Dodaj do ulubionych

Beskid Niski

01.04.12, 20:08
Pod wpływem wątku o namiotach piszę wink Zamarzył mi się Beskid Niski w wakacje. Tak na 7-10 dni. Nie znam tych okolic kompletnie. Znam inne Beskidy smile Gdzie warto pojechać, żeby było gdzie połazić, pozwiedzać coś?? Najlepsze byłoby miejsce, które może robić za bazę wypadową (kwatery prywatne nie zadne czy pensjonaty) dla rożnych wycieczek, bo namiotów ani śpiworów nie posiadamy. Albo ze dwa takie miejsca, bo wyjazd możemy sobie podzielić parę dni w jednym miejscu, parę w drugim. Czytałam w necie i wychodzi, że wszędzie ładnie smile
Podrzućcie coś.
Obserwuj wątek
    • spicy_orange Re: Beskid Niski 01.04.12, 20:33
      Ja pochodzę z Beskidu Niskiego. Zależy co chcesz zwiedzać. Jak okolice Gorlic, Wysowej, Gładyszowa to na pewno warto poznać kulturę łemkowską: w miejscowości Łosie jest stara łemkowska chyża (chata) przerobiona na muzeum - nazywa się "zagroda maziarska". W okolicy masz zalew Klimkówka, Magurski park narodowy (Magura Małastowska piękna), w Wysowej uzdrowiskowe klimaty i wspaniała woda, niedaleko Gładyszów z hucułami, Gorlice z muzeum naftowym, Biecz zwany małym krakowem (w którym wieki temu była jedyna w Polsce szkoła katów), szlak architektury drewnianej wpisany na listę UNESCO, cerkwie greckokatolickie i prawosławne. Rezerwat Kornuty w paśmie Magury Wątkowskiej, rezerwat Prządki z zamkiem Kamieniec i Skamieniałe miasto koło Ciężkowic (czy to jeszcze beskid niski, hmmm). To tak pobieżnie. Część zachodnią, aż pod bieszczady znam mniej.
      • iuscogens Re: Beskid Niski 01.04.12, 21:23
        Głownie to bym chciała po górach połazić i inne rzeczy (cerkwie czy chaty łemkowskie) przy okazji pozwiedzać. I zastanawiam się czy jest takie miejsce z których będzie parę fajnych tras pieszych (nie, że w dwa dni obejdziemy wszystko) i niedaleko właśnie coś do pozwiedzania. Czy tylko z namiotem tak się da czy można gdzieś miejscówkę znaleźc.
        • spicy_orange Re: Beskid Niski 01.04.12, 22:37
          miejscówek jest zatrzęsienie, o chociażby tutaj:

www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/noclegi
          nawiasem mówiąc, ta strona to kopalnia wiedzy.

Polecam nocleg agroturystyczny - fajni ludzie, dobre jedzenie, tylko najpierw obejrzyj cobyś chciała robić a potem znajdź optymalną lokalizację bazy na wypady - okolice Gorlic polecam serdecznie smile
    • szyszunia11 Re: Beskid Niski 01.04.12, 20:42
      Besid Niski jest przepiękny - te cerkwie, te wioski w których jakby czas się zatrzymał (mam na myśli Bartne na przykład), ta dziskośc przyrody. Dl amnie mankamantem na wyjazd z dzieckiem sa węże, ale generalnie warto, zamieszkać np. w łemkowskiej chyzysmile Ja byłam 2x w Ropkach.
      • spicy_orange Re: Beskid Niski 01.04.12, 21:07
        żmije masz na myśli? Oj tam. Moja mama jako 4-letnia dziewczynka musiała sama paść krowy. A że żmij było wszędzie pełno to ojciec wsadzał ją na konia i tak se jeździła za krowami bezpiecznie big_grin
    • asia_i_p Re: Beskid Niski 01.04.12, 21:10
      Raz łaziłam z wtedy jeszcze nie mężem po Beskidzie Niskim. Plusy - tanio i czasem cały dzień nie widać żadnego człowieka. Raz jeden coś się zrobiło z powietrzem i zobaczyliśmy wieczorem przy zachodzie słońca Tatry - do dziś nie jestem pewna, czy nam się nie przywidziało, czy to w ogóle możliwe - ale wydawały się bardzo realne. Minusy - schroniska są rzadko (myśmy łazili z plecakami od schroniska do schroniska, więc to miało znaczenie) no i błoto.
      Nie pamiętam niestety konkretnych miejsc - więcej zwiedzania pamiętam z czasu, kiedy tam byłam z ciotką w Domu Pracy Twórczej. Gorce podobały nam się bardzo i pełno okolicznych cerkwi. Pamiętam też jakiś leśny cmentarz po drugiej wojnie światowej. No i przypadkiem zaobserwowany pogrzeb, z karawanem ciągniętym przez konie i śmiercią na czarnej chorągwi. Ale to było jednak 20 lat temu.
      • sumire Re: Beskid Niski 01.04.12, 21:15
        jest możliwe smile przy inwersji Tatry bywają widoczne z Bieszczadów.
        błoto, oj tak - kiedy byłam w Beskidzie Niskim pierwszy raz, lało przez tydzień. szlaki tam są, jakie są, więc takie niby nieduże góry zamordowały mi buty smile
    • volta2 Re: Beskid Niski 01.04.12, 22:09
      my się zwykle lokujemy w gorlicach, mamy wtedy basen, łyżwy(zimą) i jeździmy na jednodniowe wycieczki.
      ale podobało mi się też na agroturystyce "pod lasem" czy "za lasem"- chyba w gładyszowie.

jest też stadnina koni w małastowie i tam spory hotel, restauracja.

pod namiotem też tam nocowaliśmy, za małastowem kawałek, w bazie studenckiej i to było super doświadczenie - dużo dzieci, ogniska do rana, fajni ludzie.

w fajnym miejscu jest też hotel/ik? biały w radocynie chyba?

no i izby też są ciekawym miejscem.

można też sobie zrobić wypadzik do bardejowa, w razie tragicznej niepogody - nawet do miszkolca czy egeru na węgrzech(ale tu już benzyna droga)
    • ira_07 Re: Beskid Niski 02.04.12, 14:32
      Oj tam Biecz, Gorlice... A o totalnej egzotyce nie myślałaś tongue_out? Iwonicz Zdrój, Rudawka Rymanowska (no to już zadupie totalne, ale jak pięknie), Tylawa, Dukla? W tych okolicach Iwonicz i Rymanów to byłyby dobre bazy wypadowe.
      • iuscogens Re: Beskid Niski 02.04.12, 14:45
        A bez namiotu tam da radę?? Im bardziej dziko tym lepiej. Ja jestem dziecko natury smile
        Tylko namiotu i nie mam i śpiworów.
        • ira_07 Re: Beskid Niski 02.04.12, 15:09
          Iwonicz i Rymanów to miejscowości uzdrowiskowe, spokojnie dacie radę. Bardziej "dzika" jest Rudawka, między Krosnem a Sanokiem, w górach, cisza spokój, jakiś mały ośrodek wczasowy, kilka domków. Minus taki, że w weekendy się okolica nad rzekę zjeżdża wink Ale w weenekdy nad rzekę nie chodzić i już.

rudawka.pl/
          Coś takiego znalazłam i jestem pewna, że w innych miejscach też coś znajdziesz. Znam te strony, ale ja urodzona u podnóża Beskidu Niskiego, więc noclegami się nigdy nie interesowałam smile
          • spicy_orange Re: Beskid Niski 02.04.12, 18:21
            no toć pisałam, że wschodniej części nie znam, stąd te Biecze i Gorlice wink
            • ira_07 Re: Beskid Niski 02.04.12, 18:33
              Ups, nie doczytała, przeleciałam odpowiedzi wzrokiem wink Ale tam też pięknie!
    • abisag Re: Beskid Niski 02.04.12, 21:46
      Ja Iwonicz Zdrój uwielbiam - może dlatego,że tam się wychowałam. Fajne miejsce na piesze spacery - krótsze i dłuższe (np. Iwonicz- Rymanów Zdrój, Iwonicz- Dukla), dużo lasów, teren "przyjemnie górzysty", mało ludzi. Choć na najbardziej uczęszczanych szlakach w sezonie sporo kuracjuszy w białych adidasachwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka