Dodaj do ulubionych

Co jest dla was patologią?

07.04.12, 13:42
Dziewczyna z patologii, chłopak z patologii - pojawia się to często ostatnio w wątkach.
Co uznajecie za patologię?

Dla mnie to:
palenie papierosów - kiedyś palili wszyscy, a teraz głównie niziny społeczne. Jeśli pali ktoś z normalnego środowiska, to jest bardzo słaby psychicznie, ma skłonności do nałogów. Nie wróży to najlepiej, więc nie za bardzo lubię spotykać się z takimi osobami.
alkoholizm - jak wyżej. Wiem, że Polska to kraj alkoholików i jest to bardzo smutne. I oczywiście wiem wiem, że to choroba. Mimo wszystko - dla mnie patologia. Nawet jeśli jest to alkoholik leczący się, niepijący. Bo to chodząca bomba zegarowa. Teraz nie pije, ale czasem wystarczy, że ktoś mu dla kawału doleje alkoholu do bezalkoholowego drinka, żeby znowu poszedł w cug. W życiu nie chciałabym mieć dziecka z alkoholikiem (nawet niepijącym), bo ten gen uzależnienia przekazałby naszemu dziecku. I nie ma dla mnie różnicy, czy ten alkoholik to menel z nizin, czy dyrektor wysokiego szczebla. Jedno i drugie jest patologią.

Obserwuj wątek
    • sundry Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 13:46
      Narkomania? Przestępczość?
      • znowu.to.samo Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 13:58
        Alkoholik, narkoman, prostytutka
    • morgen_stern Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:01
      Cytat> Dla mnie to:
      > palenie papierosów - kiedyś palili wszyscy, a teraz głównie niziny społeczne. J
      > eśli pali ktoś z normalnego środowiska, to jest bardzo słaby psychicznie, ma sk
      > łonności do nałogów. Nie wróży to najlepiej, więc nie za bardzo lubię spotykać
      > się z takimi osobami.

Padłam. Ja rozumiem, że palenie jest niemodne i słuszny to trend, ale radzę się jednak zastanowić nad wyrażaniem takich opinii, po co się wygłupić...

Dla mnie patologia to: alkohol w dużych ilościach / narkotyki / chroniczny brak stałej pracy i życie na mopsie / bumelanctwo / roszczeniowość / zasmarkane, zaniedbane dzieci z widocznymi objawami FAS / zasyfiony dom etc.
      • katus118 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:24
        Alkoholizm/narkomania/bieda (i nikt nie chce tego zmienić), mieszkanie w zapuszczonym domu, bezdomność, oszustwa, życie na koszt podatników.
        • katus118 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:27
          I jeszcze robienie sobie dzieci jak leci, nie mając warunków finansowych.
      • czarnaalineczka Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:53
        a jak bardzo ten dom zasyfiony ma byc ,bo nie wiem czy sie kwalifikuje big_grin
        • morgen_stern Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:01
          Oj, już się kryguj, dobrze wiesz, co mam na myśli. Bo zaraz zaczniecie się licytować, jaki to macie w domu bałagan i 'obożejakazemniepatologia hahaha"
          • morgen_stern errata 07.04.12, 15:01
            Już się NIE kryguj
      • figrut Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:59
        > Dla mnie patologia to: alkohol w dużych ilościach / narkotyki / chroniczny brak
        > stałej pracy i życie na mopsie / bumelanctwo / roszczeniowość / zasmarkane, za
        > niedbane dzieci z widocznymi objawami FAS / zasyfiony dom etc.
        Pozwól, że skopiuję i podpiszę się pod tym.
      • pszczolaasia Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:28
        > Dla mnie patologia to: alkohol w dużych ilościach / narkotyki / chroniczny brak
        > stałej pracy i życie na mopsie / bumelanctwo / roszczeniowość / zasmarkane, za
        > niedbane dzieci z widocznymi objawami FAS / zasyfiony dom etc

zasadniczo sie zgadzam. tyle ze potraktowane ogolnie i razem. bo sam alkoholizm same narkotyki same palenie nie czyni z nikogo patologii. ale jakby to tak razem potraktowac z tym bumelanctwem roszczeniowocia brakiem pracy i staraniem sie o nia... no to nic dodac nic ujac.
    • empirical Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:27
      Bezrobocie bez checi zmiany tego stanu.
    • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:31
      Patologie społeczne to zachowania, które zakłócają równowagę społeczną. Patologia to nieprzestrzeganie ogólnie przyjętych norm i wartości. Dotyczy ona jednostek lub grup społecznych. Czynniki wywołujące zachowania patologiczne są różnorodne. Niektóre z nich to np. mikro uszkodzenia mózgu podczas porodu, a następnie braki w wychowaniu jednostek, czy wpływ środowiska i jego oddziaływanie na jednostkę. Do najbardziej powszechnych zjawisk patologicznych w Polsce należą: alkoholizm, narkomania, przestępczość. Inne zjawiska patologiczne to dewiacje seksualne, samobójstwa, czy prostytucja.

Zjawisko alkoholizmu, czyli nadużywania alkoholu prowadzącego do uzależnienia jest w Polsce jednym z najpoważniejszych zjawisk patologicznych. Dotyka różne osoby, niezależnie od ich wieku i statusu majątkowego. W ostatnich latach obserwujemy wzrost spożycia alkoholu wśród młodzieży (szczególnie w ostatnich klasach gimnazjalnych). Zmienia się również model konsumpcji alkoholu, mimo wysokiego spożycia wódki stale rośnie popularność piwa, szczególnie wśród młodzieży. Różne dane donoszą, że w Polsce ok. 1 mln obywateli choruje na chorobę alkoholową.

Narkomania jest równie poważnym problemem społecznym co alkoholizm. Rozpowszechniła się w latach 90. i nadal stanowi zagrożenie, szczególnie wśród ludzi młodych. W badaniach na ten temat padają dane wskazujące, że co trzeci uczeń szkoły ponadgimnazjalnej miał kontakt z narkotykami. Zjawisko ma swoją genezę w otwarciu granic państwowych po 1989 roku i szybkim napływie środków odurzających oraz łatwym dostępie do narkotyków, a nawet modzie panującej na nie. Można się jej również dopatrywać w zeświecczeniu kultury i liberalizacji życia codziennego. Rozwój narkomanii może być również tłumaczony jako ucieczka przed trudnymi wyzwaniami współczesnego świata. Niezależnie od przyczyn, społeczne skutki zjawiska są bardzo niebezpieczne – począwszy od zanikania więzi i systemów wartości po całkowita degradacje jednostek.

Przestępczość wiąże się z nieprzestrzeganiem prawa, norm i zasad powszechnie przyjętych. W Polsce odnotowujemy bardzo wyraźny wzrost przestępczości w ciągu lat dziewięćdziesiątych. Dopiero rok 2004 przyniósł zahamowanie tego wzrostu. Topografia przestępczości jest zróżnicowana, chociaż odnotowuje się więcej przestępstw w aglomeracjach miejskich niż na wsi, więcej w rejonach uprzemysłowionych niż rolniczych. Niepokojącym jest fakt wzrostu liczby przestępstw nieletnich. Przyczyny tego zjawiska należy szukać m.in. w kryzysie rodziny, niepowodzeniach szkolnych oraz zagrożeniach alkoholizmem, narkomanią, przynależnością do grup nieformalnych (gangów młodzieżowych).

(www.wosna5.pl/patologie_spoleczne)
      • morgen_stern Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:37
        Wspaniale to przekopiowałaś, a coś od siebie?
        • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:46
          A nie domyślasz się, że skoro TO przekopiowałam, to się z TYM zgadzam?
          • morgen_stern Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:50
            Domyślam, domyślam, ale u kogo jak kogo, u ciebie spodziewałam się więcej inwencji niż ctrl+c, ctrl+v smile
            • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:07
              No, ale po co, skoro się zgadzam, no po co? Po Tobie akurat spodziewała się rozumienia tak prostym spraw tongue_out
              • morgen_stern Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:16
                Hm, może po to, że forum straciłoby rację bytu, gdybyśmy wszystkie wklejały tylko teksty, z którymi się zgadzamy, bez żadnego komentarza od siebie.
                • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:04
                  Czasem to nie zawsze. Czasem własnie warto posłużyć się pomocą tego typu, np. dla uporządkowania tematu. Nie wiedziałam, że forum jest od wyważania otwartych drzwi.
                  • duzeq Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:15
                    "Zjawisko ma swoją genezę w otwarciu granic państwowych po 1989 roku i szybkim napływie środków odurzających oraz łatwym dostępie do narkotyków, a nawet modzie panującej na nie. Można się jej również dopatrywać w zeświecczeniu kultury i liberalizacji życia codziennego".

Ty sie zgadzasz z ostatnim zdaniem, serio..?

Nie wiedziałam, że forum jest od wyważania otwartych
                    > drzwi.

Wiem, ze nie wiedzialas, bo od czasu do czasu te otwarte drzwi wywazasz.
                    • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:17
                      Zgadzam się.

No widzisz, wolno mi.
                      • duzeq Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:29
                        Jasne, ze ci wolno sie zgadzac.

Tylko w takim razie jawisz sie jako hipokrytka badz niewrazliwe spolecznie indywiduum. Bo jezeli do patologii narkotykowej prowadzi m.in. zeswiecczenie kultury i liberyzacja zycia, to nie powinnas sie tak nadymac na religie. Wszak patologia zlem jest i powinno sie jakas prewencje stosowac, czyz nie?
                        • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:00
                          Powściągnij lejce ignorancji. Nie od dziś wiadomo, że za zwiększającym się obszarem wolności idzie obszar możliwego zbłądzenia. W zamordyzmach zaś przeciwnie.
                          Innymi słowy: wolność ma swoją cenę. Także taką.
                          • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:13
                            Jak się np. nastolatek po drodze zagubił, i zaczął brać lub pić, a ogólnie rodzina jest normalna jak najbardziej, to co wtedy?
                            Cała rodzina mimo wszystko patole czy tylko ta jedna jednostka?
                            • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:20
                              Oczywiście, że nie. Mowa jest po pierwsze o środowiskach, po drugie takich, które nie mają tych problemów rozwiązanych. To jest spojrzenie systemowe, nie- indywidualne.
                              • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:30
                                A gdzie szukać przyczyny jak się ma to dziecko uzależnione, a jest się w pełni normalnym?
                                No i co z tym dzieckiem zrobić?
                                • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:55
                                  To są kolejne kwestie-całyszereg kwestii. Z moich wypowiedzi chyba jasno wynika, że jestem przeciw dyskryminacji takich osób, szufladkowania ich, sygnowania ich itd. Dlatego zdziwiłam się tym, co napisałyście Ty i Rosa.
                                • lolinka2 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 22:22
                                  jjod: Spójrz w lustro i stań w prawdzie przed sobą. Się nie jest całkowicie normalnym. Twoje wypowiedzi na forum dodatkowo o tym świadczą.
                                  • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 22:28
                                    Uważasz mnie za psychicznie chorą i winną temu wszystkiemu?
                    • lampka_witoszowska Re: widocznie nabakier... 07.04.12, 22:26
                      ...nie ma zielonego pojęcia o życiu miast przygranicznych w latach 80.

wolno jej, jak każdemu, bo i każdy buduje swoje zdanie na własnych przekonaniach, nawet jeśli one sa błędne
      • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:37
        W takim razie my jesteśmy patologią.
        • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:46
          Nie przejmuj się, nie ty jedna. Ja też jestem patologią i jakieś, IHMO, 100% tutejszych forumowiczek również wink
          • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:48
            ???
          • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:55
            Ale my,w porównaniu z innymi, to dno dna pukające od spodu.
            Tylko do getta i eksterminacji.
        • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:46
          w jakim sensie?
    • klubgogo Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 14:50
      Dla mnie palenie też jest patologią.
    • lewapinger to ja mam patologię w domu 07.04.12, 14:53
      bo mam niepijàcego męża alkoholika, ktòry pali papierosy, nie pracuje( choroba),
      ja też patologia w czystym wydaniu bo palę1-2 papierosy dziennie.
      I tu: www.niepije.pl też sama patologia siedzi według was?

Ogarnijcie się trochę bo na mdłości zbiera jak takie bzdety się czyta
      • gku25 Re: to ja mam patologię w domu 07.04.12, 16:51
        Nie zrozumiałaś.
        • lewapinger Re: to ja mam patologię w domu 07.04.12, 17:21
          zrozumiałam bardzo dobrze,

zauważ jak zmieniła się postawa jematek po moim poście.
          • jjod Re: to ja mam patologię w domu 07.04.12, 17:25
            Lewapinger, my obie jesteśmy ,,patologią''
    • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:03
      Jestem patologia wg jematek,prosze mnie wygasic.Po ci macie sobie oczeta razicbig_grin
      Najwieksza patologia jest dla mnie tak zwany kij w tylku.Patrzac po wypowiedziach to spoleczenstwo to jedna wielka patologiatongue_out no oprocz jematek paru.

“Taaaaaaaa.... hardy i twardy... i nigdy nie zmanipulowany... uh Nam facetom zawsze się wydaje że mamy we wszystkim ostatnie z Tylko najczęściej brzmi ono :"tak kochanie“ by Adellante
    • wespuczi Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:08
      niepijacy alkoholik jest patologia?
      moim zdaniem jest przeciwnoscia patologii - ba stawil jej czola i wygral.

ciekawe ile tutaj uprzywilejowanych dam jakby im sie zdarzylo urodzic sie w takiej a nie innej rodzinie wyszlo by z tego obronna reka.

patologia moim zdaniem - przemoc fizyczna i psychiczna, kultywowanie chorob - depresji narkomanii i alkoholizmu, marazm i obwinianie innych za swoje problemy.
      • lewapinger Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:21
        panie powyżej pisały, że ròwnież niepijàcy alkoholik to patologia bo to taka tykajàca bomba.
        Mòj patologiczny màż( według tych powyżej) to ostoja spokoju, wrażliwości i pełnia optymizmu.

Według mnie część tych udzielajàcych się na jematce to patologia: oł i eł, wszystkie piękne, młode, bogate, zadbane z kochajàcym mężem, ktòry nie zdradza, z super domem, wycieczkami, cudownymi dziećmi, wspaniała praca, chłop własny biznes, 10 fakultetòw, napęczniałe konto w banku, zero zmarszczek, zakupy tylko u Prady itd itp.

A tak naprawdę w wielu przypadkach zawiść, dokopanie innej jematce, wywyższanie sie, poniżanie, zakłamanie.

Święta sà, przyjrzyjcie się własnej patologii - mòwię to ja: patologia po zawodòwce palàca papierosy z mężem niepijàcym alkoholikiem,

za to szczęśliwa, wyluzowana, w niedociàgnięciami ale akceptujàca swojà patologię;-p
        • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:27
          Ja też akceptuje ,,patologie'', która ze mną mieszka.
    • kub-ma Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:28
      Palacz słaby psychicznie? Mam kilka świetnych koleżanek, które palą i ostatnia rzecz o jakią bym je posądziła, to to, że są słabe psychicznie.
    • lejdi111 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:36
      Mnie patologia kojarzy się tak: alkoholizm, bieda, brud, brak zębów, wykształcenie podstawowe, korzystanie z opieki społecznej, ciągły brak pracy, wielodzietność,karalność.
      • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:44
        Wielodzietność???
      • iin-ess Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:46
        wielodzietność?
        hmmm chyba niekontrolowane rozmnażanie się z niemożliwością utrzymania potomstwa, a nie wielodzietność.
        Co do piapierosów to dla mnie patologią jest palenie w ciąży, albo przy dzieciach, zresztą też przy innych ludziach, którzy sobie tego nie życzą.
        • lejdi111 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 15:57
          iin-ess napisała:

> wielodzietność?
          > hmmm chyba niekontrolowane rozmnażanie się z niemożliwością utrzymania potomstw
          > a, a nie wielodzietność.

Dokładnie o to mi chodziło.
    • czarnaalineczka brak bidetu :P 07.04.12, 15:50

• duzeq A mnie zawsze zastanawia... 07.04.12, 16:20
      ...jak to jest, ze jak znikna na moment forumowe prowokatory typu gazeta, od razu pojawia sie jakis nowy nick, ktory wczesniej nic na forum nie splodzil, rzuci jakims haslem pod publiczke typu palacze to slabi ludzie, powtorzy banal, ze trzezwy alkoholik to chodzaca bomba zegarowa, nie pojawi sie ani razu pozniej i voila! jatka gotowa.
    • melancho_lia Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 16:40
      Uzaleznienia wszelkiej maści- narkotyki, alkohol, papierochy
      lenistwo- czyli permanentne bezrobocie bez jakiejkolwiek chęci zmiany tego stanu.
    • anorektycznazdzira Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:13
      Dla mnie patologią są wszelkie destrukcyjne i opresyjne układy rodzinne. Obok oczywistej przemocy fizycznej wiele świetnie akceptowanych pozornie "dobrych " domów, np. dyktat pieniądza- zwykle oficjalnie wcaaaaaale nam na kasie nie zależy, w rzeczywistości argumentowanie decyzji życiowych z przeliczeniem na kasę. Albo np. deptanie czyjegoś (zwykle dzieci) poczucia godności i odrębności "bo co ludzie powiedzą, itd. Całkowita patologią jest dla mnie życie w kłamstwie, np. posiadanie na boku kochanków i udawanie przykładnej rodziny, nie wiem, czy bardziej dla dzieci czy bardziej dla sąsiadów.
      Dalej patologią są dla mnie nałogi rujnujące ludziom życie; czyli sam fakt zakupienia papierosów to jeszcze nie patologia dla mnie. Patologią jest dla mnie zaniedbywanie elementarnych potrzeb życiowych dzieci- ale żeby było jasne: angielski i bilet do kina nie jest elementarną potrzebą, chodzi mi o brak opieki lekarskiej wyżywienia, elementarnej edukacji.
      Życie z kradzieży, malwersacji, a także wyzysku innych osób jest dla mnie patologią na równi z prostytucją i stręczycielstwem.
      • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:02
        Podpisuję się pod tym.
      • hellulah Re: Co jest dla was patologią? 08.04.12, 17:04
        Twoja definicja jest i moją definicja, howgh.

• lilly_about Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:15
      Patologia? Jak matka nie kupi dziecku lizaka, za to na fajki i piwo ją stać. To za sobą pociąga brak pracy, wieczne życie pod kreską, imprezowanie od rana do nocy itd. Ale palenie papierosów? Chyba się zapędziłaś.
    • selavi2 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:20
      Nie ma czasu czytać innych postów.
      Dla mnie patologią jest brak bidetu. Zdecydowanie.
      ;-P
      • lewapinger Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:25
        to ja trzykrotnie już patologia,

cholera zaczynam się bać...
      • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:31
        Jestem patologia z bidetembig_grin
        • lewapinger Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:39
          e, poczekaj chwilę,

zaraz ktòraś napisze o patologii, ktòrà napewno masz w domu...

poświęciłam dziś 3 jajka na 6 osòb.....
          pewnie zaraz ktòraś dopisze, że ja patologia po raz czwarty bo chytra jestem a jak chytra to zapewne biedna a jak biedna to to pijaczka a jak pijaczka to i złodziejka bo każdy pijak to złodziejsmile
          • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:48
            Alez ja sie przyznaje.Syn zasmarkany lata.Wodke sie u mnie pija i inne trunki tez i to z okazji weekendu np.itd. a najwieksza patologia to to,ze mam opinie jematek rozkosznie w doopie,a jak mam rozkosznie w d... to lubie analny,a jak lubie analny. = nie po bozemu,dlatego jestem jeszcze wieksza patologiawink
            • lewapinger Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:01
              jeżeli analny to już nawet nie patologia, to sodomia z gomorià.

Przepraszam za brak polskich znakòwtongue_out

• abdullah_abdullah Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:09
                Eee tam, na to forum bez anala nie podchodz
                • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:12
                  Dla niektórych tez pewnie będe patologiczna, bo w ogóle ze święconką nie byłam.
                  • lewapinger Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:20
                    No to teraz to już sobie przeje...łaś dozgonnie u jematek, nie ryzykowałabym na Twoim miejscu wchodzenia na jematkę ponownie, idź na kobiety, tam wòdkę dziś i teraz polewajà;-
                    P

jjod napisał:

> Dla niektórych tez pewnie będe patologiczna, bo w ogóle ze święconką nie byłam.
                    >
        • myga Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:34
          > Jestem patologia z bidetembig_grin
          ------
          jak masz bidet, to nie patologia. Patologia to brak bidetu. Zdecydowanie zgadzam sie z poprzedniczkami.
          • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:38
            To straszne <czuje sie rozczarowana>
            Na szczescie moja wierna giermka nie zawiodla <patrzy na koncowke dyskusji> wink
    • abdullah_abdullah Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:33
      Bezdzietnosc z wyboru to dopiero patologia
      • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:57
        ?
    • k1k2 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 17:56
      zachowania werbalnie napastliwe (vide: edelstein; w realu bym taka osobe omijala szerokim lukiem)
      poza tym generalnie niepohamowana agresja, np. homofobia, oraz brak kontroli nad uzywkami (papierosy, alkohol)

• edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:06
        Tylko zobaczylam,ze sie wypowiedzialas,wiedzialam,ze dostane zaszczytu wystapienia w formie przykladu.Fobie sie leczy dziecino.
        • k1k2 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:26
          dziekuje za ilustracje do mojej wypowiedzi choc wiem ze stac Cie na wiecej, szczegolne w kategorii obelg wink Czyzby Swieta lagodzily obyczaje?
          • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:35
            Napisz no w ktorym sklepie kupujesz te szablony odpowiedzi,ze mam ciagle “dezawi“? to nie wigilia sie zbliza,a mimo to ja ci dalej oscia w gardlebig_grin
            • k1k2 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:45
              no, juz troche lepiej
              • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:58
                A teraz moze cos od siebie?
                Ah nie zapomnialam,wyzyny juz osiagnelasbig_grin ostatnio dlugo nie pisalas,tesknilambig_grin
                • k1k2 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 19:10
                  Nie, dziekuje. Tyle wystarczy.
                  • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 19:27
                    Nastepnym razem poszerz szablon odpowiedzi.bye
      • abdullah_abdullah Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:07
        . Do najbardziej powszechnych zjawisk patologicznych w Polsce należą: alkoholizm, narkomania, przestępczość. Inne zjawiska patologiczne to dewiacje seksualne, samobójstwa, czy prostytucja.
        • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:11
          Ja jestem patologią taką, że według pewnej osoby powinnam sie ustawić w kolejce do getta, następnie do eksterminacji.
          • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:28
            Jjod, nie histeryzuj.
            Też niejednokrotnie się wykazałaś nietolerancją, prawda? suspicious
            • jjod Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:32
              I do teraz mi się to zdarza.
    • lewapinger Baby chodźta na Kobiety!!! 07.04.12, 18:24
      Wòdkę polewajà tam teraz

bierzcie sprzęt, idziem do naszychsmile
    • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:26
      Czytam sobie ten wątek i dziwię się, że tak późno doszło do personalnych przypie...nek. Nabakier, mój pierwszy post był żartem. Zgadzam się całkowicie z Anorektyczną. Śmieszą mnie postawy pt.: papierosy, alkohol, narkotyki. Jeśli nie są one ważniejsze niż dbanie o najbliższych, jeśli doprowadzają do tragedii i cudzego nieszczęścia, to niech sobie palą, piją i ćpają. IHMO, wszystko jest dla ludzi, o ile jest w normie i nie odbija na życiu rodziny danej osoby. Nie toleruję poniżania, wykorzystywania, trwania w marazmie, życie na cudzy koszt, z oszustwa, prostytucji, stręczycielstwa. Przemoc jest dla mnie patologią i wiele innych podobnych do tego zjawisk.
      • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:29
        spoko, spoko, czasem nie nadążam big_grin
        • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:30
          zapomniałam dodać, że ja tez jestem patologia wink
          • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:40
            Witaj w klubie w takiej razie wink
          • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 18:40
            Z bidetem czy bez jestes patologia?to ma znaczenie kluczowe w dzisiejszej dyskusjiwink
            • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 19:00
              a jasne, że BEZ big_grin
              • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 19:30
                Tos nie w mojej kategorii,ja mam.
                • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 19:41
                  Ja nie mam, proszę mnie nie lekceważyć suspicious
                  Ale zgłosiłam to mojej landlady, jako rażące niedociągnięcie wink Ma się tym zająć. big_grin
                  • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 21:30
                    Wyobrazilam sobie jak do niej mowisz: “nie,nie,nie zgadzam sie na brak bidetu,co ja,patologia jestem?“wink
                    • rosapulchra-0 Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 21:32
                      No tak to mniej więcej wyglądało i zdecydowanie posiłkowałam się opinią forum big_grin
                      • edelstein Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 21:41
                        Tlumaczylas jej wywody jematek na angielski?big_grin przeciez niektore wypociny ledwo internet przyjmuje,na angielski toto przetlumaczyc to wyzsza szkola jazdybig_grin
                • nabakier Re: Co jest dla was patologią? 08.04.12, 17:39
                  trudno, nie istnieje pełnia szczęścia, nawet w patologii big_grin
    • redheadfreaq Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 22:15
      Aktywny alkoholizm, nałogowe palenie (jak przysłowiowy smok, papieros od papierosa), niedbanie o higienę w stopniu elementarnym, permanentne bezrobocie i wiszenie na zasiłku, przemoc, grzebanie w śmieciach, żebractwo, rozmnażanie na potęgę, znęcanie się nad zwierzętami.

Ale też: chłód emocjonalny, znęcanie się psychiczne nad dzieckiem, psychiczne odrzucenie dziecka i jego potrzeb, instrumentalne traktowanie innych.

Nie musi być siniaków, smrodu i biegających karaluchów, by patologia istniała i sprawiała wrażenie ideału.
    • beliska Re: Co jest dla was patologią? 07.04.12, 22:31
      Patologiczne jest dla mnie to, co w tym wątku w kilku miejscach przeczytałam np. o niepijącym alkoholiku. Takie postrzeganie drugiego czlowieka /przy czym sądzę, iz napisały to osoby pojęcia nie mające o wychodzeniu z choroby alkoholowej, wyjściu z nałogu i zyciu w trzeźwości/ jest idiotyzmem po prostu. A czy idiotyzm jest patologią-dla mnie owszem.
    • sumire Re: Co jest dla was patologią? 08.04.12, 17:24
      patologią jest dla mnie to, co czasami widuję, idąc na skróty do domu - ciężarna nastolatka siedząca na stopniach w otoczeniu rówieśników, wszystkich z puszkami piwa w dłoniach, i paląca papierosa.

znajomych palaczy patologią nie nazwę, podobnie jak niepijących alkoholików, to jakieś grube niezrozumienie tematu jak dla mnie.
    • kali_pso Re: Co jest dla was patologią? 08.04.12, 20:55

No patrz, papierosy to patologia a przemoc w rodzinie? Niezabezpieczanie podstawowych potrzeb dzieci? Pozostawianie dzieci pod opieka pijanych dziadków/tatusiów/sąsiadów?

Dziwne...papierosy to patologia a to przecież nałóg jedynie, jak wiele innych- zakupoholizm czy uzaleznienie od netuwink ..przesada jest śmieszna, droga pani...
      • moleslaw Re: Co jest dla was patologią? 09.04.12, 13:09
        Słownik języka polskiego opisuje iż, patologię społeczną stanowią „zjawiska społecznego zachowania się jedno­stek i określonych grup społecznych sprzeczne z wartościami danej kultury.”
        To mamy problem wink

Patologia to jakaś nieprawidłowość dla lekarza jeśli jesteś chory to Twoja choroba, Twój stan jest patologią gdyż czymś normalnie oczekiwanym jest zdrowie.W sensie rodziny normą jest mama i tata i dziecko zatem małżeństwo inne jest patologią. Samo słowo patologia jest odbierane w sposób negatywny choćby przypadek kiedy samotne matki nazwano patologią, przecież nomen omen nie jest to normą. Patologia występuje wszędzie.I niekoniecznie musi oznaczać alkoholizm czy narkomanię lub przemoc, choć i te wymienione nią są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka