pade 29.05.12, 23:31 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11825140,Jan_Karski_przemycony_do__polskiego_obozu_smierci__.html Co za ignorant! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borys314 Re: 29.05.12, 23:42 Nie bronię bynajmniej "polskich obozów śmierci" i wiem, że ten błąd się powtarza, ale myślę, że było to po prostu niefortunne sformułowanie. Szkoda, że nie ma nagrania/wideo przy tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 29.05.12, 23:45 Powiedział "Polish death camp" - "niefortunnie" to mogłoby mu się coś wymknąć w półprywatnej pogawędce na bankiecie po, a nie w laudacji przed wręczeniem najwyższego cywilnego odznaczenia państwowego, którą ktoś chyba przeczytał po napisaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 29.05.12, 23:49 Chodziło mi tylko o to, że nie zakładam niewiedzy ani złej woli, tylko lapsus/nieprzemyślane sformułowanie. Co nie znaczy, że takich błędów nie należy wytykać. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 29.05.12, 23:49 Ale to nie jest tylko niefortunne sformułowanie. To jest powielanie błędu przez osobę na najwyższym stanowisku w świecie, i przyczynia się ono do utrwalenia w świadomości ludzi czegoś, co nigdy nie mialo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 29.05.12, 23:52 Ja się zastanawiam, ilu ludzi rzeczywiście myśli, że obozy były zakładane i prowadzone przez Polaków. (Nie mówię tu o jednostkach, których umysły ogarnięte są teoriami spiskowymi itd.). Należy ten błąd wytykać i poprawiać, ale nie sądzę, żeby jego powodem była ignorancja. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: 30.05.12, 00:55 Jejku Borys. Pomysl, czym Karski w ogole sie zajmowal. Strzelenie takiej gafy akurat przy tej okazji to gafa do kwadratu... brzmi jak kpina z jego dzialalnosci. Ale eleganckie przeprosiny faktycznie przysluzylyby sie edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 01:05 > Jejku Borys. Pomysl, czym Karski w ogole sie zajmowal. Strzelenie takiej gafy a > kurat przy tej okazji to gafa do kwadratu... brzmi jak kpina z jego dzialalnosc > i. Oczywiście. Straszna ironia losu, że to przy takiej okazji i w takim kontekście... I jeszcze, że powiedział to bądź co bądź prezydent USA - to nie jakiś podpis w jakimś muzeum, a o to zazwyczaj są te afery. No nic, mam nadzieję, że przeprosiny rzeczywiście będą. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: 30.05.12, 09:23 Szczerze? Biorąc pod uwagę wiedzę nt Polski (tego, gdzie ona w ogóle jest ) wśród Amerykanów chociażby? Jak nasi rodzimi emygranci z historią Pl mają problem? Obawiam się, że dla większość w Polsce to polski. Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 29.05.12, 23:54 Próbuję. Nie no, rzecz w tym, że co roku jest kilka takich afer i mnie się już nie chce za każdym razem oburzać. "Polish death camp" ja bym interpretował jako skrót myślowy od "obóz zagłady na ternie Polski". Myślę, że z tego te błędy wynikają. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 29.05.12, 23:57 Coś jak: feel like at home? To inna kategoria. Niedopuszczalne, zwlaszcza podczas takiej uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 00:04 Nie, "feel like at home" to błąd. Skróty myślowe to co innego. Zgadzam się, że niedopuszczalne i nie powinno się wydarzyć. Ale nie chcę zakładać złej woli - tzn. zakładać, że Obama myśli, że Polacy całe to przedsięwzięcie przeprowadzili. Dlatego nie nazwałbym go "ignorantem". Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 30.05.12, 00:14 A ja nazwałam, bo ignorancja to nie tylko nieuctwo ale i nieświadomość. Czyli skoro zakładasz, że nie był świadom, jak Polacy odbiorą ten lapsus, to mimo woli udowadniasz, że ignorantem jest i kropka A feel like at home, to niekoniecznie błąd Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 00:25 > ignorancja to nie tylko nieuctwo ale i nieświadomość. W pełni się zgadzam. > Skoro zakładasz, że nie był świadom, jak Polacy odbiorą ten lapsus Przecież on tego nie zaplanował, to oczywisty błąd i wpadka, więc jakiekolwiek zakładanie, jak Polacy na to zareagują, nie wchodzi tu w grę. Nie to miałem na myśli. Chodziło mi to, że coś chlapnął - a nie nie zna historii czy uważa, że Polacy na Niemców zwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 30.05.12, 00:32 nawet mi nie pozwolisz się pooburzać, no! niech Ci będzie, biedny Obama, wstrętna pade go obgaduje, pewnie nie będzie mógł zasnąć jak się dowie, co o nim myślę Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 00:45 > nawet mi nie pozwolisz się pooburzać, no! Krzycz, krzycz, to Ci ulży. Możesz też płakać - podobno pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: 30.05.12, 03:28 > Przecież on tego nie zaplanował, to oczywisty błąd i wpadka, więc jakiekolwiek > zakładanie, jak Polacy na to zareagują, nie wchodzi tu w grę. Nie to miałem na > myśli. pare lat temu pewna amerykanska dziennikarka uzyla na antenie slowa - oznaczajacego gatunek jakiejs ryby, nie pamietam, jakiej, ale w slangu oznaczajacego gejow. O czym nie wiedziala (ja tez nie). W trybie natychmiastowym stracila robote i jeszcze sama tlumaczyla, ze nalezy jej sie i ze to jej wina, ze nei wiedziala. Ot, takie zabawne podwojne standardy... Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: 30.05.12, 08:32 zle sie podpielo. chodzi mi o to zdanie po ang ? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 30.05.12, 07:07 powiem - wszyscy żydzi pili krew dzieci, wszyscy ateiści to wstrętni komuniści i na latarnie z nimi, wszystkie pedały to pedofile - i zaraz dodam, ze to takie nieszczęśliwe sformuowanie, że na świecie to dużo osób tak myśli, no po prostu każdemu może się zdarzyć no i nie wiem o co tyle hałasu I jak myślisz, usprawiedliwi to co hipotetycznie powiedziałabym? sory, w przypadku prezesa dużej spółki światowej, polityka, dziennikarza, wykształconego profesora, przywódcy państwa i każdego w miarę normalnie myślącego człowieka to jest po prostu coś, co nie powinno miec miejsca i tyle już nie wspomnę, jak to brzmi w ustach kogoś, kto o Polsce mówi jak o największym przyjacielu w Europie Podejrzewam - ale to moje podejrzenia - że pan Barak postanowił z deka zemścić się za to, że jak chciał spotkać się z Wałęsą, to ten odmówił mu spotkania. No ale ktoś tu powinien były być mądrzejszy. I jakoś tak wyszło, że to Wałęsa jest mądrzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: 29.05.12, 23:52 Z kartki pewnie czytal, co mu jakis przydupas napisal. Ale i tak powinien przeprosic. Moze tez po staropolsku odszczekac Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 29.05.12, 23:56 > Ale i tak powinien przeprosic. Moze tez po staropolsku odszczekac Jestem za. W sumie, biorąc pod uwagę, że to prezydent USA, może nam to jeszcze wyjść na dobre - tzn. może to wielu ludziom uświadomić problem/błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 00:28 > Na przeprosiny - zniesienie wiz...Moze wybaczymy Świetny pomysł! To może ja się jednak bardziej obrażę. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: 30.05.12, 00:29 Niech sobie te wizy w d... ... co tam chca. Tez mi ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 30.05.12, 07:10 bez łaski jak sobie będę chciała zaszaleć na zakupach, to mam bliżej Londyn, Paryż, Rzym na prawdę zbytek łaski ja tam raczej wprowadziłabym wizy dla USA i jak ktoś przekroczy termin pobytu - np udzielać tak góra na dwa tygodnie - to w kajdanach do samolotu i zakaz wstępu na 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: 30.05.12, 08:45 > Z kartki pewnie czytal, co mu jakis przydupas napisal. Ale i tak powinien przep > rosic. Moze tez po staropolsku odszczekac No no, pisać przemówienia prezydentowi USA to chyba jednak żaden wstyd, nie ma co od przydupasów wyzywać... Zwłaszcza, że to na pewno żaden młokos, obstawiałabym raczej sztab dobrze wykształconych ludzi... Tak generalnie, bo w tym przypadku nie wiadomo kto to pisał. I czy w ogóle ktoś, czy sam prezydent wykonał "skrót myślowy" Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 30.05.12, 06:58 taaa, jasne, jak ktoś powie "polski obóz koncentracyjny" to jest to tylko nieszczęśliwa wpadka ale jak ktoś powie kacap/pedał itd to wtedy najlepiej posadzić do więzienia kogoś takiego i jedno i drugie dla mnie obraźliwe a w wypadku Obamy, który ma szereg współpracowników jest wręcz niewybaczalny. Odpowiedz Link Zgłoś
pod.sufitka Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 00:48 przeklejam moj komentarz z tamtego watku czytajac polskie artykuly na tan temat odnosi sie wrazenie ze Karski byl jedynym odznaczonym, tymczasem w rzeczywistosci to az 11 osob m.in. Madeleine Albright i przede wszystkim Bob Dylan ktory w amerykanskich mediach jest przedstawiany jako "najwazniejszy" z nagrodzonych i to na nic skupia sie cala uwaga mediow, wiec tej wpadki Obamy i tak nikt nie zauwazy co nie zmienia faktu ze w oczach polakow to potwarz i calkowicie wypacza jakikolwiek sens odznaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 01:06 Mowiac szczerze, w obliczu tego, ze Obama wciaz nie zamknal Guantanamo, ze nie potrafi sobie poradzic w zaden ludzki sposob z Izraelem, Palestyna, Afganistanem ..., ze nie ma zadnej skutecznej reakcji na masakry w Syrii ... lapsus jezykowy, chocby i skandaliczny, wydaje sie byc jednak najmniejszym "grzechem" Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 01:40 No maja w planach wycofywac sie z Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 03:02 nutka07 napisała: > No maja w planach wycofywac sie z Afganistanu. Uhhhuuu ... w 2014. A tymczasem prawie co wieczor PBS pokazuje zdjecia ich wlasnych zolnierzy, ktorzy tam gina Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 09:38 Ale pokojowego Nobla dostał Szanowna komisja musiała mieć wtedy jakieś potworne kłopoty z myśleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 10:14 kawka74 napisała: > Ale pokojowego Nobla dostał > Szanowna komisja musiała mieć wtedy jakieś potworne kłopoty z myśleniem. taaa, to zadziwiające ludzie latami siedzą w więzieniach walcząc o swobody w swoim kraju, są prześladowani, walczą, często giną i pośmiertnie dostają odznaczenia a ten tu na zachętę dostał - czemu nikt mi nie przyzna czegoś takiego? i co ona zrobił przez te ponad 3 lata odkąd dostał nagrodę?? jak się wsławił aby pokój na swiecie był itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 13:36 O to to, Scotii. stany uzurpują sobie prawo do prewencyjnego ataku w imię "obrony wartości demokratycznych" i 'byciu atakowanymi". Całkiem jak ideologia nazistowska to miała w swej treściowej komponencie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 08:34 z całym szacunkiem ale jak można kogoś takiego jak Dylan albo Albright porównać do kogos kto był w NIEMIECKIM obozie koncentracyjnym, siedział w getcie albo przez całą wojnę walczył z Nimcami To, że ktoś w ciszy własnego salonu przeprowadza jakąś akcję dla innych, to się ma nijak do narażania życia w czasie wojny. To, że ja pomagam wspierając rózne fundacje, nie oznacza od razu, ze mi też jakieś odznaczenie się należy. A może jednak się należy Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Porażka!!! 30.05.12, 08:09 Nie jestem jakoś specjalnie rozpolitykowana, ale wpadka Obamy jest konkretna i żadne tam przejęzyczenia mnie nie przekonują. W Kontekście tego kim był Karski i co robił jest to jeszcze większy zgrzyt. I nie przekonuje mnie argument, że Dylan najważniejszy i inni ważniejsi. Trudno stawiać Dylana obok Karskiego. Amerykański prezydent wręczał najwyższe odznaczenie swojego kraju człowiekowi, który o prawdę o obozach koncentracyjnych walczył i który był naocznym świadkiem tego czym był holocaust. Nie słuchano go wtedy a co gorsze i dziś niektórzy (w tym Obama!!!) nie bardzo wiedzą o co chodzi. To jest kompromitacja i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 09:45 Ja rozumiem,ze to mógł być skrót myślowy, czy przejęzyczenie,ale uważam,że trzeba wyraźnie domagać się przeprosin,żeby w świadomości międzynarodowej to były jednak polskie obozy, tylko niemieckie,ew. hitlerowskie. Jestem ciekawa, czy gdyby dokonał skrótu myślowego "jewish death camp" jako skrót myślowy od tego,że tam ginęli w większości Żydzi to też by się "nic nie stało". Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love żydowskie obozy śmierci (bo ginęli tam żydzi) 30.05.12, 12:46 są jak widać ciągle problemem w USA Odpowiedz Link Zgłoś
pade Komentarz The Economist 30.05.12, 13:13 "Pomimo, że działo się to w środku nocy, reakcja w Warszawie była natychmiastowa" - zauważa "The Economist". I dodaje: "Najważniejszy przyjaciel Ameryki wśród krajów w postkomunistycznym świecie już i tak czuje się skrzywdzony przez takie kwestie, jak obrona przeciwrakietowa. Amerykanie nie znieśli także wymagań wizowych dla Polaków (którzy mogą ginąć ramię w ramię z Amerykanami w Afganistanie, ale nie mogą ich odwiedzać bez poniżających biurokratycznych procedur)". zgadzam się z tym w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 13:18 Ignoranci to są w jego otoczeniu. Taki jest realny poziom wiedzy o naszej historii (rozumianej jako historia regionu). Wystarczy wspomnieć niedawną wpadkę UEFA. Rotfeld też dał głos dopiero w ambasadzie . A mógł sprytnie od razu, w bardzo wpływowym i medialnym gronie. Przecież niejakie obycie w temacie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 14:35 co do ignorancji otoczenia Obamy - sory, jeśli już, to sam Obama jest ignorantem - nie skończył szkoły w buszu tylko jedną z najbardziej znanych uczelni, więc chyba z deka choć łapał historię świata a już w szczególności Europy Co do Rottwelda - ale ja na jego miejscu wstałabym i wyszła z miejsca wręczania owych odznaczeń albo w momencie przyjmowania medalu głośno powiedziałabym, ze przyjęcie medalu z rąk kogoś kto mówi o polskich obozach śmierci jest dla niego zniewagą. W pewnych przypadkach nie powinno się bać odzywać no ale przecież.... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 15:12 attiya napisała: > co do ignorancji otoczenia Obamy - sory, jeśli już, to sam Obama jest ignorante > m - nie skończył szkoły w buszu tylko jedną z najbardziej znanych uczelni, więc > chyba z deka choć łapał historię świata a już w szczególności Europy Wiesz, czego by go w szkole nie uczyli, to jako prezydent musi przechodzic caly czas szkolenie z dyplomacji i stosunkow miedzynarodowych i takie rzeczy powinien miec w palcu. Tak sie chichralo z niewatpliwej ignorancji Sary Palin, a tu taki zbuk... Chyba nie widzi tego przemowienia po raz pierwszy na tej kartce? > Co do Rottwelda - ale ja na jego miejscu wstałabym i wyszła z miejsca wręczania > owych odznaczeń albo w momencie przyjmowania medalu głośno powiedziałabym, ze > przyjęcie medalu z rąk kogoś kto mówi o polskich obozach śmierci jest dla niego > zniewagą. > W pewnych przypadkach nie powinno się bać odzywać no ale przecież.... Rotfelda bym sie nie czepiala, bo dyplomaci maja tak wtresowane tlumienie spontanicznosci, ze nawet gdyby osobiscie dostal w gebe, to tylko wstalby, otrzepal sie i w myslach ukladal raport Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 16:51 I Obama jest ignorantem, i ten, kto mu przemowienie pisal ( bo przeciez Obama ma od tego ludzi - sam swoich przemowien nie uklada) Nie sadze, aby ktokolwiek mial zle intencje, ale skrot myslowy faktycznie niefortunny i nie mial prawa sie zdarzyc. Brzydka, nieprzyjemna wpadka! Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 13:33 Skandal, ignorancja, bezmyślność, karygodna niefrasobliwość. Dla nas wszystkich nauczka- jak działa język(kalki, etykiety, powtarzane bezrefleksyjnie zwroty). I jak się kończy brak stanowczej reakcji na to działanie języka. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 16:20 Wpadka tym większa, ze była w czasie TAKIEJ uroczystości i medal na dodatek przyjmował pan Rotfeld, ocalałe dziecko Holocaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 17:45 Fakt, ze nie bylo polskich death camps. Mysmy dzialali na mniejsza skale. Spalic troche zydkow w stodole by ukrasc im pierzyny czy garnki i zajac chalupe co to dla nas. Wydac zydkow Niemcom by dostac wodki co to dla nas. Kopac w zydowskich prochach bo moze znajdzie sie tam jakies zloto co to dla nas. Zatluc rodzine zydkow co to dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 17:51 Pade, ale niestety wszystko, co napisała Krejzi, to prawda. Można by to podać w innej formie, ale to by nie zmieniło faktów. Odpowiedzialny patriotyzm polega też na wzięciu odpowiedzialności za swoje winy, a nie zamiatanie ich pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 30.05.12, 17:56 Czyli Twoim zdaniem, rząd powinien w reakcji na "lapsus" Obamy, powiedzieć: nic nie szkodzi, my tez mordowalismy Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
borys314 Re: 30.05.12, 18:00 > Czyli Twoim zdaniem, rząd powinien w reakcji na "lapsus" Obamy, powiedzieć: nic > nie szkodzi, my tez mordowalismy Żydów? Hy? A co ma jedno do drugiego? Odniosłem się wyłącznie do Twojej wymiany zdań z Krejzi - a Krejzi jak zwykle siała zamęt, ale nigdzie nie postulowała, żeby taki był komentarz do wpadki Obamy. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 30.05.12, 18:02 No to się nie zrozumielismy Bo moje przestań do Krejzi ozaczało: przestań pisać w kółko to samo Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: 30.05.12, 18:08 Kiedy ostatnio pisalam o zbrodniach Polakow na swoich Zydowskich sasiadach. Trzeba rozliczyc sie z typi trupami w naszych szafach. Zreszta moze te szafy tez czesto kradzione. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: 30.05.12, 18:13 A tu sie zgodze. Za pierwszym razem zle sie podpielam wiec byla powtorka. Niestety szary user nie ma mozliwosci usuwania ani edycji swoich postow. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: 30.05.12, 18:27 ja tez się nieprecyzyjnie wyraziłam, ale musisz wybaczyć, telefon dzwoni co chwilę ciężko się rozmawia i pisze Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: 30.05.12, 18:01 Moze tak to bulwersuje Polakow bo wiemy, ze sami nie jestesmy bez winy. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 30.05.12, 20:04 tak na żywo nie pamiętam dokładnie wszystkich nazwisk osób, którzy byli współodpowiedzialni za mord żołnierzy w Katyniu ale to byli min Lejbkind, Rajchman i wielu innych no i kto to ustawiał bramy powitalne min w Łodzi, Lwowie, Białymstoku i chlebem i solą witał Niemców? i jak się nazywał ten gość z Brańska, dzięki donosom którego wywieziono w bardzo krótkim czasie na Sybir ponad 100 osób? a kto to kierował 70-osobowym odziałem pewnej nacji w warszawskim odziale gestapo, skierowanym przeciw polskim organizacjom konspiracyjnym istaniały takie pewne odziały partyzanckie stworzone z osób pewnej nacji, które nie chciały walczyć z niemieckim okupantem a za to walczyły z powodzeniem z mieszkańcami wsi podlaskich i mazowieckich - nie dosyć, że Niemcy rabowali wsie, to jeszcze te bandy dołączyły się do nich - a jak chłopi zaczęli organizować czujki aby się przed nimi obronić, to zaraz biedni zaczęli się skarżyć na antysemityzm - szczególnie po likwidacji grupy Grobasa można tak długo, jest na ten temat sporo literatury, mało znanej, bo jakże to, ta nacja to przecież to nie możliwe, żeby oni z Niemcami a nie przeciw nim.... także jest niezła przeciwwaga, moze i nawet gorsza niż to co zdarzało się Polakom bo zamiast walczyć u boku mieszkańców kraju, w którym zyli, to oni woleli nie występować przeciw Niemcom także każdy kij ma dwa końce jak się poszuka tu i ówdzie to można dużo znaleźć, nawet ci, co piszą o ciemnej stronie II wojny światowej w Pl, sami często przyznają, ze nie ma dymu bez ognia.... jak się wydawało polską inteligencję, to skutkiem tego było później wydawanie tych, co wcześniej wydawali jak się nie walczyło wspólnie przeciw Niemcom, to potem Polacy nie byli tak skorzy do pomagania tym, co nie chcieli walczyć z okupantem itd itd no ale Krejzi i reszta widzi tylko jedną stronę no i chyba nie o tym temat krótkie pytanie - były w czasie II wojny światowej polskie obozy zagłady? tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 18:30 Krejzi, pierniczysz. Rozliczanie wazna rzecz, ale przypisywanie win na krzyz tylko w nim przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 19:14 W innych okolicznościach przeszłaby wersja o lapsusie lub niefortunnym sformułowaniu. Ale nie tu. Wypadałoby poznać dogłębnie realia sprawy, ktora jest głównym tematem wystąpienia. Obama sam sobie przemówień nie pisze, ale to nie jest usprawiedliwienie, powinien przeprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 19:52 Dno. Ale jest też plus - przy okazji paru Polaków dowie się, kim był Jan Karski. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Wpadka Obamy 30.05.12, 21:31 Cóż, może gdyby posłużyć się przykładem i powiedzieć: amerykański atak z 11 września na wieże WTC? Odpowiedz Link Zgłoś