Dodaj do ulubionych

Laktacjo wróć!!!

19.06.04, 19:11
Od kilku dni mam zaburzenia laktacji - piersi nie napełniają się, choć jest w nich pokarm, tyle że nie wiele. Boję się, że niedługo będę musiała odstawić Małego od piersi, a karmię dopiero miesiąc! Nie wiecie czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić? Nadmieniam, że piłam herbatkę laktacyjną, ale nic nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • j-p Re: Laktacjo wróć!!! 19.06.04, 19:23
      Postaraj się pobudzać piersi do produkcji mleka, np odciągaj mleko, częsciej
      przystawiaj dzidziusia do piersi, takze w nocy, relaksuj się, myśl pozytywnie
      no i duuuzo pij. Ja karmilam 23 m-ce. Zobaczysz wszystko bedzie dobrzesmile
      Pozdrawiam serdecznie
    • mama1974 Re: Laktacjo wróć!!! 19.06.04, 20:58
      Witam. To pewnie kłopoty spowodowane ostatnio przeżywanym stresem.
      Przestań się już denerwować i przystawiaj malucha jak najczęściej do piersi.
      Pozdrawiam Dorota
    • zuzulek Re: Laktacjo wróć!!! 19.06.04, 21:04
      Skąd wiesz, że niewiele? Może właśnie w sam raz - często na początku jest
      pokarmu za dużo, potem piersi przystosowują się do potrzeb dziecka. Jeżeli
      Twoje dziecko dobrze przybiera na wadze (ale nie warto ważyć codziennie, to
      stresuje - sama się o tym przekonałam!), to wszystko jest OK.
      Napewno szkodzi sters i przemęczenie. Spróbuj odetchnąć. Jak miałam problemy z
      laktacją, to mądra lekarka zaleciła mi... przyjazd mamy/teściowej na tydzień do
      pomocy i leniuchowanie. Poskutkowało natychmiast!
      Pozdrawiam,
      Zuza
    • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: Laktacjo wróć!!! 19.06.04, 21:26
      > piersi nie napełniają się,
      Czy objawem tego jest, że nie są twarde?? Twarde piersi - przepełnione piersi.
      Wtedy można dostać zapalenia i innych koplikacji.
      > choć jest w nich pokarm, tyle że nie wiele.
      Skoro jest, to w porządku. Skąd wiesz, że niewiele? Jeśli nie jesteś w stanie
      odciągnąć wiele mleka to w cale nie zanzcy, że tego mleka tam nie ma.
      Postaraj się uwierzyć w to, że mleka nie braknie. Jeśli Ci się to uda, to mleka
      nie brakniesmile. Im więcej będziesz miała obaw, tym mniej pokarmu (bo stres źle
      wpływa).

A może za mało pijesz (najlepiej wody)
      A może maluch akurat zwiększa swój apetyt - ale piersi zaraz za nim nadążą.

Mnie się też kilka razy zdawało, że to już koniec karmienia, a obie dziewczyny
      karmiłam do drugich urodzinsmile.

Możesz zerknąć jeszcze tu:
      www.laktacja.pl

• anet22 Re: Laktacjo wróć!!! 20.06.04, 00:28
      Spokojnie! Wielu kobietom się wydaje, że laktacja szwankuje, podczas gdy ta ma
      się świetnie. Najczęściej to właśnie po miesiącu laktacja się unormowuje - tzn
      mleko nie jest produkowane na okrągło, ale produkcja zaczyna się dopiero w
      chwili gdy dziecko zaczyna ssać. A przez resztę czasu mleka w piersiach jest
      tyle, zeby starczyło na "dobry początek". Później gdy dziecko zaczyna ssać,
      wydziela się oksytocyna i zaczyna się produkcja mleczka, wtedy możesz poczuć
      napływ mleka do piersi (ale nie musisz).
      Grunt to nie dokarmaić mieszanką i być pewną, że mleczka nie brakuje!
      Trzymaj się! Przed Tobą jeszcze wiele miesięcy owocnego karmienia!

Anet
      • sakada Re: Laktacjo wróć!!! 20.06.04, 10:33
        Dziękuję za rady. Z tym, co pisałam, że nie mam już wrażenia pełności piersi chodzi mi o to, że przez cały czas mam "flaki" po prostu. Moje piersi można wziąść w rękę i scisnąć - są puste. Wczoraj wieczorem próbowałam Małego nakarmić ale nie najadł się - dałam mu butlę i wypił 150 ml za jednym razem. Napewno był głodny. Faktycznie - może to wina stresów, wtedy powinno przejść, ale jeśli nie? Przez noc w jednej z piersi pojawiło się trochę pokarmu, w drugiej nadal pustka. Będę nadal próbować karmić Maleństwo, ale jeśli sytuacja się nie zmieni... Piję dużo wody. I czekam.
        • joasiiik25 Re: Laktacjo wróć!!! 20.06.04, 10:38
          oj pamietam ze tez ok miesiaca mialam podobne uczucie pustych piersi...po kilku
          dni wszystko wrocilo do normy i teraz wole miec mieciutkie piersi niz
          ociekajace strumieniami twarde balonysmile
    • sakada Re: Laktacjo wróć!!! 21.06.04, 12:12
      Dziewczyny wielkie dzięki! Z laktacją wszystko już wróciło do normy a dzięki waszym radom nie odstawiłam Malucha od piersi. Faktycznie już nie nabrzmiewają, ale pokarm jest. Napełniają się, gdy karmię. Dziękuje raz jeszcze.

A oto i Oskar:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13590923

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka