Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę w sprawie czyszczenia dywanu

12.04.12, 19:24
Próbowałam środków dostępnych w sklepach do czyszczenia dywanów, ale na niewiele to się zdaje. Chciałam Was zapytać, czy macie jakieś sprawdzone domowe sposoby na odświeżenie dywanu. mogę go oczywiście zanieść do pralni ale chcę najpierw spróbować sama. Jest to zwykły, krótkowłosy dywan, coś ala wykładzina.
Mam przyjęcie córki za dwa tygodnie i tylko ten dywan spać mi po nocach nie daje smile
Obserwuj wątek
    • starobrno Re: Prośba o poradę w sprawie czyszczenia dywanu 12.04.12, 20:45
      Ja wykladziny pralam szamponem lub vanishem i szczotka. Terazsie rozleniwilam i pozyczam okurzacz pioracy.
    • kosmitka06 Re: Prośba o poradę w sprawie czyszczenia dywanu 13.04.12, 08:21
      Jak masz odkurzacz możesz odkurzaczem, ja osobście piorę Vanishem tak na mokro po wcześniejszym dokładnym odkurzeniu i wytrzepaniu. Zależy jeszcze jaki jest stopień zabrudzenia bo jeżeli bardzo to proponuję oddać do pralni.
      • dzidka-dwa proszek TUBA 13.04.12, 09:16
        odkurzacza piorącego nie mam, ale zapraszam czasem pana, co takowy ma i pierze. tyle żę kosztuje to 50 zł, więc czasem mi szkoda. Prałam też na mokro, vanishem albo innym płynem, ale nieumiejętnie to chyba robię bo potem woda tryska mi spod nóg. No moczę cholerstwo za bardzo. A teraz znalazłam w sklepie proszek do dywanów TUBA:
        www.spolem.bielsko.pl/24501,tuba-proszek-do-dywanow.html. i powiem, że niezłe efekty. Trzeba proszek rozsypać na odkurzony dywan, i rozprowadzić go szczotką lub gąbką. A raczej tak wetrzeć w dywan, żeby jakaś reakcja zaszła. Zostawić na 20 min a potem odkurzyć. Efekty zadziwiające. Sama wcześniej nie wierzyłam w reklamę takiego proszku tylko chyba vanish, że to się "samo czyści". A na małe ale mocne plamy (o takie nietrudno przy dwulatku) używam wcześniej TUBA w sprayu. Trzeba spryskać, rozetrzeć, poczekać a potem wyczyścić. i też schodzi. Wiec polecam TUBĘ.
        • ichi51e Re: proszek TUBA 22.10.13, 18:09
          Te tuba wykup sobie reklame....
    • nabakier Re: Prośba o poradę w sprawie czyszczenia dywanu 13.04.12, 09:34
      Vanishem do dywanów na sucho- sypiesz na odkurzony dywan, zostawiasz na jakiś czas, po czym to odkurzasz. Większe plamy możesz dopracować Vanishem na mokro.
      U nas starcza.
      Ach, ten Vanish podnosi włos na udeptanym dywanie- fajny efekt. Koszt coś koło 20 zł na spory dywan.
      • default Re: Prośba o poradę w sprawie czyszczenia dywanu 13.04.12, 09:44
        A ja nie polecam tego vanisha w proszku - kiedy mąż zrobił czyszczenie tym specyfikiem, przez trzy dni miałam napady okropnego suchego kaszlu i łaskotanie w gardle, jak tylko weszłam do pokoju, gdzie to się odbywało... Ale może to tylko ja ? Niemniej wydaje mi się że może to być jakoś uczulające.
        Zdecydowanie wolę gdy mąż czyści "normalnie" - czyli pianą z vanisha w płynie: wciera tę pianę, a potem chyba przeciera mokrą czystą szmatą ? Nie wiem, w życiu nie czyściłam dywanu sad.
        • mx3_sp tylko się namęczysz 22.10.13, 15:15
          oddaj do pralni, zabiorą wyczyszczą, odkurzą, odświeżą, przywiozą. Grosze zapłacisz i masz wygodę.
          • en_t Re: tylko się namęczysz 22.10.13, 17:41
            A jaki może być koszt takiego czyszczenia chemicznego? Orientacyjnie.
            • kamea_chateau mąka ziemniaczana 22.10.13, 20:05
              posypuję mąką, dokładnie rozprowadzam cienką warstwę po całym dywanie. zamykam drzwi żeby nikt nie łaził i czekam ile mogę.
              Zwykle ze dwie godziny. Potem odkurzam, a następnie proszę tego co ze mną mieszka żeby wytrzepał. I supersmile
              ewentualnie kupuję kilka opakowań sody oczyszczanej i tez posypuję można zmieszać z mąką.
              Naprawdę działa.
              • en_t Re: mąka ziemniaczana 23.10.13, 21:28
                wypróbuję, ale jak zniszczę dywan to Cię znajdętongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka