Dodaj do ulubionych

Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszeniem.

22.05.12, 14:25
Formułuję treść zaproszenia na przyjęcie, które zostanie wydane w związku z podwójną okazją: urodziny i chrzest.
Na sam chrzest do kościoła nie prosimy gości, zapraszamy na przyjęcie do restauracji. I mam problem z tekstem zaproszenia, ciśnie mi się "Na przyjęcie z okazji n-tych urodzin oraz przyjęcia Sakramentu Chrztu Świętego" ale dwa razy wyraz przyjęcie w jednym zdaniu gryzie mnie w oczy.
Czy macie pomysł na inne sformułowanie? Bardzo będę wdzięczna <dyg dyg>
Obserwuj wątek
    • barbaraonly Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 14:32
      Moze tak:

"Na obiad z okazji n-tych urodzin oraz przyjęcia Sakramentu Chrztu Świętego"
    • mdro Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 14:33
      Po prostu opuść drugie "przyjęcie" wink. Tylko osobiście bym miejscami zamieniła - nawet pomijając rangę istotną dla chrześcijan, chrzest ma się raz w życiu, urodziny co roku wink. Zatem "na przyjęcie z okazji Sakramentu Chrztu Świętego oraz n-tych urodzin".
      • nisar Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 14:39
        Racja. Dzięki za podpowiedź.
    • ceide.fields takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 14:34
      Na wyżerkę zapraszamy, do kościoła już nie.

Oryginalność na siłę i do bólu smile))
      • nisar Re: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 14:40
        ceide.fields napisała:

> Na wyżerkę zapraszamy, do kościoła już nie.
        >
        > Oryginalność na siłę i do bólu smile))

Rozwiń tę myśl smile
      • gazeta_mi_placi Re: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 14:41
        Hihi.
      • sadosia75 Re: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 14:45
        Nie wpadłabym za chiny ludowe na pomysł, żeby zapraszać na chrzciny do cerkwi. na obiad a i owszem ale do cerkwi? w jakim celu? po co? żeby dziecko potrzymali? od tego są rodzice chrzestni. zresztą w chrzcielnicy nawet miejsca tyle nie ma żeby tłumnie się zebrać i właściwie co robić? no bo tego jeszcze nie ustalono. później na wniesienie dziecka do cerkwi to rozumiem, że zaprasza się rodzinę ( najbliższą ) ale na chrzest?
        • ceide.fields Re: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 14:53
          Nie wiem jakie tam panują obyczaje w egzotycznych religiach wink, al;e w Polsce generalnie jest przyjęte czy to chrzest, czy komunia czy wesele, to zaprasza się i na uroczystość religijną i na część "świecką" następującą po niej.

Owszem bywa, że dalszych znajomych grzecznościowo zaprasza się np. na sam tylko ślub, ale w z przypadkiem w drugą stronę jeszcze się w swoim, dość już długim życiu nie spotkałam.
          • nisar Istotnie: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 15:04
            proszę o pomoc w SFORMUŁOWANIU treści zaproszenia, dyskusja rozwija się w kierunku celowości zapraszania na przyjęcie bez zapraszania do kościoła.
            Jeśli ktoś byłby ciekaw dlaczego: bo tak chcemy smile
            • sadosia75 Re: Istotnie: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 15:11
              Jeśli ktoś byłby ciekaw dlaczego: bo tak chcemy smile

Aj tam aj tam. Chamy niewychowane jesteście i tyle ! wink
              • nisar Re: Istotnie: takie rzeczy tylko na emamie :) 22.05.12, 15:30
                sadosia75 napisała:

> Jeśli ktoś byłby ciekaw dlaczego: bo tak chcemy smile
                >
                > Aj tam aj tam. Chamy niewychowane jesteście i tyle ! wink
                >
                >
                I na oryginalność do bólu się silimy (czy jakoś tak)
        • agnzimka do sadosia75 22.05.12, 15:18
          A mogłabyś coś więcej napisać o chrzcie w cerkwi? Np na gazetowy? Bo właśnie w sobotę znajomi chrzczą (małżeństwo mieszane) i "wpraszaliśmy się" ze znajomymi, a teraz się zastanawiam, czy to ma sens?
          • sadosia75 Re: do sadosia75 22.05.12, 15:26
            Zależy o co Ci konkretnie chodzi.
            O to jak wygląda ten chrzest krok po kroku? Czy o co konkretnie? chóru zazwyczaj nie ma na chrzcie więc ominie Was ta przyjemność słuchania modlitw śpiewanych.
            Wizualnie to też zbytnio nie ma na co popatrzeć ( np. ślub to już jet wydarzenie,na którym warto być ) czasem wrażenie robi wspólne odmówienie "wieruju" ale to też zależy od człowieka.
            • agnzimka Re: do sadosia75 22.05.12, 15:41
              Właśnie na ich ślubie byłamsmile Nie tyle mi chodzi o własne doznania, ile o towarzyszenie im i dziecku. Jesteśmy zaprzyjaźnieni w kilka rodzin i zwykle uczestniczymy w naszych uroczystościach. Tyle, że inaczej może to wyglądać w kościele rzym-kat a inaczej w cerkwi. Żeby nie wyszło, że pchamy się przed szereg.
              • eliszka25 Re: to ja konkretnie 22.05.12, 16:03
                ja bym napisala "na uroczystosc z okazji n-tych urodzin oraz przyjecia sakramentu chrztu swietego". w koncu bedzie to rodzinna uroczystosc, wiec chyba pasuje? bo rozumiem, ze goscie do kosciola przyjsc tez moga? jesli moga przyjsc do kosciola, a potem zapraszacie ich na obiad urodzinowo-chrztowy, to moim zdaniem slowo uroczystosc pasuje.
              • sadosia75 Re: do sadosia75 22.05.12, 16:13
                Zależy gdzie będzie chrzest. Czy w cerkwii czy w oddzielnym miejscu? Jeśli w cerkwi to miejsca jest sporo wink pomieścicie się. Jeśli np. w chrzcielnicy to i tak nie wejdziecie do środka ( bo tam wchodza rodzice chrzestni, batiuszka i dziecko ) ale będziecie mogli oglądać cały chrzest z boku.
                Zazwyczaj nie zaprasza się nikogo na chrzest bo odbywa się właśnie w chrzcielnicy a to dość małe pomieszczenie, ciężko by było wybrać kogo zaprosić a kogo nie.
                Na wniesienie dziecka do cerkwi ( zazwyczaj w pierwszą niedzielę po chrzcie ) zaprasza się rodzinę najbliższa ( wniesienie dziecka ma symbolizować przedstawienie nowego członka cerkwi parafianom )
                • agnzimka Re: do sadosia75 22.05.12, 16:24
                  Ok, dzięki za odpowiedź, będzie w cerkwi, więc się pchamy, a co! smile
                  • sadosia75 Re: do sadosia75 22.05.12, 16:26
                    Pchajta się smile W cerkwi miejsca tyle, że jeszcze ze cztery małzeństwa możecie zabrać ze sobą wink
    • kkalipso Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 16:09
      Rownież robiłam chrzest z pierwszymi urodzinami.Na zaproszeniach pisało tylko o chrzcie(wszyscy goście byli obecni w kościele)najbliższa rodzina wiedziała,że również będziemy obchodzić pierwsze urodziny.Na stołach przy dekoracji były ozdobne karteczki z życzeniami urodzinowymi dla dziecka więc reszta szybko załapała,że są też urodziny.Przy torcie córka zgasiła świeczkę,reszta dzieci zaśpiewała sto lat i tyle odnośnie urodzin,nie chciałam,żeby urodziny przysłoniły ważność chrztu(nie było balonow czy innych gadzetów związanych z urodzinami).

Od was zależy co bardziej chcecie świętować i to podkreśl w zaproszeniu..

• arkanna Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 16:17
      dwa razy czytalam tresc watku czy aby napewno dobrze widze. Z reguly jest tak kazdy chetny na wyzerke a do kosciola to na sam koniec zeby za dlugo nie stac. A tu takie kwiatki- jak to sama zalozycielka watku napisala "bo tak"smile Moim zdaniemskoro czesc religijna dla gosci jest pominieta to na zaproszeniach powinno byc tylko zdanie, ze zapraszamy na urodziny , po co ta zmianka o Sakramencie, przeciez na sali go nie przyjmnie dzieciatka.
      • volta2 Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 16:55
        czesc religijna dla gosci jest pominieta to na zaproszeniach powinno
        > byc tylko zdanie, ze zapraszamy na urodziny , po co ta zmianka o Sakramencie,
        > przeciez na sali go nie przyjmnie dzieciatka.

no właśnie, może goście by w ogóle sobie nie zdawali sprawy że w tym dniu jakieś chrzty będą, a jak się im napisze, to może większy prezent będzie?

co do językowych rad się nie wypowiadam, ale jeśli na chrzcie ma nikogo z gości nie być, to po co o nim pisać? pominąć milczeniem i tyle, zająć się dmuchaniem świeczek.
    • nisar Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 17:04
      No widzicie, a my chcemy w kościele kameralnie i cichutko, a na wyżerkę zapraszamy smile

Natomiast jak dotąd urodziny dziecka były robione w domu, ewentualnie na działce, więc wzmianka o chrzcie, który odbędzie się tego dnia utnie domysły, dlaczego raptem restauracja.
      (Oczywiście, że liczymy na wypasione prezenty z tego tytułu! Jakże inaczej, chrzest jest przecież głównie po to, żeby dzieciak dostał prezenty. Kurczę, przejrzałyście nas, no.)
      • volta2 Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 17:32
        nie wiem, na ile to dalecy goście, ale jeśli ktoś więcej niż najbliżsi typu mama/brat to właśnie może się włączyć takie myślenie.

już pomijam, że ja bym się czuła mocno głupio gdyby mnie ktoś prosił na przyjęcie z okazji chrztu nie prosząc do kościoła/kaplicy. albo ktoś chce kameralnie i wtedy jest konsekwentny albo wydziwia,
        wolno, ale ja bym się czuła "za bardzo ustawiona"

jaki cel jest w informowaniu gości na zaproszeniu? jeśli obecność gości w kościele jest nieistotna, to może wystarczy powiedzieć na imprezie urodzinowej, że oto mała jest już ochrzczona i finito?

my zrobiliśmy dziecku komunię kameralną, gości nie było i było super, że też nie wpadłam na pomysł organizacji przyjęcia z okazji komunii, bez komunii. ostentacyjnie informując o tym na zaproszeniu.
        w mojej rodzinie wymiar duchowy/religijny jest ważniejszy i chyba na wyżerkę nikt by nie przyszedł. ale rozumiem, że co rodzina to obyczaj.

niedawno dowiedziałam się, że w stanach na weselu kuzynki było 200 gości, ale tylko matki i bracia z obu stron młodych byli w kościele na ślubie, bo taki tam obyczaj. mnie się nie podoba, ale każdemu według potrzeb/tradycji itp.

• arkanna Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 17:40
      ale ja sie nie czepiam tego , ze chcecie kameralnie. ok wasz wybor. Napisalam tylko co moim zdaniem powinno byc na zaproszeniu. Pytalas i dostalas odpowiedz. Wzmianke o prezentach przemilcze.
      • nisar Arkanna! 22.05.12, 19:36
        arkanna napisała:

> ale ja sie nie czepiam tego , ze chcecie kameralnie. ok wasz wybor. Napisalam t
        > ylko co moim zdaniem powinno byc na zaproszeniu. Pytalas i dostalas odpowiedz.
        > Wzmianke o prezentach przemilcze.

Toteż ja odpowiedziałam Volcie, nie Tobie, nawet wyjątkowo udało mi się wpasować w drzewku pod jej wpis smile
        • volta2 Re: Arkanna! 22.05.12, 19:51
          też mi się wydawało że to do arkanny a nie do mnie odpowiedź.

co do meritum:
          wolałabym jako członek rodziny być zaproszona na chrzest do kościoła i bez wyżerki

niż na wyżerkę bez chrztu.

naprawdę wizyta w restauracji to jakieś halo niebywałe dla twojej rodziny, że ma to "zastąpić" religijne wydarzenie? rozumiem, że rodzina nie jest innego wyznania ani bezwyznaniowa, skoro za słuszne uważasz informowanie o sakramencie?

zatem? nie rozumiem motywów takiego postępowania a ty nie chcesz wyjaśnić. bo tak - to mówią dzieci w piaskownicy, stąd nie dziw się, że drążę temat.
          i z tego drążenia mi wyszło, że jesteś niekonsekwentna.
          albo masz dziwną rodzinę, która będzie drążyć dlaczego impreza urodzinowa jest w restauracji(bo to jako powód podałaś na początku).
          albo nie mieszkasz w polsce i macie u siebie inne zwyczaje a ty tylko faktycznie nie wiesz jak ubrać w słowa?

oczywiście tłumaczyć nic mi nie musisz, ale jak pisze ktoś poniżej - czy będziesz umiała odpowiadać zaproszonym na chrzest bez chrztu?
    • inguszetia_2006 Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 19:03
      Witam,
      Nisar, to się nie uda;-P Zaproszenie na obiad jest równoznaczne z tym, że zapraszasz do kościoła. Tego się nie pisze, to się rozumie samo przez się. Ciocie i wujkowie będą do ciebie dzwonić z pytaniami, gdzie i kiedy ten chrzest? I co wtedy odpowiesz? Że zapomniałaś?;-P
      Czy że nie chcesz by przychodzili? Jesteś aż tak asertywna? To jest rzecz naturalna, że rodzina chce być na chrzcinach, ślubach, pogrzebach. A nie tylko na przyjęciach "z okazji". Chrzest jest uroczystością podniosłą, wzruszającą. Dla niewierzących też. Sama tego doświadczyłam, jak syn koleżanki przyjmował chrzest (nastolatkiem będąc). Był rozpromieniony, szczęśliwy, cała rodzina miała łzy w oczach. My też. Obiad był dodatkiem i to niekoniecznym, z mojego punktu widzenia.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • nisar Re: Przyjęcie i przyjęcie - problem z zaproszenie 22.05.12, 19:43
        Tak, nie mam problemu z podkreśleniem, że nie zapraszam do kościoła. Ponieważ na razie rozmawiając z rodziną przez telefon wyraźnie o tym mówię, więc nie sądzę by był z tym problem. Wyraźnie mówię, że zapraszamy na urodziny oraz że tego samego dnia dziecko przyjmie sakrament, ale prosimy dopiero na przyjęcie. Swoją drogą nie rozumiem: dlaczego dalsza rodzina miałaby koniecznie chcieć uczestniczyć w króciutkiej ceremonii w kościele? Jak dotąd nikt nie miał nic przeciwko, wręcz przeciwnie. Ale ja nie mam "ciotek i wujków" tylko dość młodą, zdecydowanie ateistyczną rodzinę, na dodatek szanującą to, że nie zawsze muszę "po linii".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka