Dodaj do ulubionych

watek weselno-ubraniowy:)

03.05.12, 21:26
Czeka mnie w lipcu wesele w rodzinie i sie zastanawiam, czy 14 latka i 10 latka musze ubrac w garnitury, czy nie... jakies normy w tym temacie obowiazuja, czy cos? Osobiscie na weselu nie bylam juz lata i nie mam zielonego pojecia jak to ma wygladac odnosnie takich kawalerow. Nie chce, zeby wygladali na przebranych jak stroz w Boze Cialo, ale i tez nie na luzie za bardzo.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: watek weselno-ubraniowy:) 03.05.12, 21:27
      dodam jesze, ze moja 14 latek slusznej postury- 185 cm wzrostu...
    • andaba Re: watek weselno-ubraniowy:) 03.05.12, 21:28
      Chyba wystarczą spodnie "wyjściowe" i koszula.

Większość zwłaszcza 14-latków chodzi w garniturach, ale też nikt nie zwraca uwagi jeżeli ktos pójdzie ubrany w coś innego, o ile to nie będą dresy lub powycierane dżinsy.
      • heca7 Re: watek weselno-ubraniowy:) 03.05.12, 21:40
        Ja co prawda mam 7-latka do ubrania na wesele ale może się wypowiem wink Idziemy za dwa dni. Na ślub i wesele jego chrzestnego. Zrezygnowałam z posiadanych w domu spodni garniturowych i kamizelki na rzecz bardziej swobodnego stroju a mniej "dorosłego". W rezultacie kupiłam ciemnogranatowe spodnie materiałowe w Zarze , założy białą koszulę- tu się szczypię-krótki czy długi rękaw- długi bardzie elegancki ale ..to dziecko..będzie ciepło itd. Na to kamizelkę w romby i muchę.
        Może spodnie materiałowe , bardziej eleganckie, koszula i tyle? Ostatecznie to 14-latek. To, że wysoki nie znaczy, że dorosły wink Nie musi mieć garnituru.
        • dzoaann Re: watek weselno-ubraniowy:) 03.05.12, 21:44
          wiesz, w sumie i ja tak mysle, ze jakies fajne spodnie i koszula zalatwia sprawe, ale nie chce zadnej wtopy... bedzie sporo rozmaitych wiekowo dzieciakow. Jak wszystkie wystapia w gajerach i sukniach z satyny, a moje w koszulinie, to bedzie, ze my takie biedne na tej emigracjismile
          niby mi lata co sobie ludzie pomysla, ale jakos bardzo odstawac od reszty tez nie mam ochoty...
          • kamelia04.08.2007 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 17:42
            biała koszula z krótkim rekawem plus spodnie wizytowe i bedzie ok. Taki strój nie jest dowodem lekceważenia gospodarza, jest prosty i elegancki.
            i nie jest jak stróż w boże ciało.

a zeby nie było, że biede na emigracji klepiesz, to strzel sobie supersuknie i podjedź najnowszym Audi A8 wink i nikt cie o nedze nie posądzi
        • mgla_jedwabna Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 03:11
          Najpierw rozważasz krótki rękaw koszuli z powodu upału, a potem chcesz na to zakładać kamizelkę?

• adwarp Re: watek weselno-ubraniowy:) 03.05.12, 21:45
      spodnie wizytowe i biała koszula powinny załatwic sprawęsmile
      ale myślę, że młodzież w garniturach na weselach nie jest jakimś dziwadłemwink
    • agusiah Re: watek weselno-ubraniowy:) 03.05.12, 22:37
      Mój czternastolatek na komunii siostry wystąpił w dżinsach, trampkach, białej raczej sportowej koszuli i fajnej ciemnej sportowej marynerce. I wyglądał bardzo ok.
      • paartycja Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 06:43
        tak szczerze to nie widziałam nigdy 10-14-latka na weselu w garniturze
        przychodzą w dżinsach (porządnych), fajnych,kolorowych koszulach,do tego zazwyczaj sportowe,czyste buty.
        tak mój syn się prezentował rok temu a miał wtedy 13 lat
        w życiu nie wcisnęłabym go w garnitur
    • nitka111 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 12:03
      A pytałaś ich w co chcieliby się ubrać?

Moi w zeszłym roku ( wtedy 10 i 5 lat ), nie widzieli innej opcji jak garnitur ( młodszy spodnie i kamizelka) i wręcz mi płakali jak proponowałam coś bardziej luźnego, oni chcieli być jak tata i koniec. Dodatkowo starszy został przy okazji oficjalnego zapraszania poproszony o niesienie obrączek ( zgodził się), więc nic innego nie wchodziło w grę.

nota bene wesele ich nie zachwyciło ( byli do ok. 21) i powiedzieli, że następnym razem nie idą choćby nie wiem co tongue_out, ( duży wpływ miał na to zachwyt wszystkich ciotek, babć , itp nad ich wyglądem big_grin)
      • dzoaann Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 12:20
        no, pytalam...
        starszy ewentualnie wcisnalby sie w garnitur, gdybym mu kazala, ale widze, ze bardziej by mu pasowalo cos luzniejszego. Mlodszy na slowo garnitur, az sie otrzasa...
        dlatego sie zastanawiam nad innymi opcjami... zeby bylo w miare elegancko, a bez gajerasmile
        no i nie wiem, jak to zrobic...
        • dzoaann Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 12:25
          no i mam wlasnie takie wrazenie, ze pokolenie ciotek-klotek sie by zachwycilo garniturkami. A jakby wystapili na luzie to byloby, ze rozpuszczona mlodziez albo nas nie stac....
          ech, wiem, ze powinnam olac co sobie inni pomysla. I ja bym olala, ale zostaje jeszcze reszta rodziny. Nie chce, zeby dziadek, czy babcia sie zle czuli, ze ich wnuki odstaja...
          moze to z nimi obgadac?
          Generalnie, to to wesele z niezlym zadęciem jak dla mnie. Szczerze sie dziwie, bo pamietam rozmowy mlodych, ze takich wesel nie lubia. Ale pewnie jak przyszlo na nich to nie umieli sie postawic rodzicom...
        • dolores12 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 12:27
          Mi na garnitur na jedną okazję szkoda pieniędzy. Swojego ośmiolatka ubieram zwykle w materiałowe spodnie lub nawet porządne ciemne dżinsy i elegancką koszulę z długim rękawem. Czesam krawat do tego, ale niekoniecznie. Gdyby mnie było stać, kupiłabym fajny jasny lniany garniturek, ale bez kamizelki.
        • nitka111 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 12:41
          jeśli nie chcą , to ja bym ich nie wciskała na siłę, naprawdę można fajnie ubrać chłopaka, żeby było elegancko i bez zadęcia, ja mam odwrotny problem moi chcą uncertain
          • dzoaann Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 12:46
            a ja bym chciala, zeby moi chcielismile kupilabym po gajerze i spokoj, a tak sie musze nakombinowac, nazastanawiac...
            • jamesonwhiskey Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 16:24
              no jak nie jest to dylemat finansowy to garnitur
              pokaz im pare mlodziezowych propozycji
              czas najwyzszy zeby sie uczyli chodzic w garniturze na pewne okazje

opcje "eleganckie" dzinsy i buty sportowe to raczej pomine milczeniem
              przez tak popalone mamusie sie pozniej chlopy nie umieja ubrac
    • stukostrach-jeden Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 13:42
      IMHO jak nie chcą garnituru to wystarczy zestaw spodnie wizytowe plus koszula.
    • frog1 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 15:23
      Może tak jak na galę szkolną?
      • dzoaann Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 16:00
        odpada, bo moje dzieci doszkoly chodza w mundurkach, nie wazne czy gala, czy nie...
        ale jak na gale, to niby koszula biala i ciemne spodnie?
        • frog1 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 16:48
          Tak, może być jeszcze kamizelka. Myślę, że w przypadku dzieci wystarczy. Gdyby wesele było bardziej na luzie, to mogliby włożyć np. koszulki polo w stonowanym kolorze albo koszule z krótkim rękawem w jakąś delikatną kratkę czy coś, ale skoro ma być na wysoki puc...
    • borys314 strój i wzrost 04.05.12, 17:30
      Ostatni raz byłem z synem na weselu 2 lata temu - miał wtedy 11 lat. Niedawno przeglądałem zdjęcia z imprezy, więc mogę łatwo odtworzyć strój.wink Miał na sobie jasne spodnie materiałowe (lato), koszulę z długim rękawem, granatową marynarkę w sportowym kroju i krawat (luźno zawiązany). Oczywiście półbuty. Impreza nie była bardzo oficjalna, para młoda wyluzowana, a dziecko też jeszcze dość małe, więc uznałem, że w garnitur nie będę wciskał. Wyglądał dobrze i na miejscu. Ale 14-latkowi bym już kupił garnitur (może nawet trzyczęściowy), zwłaszcza że impreza ma być bardzo oficjalna. Poza tym - jak ktoś z przedmówców już napisał - uważam, że młodzieńców należy przyzwyczajać do oficjalnego stroju, żeby potem wiedzieli co i jak nosić na takie okazje. No i sądzę, że lepiej być trochę zbyt eleganckim, niż zbyt codziennie ubranym.

14 lat i 185 cm?!smile Wow, to Ci dziecko wyrosło! I jeszcze ze 2, 3 lata porośnie, więc co - sięgnie dwóch metrów?smile Mój syn ma 13 lat i 168 cm, ale właśnie zaczął rosnąć w zastraszającym tempie. Biorąc pod uwagę mój wzrost i jego matki, szacuję, że zatrzyma się na 190 cm.wink
      • paartycja Re: strój i wzrost 04.05.12, 17:42
        borys- mój syn rok temu był ze 20 cm niższy niż teraz
        a obecnie ma 14 lat,183 cm wzrostu,buty ostatnio kupowaliśmy w rozm.46,ino szczupły jest ale z 65 kg waży
        • borys314 Re: 04.05.12, 18:03
          > borys- mój syn rok temu był ze 20 cm niższy niż teraz
          > a obecnie ma 14 lat,183 cm wzrostu,

20 cm w ciągu roku?! To naprawdę szybko. Wolałbym, żeby mój syn jednak tak szybko nie rósł - zdrowe to być nie może... Ja sam mam 186 cm, więc trudno mi sobie wyobrazić, że za rok syn mógłby mnie już przerosnąć.smile
      • dzoaann Re: strój i wzrost 04.05.12, 17:50
        poogladam sobie garnitury, moze jakis akurat mi na starszego przypasuje...
        a duzy zawsze byl, jakos tak rowno rosnie, nie bylo momentu, zeby wystrzelil nagle. Sadzac po genach to ma szanse na 2 metry, bo i tacy w rodzinie sasmile
        najlepiej wyglada z kolegami z klasy wzrostu okolo 130-140...
        --
        https://images.okazje.info.pl/p/inne/4786/th100/pluszak-looney-tunes-diabel-tasmanski-24-cm.jpg
        • borys314 Re: 04.05.12, 18:06
          > a duzy zawsze byl, jakos tak rowno rosnie, nie bylo momentu, zeby wystrzelil na
          > gle. Sadzac po genach to ma szanse na 2 metry, bo i tacy w rodzinie sasmile
          > najlepiej wyglada z kolegami z klasy wzrostu okolo 130-140...

Taki równy wzrost jest lepszy dla dziecka, organizm ma więcej czasu, żeby nadążyć.smile Mój syn ma teraz bóle wzrostowe, ja też miałem, więc naprawdę nie polecam.
    • kubona Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 18:21
      garnitur, niekoniecznie taki strasznie elegancki i w kancik, są przecież różne fasony. do tego koszula wcale nie musi być biała, a dopasowana kolorem. w kościele/urzędzie młodzież jest elegancka a w sali weselnej rozbiera się z marynarki i zostaje w koszuli i spodniach. i elegancko i nie na sztywno.
      opinią czy cię stać, czy nie bym się nie przejmowała. ty wiesz, ile kosztował strój dzieci, ma wyglądać a nie mieć wyhaftowaną cenę na piersiach. młodszego tez bym ubrała w garnitur. potem marynarkę zdejmuje i lata w samej koszuli i spodniach. mój syn co prawda ma 7 lat, ale gdyby było wesele to garnitur by dostał, on zresztą lubi się "wizytowo" ubierać i jak idzie do cioci to sam z szafki wyciaga koszulę. na razie wizytowy strój to dla niego koszula i ciemne spodnie "garniturowe". niech sie przyzwyczaja, że wytarte dzinsy i poplamiona koszulka to nie jest strój na każda okoliczność
    • iw1978 Re: watek weselno-ubraniowy:) 04.05.12, 18:51
      Garnitur to dobry pomysł. Najlepiej taki niezbyt zobowiązujący, młodzieżowy. Ale sprawdzi się imho też marynarka założona do koszuli i spodni wizytowych lub porządnych jeansów/ sztruksów/chinosów. Zawsze można marynarkę zdjąć i będzie luźno smile
      Przejrzyj ofertę zary pod kątem marynarek, podsuń chłopakom, może coś im się spodoba.
      BTW mój siedmiolatek najchętniej zakładałby zarową marynarkę na każdą okazję. Ostatnio domaga się pantofli, bo zwykłe półbuty są nie dość eleganckie. Ale widzę, że z wiekiem może mu minąć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka