Dodaj do ulubionych

Grób - własność

27.02.12, 12:14
Co to właściwie znaczy: wykupiony grób? Pytam, bo jestem zdziwiona otrzymaną niedawno informacją. Pochowałam mamę prawie siedem lat temu i dowiedziałam się, że grób nie jest wykupiony. O co chodzi? Zakład pogrzebowy zrobił przekręt albo czegoś zaniedbał i matka została pochowana nielegalnie? Powinnam była wnieść jakąś opłatę, o której nie miałam pojęcia i nikt mnie nie poinformował?
Nic nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Grób - własność 27.02.12, 12:16
      u nas wnosi się opłatę-raz na 20 lat, ale może u Was częściej?
      • mama_gromadki Re: Grób - własność 27.02.12, 12:35
        Może jakiś błąd. Ja pierwszy raz opłacałam grób mojej mamy gdy mijało 20 lat a kolejna opłatę mam ponieść po 10 latach. Lepiej i tak to iść wyjaśnić tę sytuację.
    • to_ja_tola Re: Grób - własność 27.02.12, 12:17
      Z tego co wiem co jakiś czas trzeba zapłacić za grób.Ostatnio własnie koleżanka opowiadała mi,jak po kilku latach poszła na grób kogoś znajomego i okazało się,że jest tam pochowany już ktoś inny,ponieważ za tamten grób nikt nie płacił.
      Płaci się chyba co 5lat.
      • wiecznie-zapominam-login Re: Grób - własność 27.02.12, 14:16
        a tak z niezdrowej ciekawości zapytam : i co się robi z ciałem po tych 20 latach? bo mi się wydaje że tam po 20 latach ciało nadal jest. Co się robi z pomnikiem?
        • estelka1 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:31
          Niestety zarządca cmentarza ma prawo zlikwidować taki grób. Ale co ze szczątkami się wówczas robi szczerze mówiąc nie mam pewności. Na chłopski rozum powinny być przenoszone do jakiejś zbiorowej mogiły, tak jak to się robi ze szczątkami np. żołnierzy poległych podczas II wojny światowej. Ale coś mi świta, że są one zostawiane w tej mogile, a na "wierzch" kładzie się "nowe" zwłoki. Stuprocentowej pewności jednak nie mam. I z góry przepraszam za mało eleganckie określenia.
          • estelka1 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:38
            Dodam jeszcze, że rzadko kiedy tak automatycznie likwiduje się grób, bo minęło 20 lat. Tam gdzie mieszkam w lokalnych gazetach puszczana jest informacja, że osoby które wykupywały miejsce na cmentarzu w tym i w tym roku, są wzywane do uiszczenia dalszej opłaty. Tam gdzie jest taka możliwość, a rodzina zalega z opłatami, wysyłane są monity. I to też w sumie nie od razu. Jako przykład mogę tu podać grób mojej babci. Termin płatności minął ok. rok temu. Na razie nikt nie monituje, a my też się z tatą nie wyrywamy, bo tata rozważa przeniesienie szczątków babci i pochowanej obok niej siostry na drugi cmentarz, do wspólnego grobu razem z dwiema następnymi siostrami.
    • to_ja_tola Re: Grób - własność 27.02.12, 12:18
      www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081020/REGION/797414118

to tak pierwszy artykuł"z brzegu"smile
    • iwles Re: Grób - własność 27.02.12, 12:19

wykupuje się miejsce na cmentarzu na zasadzie dzierżawy chyba, na 20 lat. Jezeli po 20 latach nie wniesie się ponownie opłaty - miejsce staje się własnością gospodarza cmentarza i ma prawo na tym miejscu pochować kogoś innego.
      Ale po 7 latach ?
      Kawka, Ty w ogóle nie płaciłaś nic wcześniej? To był grób tylko dla Twojej mamy? a może mama była pochowana do grobu już istniejącego? i własnie minęło 20 lat ?
      • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 12:27
        Moja mama jest pierwsza, miejsce było wykupione dla niej.
        Dziwna sprawa.
    • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 12:21
      W regulaminie cmentarza stoi jak byk, że udostępnia się na 20 lat. Wnoszę po tym, że miejsce zostało udostępnione na 20 lat, a tyle jeszcze nie minęło.
      Chyba nie wyrażono by zgody na pochówek, jeśli miejsce nie byłoby wykupione??
      • slonko1335 Re: Grób - własność 27.02.12, 12:26
        Jest tam tylko Twoja mama pochowana? Jeżeli tak, to rzeczywiście dziwne, a może ktoś się pomylił po prostu...
      • default Re: Grób - własność 27.02.12, 12:26
        No a co masz napisane w umowie ? Przecież chyba masz jakąś umowę o dzierżawę tego miejsca ?
        • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 12:28
          Umowa powędrowała chwilowo w inne ręce, ale sprawdziłam w regulaminie cmentarza - cykl wynosi 20 lat.
          • estelka1 Re: Grób - własność 27.02.12, 13:58
            Kawko, tak dla ścisłości, to że groby są "wykupywane" na 20 lat, reguluje ustawa o cmentarzach. Pewne sprawy organizacyjne, szczególnie dotyczące wysokości tych opłat, regulują dodatkowo uchwały rad miast i gmin (oczywiście jeśli sprawa dotyczy cmentarzy komunalnych), bądź parafie, jeśli cmentarz należy do kościoła (obojętnie jakiego wyznania). Tak, że jeśli Twoja mama została pochowana 7 lat temu i to w nowym grobie, to prawdopodobnie ktoś Cię robi w balona. Miejsce na pochówek wykupuje się zasadniczo w momencie załatwiania pogrzebu, chyba że chowa się zmarłego w istniejącym już rodzinnym grobowcu. Ewentualnie sprawdź jeszcze, czy tej opłaty za grób mamy nie rozkładałaś na raty. Ale tak czy inaczej wydaje mi się, że nikt nie ma prawa likwidować grobu przed upływem 20 lat.
      • echtom Re: Grób - własność 27.02.12, 12:29
        Też mnie to dziwi. Mój tata został pochowany w rodzinnym grobie w 9 lat po ostatnim przedłużeniu użytkowania i automatycznie skasowali opłatę za kolejny okres. Trzeba będzie pewnie tam się przejść i wyjaśnić na miejscu, o co chodzi.
        • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 12:34
          Usiłuję się dodzwonić do kancelarii, ale chyba mają przerwę na lunch, bo nikt nie odbiera.
          uchch
          • estelka1 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:07
            Jakbyś nie mogła dalej się dodzwonić do kancelarii cmentarza, zadzwoń do urzędu miasta i tam Cię skierują do odpowiedniego referatu odpowiedzialnego za gospodarkę komunalną i cmentarze. W ten sposób też uzyskasz potrzebne informacje.
      • zefirek1612 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:11
        Chyba nie wyrażono by zgody na pochówek, jeśli miejsce nie byłoby wykupione??

niekoniecznie. ja za grób syna płaciłam po pogrzebie. zapłaciłam w banku na 40 lat, potem pani w usc (bo u nas na wsi to tam się załatwia, właścicielem cmentarza jest gmina) powiedziała że tak nie można, ale cóż, nam się udało.
    • echtom Re: Grób - własność 27.02.12, 12:25
      W Gdańsku płaci się co 20 lat, można połowę kwoty co 10. Może u Was ten okres jest krótszy? Tak owak, trzeba pewnie będzie wyskoczyć z kasy uncertain
    • sadosia75 Re: Grób - własność 27.02.12, 13:23
      A u nas nic się nie płaci. Tzn płaci się a i owszem w większych miastach . Ale na cmentarzu gdzie jest pochowana moja rodzina nie płaci się nic. Nie dzierżawię, nie opłacam nikomu nic. Obowiązują ( a raczej obowiązywały ) jedynie umowy między "sąsiadami" i takim sposobem np. w jednym rzędzie czy alejce nazwijcie to jak chcecie jest pochowana moja rodzina. tuż obok miało być miejsce dla mnie ( ugadane z rodziną,która ma grób dosłownie 3 miejsca dalej ) ale się okazuje, że mimo prawie 100 lat istnienia cmenatrza i zasad ugadywania się od 2012 roku to już nie obowiązuje bo ci ludzie tam sobie bachnęli fundamenty big_grin więc teoretycznie nie wiem gdzie mnie pochowają ale na bank nie z moją rodziną .
      • estelka1 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:04
        Sadosiu, podejrzewam, że ten "Twój" (trochę to głupio brzmi) cmentarz nie jest cmentarzem komunalnym, a parafialnym. Te zaś rządzą się nieco innymi prawami smile Przy cmentarzach komunalnych władze gminy, czy miasta chyba by sobie nie odpuściły pobrania opłaty. Ale oczywiście mogę się mylić
        • sadosia75 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:11
          Estelko ten "mój" cmentarz to jest faktycznie parafialny. Ale u nas niestety i za parafialne zdarzało się płacić. I w tym przypadku tego "mojego" cmentarza to jest faktycznie jedyny na którym opłaca się jedynie koszty wykopania grobu ( a jeśli samemu się zorganizuje kopaczy to i to masz gratis ) i dwa razy w roku jest dobrowolna zbiórka pieniędzy na remonty ogrodzenia i renowacje porzuconych grobów ( których no niestety coraz więcej )
          Coś dziś u mnie dużo tych "jedynie"
          • bi_scotti Re: Grób - własność 27.02.12, 14:48
            Przyznam, ze kwestie cmentarne sa dla mnie niezglebiona tajemnica. Gdy chowalam rodzicow, w Zarzadzie Cmentarza na Powazkach tlumaczono mi, ze wlascicielem grobu jest pierwsza osoba w nim pochowana (horrendum!) czyli, w naszym przypadku moj pradziadek i kolejne osoby moga byc pochowane jesli jest miejsce i wszyscy prawni spadkobiercy tego wlasciciela (!) udziela zgody na pochowek. W zwiazku z tym, ze wlascicielem tego grobu jest moj pradziadek, ja np. nie moge np. tego grobu sprzedac. Jakies oplaty wnosilam przy okazji tych pogrzebow ale o zadnych oplatach co 20 lat nie bylo mowy. Podejrzewam, ze przepisy sa pewnie bardzo indywidualne dla konkretnych cmentarzy w roznych miejscach PL.
            • estelka1 Re: Grób - własność 27.02.12, 14:57
              Dokładnie, sprawy dotyczące cmentarzy regulują uchwały organu zarządzającego, czyli w większości przypadków rad miast, czy gmin, bo większość cmentarzy, to cmentarze komunalne. One ustalają opłaty lub odstąpienie od opłat itd. Wszystko jednak dzieje się w oparciu o ustawę o cmentarzach. A w niej właśnie jest mowa o 20 letnim okresie istnienia grobów. Ustawa obowiązuje rzecz jasna również zarządców cmentarzy parafialnych
            • mdro Re: Grób - własność 27.02.12, 14:58
              Jeśli to "stare" Powązki (cm. rzymskokatolicki), to tam okres dzierżawy wynosi 99 lat.

A z tym przepisem to faktycznie tak jest - nie jest właścicielem/dzierżawcą osoba, która miejce opłaca, ale spadkobiercy osoby, która pierwsza tam została pochowana. Np. grób, w którym została pochowana moja prababcia, przez wiele lat opłacała jej córka, a potem wnuk tejże (czyli mój ojciec), ale nie może nim dysponować, bo pierwszy został tam pochowany prapradziadek, więc współdysponentami są wszyskie jego dzieci (z których zstępnymi nie ma nb. żadnego kontaktu i nawet nie wiadomo, czy w ogóle ktokolwiek żyje).
              • bi_scotti Mdro 27.02.12, 15:14
                Dzieki - napisalas bez porownania bardziej skladnie to co ja probowalam przekazac smile No i tak, to sa Stare Powazki wiec te 99 jest applicable; domyslam sie, ze czas liczony jest od pierwszego pochowku - od pochowku tego wlasciciela grobu, tak?
                • mdro Re: Mdro 27.02.12, 17:29
                  Tak dokładnie to nie wiem, a nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd. Może są różnice w zależności od tego, kiedy ten pierwszy pochówek był (tzn. 80 czy 50 lat temu mogły być inne zasady). Po zastanowieniu się to i nie jestem na 100% pewna, czy teraz nie można też wykupić na krócej.
                  • bi_scotti Re: Mdro 27.02.12, 17:59
                    mdro napisała:

> Tak dokładnie to nie wiem, a nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd. Może są różn
                    > ice w zależności od tego, kiedy ten pierwszy pochówek był (tzn. 80 czy 50 lat t
                    > emu mogły być inne zasady). Po zastanowieniu się to i nie jestem na 100% pewna,
                    > czy teraz nie można też wykupić na krócej.

Jeszcze raz dzieki. Caly ten watek nastroil mnie do tego zeby wyslac moja corke na "przeszpiegi" do Zarzadu Powazek - bywa w PL raz w miesiacu - niech sie wykaze smile Jak to fajnie gdy sie mozna dziecmi wyreczyc przez Ocean.
    • an_ni Re: Grób - własność 27.02.12, 15:17
      cmentarz w W-wie? moze Polnocny? zalatwialam tam ostatnio formalnosci z grobem ojca/babci - pytaj jak chcesz, mozesz tez na priv
      • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 15:21
        Dokładnie ten.
        Na szczęście już się wszystko wyjaśniło, to była podobnież pomyłka - nie mam pojęcia, czyja, ale niech im będzie.
        Ale już miałam straszne wizje, że przychodzę po krótkiej nieobecności na grób matki, a tam - grobu nie ma!
        • an_ni Re: Grób - własność 27.02.12, 15:29
          az dziwne ze ci przyslali zawiadomienie, ja mialam opoznienie 10 letnie i nic (musialam zaplacic zalegle oplaty)
          chyba ze poslali zawiadomienie na stary adres
          ale jesli na grobie stoi pomnik to raczej go nie ruszaja
          tak czy siak oplaty sa kosmiczne !
          • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 15:33
            Nie, nie, nie przysłali mi zawiadomienia - sprawa wynikła w związku z pochówkiem krewnego, okazało się, że nie można go pochować, bo... wiadomo, co.
    • mabingo Re: Grób - własność 27.02.12, 18:22
      Tak z ciekawości zapytam: ile u was wynosi opłata dzierżawy na 20 lat? Bo u mnie ponad 700 zł. To strasznie drogo! Ale ostatnio można rozłożyć opłatę na raty albo opłacić tylko za 10 lat.
      • kawka74 Re: Grób - własność 27.02.12, 18:47
        Wydaje mi się, że kwota jest podobna, ale sprawdzę, kiedy papiery do mnie wrócą.
      • an_ni Re: Grób - własność 28.02.12, 13:19
        1,5 - 2 tys na 20 lat zalezy od rodzaju grobu (W-wa Cm Polnocny)
        700 to strasznie drogo????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka