Dodaj do ulubionych

wiek ciazy z USG a data zaplodnienia

01.03.12, 12:22
Mam maly problem z którym nie moge sobie poradzić. Myslalam ze badanie USG mi w tym pomoże, ale okazało sie inaczej potrzebuje waszej pomocy. Moje miesiaczki były zawsze bardzo nieregularne od 25-44 dni. 29go grudnia okazało sie ze jestem w ciazy. Z moim partnerem spalam 16 i 17 grudnia jednak zdarzyło mi sie spać z kims innym 11go grudnia. 3go stycznia wykonalam test clearblue ktory pokazuje date zaplodnienia i wykazało ze jestem 2-3 tyg. Od zaplodnienia. W ten sposób wykluczylo to zaplodnienie 11go grudnia. Moj pierwszy skan usg był 17go lutego i pani doktor powiedziała ze dzidzius mierzy 4.5 cm i jestem w 11tyg. I 1 dniu ciazy (9tydz. I 1 dzien od zaplodnienia). To mnie bardzo uspokoiło jednak kazała mi przyjść na kolejny skan 24go lutego. W zeszły piątek bylam na badaniu i pani doktor opierając sie na wymiarach dziecka zmieniła date. Dziecko wierzyło 6.2 cm i pani doktor stwierdziła ze jest to 12 tydz. I 4 dni ciazy (10 tydz. I 4 dni od zaplodnienia) co bardzo mnie zaniepokoiło. Nie bardzo wiem w co mam wierzyć. Po 11tym grudnia robiłam test czy nie jestem w ciazy pomiędzy 21szym a 24grudnia ale test był negatywny. Wydaje mi sie ze powinien on pokazać jeśli zaszlabym w ciążę tego 11go bo minęło wystarczająco duzo czasu. Denerwuje sie i w internecie szukam na różnych stronach pomocy na temat usg i wymiarów dziecka ale jak wszędzie dzieci mają różne wymiary w tych terminach. Data porodu z pierwszego usg 6 września została zmieniona na 3 września. Prosze o pomoc. Moja ostatnia miesiaczka była 25go listopada. Jeśli moj grudniowy cykl był 35dniowy owulacja przypadlaby na 16go dziecko dzue dziecko nie jest mojego partnera.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:26
      A skad mamy wiedziec kiedy doszlo do zaplodnienia?tego nikt ci nie wyliczy.Test DNA pozostaje.
      • andaba Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:28
        No dokładnie.
        Zbyt mały odstęp czasu, zeby ktokolwiek czy cokolwiek mogło przesądzić o tym kiedy to sie stało.
        • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:33
          Zastanawiam sie tylko czy taka rozbieżność w dwóch badaniach usg jest mozliwa. W przeciągu tygodnia zmienili mi date o 4 dni. Myslalam ze badania te sa dokładne i nie powinno byc różnicy między pierwszym a drugim. A przynajmniej nie tyle dni.
          • aleksandra1977 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:35
            oczywiscie, ze jest mozliwa. Zwlaszcza przy nieregularnych cyklach.
          • andaba Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:35
            4 dni to bardzo mało.
          • edelstein Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:46
            To zle myslalas zarowno USG jak i wyliczenia na podstawie ostatniej miesiaczki maja w przyblizeniu podac date porodu,a nie ja okreslic dokladnie,bo tego nawet nie moga zrobic kobiety stosujace NPR,a one swoj organizm znaja swietnie.
            • zefirek1612 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:51
              mnie ginekolog mówił że od terminu porodu 2 tyg w przód i tył to jeszcze w terminie. data porodu jest orientacyjna, chociaż drugie dziecko urodziłam dokładnie w wyznaczony dzieńwink
            • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:52
              Czyli jeszcze nic nie jest stracone. Wiem ze dokładnie tego nie wylicze jestem tego świadoma myślałam tylko ze sa ludzie którzy mają więcej w tych sprawach doświadczenia niż ja i jakos będą mogli mi doradzić a ja bede mogła troche sie uspokoić. To jest moje pierwsze dziecko dlatego postanowiłam do Was napisać i podzielić sie problemem.
              • edelstein Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:56
                E Jak obaj panowie beda sie poczuwac to nie masz problemu,ale na zachwyt z ich strony bym nie liczyla,a to moze wplynac bardzo.
    • sotto_voce Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:49
      3go stycznia wykonalam test clearblue ktory pokazuje
      > date zaplodnienia i wykazało ze jestem 2-3 tyg. Od zaplodnienia. W ten sposób
      > wykluczylo to zaplodnienie 11go grudnia.
      Plemniki zachowują w drogach rodnych zdolność do zapłodnienia przez ok. 6 dni (niektórzy podają nawet więcej). Więc ze stosunku 11 grudnia mogło spokojnie być zapłodnienie 17 grudnia. Wymiary dziecka z USG nie są precyzyjnym wyznacznikiem daty owulacji - spójrz na wydruk, prawdopodobnie masz tam informacje typu "AC (Hadlock) -ileś tam - jakiś-tam wiek ciąży +/- 14d" co oznacza, że z pomiaru obwodu brzuszka wychodzi jakiś-tam wiek ciąży plus minus 14 dni.
      • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:59
        Sotto_voce wiem ze jest szansa ze mogłam zajść w ciążę z 11go ale jednocześnie będąc z moim partnerem,16go i 17go. Wiem ze badanie usg nie jest aż tak bardzo dokładne martwi mnie tylko bo ono wlasnie wskazuje na ta date 11go sad chodzi o to ze 11go on nie skończył będąc we mnie, ale to różnie bywa...
        • 7kaktus Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:04
          Teraz to Ty sie nie martw bo i tak nic już nie zrobisz. Okaze sie jak urodzisz i co masz zamiar sie chłopakowi przyznać? czy wie o zdradzie? i co masz zamiar teraz zrobić jak po ciazy okazde sie dziecko kochanka? tak z ciekawosci pytam
          • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:13
            Wiem ze juz nic z tym nie zrobie. Jestem z moim partnerem 1.5 roku. Uwierz mi nigdy go nie zdradzilam wcześniej...to sie zdarzyło ten jeden jedyny raz którego i tak nie planowalam. Moj partner nic o tym nie wie i niczego nie podejrzewa. Jedyne co zostaje mi teraz to nie stresowac siebie i dziecka i po prostu go with the flow i zobaczyc co bedzie dalej. Nie moge ciagle zakładać ze to jest dziecko ze zdrady bo tak wlasnie robie i to mnie stresuje, moze tak nie jest? Po prostu urodze dziecko tak jakby to było dziecko mojego partnera nawet jeśli nim nie bedzie.
            • katia.seitz Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:24
              Ja tam bym wolała jednak porozmawiać i spróbować wyjaśnić, facetowi, co i jak. Bo jak sprawa wyjdzie na jaw, kiedy dziecko będzie miało kilka lat (np. niezgodność grup krwi, albo innych medycznych parametrów), to dopiero może być nieciekawie...
            • ledzeppelin3 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 19:49
              Jeżeli mężczyzna nie miał wytrysku w pochwie, szansa na zapłodnienie jest wiecej niz znikoma. Zapłodnienia z pre-ejakulatu to rzadkość wielka, o ile w ogóle sie zdarzają...
        • sotto_voce Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:20
          W każdym razie nie dołuj się orientacyjnymi pomiarami USG, bo to bez sensu. Jeśli nie skończył to to istotnie zmniejsza prawdopodobieństwo zapłodnienia. Stosunek przerywany ma indeks Pearl'a (czyli skuteczność) porównywalny do prezerwatywy. Przypilnuj, żeby Ci lekarz zlecił badanie na HIV i WR.
          • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:27
            Dziekuje. Stresuje sie ta sprawa od kiedy dowiedziałam sie ze jestem w ciazy. Początkowo myslalam o zabiegu bo tutaj sa legalne jednak wiem ze tp jest część mnie i bede kiedys tego żałować. Nie oczekuje współczucia ale zrozumienia i pomocy, dlatego postanowiłam napisać. uwierz mi przeżywam to wszystko bardzo i z chęcią powiedzialabym o tym mojemu partnerowi ale nie moge tego zrobic. Nie potrafię. Szczególnie jak jest szansa ze dziecko moze by. Jego. Pierwszy test tak przynajmniej wykazał ale ze dzidzius zaczął rosnąć szybko wszystko zmieniło swój bieg...
      • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:01
        Poza tym moje papiery z USG sa troszkę inne bo jestem w Anglii. Jedyne co pokazują to date porodu i wielkość dzidziusia
        • jamesonwhiskey Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:18
          no jak wyskoczy mocno opalony to sprawa sie moze szybko rypnac
          • edelstein Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 17:34
            big_grin
    • 7kaktus Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:55
      Ale wtopa. Teraz to już tylko zostaje badanie DNA żeby wykluczyć i potwierdzic ojcostwo. A zebezpieczałaś się z chłopakiem czy z kochankiem? czy tu i tu było to samo zabezpieczenie?
      • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:04
        O to chodzi ze kochanek nigdy nie skończył we mnie a moj partner tak. Nie uzywalam żadnej antykoncepcji w zasadzie to czekałam na okres by wziąć moja pierwsza tabletke.
        • 7kaktus Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:07
          Nie wierzę, że jesteś prawdziwatongue_out przepraszam jeśli uraziłam. Myslę, że wymysliłaś temat bo bardzo się nudzisz;-PJak to się nie zabezpieczałaś? a 88to data Twojego urodzenia? No naprawde nie wierze. Jak masz za duzo czasu to polecam dobra ksiazkę albo film;-P
          • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:20
            Przykre ze tak sadzicie. Wiem ze głupio zrobilam wiem o tym. Więcej wyrzutów sumienia mi nie potrzeba. Nie zmyslilam niczego tak wyglada moje przeklete zycie teraz gdzie nie potrafię sie cieszyć z nowego życia jakie przyjdzie na ten swiat.
        • martishia7 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:08
          Mogę tak niedelikatnie zapytać o dwie rzeczy? 1. Czy 88 to rocznik? 2.Wiem, że to już musztarda po obiedzie, ale dlaczego, no dlaczego, nie używaliście prezerwatyw? Ani z jednym ani z drugim.
          • fili88 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:17
            nie uzywalam niczego z moim partnerem bo nie mialam przeciwko zeby zajść w ciążę, a w drugim przypadku nie sądziłam ze wogole cos takiego sie stanie i jak to bywa straciłam głowę. Ale po raz kolejny powtarzam on nigdy nie skończył we mnie wiec szansa tez maleje
    • thea19 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:55
      wg pierwszego usg w 7tc liczac od miesiaczki tak jak przyjmuja lekarze wyszlo, ze zaszlam w ciaze pare dni przed stosunkiem smile
      planowalismy dziecko wiec wiem, kiedy je stworzylismy smile
      ps nie kumam jak mozna nie zadbac o dobre anty majac kilku facetow?
    • katia.seitz Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 12:57
      Znam taką historię z dalszego otoczenia. Dziewczyna myślała, że ojcem jest "przypadkowa wakacyjna miłość" nr 1, facet się zaangażował, także finansowo. Jednak po porodzie zrobiła test DNA i okazało się, że to jednak "przypadkowa wakacyjna miłość" nr 2. Pierwszy pan poszedł w związku z tym w całkowitą odstawkę, szkoda mi go było.
      • mamaemmy Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:03
        temat jak z "Na wspólnej"..
        zaraz Cie zjedza na tym forum,na razie napisaly te fajniejsze forumki,ale do wieczora będzie tu niezły cyrk..
        • opium74 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:33
          pomijam zabezpieczenie antykoncepcyjne ale o takich chorobach jak:
          -opryszczka narządów rodnych
          - AIDS
          - rzeżączka
          - kiła
          - grzybica pochwy
          słyszałas kiedykolwiek?? tak jak grzybicę czy inne infekcje da się wyleczyć tak pozostałe choroby sa bardziej....kłopotliwe.
          Proponuję zrobić testy WR /w Polsce obowiązkowe dla każdej ciężarnej/ i test na AIDS.
          • thegimel Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 03.05.13, 10:02
            Dziewczyna jest w UK, więc o ile nie trolluje, to przebadają ją na to wszystko niedługo. Tam test na HIV jest w większości szpitali obowiązkowy.
            • thegimel Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 03.05.13, 10:04
              Debilne te nowe zasady na forum, po wuj wywlekać te stare wątki, najpierw odpisałam, potem na datę zerknęłam.
      • kiszczynska Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 21:06
        skoda ci bylo faceta!!!

katia.seitz napisała:

> Znam taką historię z dalszego otoczenia. Dziewczyna myślała, że ojcem jest "prz
        > ypadkowa wakacyjna miłość" nr 1, facet się zaangażował, także finansowo. Jednak
        > po porodzie zrobiła test DNA i okazało się, że to jednak "przypadkowa wakacyjn
        > a miłość" nr 2. Pierwszy pan poszedł w związku z tym w całkowitą odstawkę, szko
        > da mi go było.
    • sadosia75 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 13:31
      Z moim partnerem spalam 16 i 17 grudnia jednak zdarzyło mi sie spać
      > z kims innym 11go grudnia.

Oj się zdarzyło smile a mogę zapytać jak to tak? tzn w jak to się dzieje, że się zdarza? big_grin
      Nie chcę być złośliwa ale jak się nie umie rogów facetowi doprawiać to się nie bawi w leśniczego co mu się zdarza.
    • ciezka_cholera Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 14:21
      Jako ze na przeszlosc nie masz wplywu, to teraz sobie odpusc zastanawianie sie i zamartwianie. Nie chcesz partnerowi powiedziec o zdradzie to nie mow. Kiedy dziecko sie urodzi zrob cichcem bez jego wiedzy test DNA (z tego co wiem, to mozna, ale zastrzegam, ze nie sprawdzalam, tylko polegam na zaslyszanej opinii) i jesli okaze sie, ze dziecko jest jego, to sie uspokoisz. Jesli jednak ojcem dziecka okaze sie ow przypadkowy kochanek, to wtedy wyznasz partnerowi prawde, czyz nie? Poniewaz na pewno zdajesz sobie sprawe, ze sklamanie w tej kwestii jest jednym z najwiekszych swinstw jakie mozna zrobic partnerowi i przede wszystkim dziecku.
    • zdzisnadzis Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 16:40
      no cóz - trzeba było sie nie rypać na prawo i lewo to nie miałabys teraz problemu..ponoś konsekwencje nieuczciwego postepowania..
      • kiszczynska Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 16:51
        przede wszystkim... musialbys miec naprawde iwelkiego pecha by zajsc w ciaze z kcohankiem1
        sadze, ze to dizecko jest partera-tego stalego.

takie rzeczy, ze zk ochankiem itd.. dzieja sien aprawde rzadko.. i uwazam ze dizecko spokojni jest partera
        byleby to nie byli mezczyzni roznej rasy: murzyn i bialy, albo blondyn i czanry..
    • taka-sobie-mysz Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 20:02
      tak z ciekawości spytam:

podajesz konkretne daty, kiedy dochodziło do stosunków - zapisywałaś to sobie czy co?.
      • ledzeppelin3 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 20:11
        Wiek ciąży w USG wyznacza się wyłącznie z wielkosci płodu, jak płód jest wiekszy niz przecietnie, wychodzi w USG wczesniejsza data porodu i tyle, USG nie powie Ci iedy było zapłodnienie.
    • babicka_pl Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 20:16
      Wrób tego który ci bardziej odpowiada i po sprawie, skoro nie przeszkadzało ci spanie z 2parneram to i teraz skrupułów mieć nie powinnaś Pozdrawiamsmile
      • des4 niektóre lubią jechać na dwa baty 01.03.12, 21:26
        no i potem dochodzą kto jest tatusiem

trzeba było ich poustawiać, jeden w pi..du, drugi w paszczu to by przynajmniej wiedziała big_grin
        • mynia_pynia Re: niektóre lubią jechać na dwa baty 01.03.12, 22:08
          wink
        • nutka07 Re: niektóre lubią jechać na dwa baty 01.03.12, 22:50
          O to zupelne przeciwienstwo panow, niektorzy z nich nie jada na dwa fronty.
    • an_ni Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 22:16
      jesli ten ogier z 11 -go nie jest innej rasy niz twoj partner to luzik
    • parowkowa Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 01.03.12, 22:59
      EJ a nie boisz sie ze czyms sie zarazilas od tego cudzoloznego STOSUNKU? jezeli podejrzewasz ze jestes w ciazy z nie-partnerem to raczej gumy nie uzyliscie. Chorob wenerycznych sie nie boisz?
    • jerzozwierza Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 02.03.12, 12:33
      Żadne USG nie pomoże Ci tego rozwikłać. W czasie ciąży miałam robionych wiele USG, one zawsze mają wyniki "mniej więcej", nie pokazują wieku dziecka "kalendarzowo"- a ile mniej więcej ma wnioskując z wielkości/ wagi. Jedne dzieci rosną w brzuchu większe, inne mniejsze, nie masz szans w ten sposób dowiedzieć się, kto jest ojcem. Zamiast analizować bez końca USG, przeanalizuj swoją sytuację osobistą- jak będziesz układać życie sobie i dziecku. Nie słuchaj durnych wspisów typu: musiałabyś mieć wielkiego pecha, żeby zajść w ciążę z kochankiem. Ten "pech" się bardzo często zdarza. Wg badań 10% dzieci w małżeństwach (małżeństwach, nei związkach) pochodzi od nieformalnych ojców. RAdziłabym sie poważnie zastanowić, zanim okłamiesz partnera. Jeśli kiedyś się wyda, że dziecko nie jest jego (jeśli nie jest jego) i odejdzie- Twoje dziecko będzie strasznie cierpiało.
    • kolezankaania5 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 02.05.13, 20:25
      Hej fili88 widze ,ze twoja wiadomosc jest z przed roku ... Chcialabym abys odpowiedziala mi jak tam twoje dzidzi i czy zostalo ustalone ojcostwo? Po prostu mam podobny problem i dlatego pytam pozdrawiam
    • olena.s Wyguglaj sobie 02.05.13, 21:01
      Hasło prenatal paternity test, wykonaj, i będziesz wiedziała, co i jak. Poza nieco inwazyjnymi badaniami sa też i bezinwazyjne, w których DNA dziecka uzyskuje się z krwi matki. Tu masz fragment w lengłidżu:
      SNP Microarray:Unlike amniocentesis, a non-invasive prenatal paternity test does not require a needle inserted into the mother’s womb. The SNP microarray procedure uses new technology that involves preserving and analyzing the baby’s DNA found naturally in the mother’s bloodstream. The test is accurate, 99.9%, using a tiny quantity of DNA — as little as found in a single cell.
      • kolezankaania5 Re: Wyguglaj sobie 05.05.13, 08:28
        Hej olena.s Dziekuje ci bardzo za informacje. Poczytalam troche o tym co mi napisalas, wlasnie bylam ciekawa czy podczas ciazy mozna sprawdzic ojcostwo. Ale torche wydaje mi sie to ryzykowne. Nie wiem, byc moze za bardzo panikuje. Powiem ci w sumie , ze tak naprawde to poczekam juz do konca bo za nie dlugo mam porod i na pewno bede wiedziec jaka grupe krwi ma dziecko, wiec jezeli cos bedzie nie tak (mam na mysli z ojca krwia) wtedy wiadomo ... Musze sie przygotowac na wielki wstrzas w razie czego. Eh uncertain Dzieki za rade pozdro.
    • kerri31 Re: wiek ciazy z USG a data zaplodnienia 03.05.13, 10:23
      Przy bardzo nieregularnych cyklach takich jak w tym wątku wiek ciąży nie określa się na podst. OM tylko określa je USG ok 10-12 tc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka