Dodaj do ulubionych

Aikido czy zapisać synka?

24.05.12, 22:33
Mój synek zobaczył w szkole plakat o aikido, kilku jego kolegów już się zapisało. Teraz ciągle mi marudzi że też chcę ćwiczyć, ale ja nie wiem czy to dobry pomysł. Czy to bezpieczne, czy nie będzie po tym agresywny ? Co o tym sądzicie, bo ja już sama nie wiem co mam zrobić.
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 22:46
      nie będzie. powiedziałabym nawet, że aikido oducza agresji.
      będzie tylko posiniaczony. ale sztuki walki fenomenalnie działają na kondycję, gibkość i refleks. imho plusy przeważają nad minusami (za to minusy bywają bolesne, ale do tego też można przywyknąć).
    • majenkir Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 22:51
      Jak chce, to go zapisz. Tylko mu ciuchow nie kupuj od razu wink.
      Moj tak chcial na Jiu-Jitsu. Zapisalam, kupilam ta pizame za $80, a jemu po paru lekcjach sie znudzilo uncertain.
    • kamelia04.08.2007 Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 23:19
      moj chłop chodził na aikido i chetnie by dalej chodzil, ale rodzine załozył.
      Sport jest bezpieczny i bynajmniej syn nie stanie sie po tym agresywny, bo w tym sporcie nie o agresje i walenie po mordzie chodzi.

Na twoim miejscu bym wyslała. Sama myslałam, by zapisac moje córki, jak odpowiednio urosną.
    • edelstein Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 23:22
      W sztukach walki cwiczy sie panowanie nad agresja,nad swoim cialem i duchem.Wbrew temu co jematki tutaj gadaja o biciu,umiec komus spuscic manto to bardzo przydatna rzecz w zyciu.Szczegolnie w natloku rozwydrzonych bachorow wychowanych w pokoju i miloscitongue_out
      • hellulah Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 23:28
        Doskonale się przydaje nawet już i sama świadomość, że jakby co, można to manto spuścić, choć zasadniczo nie trzeba będzie, wystarczy tylko paluszkiem przyłożyć tam i siam, nawet się człowiek nie spoci.

Aura otaczające pewne siebie, a zarazem rozsądne/nieagresywne dziecko - bezcenna.
        • kamelia04.08.2007 Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 23:47
          hellulah napisała:

> wystarczy tylko paluszkiem przyłoż
          > yć tam i siam, nawet się człowiek nie spoci.

przy aikido to jest tak, ze ty tak przyłozysz, ze w ogóle nie dotkniesz, a człowiek lezy
          • hellulah Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 23:50
            Wiem, wiem, leży, a czasami zanim padnie, to fruwa, a chodziło mi o przyłożenie=założenie blokady czy dźwigni czy jak to zwał - w sensie np. chwytu nad nadgarstkiem, nie o bicie.
            • sumire Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 00:03
              dźwigni smile
              ale zanim się człowiek tego nauczy, to najpierw niestety sam dużo fruwa... wink
              • hellulah Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 11:19
                Ale z czasem jak ląduje, to z coraz to mniejszym hukiem smile
                • estragonka Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 11:27
                  hellulah napisała:

> Ale z czasem jak ląduje, to z coraz to mniejszym hukiem smile

eee tam, huk jest zawsze, tylko najpierw spowodowany lądowaniem na tyłku, a po jakims czasie dopiero prawidlowym wink zdecydowanie przyjemniejsza dla lecącego jest druga wersja big_grin
                  • hellulah Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 18:41
                    Jako bierny obserwator nie będę się spierać smile Takie miałam wrażenie, że im wyższy rangą zawodnik, to ukemi wychodzą ciszej, aż do całkiem bezgłośnych, a zdawało mi się, że w niektórych technikach uke wykonuje ukemi, zamiast spadać bez kontroli. No ale się nie upieram.
                    • estragonka Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 20:11
                      hellulah napisała:

> Jako bierny obserwator nie będę się spierać smile Takie miałam wrażenie, że im wyż
                      > szy rangą zawodnik, to ukemi wychodzą ciszej, aż do całkiem bezgłośnych, a zdaw
                      > ało mi się, że w niektórych technikach uke wykonuje ukemi, zamiast spadać bez k
                      > ontroli. No ale się nie upieram.

troche racji masz, ale nie we wszystkich technikach da sie tak zrobic. napatrzylam sie ostatnio na przygotowania do pokazow, ktore z zalozenia maja byc glosne i efektowne wiec glownie techniki ktore robia duzo szumu i halasu wink pewnie dlatego taki skrot myslowy mi wyszedl smile
            • kamelia04.08.2007 Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 10:30
              też mi chodzi o to samo.
              Walenia po mordzie i agresji w tym sporcie nie ma, ale człowiek lezy na macie.

Kiedys mój chłop złapal za reke babę, która tłukła dziecko w sklepie. Nigdzie jej nie walnał, ale ona lezała na podlodze.
              • edelstein Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 11:09
                Nastepnym razem mozesz zostac wdowa.Wykorzystanie umiejetnosci przeciw obcej kobiecie,ktora nie ma nic do ciebie jest dnem i kilem mulu.Nie ma nic straconego,nastepnym razem trafi na krewkiego meza z bronia palna i juz nigdy nikogo nie dotknie.
      • dziewczynka_z_sasiedztwa Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 12:56
        edelstein napisała:

> W sztukach walki cwiczy sie panowanie nad agresja,nad swoim cialem i duchem.Wbr
        > ew temu co jematki tutaj gadaja o biciu,umiec komus spuscic manto to bardzo prz
        > ydatna rzecz w zyciu.Szczegolnie w natloku rozwydrzonych bachorow wychowanych w
        > pokoju i miloscitongue_out

zgadzam sie

jeśli chce to zapisuj, myśle, ze nauczy się panowania i pracy nad sobą i jeszcze kilku rzeczy któe mu sie mogą przydać wink
    • lejla81 Re: Aikido czy zapisać synka? 24.05.12, 23:39
      Agresywny po aikido? Nie sądzę. To jest taka sztuka walki, w której atakujący zawsze przegrywa wink Sama trenowałam przez kilka lat na studiach. Potem pomagałam w treningach dla dzieci, jeździłam na obozy... Te treningi dla dzieci to bardziej gimnastyka z elementami aikido.
    • agao_72 Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 08:31
      zapisać. i pilnować, żeby chodził.
      dziecku wzrośnie koordynacja, stanie się bardziej gibkie, porozciągane. wysportowane. i nie będzie agresywne, raczej zacznie się słuchać.
    • guderianka Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 10:22
      Moja córka na aikido nabrała większej samoświadomości, samokontroli i dyscypliny co bardzo pozytywnie wpłynęlo na jej zachowanie w domu (bardzo butna osóbka i sprawiała problemy) oraz na poprawę ocen w szkole (lepsza organizacja czasu, świadomość robienia czegoś dla siebie, wzrost pewności)-ma 12 lat
      Młodsza zaczęła chodzić, ale z powodu malo licznej grupy ta zostala rozwiązana. Czasami sen-sei pozwala by przyszła na zajęcia ze Starszą- cieszę się bo uczy się koordynacji, pracy w grupie, myślenia, usprawnia sie . OD września znowu ją zapiszę-może tym razem grupa przetrwa wink
    • estragonka Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 11:15
      ej co jest, napisalam posta i go nie ma o_O

pewnie ze zapisac, super sprawa. wspaniala sztuka walki oparta na samoobronie. corka chodzi. ja chodze. fajnie sobą porzucac wzajemnie czasem smile
    • ziutka23 okularnik 25.05.12, 13:05
      Mój Syn (lat 6) jest dalekowidzem i nosi okulary. Mamy zlecenie, by zaczął treningi aikido. A co z okularami? Bezwzględnie musi je zdejmować? Czy może trenować w nich?
      • estragonka Re: okularnik 25.05.12, 13:44
        ziutka23 napisała:

> Mój Syn (lat 6) jest dalekowidzem i nosi okulary. Mamy zlecenie, by zaczął tren
        > ingi aikido. A co z okularami? Bezwzględnie musi je zdejmować? Czy może trenowa
        > ć w nich?

u nas cwicza w sportowych okularach. albo bez przy malej wadzie (jak ja)
        • guderianka Re: okularnik 25.05.12, 15:40
          Koleżance córki trener odradził aikido
    • asia_i_p Re: Aikido czy zapisać synka? 25.05.12, 13:41
      Aikido to niemal wyłącznie sztuka obrony, wykorzystującej energię ataku przeciwnika. Prędzej bym zapisywała agresywne dziecko dla wyciszenie niż się bała, że spokojne nauczy się agresji.

Tylko uprzedź syna, że go nie będą szkolić na Chucka Norrisa - treningi są podobno ciężkie, a efekty są, ale niekoniecznie przyjmują postać efektownych bójek jak z kina japońskiego.
    • egon26 Oj chyba troszkę narozrabiałem ;( 12.06.12, 01:09
      Przepraszam was tak naprawdę ten cały wątek to taka mała prowokacja z moje strony, sam ćwiczę aikido od prawie 2 lat, mojego malca też chcę zapisać ale sekcja dla dzieciaków niestety ledwo przędzie. Moim zdaniem mają kiepskie plakaty - tylko informacja że są treningi aikido, dla ludzi wtajemniczonych ok. Ale większość szarej masy ludzkiej się nie zainteresuje. Dlatego chcę zrobić nowy plakat, miła grafika już się robi ale chce dodać tam też troszkę tekstu by wyjaśnić rodzicom o co tak naprawdę chodzi i jak to aikido wygląda. Chciałem troszkę poznać waszych obaw i wyłuskać od was troszkę plusów o których sam zapomniałem.
      Zrobiłem wstępny projekt co na takim plakacie powinno się znaleźć, będę wdzięczny jeśli macie jakieś sugestie, oto on:
      Czy wiesz że:
      Aikido to sztuka walki oparta przede wszystkim na samoobronę, bez użycia siły i agresywnych zachowań, kładąca wielki nacisk na to by broniąc się zrobić jak najmniej krzywdy agresorowi,
      Aikido nie jest sportem tylko sztuką walki, dlatego dziecko nie jest zmuszane do rywalizacji oraz walki z innymi dziećmi,
      treningi aikido są prowadzone przez doświadczonych nauczycieli i odbywają się w wesołej koleżeńskiej atmosferze,
      treningi aikido dla dzieci składa się z gier zespołowych poprawiających ogólną sprawność dziecka oraz specjalnie wyselekcjonowanych technik aikido odpowiednich dla wieku dziecka,
      aikido dla dzieci to także odrobina historii, języka oraz ciekawostek związanych z Japonią przez co poszerza się światopogląd dzieciaków,
      duży nacisk w treningach aikido kładzie się na utrzymanie prawidłowej postawy, co jest bardzo ważnym elementem walki ze skrzywień kręgosłupa spowodowanych długotrwałym siedzeniem w szkolnej ławce, przed komputerem oraz telewizorem,
      każda forma aktywności fizycznej znacznie zmniejsza ryzyko otyłości u dzieci na którą cierpi już ponad 15% dzieciaków w wieku szkolnym,
      treningi aikido uczą także dyscypliny, pracy zespołowej oraz szacunku dla starszych i kolegów,
      dzięki treningom aikido dziecko zwycięża swoje słabości oraz znacznie wzrasta w nim pewność siebie a to najważniejszy element samoobrony.
      trening aikido to także relaks dla rodzicówwink i czas który można poświęcić na swoje przyjemności, bez wyrzutów sumienia że dziecko marnuje czas przed telewizorem lub komputerem.

Jeśli już wiesz to wszystko, pomóż swojemu dziecku rozwijać się z nami. By było sprawniejsze, odważniejsze i zdrowsze.
      Zapraszamy na trening, możesz zapisać dziecko lub przyjść sam lub z nim zobaczyć jak to naprawdę wygląda

• prophetess.pl Re: Aikido czy zapisać synka? 12.06.12, 07:30
      Zapisać, doprowadzać i mieć nadzieje, że mu się nie znudzi. Jak idą koledzy to tym lepiej, bo bardziej będzie się mobilizował. U nas w szkole jest karate, córa chodzi i nie widzię, żeby jakaś agresywna się zrobiła, ale za to gibka, wysporotwana i bardziej pewna siebie owszem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka