Dodaj do ulubionych

czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku?

02.03.12, 16:43
Cale zycie czulam sie mlodobig_grin jeszcze 6-8 lat temu czulam sie na 17 lat, wewnętrznie, ot tak. Teraz mam 36 lat i czuje kazdy miesiac, kazdy tydzien, kazdy dzien jak ciezar na swoim karku. Mam depresje i nerwice, ale lecze sie, biore leki caly czas, wiec nie wiem, czy to choroba moze byc przyczyna takiego uczucia. A Wy jak sie czujecie? Rozumiem, ze nie kazdy czuje sie staro w wieku 36 lat, okreslenie "staro" dotyczy tylko mnie, bez obrazywink
ps. nie chodzi o wyglad.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 16:47
      Miewam nawroty depresji
      Mam nerwicę
      Co nie przeszkadza mi się czuć bardzo młodo mimo wieku
    • broceliande Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 17:29
      Nie, czuję się młodziej. Jestem trochę starsza.
      Przede wszystkim nic mi nie wysiada, nie boli, niczego nie leczę.
      Miałam takie sytuacje, kiedy koledzy, z którymi sie spotykam co środę na grę RPG (młodsi o kilka lat) opowiadali o kamieniach nerkowych, bólach kręgosłupa i zmęczeniu na treningach, które podjęli, żeby schudnąć. Dziwnie się czułam.
      Nigdy nie miałam nic złamanego, w szpitalu byłam trzy razy w życiu, w tym raz, żeby urodzić dziecko.
      A propos dziecka, to moje ma 7 lat i moja koleżanka rówieśniczka, która już dzieci odchowała uważa, że to dlatego. Po prostu nie czuję się pokoleniem czterdziestolatków.

Piszesz, że nie chodzi o wygląd. Właśnie na wygląd mogłabym ponarzekać. Mam sporo siwych włosów i twarz starszą niż ciało.
      • rosapulchra-0 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 17:46
        Nie wyglądam podobno na swój wiek. Żadnych siwych włosów, ciemna oprawa oczu, też ciemnych, jasna cera, generalnie jest OK. Ale.. jestem schorowana bardziej niż niejedna staruszka. Moja babcia umierając miała lepsze zdrowie niż ja teraz. Pewnie gdyby nie podtrzymywanie chemią, to już by mnie nie było. I może ta świadomość i życie z bólem powoduje, że czuję się dużo starzej. A jeszcze kilka lat temu szalałam tak, że drżały podstawy piekła. I nic nie było w stanie mnie powstrzymać od zabawy, ryzyka, szaleństwa, ani nic, ale to absolutnie nic nie zapowiadało tej katastrofy zdrowotnej.
    • antyideal Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 17:48
      Nie, nie czuje sie. Mam lat wiecej niz 36..i czuje sie lepiej, psychicznie, niz wtedy, gdy bylam mlodsza.Fizycznie nie gorzej.Wyglad tez nieadekwatny do wieku.
      Dziecko w poczatkach podstawowki,wiec to tez optycznie odmladza.
      I partner, przyjaciel raczej moze, duuuzo mlodszy, tez sprzyja dobremu samopoczuciu.. wink
      • aqua48 Czyli jak? 02.03.12, 17:55
        Nie wiem co to znaczy czuć się adekwatnie do mojego wieku, od lat czuję się podobnie i jakoś mi się to nie zmienia. Włosy farbuję, chodzę na wysokich obcasach, dolegliwości staram się leczyć, humor mnie nie opuszcza dużo rzeczy mnie raduje i nadal jestem ciekawa tego co jutro się zdarzy.
        • niutaki Re: Czyli jak? 02.03.12, 18:45
          No ja dlugo sie czulam mlodziej, lepiej a potem z dnia na dzien prawie spadl na mnie moj wiek. Nagle przestalam sie czuc mlodo i nie umiem juz myslec ze bede zyc wiecznie.
      • zefirek1612 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 17:55
        mam 25 lat a czuję się i wyglądam jak bym miała 30. Wpłynęło tak na mnie urodzenie dziecka, ja z resztą miałam depresję po porodową i bardzo nie godziłam się z tym że ktoś mnie teraz wtłacza w ramy matki polki co chodzi w spódnicy do pół łydki i założenie moich ukochanych trampek nie wchodzi w grę. W końcu poległam;-( co prawda dalej noszę mini i trampki ale czuję się na dużo starszą. nawet młodszy mąż tego nie zmienił.
        • platynowa_kostka_rubika Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 18:11
          Nie. Mam 30 lat, a ciągle czuję się jak 18-letnia smarkula. I dziwnie mi z tym, że licznik wieku osiągnął już taką wartość.
    • triss_merigold6 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 18:27
      Fizycznie czuję się b. w porzo, poza niewyspaniem nic mi nie dolega, co w wieku 38 lat uważam za duży sukces.
      Mentalnie mam jakieś 300 lat, czuję się starsza od węgla.
      Szczerze mówiąc, gdybym przed 40-tką czuła się jak osiemnastolatka, to bym się zabiła własną pięścią.
    • angazetka Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 18:46
      Czuję się młodo. Czasem jak licealistka. Tylko nie wiem, dlaczego kostium pod oczami zaczyna mi się marszczyć (ociupinkę - ale jednak).
    • klubgogo Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 18:59
      Czuję się młodziej, w dużej mierze to zasługa dziecka, które zwykle wywołuje radosć i zespołu w pracy, gdzie wiele osób młodszych jest ode mnie o 5-7 lat.
      • paartycja Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 19:15
        mam 38 lat
        duchem czuję się młodo choć zaczyna mnie przerażać upływ czasu
        z ciałem niestety gorzej-jeszcze 2-3 lata temu było ok ale ostatnio bardzo dokuczają mi kolana,jakieś żylaki próbują się zrobić,jestem stale zmęczona i brak mi energii tongue_out
        wygląd twarzy adekwatny do wieku-zmarszczek nie mam wogóle ale działa grawitacja i twarz mi zwyczajnie opada.
        włosów siwych niet.
    • kali_pso Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 19:13

No tak ale u Ciebie weszły w grę czynniki dodatkowe czyli choroba, więc trudno abyś nie odczuwała tego balastu.
      Ja fizycznie czuję się znakomicie( dzisiaj uczennica nie chciała wierzyć, że mam 12-letniego syna i dawała mi "ok.25 lat"wink- mówię, tak dziecko mów mi tak dalej, masz juz plusawink, odkąd ćwiczę czuję przypływ enegerii, chociaż i tak mi jej nie brakowało. Mogę góry przenosić, a to że zaliczam czasem doły to raczej pewien rys charakterologicznywink- taka jestem i łatwo przechodzę z nastroju w nastrój.
    • nangaparbat3 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 19:27
      Nie bardzo rozumiem. To znaczy zakładasz, że każda z nas nosi w sobie jakieś bardzo konkretne wyobrażenie tego, jak powinna czuć się osoba w jej wieku? Czy jk sie czuje przeciętna osoba w jej wieku?
      Ja się czuję na MOJE 56 lat. Zaskakująco przyjemnie się z tym czuję smile
      • niutaki nanga 02.03.12, 21:35
        Nie wiem jak to wytlumaczyc, to tak jak pisalam wyzej, dlugo czulam sie mlodo, mlodziej niz faktycznie mialam lat, a potem nagle poczulam ze zmienilo sie wszystko, ze jestem stara i wcale nie czuje sie dobrze majac MOJE 36 lat.
        • nangaparbat3 Re: nanga 02.03.12, 21:55
          Jak już ktoś napisał, to dlatego, że jesteś teraz chora.
          Ale w tym jest też nadzieja, że wyzdrowiejesz i odmłodniejesz z dnia na dzien.
          Może oprócz leków warto popróbować psychoterapii? Teraz zaleca sie taki łączenie i jestem przekonana, że słusznie.
          A może choreoterapii? jeśli jest naprawdę dobry prowadzący, działa cuda.
        • exina Re: nanga 03.03.12, 00:27
          niutaki napisała:

> Nie wiem jak to wytlumaczyc, to tak jak pisalam wyzej, dlugo czulam sie mlodo,
          > mlodziej niz faktycznie mialam lat, a potem nagle poczulam ze zmienilo sie wszy
          > stko, ze jestem stara i wcale nie czuje sie dobrze majac MOJE 36 lat.

Mam podobnie. Ze 2 lata temu na jakiejs sprawie sądowej sąd zapytał mnie o wiek i serio, zastanawiałam sie co powiedziec, bo nie pamiętałam. Kompletnie wyparłam to ze swiadomosci. Tydzien temu tez miałam sprawe i na wszelki wypadek przypomniałam sobie ile mam lat, ale serio, nadal musze sie zastanowic czy jest to 36 czy 38. Za kazdym razem musze liczyc jaki jest teraz rok i jaki był, kiedy sie urodziłam - zaawansowane wyparcieuncertain A mam, zaraz zaraz, jakies 36 lat, w porywach do 37.

Jesli chodzi o poczucie ze sie starzeje to tak, mam to od roku, głównie chodzi o wygląd, ale chodzi o to, ze nie chce mi sie nic ze soba robic, ba, nie czuje takiej potrzeby. Znaczy moge wazyc 10 kg wiecej i mi to zwisa... Nie powoduje to u mnie obnizenia nastroju czy cos. Tyle ze takie myslenie dotyczy raczej 80 latniej staruszki, wiec sama nie wiemtongue_out Tyle ze ja nie mam faceta, nie potrzebuję, jestem niezalezna finansowo itd. Ostatnio kupiłam sobie skajowe kozaki za jakies grosze, bo były bardziej praktyczne od tych za 600 zł. Od pół roku nie farbuję tez włosów mimo siwizny, ale to nie z olewania tylko z doswiadczenia, bo farbowane wyglądają o wiele gorzej. Chorób na szczescie zero - ale nie przecze, tylko czekam az i mnie cos dopadnie.
          Ogólnie czuje sie młodą matka i tylko czekam az mi dziecko sie usamodzielni, wtedy zaszaleję.
          • nangaparbat3 Re: nanga 03.03.12, 18:17
            Jesli chodzi o poczucie ze sie starzeje to tak, mam to od roku, głównie chodzi o wygląd, ale chodzi o to, ze nie chce mi sie nic ze soba robic, ba, nie czuje takiej potrzeby. Znaczy moge wazyc 10 kg wiecej i mi to zwisa... Nie powoduje to u mnie obnizenia nastroju czy cos. Tyle ze takie myslenie dotyczy raczej 80 latniej staruszki, wiec sama nie wiemtongue_out

Dla mnie to Ty jesteś absolutnie zdrową, naprawdę dojrzałą kobietą, która naprawdę akceptuje siebie jaką jest - ale troszkę jeszcze ulegasz praniu mózgów damskich (bo niby dlaczego należałoby "coś ze sobą robić" - dostrzegasz uprzedmiotowienie siebie w tym zdaniu?).
      • echtom Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:34
        > Ja się czuję na MOJE 56 lat. Zaskakująco przyjemnie się z tym czuję smile

O to, to smile Ja się czuję równie dobrze na moje 47 i nie chciałabym za nic w świecie czuć się na 25.
    • anika772 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 19:38
      Raczej staro się czuję, tzn. mentalnie, bo fizycznie jest bardzo ok. To chyba przez narastający z czasem cynizm...
    • iceland.3 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 19:39
      Ja się czuję na 18kę;-P. Miałam praktyki studenckie w wakację i była tam jedna kobieta. Myslałam na oko, że jest w moim wieku ewentualnie na stażu czy 1 rok specjalizacji max. Podchodzę i mówię do niej cześć i z usmiechem mi odpowiada cześć i od słowa do słowa okazało się, że ma 16letniego syna!!! najstarszego i jeszcze dwoje dzieci. Kobieta przed 40, a ja do niej "cześć". Myślałam, że się zapadnę pod ziemię. Oczywiście usprawiedliwiłam się, że myślałam, że ona tu na stażu i jest prawie moja rówieśnicą. Była baaardzo zadowolona, że się pomysliłam o 15lat. Chyba wszystko zależy od genów ale to niesamowite, że ona tak młodo wygladała..I w dodatku bardzo stresująca praca, a wieku nie widać. No i jezdziła z synami na wycieczki krajoznawcze pod namioty no jak 20latka. Też chcę tak kiedyś wyglądać i dlatego piję zieloną herbatę, bo niby ma te całe antyoksydanty to niech mi zatrzyma czas;-P
    • koza_w_rajtuzach Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 19:39
      czuję się młodo, mniej więcej jak nastolatka... choć z drugiej strony nie wiem jak nastolatka powinna się czuć, bo zawsze byłam uznawana za zbyt poważną jak na swój wiek. Teraz właściwie czuję się mniej poważnie niż wtedy gdy byłam małolatą.
      • beti222 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 21:54
        Mam 28 lat i ani trochę nie czuję, że jestem przed trzydziestką. Do tej pory imprezowaliśmy z przyjaciółmi (wszyscy bezdzietni i na razie nie planujący) i od niedawna jako pierwsza zaszłam w ciążę, więc czuję się teraz najstarzej. Nie przestawiłam się jeszcze, mimo ciąży, na tryb "zupki, pieluchy, obowiązki", tkwię gdzieś po środku, gdzie po drugiej stronie jest tryb "wyjazdy, spontaniczne wyjścia, leniuchowanie". Rodzina skutecznie sprowadza mnie jednak na ziemię, że 28 lat to nie 18 i dziecko zmusi mnie i męża do bardziej spokojnego trybu życia smile
        Zobaczymy jak będę się czuć po urodzeniu dziecka, ale na razie mam wrażenie, że dalej będę czuła się młodsza niż jestem smile
    • gku25 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 21:59
      Na szczęście młodziej.
    • estelka1 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:09
      Nie wiem, czy czuję się adekwatnie do swojego wieku, czy nie. Świadomość przekroczonej 40 nie spędza mi snu z powiek. Przyjęłam ten fakt spokojnie i kompletnie bez emocji, całkiem inaczej niż 10 lat temu, gdy trójka mi na przód wskakiwała. Wyglądam całkiem do rzeczy, jestem zdrowa, mam niezłą kondycję, bez problemu znajduję wspólny język i z dużo młodszymi od siebie i z seniorami. Lubię się bawić, powygłupiać się, od czasu do czasu zrobić coś szalonego i niekoniecznie odpowiedzialnego. Ale nie udaję ani przed sobą, ani przed nikim wyluzowanej dwudziestoparolatki, bo nią już dawno nie jestem i nigdy nie będę. Bycie nastolatką zostawiam mojej córce smile
    • kota_marcowa Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:15
      Czuję się dalej jak gó...ara, mimo, że bliżej mi do 30 niż 20smile Aczkolwiek jak zauważę fizyczne oznaki starzenia, zainwestuję w botoks, lifting i te sprawybig_grin Mojej mamie, która stwierdziła, że należy się starzeć z godnością, powiedziałam, że p***** godnośćtongue_out
      • goodmoments Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:23
        Ja mam 35 lat i czuję się chyba "na swój wiek"winkCzasami mi się wydaje,że jestem młodsza niż te 30 z hakiem-ale wtedy zobaczę jakieś swoje zdjęcie i widzę ,że jednak latka lecąwink))
    • dorry Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:22
      Nie. I strasznie mnie to męczy.
      Czuję się jak smarkacz, brak mi pewności siebie, takiej związanej z wiekiem i doświadczeniem. Ciągle wydaje mi się, ze za mało jeszcze wiem i umiem. Dodatkowo jestem szczupła, wąska w biodrach i mam drobne piersi - typowa figura chłopczycy. Ludzie robią wielkie oczy, kiedy dowiadują się ile mam lat i dzieci. Masakra...
    • tosterowa Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:23
      Wyglądam na tyle, ile mam, a psychicznie czuję się na kilka lat więcej. W sumie, zawsze tak miałam.
    • figrut Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:23
      Mam 40, czuję się na jakieś 10 mniej. Mówiąc szczerze, to nie zwracam uwagi na upływający czas, tylko cieszę się życiem i każdym drobiazgiem. Twarz tylko jakaś dziwna, jak nie moja choć zmarszczek brak i siwych włosów dorobię się pewnie około 60 (geny).
    • nabakier Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:26
      Ja się czułam młodo dopóki nie zaczęłam chorować. Gdy siadło mi ciało, padło mi na psyche. Nie panować nad ciałem to dziwne doświadczenie, pewnie część starości się z tego składa. Ale twarz pozostała młoda, a nawet ponoć młodsza- może to skutek tego, że jak boli, to się wydzielają endorfiny czy coś koło tego wink
    • asocial Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:43
      co prawda jestem mlodsza od wypowiadajacych sie (triss, wezze wyluzuj czasem, )), ale i tak sie czuje mlodsza niz jestem.
      Moze nie tyle mlodsza, raczej nie jestem przyzwyczajona do swojego wieku. Czasem lapie sie na mysli: ¨wow, mam juz tyle lat!¨.
      Nic nie boli, jestem wysportowana, dzieci brak, wiekszych zmartwien rowniez- wiec fizycznie czuje sie dobrze, niemniej jednak roznie sie od siebie na zdjeciach sprzed 6-7 lat.
    • sanrio Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:49
      czuję się, wyglądam i jestem brana za 10 lat mlodszą niż w rzeczywistoścismile Mam mnóstwo mlodszych o 5, 8, 10 lat znajomych, z którymi nie mam żadnej bariery wiekowej, ba, nawet znam młodzieżowe odzywki i modne wyrażeniabig_grin
      • echtom Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:52
        > ba, nawet znam młodzieżowe odzywki i modne wyrażeniabig_grin

Z tym to nawet ja nie mam problemu, jako matka dzieci w odpowiednim wieku smile
        • sanrio Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 02.03.12, 22:59
          hehe, no właśnie, masz przewagę bo moje dziecię dopiero 6-tki dobijasmile
      • franczii Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 03.03.12, 18:40
        e tam, teraz to prawie wszystkie wygladaja na mniej niz maja. Zadna sztuka.
        Kiedy ja patrze na zdjecia mojej babci czy mamy kiedy mialy 30lat to sie nadziwic nie moge bo tak jakos matronowato wygladaly. A tak w ogole to mnie podoba sie typ kobiety wygladajacej na dorosla kobiete a nie na podlotka. Ja doroslam dopiero gdzies kolo 30, wczesniej wyglòadalam bardziej podlotkowato i wcale mi sie to nie podobalo.
    • nutka07 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 03.03.12, 00:06
      Raczej nie, trzydziestka sie zbliza a ja sie czuje jak dwudziestka, choc juz cycki nie te wink

Tylko jak jestem dlugo przemeczona to jak 60tka wink
    • truskawkowe_studio Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 03.03.12, 00:53
      bardzo czesto zapominam ile mam lat. wiele razy w sklepie gdy pytaja o dowod ze smiechem odpowiadam ze przeciez ja mam JUZ! 25 lat... dopero pozniej uzmyslawiam sobie ze mam 30stke na karku! ale nie wygladam wiec jest ok wink
    • zebra12 Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 03.03.12, 07:02
      Moje samopoczucie zależy od wieku czynników. Raz jest lepiej, a nawet super, a raz gorzej. Niestety mam kilka schorzeń, które sprawiają, że często towarzyszy mi ból - w dzień i w nocy: mam żylaki, które silnie dokuczają zwłaszcza latem, dyskopatię wielopoziomową, rotację kręgów, osteofity, niestabilność i inne takie, do tego nigdy nie zdiagnozowaną chorobę stawów - bolą mnie i kłują. Często czuję się jakbym miała grypę - tak mnie w nich łamie, w nocy nie dają spać. Oprócz stawów bolą często kości. Oczywiście nerwicę też mam, ale w mojej sytuacji to chyba nie dziwne. Czasem więc czuję się jak staruszka, a czasem, w lepszy dzień jak młódka.
    • sueellen Re: czy czujecie sie adekwatnie do swojego wieku? 03.03.12, 07:44
      Zblizam się o trzydzichy i im bardziej się zbliżam, tym większe mnie przerazenie ogarnia, że młodość już się kończy sad Nie bedę już dwudziestokilkulatką sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka