Dodaj do ulubionych

jak zepsuc lodówkę?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
mam taki stary syf w domu, pożeracz prądu, nic mi się nie mieści, ale dopóki
chodzi, mąż nie zgadza się na kupno nowej. nie chce się to gó.. popsuć, co
robić (tak żeby nie było śladów)?
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu

zapytaj na forum budowa i remont może jakiś facet ci podpowie
      • Gość: Maja Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.acn.waw.pl 18 lat temu
        Nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie.
        Otweranie drzwi lodowki nie zmieni nic, poza rachunkiem za prad.

Zupelnie bez uszkodzen mechanicznych nie da rady...

Maja
        szafot.pl
    • Gość: jaaa Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.dsl.scarlet.be 18 lat temu
      Moja mama miala identyczna sytuacje.Lodowka slzyla rodzicom 30 lat!
      dasz wiare? i tata nie zgadzal sie na nowa bo skoro dziala to po co
      wydawac kase? Mama pewnego dnia poszla do tesco i kupila nowa.Tata
      dowiedzial sie o fakcie jak ja dostarczyli na miejsce.Wiec musial
      zaakceptowac.W ten sposob mama pozbyla sie tego badziewia.Ale na tym
      historia sie nie konczy.Do tej pory wysluchuje przycinkow i krytyki
      na ten temat,co kosztuje ja wiele nerwow.
      nie wiem jaki jest Twoj maz ale w wypadku gdybys chciala zrobic jak
      moja mama pomysl czy nie bedzie Ci tego wypominal przez nastepny rok.
      A z domu pamietam ze rodzice krzyczeli zawsze zeby szybko zamykac
      lodowke bo jest stara i sie popsuje jak bedzie non stop otwarta.Nie
      wiem jaki jest zwiazek ,ale moze jak maz pojdzie do pracy to zostaw
      otwarte drzwiczki na pare godzin ,zobaczysz co sie stanie.
      pozdrawiam i powodzenia.
      • Gość: ja Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
        oj, jakbym tak zrobiła, to bym chyba ze dwa lata słuchała:) ja próbowałam ją tak
        przemrozić, aż lód rozsadzi to badziewie, niestety, za wolno idzie a po drodze
        różne imprezki domowe i trzeba było miejsce zrobić w zamrażalniku. Z tymi
        drzwiami to obawiam się,że zrujnuje mnie rachunek za prąd (nie wyłączy się
        agregat przy niedomkniętych drzwiach), ale dziękuję za radę i pocieszenie, że
        nie tylko mój mąż jest dusigrosz;)
    • sigrid.storrada Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      nie możesz go jakoś przekonać, akcentując problem pożerania prądu (skoro jesteś
      oszczędny - pomyśl ile płacimy za prąd) i brak miejsca? To są przecież
      racjonalne argumenty.
      może starą lodówkę dałoby się wywieźć na działkę, komuś odstąpić - nie byłaby
      wyrzucona, "zmarnowana". Np tutaj jest kilka ogłoszeń:
      tiny.pl/kdkz
      Może znajdzie się ktoś z Twojej okolicy.
    • Gość: ania Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18 lat temu
      do lodówki nie można wkładać gorących rzeczy więc może to jakoś pomoże w jej
      zepsuciu.
      • dcio Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
        ale problem :)
        Po co wywalac dobra lodowke???

Nie da sie latwo zepsuc.
        mozna spalic silnik pradem o wysokim napieciu ale trzeba miec transformator.

Wkladanie goracych rzeczy spowoduje tylko ze lodowka pobierze wiecej pradu. Nie
        domykanie lodowki takze.
    • stokrota113 Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      kabel zasilający zawsze może się przetrzeć....je bym podcieła go nożem w takim
      miejscy by nie było widać
        to nie jest niebezpieczne?
    • e._ Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      Przecież to proste, jak myśl bolszewicka.
      Zwyczajnie - wezwij do domu faceta od napraw pod nieobecnosć męża i
      poproś, żeby ci ją bezśladowo zepsuł ale tak, by nie opłacała się
      naprawa.
    • asica74 Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      A ja wiem jak:) Odkuj caly lod w zamrazalniku nozem:) Jest duza
      szansa, ze "przpadkowo" uszkodzisz czesc zamrazajaca. Moja kolezanka
      tak zalatwila lodowke. I nikt nie wiedzial czemu sie zepsula:)
    • mmena Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      A po co pytasz meza? Kup nowa lodowke, niech ja dostarcza gdy bedziesz sama w
      domu, zabiora stara, a maz i tak sie nie zorientuje.
      • Gość: ania Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        > a maz i tak sie nie zorientuje.
        Naprawdę tak sądzisz?????
    • Gość: dewa Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Jeśli nie jesteś prawnie ubezwłasnowolniona proponuję wziąć koleżankę na zakupy,
      wybrać lodówkę kupić i czekać na przywiezienie. Jakbym tak na męża miała liczyć
      to pewnie bym jeszcze miała czarno- biały telewizor i szczoteczkę do zębów
      jeszcze z okresu panieństwa.
        A ja wręcz przeciwnie. Zawsze staram się postawić w sytuacji strony przeciwnej.
        I tak: nie chciałabym po przyjściu do domu zobaczyć nowego telewizora, który mąż
        kupiłby bez konsultacji ze mną (chybabym się wściekła). Dlatego też tego typu
        zakupy uzgadniamy wspólnie. Kwestia dialogu i argumentów (swego czasu zakup
        zmywarki wydawał mi się nie do przełknięcia przez męża, jednak wcale długo nie
        musiałam czekać na ten nowy wymarzony sprzęt :)
          Ja też zawsze z mężem się konsultuję - on też mnie pyta jak chce jakieś nowe
          narzędzia kupić, a co do tej lodówki, to upiera się że kupimy nową, jak dom
          wybudujemy (jeszcze ze 2 lata to potrwa). Wiem, że jak się dom buduje, to każda
          złotówka jest cenna - rozumiem to, dlatego jakby się popsuła, to by po prostu
          nie było innego wyjścia jak kupić, bo naprawa takiego starego syfu by się nie
          opłacała.
            hmm, no to zmienia trochę postać rzeczy. I rozumiem stanowisko Twojego męża, no
            bo kupicie teraz lodówkę taką jaka wam pasuje do obecnej kuchni, a okaże się że
            do nowej już nie za bardzo... i co wtedy, ta nowa na śmieci? Chyba że już masz
            plan na urządzenie tamtej nowej kuchni (wątpię, a może jednak?), wówczas można
            zakupić już teraz taką lodówkę, która dokładnie będzie pasowała do nowego domu.
            Życzę powodzenia w podjęciu decyzji :)
    • Gość: malgo60 Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.171.16.251.crowley.pl 18 lat temu
      Kiedyś używałam suszarki i noża by lodówka szybciej się rozmroziła.
      Prawdopodobnie to było przyczyną (wcale tego nie chciałam ), że się
      zepsuła. Spróbuj.
      • Gość: Ania Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.eastwest.com.pl 18 lat temu
        a macie jakiś sposób na pralkę?
        • Gość: jaa Re: jak zepsuc lodówkę? IP: 82.160.251.* 18 lat temu
          ja też szukam sposobu na pralke
            Ja zmieniłam pralkę dopiero jak zaczęła gotować pranie nastawione na 60 stopni.
            Generalnie, to najlepiej programator rozregulować - zwykle naprawa jest bardzo
            droga. Można też przeładowywać, nie dosyć że źle wypierze, to jest jeszcze
            szansa, że łożyska pójdą w bębnie. Można tez pompę załatwić - nie czyścic filtra
            i prac robocze ubrania jakiegoś mechanika-blacharza-lakiernika w najtańszym proszku.
          • Gość: Ana Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            pralkę to najlepiej zepsuć wrzucając jakieś drobne rzeczy do prania np spinki do
            włosów lub coś takiego i broń Boże nie wyciągać po praniu :)

a czy macie jakieś lodówki godne polecenia? bo moja właśnie odmawia działania
            już od tygodnia a my nijak sie nie możemy zdecydowac na nową. ustaliliśmy, że to
            bedzie albo diabelnie droga marka Libhere albo polecana na forach LG
            • asica74 Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
              odnosnie Libhere: w niektorych modelach, poleczki na drzwiach sa
              zawieszone na plastikach ktore lubia pekac! I do tego uchwyt na
              drzwiach jest bardzo slabiutki:( Moi znajomi maja wlasnie owo cudo i
              nikomu nie polecaja:(

Sama rowniez rozgladam sie za lodowka (ta co mam, ledwie zipie) i
              chyba sie zdecyduje na Bosha.
              marka ma oczywiście znaczenie, ale ważne też są parametry:
              1. zużycie prądu w cyklu rocznym nie większe niż 390kW
              2. dwa agregaty (w razie dłuższego nieużywania zamrażarki można ją wyłączyć)
              3."no frost", czyli zero kłopotów z rozmrażaniem
              reszta, czyli pojemność, wysokość, kolor itp. to sprawa czysto indywidualna
              • Gość: Ana Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
                no libhere już napewno nie wezmę, tyle kasy a półeczki są łamliwe...

patrzyliśmy LG GR coś tam z fajną półką na pizzę :) ma własnie no frost, osobno
                sie ustawia temp dla zamrazarki wiec pewnie sa 2 agregaty
                  > patrzyliśmy LG GR coś tam z fajną półką na pizzę :) ma własnie no frost, osobno
                  > sie ustawia temp dla zamrazarki wiec pewnie sa 2 agregaty
                  niekoniecznie, wystarczą dwa termostaty :) dwa agregaty spełniają swoją funkcję
                  jedynie w przypadku okresowego nieużywania lub lodówki, lub zamrażarki
                  (osobiście nie wyobrażam sobie ;) wtedy jeden można wyłączyć
                  Dlatego dwa termostaty są wystarczająco funkcjonalne dla oddzielnego ustawiania
                  temperatur.
                    oczywiście, nie każdemu dwa agregaty będą odpowiadać - ja akurat z zamrażalnika
                    korzystam okresowo, ale kto wie, co będzie jak w końcu mi się moja stara rozwali
                    i będę miała duży zamrażalnik...
                    natomiast jestem już do tyłu trochę, wiec sprostuję - dobre nowe lodówki
                    zużywają rocznie już nawet poniżej 300kW - takich warto poszukać (hoover ma coś
                    takiego, ale cena około 2800zł)
                    acha, jeszcze zamrażalnik też musi mieć funkcję "no frost", czasami ma ją tylko
                    część chłodząca, a zamrażalnik już nie
                    • Gość: Mira Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                      Ja mam juz od jakiegos dłuższego czasu lodóweczke lg i jeszcze nie miałam
                      zadnego problemu z nia.
            • Gość: hgtrhbytg Re: jak zepsuc lodówkę? IP: *.ip.netia.com.pl 18 lat temu
              my mamy liebhere i rączka zamiast odstawać, to się do środka zapada :P znaczy
              sie bliżej drzwiczek :P hehe ktoś sie musiał za mocno oprzeć :D
              • dellfia Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
                Ja proponuje niechcący urwać drzwiczki zamrażalnika.Nowych nie da się kupić do
                starych lodówek.
    • blablablina zrób małe dziury, "ucieknie" substancja chłodząca 18 lat temu
      :)
      • Gość: justyna Re: zrób małe dziury, "ucieknie" substancja chłod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
        Mam taki sam problem gdzie te dziury zrobić ?????
        • Gość: m Re: zrób małe dziury, "ucieknie" substancja chłod IP: *.chello.pl 18 lat temu
          w drzwiach na przykład
          kiedys pracowalam w firmie, ktora miala kuchnie połaczoną ze stołówką, a kuchni nie można było zamknąć na noc, bo musiała być czynna stołówka i pracownicy produkcji na nocnej zmianie wyjadali z lodówki to co nie było dla nich. Jeden taki złota rączka chciał zamonotować kłódkę i łańcuch i wpadł na pomysł, że przewierci dziurę w drzwiach lodowy i tam tem łańcuch puści. W efekcie potrzebny był zakup nowej lodówki, a koszt operacji znacznie przekroczył koszt wyjedzonych rzeczy nawet w dalekiej przyszłości ;)
    • ulinka123 Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      moja mama jako mloda pani domu wstawila do lodowki... parujaca,
      goraca zupe, zeby szybko sie wystudzila :) efekt? Lodowka nadawala
      sie juz tylko do wymiany.
    • j0anna1 Re: jak zepsuc lodówkę? 18 lat temu
      Czyli masz już gotowy projekt kuchni w nowym domu? Wiesz na pewno że lodówka
      będzie tam wolnostojąca, a nie do zabudowy? Może za dwa lata modne będzie
      zupełnie co innego, inny design, inne rozwiązania techniczne. Może wtedy nie
      będziesz zadowolona, że do nowych mebli wstawiasz już nie do końca fajną
      lodówkę.. Że nie pasuje np. do innego, nowego sprzętu agd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka