo Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 08:08
      Ja przynoszę do pracy, dla jednej koleżanki, która zawozi je dalej. Cel wiadomo jaki, firma przetwarzająca kupuje je, ma z tego spory zysk, z którego jak kupi wózek niepełnosprawnej osobie, to i tak wiele jej nie ubędzie. Lepiej ładować komuś kieszeń i przy okazji dać okazję do odliczeń za wózek niż wyrzucanie plastiku do kosza.
    • kosmitka06 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 09:23
      Oczywiście że zbieramy... u małej w przedszkolu jest akcja i każdy ze znajomych/rodziny o tym wie. Poza tym też papierki od liptona.
      • kura28 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 10:38
        Co do Liptona proponuję przeczytać tutaj:

www.unilever.pl/resource/FAQs/odpowiedzi-na-pytania.aspx
        atrapa.net/legendy/zbiorkasmieci.htm
    • karra-mia Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 09:59
      zbieram nakrętki dla dzieciaczka znajomych, który urodził się jako bardzo wczesny wcześniak.
      I tak odkręcam zakrętkę, jak zgniatam butelkę.
    • bri Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 10:28
      Zbieranie nakretek ma jeden bardzo wazny efekt: ludzie oduczaja sie wyrzucac zakrecone butelki. Zakreconych butelek nie ma jak zgniesc i zajmuja znacznie wiecej miejsca w smieciach.
      • kura28 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 10:40
        Zawsze przed wyrzuceniem butelki ją zgniatam i dopiero wtedy zakręcam. Gdybym zostawiła odkręconą szybko by się zaczęła rozprostowywać.
        • estragonka Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 13:38
          a nie jest prawda przypadkiem ze potem trzeba te zakrecone butelki recznie segregowac czy cos tam takiego? bo cos takiego obilo mi sie o uszy. wtedy wyrzucanie zakreonej butelki (czy jest zgnieciona czy nie) bedzie psu na bude
    • broceliande Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 11:11
      Zbieram do szkoły młodego. Przyznam się, że nawet zdarza mi się odkręcić z butelki w kontenerze na plastik.
      • edor67 Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 11:29
        Zbieramy dla chłopca z sąsiedztwa, potrzebny mu wózek
    • lilly_about Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 11:42
      Zbieramy, zbieramy!
    • angazetka Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 11:44
      W pracy jest specjalne pudło na nakrętki, to zbieram i wrzucam. Ja na tym nic nie tracę, ktoś może zyskać, więc w czym problem?
    • aurinko Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 11:46
      Ja zbieram. Raz w miesiącu zawozimy do szpitala w którym mój syn ma rehabilitacje, wbrew pozorom te nakrętki są ważne.
      • carbonka Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 12:16
        zbieram i przekazuje mojej mamie, ona zanosi do swojej pracy gdzie jest zbiórka na wózek inwalidzki dla jakiegoś chłopca
    • mika_p Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 13:22
      Ja zbieram. A jak się uzbiera sporo, to się rozglądamy, kto potrzebuje, i wrzucamy.
    • b.bujak Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 13:33
      zbieram nakrętki i wszelkie inne śmieci z PP i PE;
      rozkręciłam akcję zbierania w przedszkolu syna... niestety trochę przeceniłam społeczną kulturę segregowania odpadów; wycofam sie z koordynacji akcji, ale prywatnie będę zbierać dalej
    • estragonka Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 13:39
      corka nosi do szkoly, ale prawde mowiac nie wiem na jaki cel to przekazuja.
    • mamand Re: Plastikowe nakretki 18.02.12, 15:28
      dzieciaki zbierają do szkoły, całe miasto zbiera na Hospicjum im. Małego Księcia
    • minerallna Re: Plastikowe nakretki 19.02.12, 02:18
      Uff. Juz wiem i bede zbierac. Dalej- bo juz zbieralam.
      A nakretki malo waza ale duzo miejsca zajmuja.
      Szukalam i znalazlam: konkretna osoba a celem jest wozek inwalidzki. A miejsce gdzie moge oddac nakretki mam prawie obok siebie.
      No to zbieram i reszte rodziny bede gonic smile

-
    • hexe28 Re: Plastikowe nakretki 19.02.12, 15:29
      U nas zbieramy nakrętki dla chłopczyka z Dęblina, który urodził się bez wszystkich kończyn (ma obecnie 1,6roku). Rodzice dostają pieniądze na protezy dla tego dziecka i na rehabilitację. Zawsze zbieraliśmy i zbierać będziemy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka