Dodaj do ulubionych

hydroxyzyna przy ospie - pilne

29.06.12, 16:30
Czy Wasze dzieci dostawały hydroxyzynę przy ospie? Jeśli tak, to w jakiej dawce na jaki wiek?
W środę wieczorem zauważyłam u córki pojedyncze bąble ospowe, w czwartek byłam z nią u pediatry, dostałam receptę na hydroxyzynę i zaleciła krótkie kąpiele w nadmanganianie potasu. Dałam Młodej hydroxyzynę wczoraj 2 x 5ml po czym jak zasnęła o 17,30 to obudziła się dziś o 9 rano, dziś jest po 2 takich samych dawkach i właśnie poszła spać zaznaczając, że przebiera się w piżamę bo chce już iść na noc spać. Czy po tym syropie może ją aż tak mulić? Może dawka za duża? (Młoda ma 5 lat, waży 20kg)
Obserwuj wątek
    • andaba Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 16:34
      Pierwszy raz słyszę o podawaniu hydroxyzyny przy ospie. Podawanie może ma taki sens, żeby zmniejszyć świąd i uniknąc drapania, ale nie jest to standardowe leczenie.
      Myslę, że jak córka się nie drapie i nie jest nadpobudliwa, to możesz to odstawić bez szkody dla zdrowia.
      • czar_bajry Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 01:24
        Mój syn miał przepisaną ale nie dawałam gdyż nie było potrzeby, miał trzy krostysmile
    • malgosiek2 Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 16:34
      Tak, może mulić, bo jest ona też uspokajająca jaki i p/świądowa.
    • brzozinka Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 16:44
      moje dziecko dostawało hydroxyzyne przy ospie. Miał wtedy 6 lat. Po pierwszej dawce spał 18 godzin, po drugiej i trzeciej 12.
      • aurinko Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 17:02
        Bardzo dziękuję za odp.
    • marghe_72 Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 17:05
      Psychotropy podawane przy ospie?
      Co najmniej dziwaczne
      • dziennik-niecodziennik Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 20:19
        hydroksyzyna to nie psychotrop, bez przesady smile lek średniej mocy zaledwie.
      • melancho_lia Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 20:40
        Wielu lekarzy przepisuje, jest skuteczna jeśli chodzi o likwidowanie świądu.
    • melancho_lia Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 20:39
      Syn mial przepisaną hydroxyzynę, na wypadek dużego świądu. obyło się bez podawania (nic go nie swędziało, taki egzemplarz). lekarka ostrzegała, ze ten lek może powodowac senność.
      Dawek niestety nie pamietam, ale znalazłam coś takiego moze pomoże:
      www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1075&id=1075&forum=88&akcja=view
    • zona_mi Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 21:14
      Mój syn miał przepisana na wypadek, gdyby nie mógł znieść swędzenia.
      Ale znosił, więc mu nie dawałam h.
    • circa.about Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 21:45
      Aurinko, moja córka dostawała Hydroxyzynę (Atarax) na alergiczne ataki kaszlu. Przy byle infekcji mieliśmy całonocne kaszle i tylko to pomagało.
      Miała wtedy około 5 lat i też dostawała 5 ml. Co ciekawe, nie zauważyłam żeby jakoś dłużej spała, raczej przestawała kaszleć.
      • aurinko Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 18:33
        Circa, dzięki, dzwoniłam wieczorem do pediatry i jeszcze dopytałam o te dawkowanie, chociaż z przeliczenia wg ulotki wyszło, że przepisana dawka jest ok, ale wolałam dopytać. Akurat w przypadku mojej córki nie działa nic innego, co mogłoby jej zahamować swędzenie, a ospę przechodzi masakrycznie.
    • marghe_72 Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 22:02
      Hydroksyzynę przepisano mojemu dziecku na daleką drogę samochodem. Nienawidziła siedziec w foteliku, darła się jak opętana stąd pomysł lekarza na wyciszenie.
      Nie podałam.
      I nie podałabym przy ospie.
      Nie taki lek

bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=379
      tu cytat
      Lek uspokajający i przeciwlękowy, pochodna piperazyny. Mechanizm działania jest prawdopodobnie związany z zahamowaniem aktywności ośrodków w warstwie podkorowej OUN. Hydroksyzyna nie hamuje czynności kory mózgowej. Zmniejsza stan napięcia wewnętrznego, niepokój, napięcie lękowe i napięcie mięśniowe. Wykazuje właściwości przeciwhistaminowe, cholinolityczne, przeciwbólowe i przeciwwymiotne. Podana p.o. wchłania się szybko z przewodu pokarmowego i działa już po ok. 15–30 min. tmax wynosi 2–3 h. Działanie utrzymuje się przez 6–8 h. t1/2 u dorosłych wynosi 12–20 h, u dzieci ok. 7 h. Ulega całkowitemu zmetabolizowaniu. W postaci metabolitów jest wydalana przez nerki.

Wskazania

Objawowe leczenie lęku. Objawowe leczenie świądu. W premedykacji i w okresie pooperacyjnym jako lek uspokajający.I.m. Zaburzenia lękowe uogólnione, niepokój i pobudzenie psychoruchowe w przebiegu zaburzeń nerwicowych, a także w chorobach organicznych. Premedykacja przed zabiegami chirurgicznymi oraz leczenie wspomagające w okresie pooperacyjnym. Leczenie rozpoczęte i.m. można kontynuować p.o.
      • dziennik-niecodziennik Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 29.06.12, 22:07
        ale hydroksyzyna uspokaja łagodnie, nie wali w łeb jak relanium i inne takie, tylko wycisza. juz chyba nawet aviomarin bardziej rozkłada.
        a przy ospie liczy sie bardziej to działanie antyhistaminowe. chociaz kiedy dziecko jest rozdrażnione całą nieprzyjemną otoczką choroby, takie wyciszenie tez sie przydaje.
        • marghe_72 Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 16:45
          dziennik-niecodziennik napisała:

> ale hydroksyzyna uspokaja łagodnie, nie wali w łeb jak relanium i inne takie, t
          > ylko wycisza. juz chyba nawet aviomarin bardziej rozkłada.
          > a przy ospie liczy sie bardziej to działanie antyhistaminowe. chociaz kiedy dzi
          > ecko jest rozdrażnione całą nieprzyjemną otoczką choroby, takie wyciszenie tez
          > sie przydaje.

Wali, wali.
          Widziałam ludzi po Hydro wink
          • woman_in_love dziwna jesteś 30.06.12, 17:12
            wyraźnie we wskazaniach napisali, że "Objawowe leczenie świądu. " a ty byś nie podała dziecku, tylko niech się męczy i drapie? A hydroksyzyna to specyficzny lek, bo wali ale jak się zje pięć na raz. Połowa czy cała nie szkodzi.
          • dziennik-niecodziennik Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 19:46
            > Wali, wali.
            > Widziałam ludzi po Hydro wink

no to jeszcze nic nie widziałas jak uwazasz ze po Hydro wali big_grin
          • skarolina Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 01.07.12, 10:29
            > Wali, wali.
            > Widziałam ludzi po Hydro wink

A to zależy kogo - moje własne, osobiste, znane Ci starsze dziecko, po hydroksyzynie wcale nie raczyło być wiele spokojniejsze niż bez. Dostała raz w życiu, żeby można było wyleczyć ząb, mocno uszkodzony, niestety, histeria, którą odwaliła po hydroksyzynie była tylko trochę mniejsza niż ta, którą odwalała bez hydroksyzyny. Więcej nie podawałam, bo skoro nie działa, to bez sensu.
      • aurinko Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 18:28
        Przecież nikt Cię tu nie namawia abyś swojemu dziecku podawała Hydroxyzynę.
    • gazeta_mi_placi Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 19:06
      Same lekarki widzę na forum mamy.
      • koralik12 Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 20:49
        hydroksyzyna nie jest psychotropem, to anksjolityk (przeciwlękowy, uspokajający) działa też przeciwhistaminowo i przeciwświądowo. przy ospie jest ok. dawka też ok.
        nie nie jestem lekarzem ale skończyłam szkołe farmaceutyczną i mam pojecie o lekach
    • przeciwcialo Re: hydroxyzyna przy ospie - pilne 30.06.12, 21:00
      Nasz lekarz nie ma takich dziwnych pomysłów więc skończyło sie na heviranie i fiolecie alkoholowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka