Dodaj do ulubionych

łóżko...jak zrobić??

21.03.12, 09:29
kopiuję mój post z innego forum, bo tam ruch mizerny. może wy macie jakieś pomysły...boje się grzyba pod materacem...

"witam. jesteśmy przed remontem sypialni. chcielibyśmy czymś zastąpić łóżko, takie z płyty z lamelami,, bo się nam rozjechało już kilkakrotniewink pomysł był taki, żeby zrobić podest z styroduru, na to płyta osb i na to materac. ale ponoć nie można. bo musi być wentylacja pod materacem. może ktoś ma pomysł? na co położyć materac, z czego zrobić podest, co by to było wytrzymałe. zakupu drugiego łóżka nie planujemy. czekam na pomysłysmile"
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 09:33
      z palet
    • czarnaalineczka Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 09:37
      www.urzadzamy.pl/galeria/sypialnia-na-paletach-tanie-lozko-zrob-sam,6480/4645/23924/
      www.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=%C5%82%C3%B3%C5%BCko+z+palet&gbv=2&oq=lozko+z+p&aq=2&aqi=g3&aql=&gs_sm=1&gs_upl=3625l6953l0l9250l9l9l0l0l0l0l219l1344l2.4.3l9l0&oi=image_result_group&sa=X
      • magnes.agnes Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 09:43
        widziała i brałam pod uwagę taką opcję. ale weź pod tym porządnie posprzątaj...no i pająki...brrrr
        • amaroola Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 11:39
          magnes.agnes napisała:

> widziała i brałam pod uwagę taką opcję. ale weź pod tym porządnie posprzątaj...
          > no i pająki...brrrr

pod polaczonymi paletami przykrecic kolka, latwo przesunac i posprzatac

sama mam lozko zrobione z desek sosnowych, cos w rodzaju futon i na tym materac, bardzo jestem zadowolobna, od lat
          • magnes.agnes Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 12:47
            miedzy tymi sosnowymi deskami są szpary, czy zbite jedna przy drugiej?
            • amaroola Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 21:51
              magnes.agnes napisała:

> miedzy tymi sosnowymi deskami są szpary, czy zbite jedna przy drugiej?

Rama jest slozona z 4 desek "na sztorc na podlodze,na tzw.'slots" (nie wiem jak po polsku sad
              prostokat z przedluzeniem/ skrzyzowaniem na rogach, ze tak nieudolnie to opisze
              na to ida deski (szer 15-20 cm) z przerwami ok 5 cm - na wkrety
              jak juz taka platforma jest zlozona, to pod spodem na zloczeniach/skrzyzowaniach ramy ramy przykrecone sa kolka

robilismy juz kilka takich lozek, bo czesto sie przeprowadzamy
              cala operacja zabiera ok 3 godzin, mozna do tego dorobic zaglowek tez
              • amaroola i jeszcze rama 21.03.12, 22:10
                rama jest zlozona podobnie jak ta na obrazku (niestety tylko takie podobienstwo udalo mi sie znalezc

dolne rogi podcinamy/zaokraglamy - wypustki na rogach sa nieco dluzsze a 'srodek' mniejszy, co daje lepsza wytrzymalosc desek gornych

i jak juz pisalam, w rogach polaczen kolka

rama moze byc nieco wezsza a deski na gorze powinny miec szerokosc materaca.
                • amaroola Re: i jeszcze raz, bo zapomnialam linka wkleic 21.03.12, 22:11
                  www.creativegardenideas.co.uk/slotted-raised-bed-120cm-x-120cm
                • magnes.agnes Re: i jeszcze rama 22.03.12, 08:09
                  dzięki, kumamwink
                  • amaroola Re: i jeszcze rama 22.03.12, 12:44
                    magnes.agnes napisała:

> dzięki, kumamwink

OO!!, to dobrze

zachecona sukcesem mojego wpisu, obiecuje zrobic zdjecie mojego lozka ...prawdziwego

ale to we w lykend dopiero niestety
                    • magnes.agnes Re: i jeszcze rama 22.03.12, 13:49
                      ok. czekam na fotki
    • henia04 Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 11:17
      Oj nie można... Można, miałam tak, trzeba po prostu pilnować i przekładać materac na drugą stronę, a najlepiej co jakiś czas uprać pokrowiec (mam zdejmowany). Ja dodatkowo mam jeszcze matę na materac, bo mąż jest miłośnikiem kołdry puchowej i mam przez to naturalny system nawilżania sypialni. Matę co 2-3 lata wymieniam.
      A z łóżkami i ich rozpiep... też miałam problem, teraz mamy chilowo metalowe smile
      • magnes.agnes Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 12:47
        napisz mi więcej o tej macie??
        • henia04 Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 19:00
          Takie cieniutkie maty ochronne się u mnie nie sprawdziły, wolę takie z gąbką w środku. Mąż nawilża, ja się mleczę, starszak jeszcze niedawno jak był chory to sikał, najmłodsze robi fontanny paszczą albo i nie... Łóżko chyba jest najmniej higieniczna częścią domu...
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/bedroom/10634/
          www.jysk.pl/4/20/526/ag/catalog/
    • bea.bea Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 11:50
      powiem tak smile pomysł jest dobrysmile
      Płyta osb wzmocniona od spodu kantówkami w w niej wywiercone otwory dla wentylacji smile i powinno hulać smile
      Możesz zamiast płyty osb zrobić stelaż z oddzielnych desek , lub tejże płyty pociętej na szerokie kawałki i nabitej w odstępach na kantówki smile
    • demonii.larua Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 20:38
      OSB + otwornica, da się smile
      • magnes.agnes demonii.larua 22.03.12, 08:10
        a napisz coś więcej, plis
    • policjawkrainieczarow Re: łóżko...jak zrobić?? 21.03.12, 22:26
      jesli nie masz pojecia, jak sie za to zabrac, to idz do stolarza.
      • magnes.agnes Re: łóżko...jak zrobić?? 22.03.12, 08:11
        gdybym nie miała pojęcia, nie zakładałabym wątku. szukam dodatkowych porad i inspiracjiwink
        lubię być bohaterem w swoim domusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka