Dodaj do ulubionych

cóka chce rybki

18.07.12, 11:54
Moja córka wróciła ze szkoły i powiedziała, że jej koleżanka z ławki dostała od rodziców rybki. No i ona też by chciała. Problem w tym, że w moim rodzinnym domu nigdy rybek nie było, był kot, był pies, była nawet świnka morska, ale rybkami nikt się nie interesował. Czy któraś z was ma rybki w domu? Bo jeśli będzie ich więcej niż jedna to pewnie nie da się w sklepie rozróżnić jaka to płeć i jeśli okaże się, że to samiec i samiczka (jeśli będą dwie) to nadejdzie pora godowa i zaczną kopulować na oczach dziecka! Jak do tego nie dopuścić? Czy powinno się np czymś rozdzielić akwarium w tym okresie? Albo w ogóle trzymać rybki w oddzielnych miejscach? Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: cóka chce rybki 18.07.12, 11:56
      To akurat jest najmniejszy problem przy zakładaniu i utrzymaniu akwarium.
      • antyideal Re: cóka chce rybki 18.07.12, 12:02
        Rybka zwana trollik wink
        • majenkir Re: cóka chce rybki 18.07.12, 13:45
          big_grin
    • czarnaalineczka Re: cóka chce rybki 18.07.12, 12:09
      lol big_grin
    • 18_lipcowa1 o dzizas.......... 18.07.12, 12:20
      je
      > śli okaże się, że to samiec i samiczka (jeśli będą dwie) to nadejdzie pora godo
      > wa i zaczną kopulować na oczach dziecka! Jak do tego nie dopuścić?

szkolne dziecko mysli ze skad sie dzieci biorą????
      moja prawie 3 latka wie ze mama z tatą sie przytulają i łączą komórki.....
      • deelandra Re: o dzizas.......... 21.07.12, 11:46
        > moja prawie 3 latka wie ze mama z tatą sie przytulają i łączą komórki.....
        po bluetooth czy przez USB?
        • antyideal Re: o dzizas.......... 21.07.12, 14:08
          Dziecko wiec wie skad sie biora nowe komorki
          a nie skad sie biorą dzieci.
          • deelandra Re: o dzizas.......... 21.07.12, 21:14
            > Dziecko wiec wie skad sie biora nowe komorki
            każdy gupi wie skąd - Z CHIN!
        • czarnaalineczka Re: o dzizas.......... 21.07.12, 21:17
          po starodawnemu irda tongue_out
    • esr-esr Re: cóka chce rybki 18.07.12, 12:57
      no co ty? rybki to straszne zbereźniaki, porę godową mają co miesiąc i tak w rok obsada akwarium potrafi dojść z parki do 100-200 rybek. serio, serio. a kopulację mają wyjątkowo obrzydliwą, te jajeczka na wierzchu, a fuuu!
    • thea19 trollu wakacyjny 18.07.12, 13:38
      nie posylaj dziecka do szkoly w lipcu to nie bedzie mialo glupich pomyslow. ps mialam akwarium dosc dlugo, namnozylo mi sie molinezji od groma i ani razu nie widzialam jak kopuluja.
    • majenkir Re: cóka chce rybki 18.07.12, 13:44

Gorzej jak kupisz dwa samce homo!
    • gryzelda71 Re: cóka chce rybki 18.07.12, 13:45
      A w jakim kraju mieszkasz?
    • poppy_pi Re: cóka chce rybki 18.07.12, 14:57
      Spadłam z kanapy ze śmiechu big_grin Mam nadzieję, że ten post to żart big_grin
    • twoj_aniol_stroz Re: cóka chce rybki 18.07.12, 15:53
      O mamo! Czegoś takiego dawno nie czytałam! Moim zdaniem rekordowy post w miesiącu!
      A do rzeczy. Mam rybki i powiem tak: są takie co mnożą się w tempie błyskawicznym, ale odkryć moment kopulacji to jak trafić w totka, a sa takie gdzie nie dochowasz się potomstwa choćbyś się wściekła.
    • twoj_aniol_stroz PS 18.07.12, 16:10
      A jeśli będziesz miała ryby, które chcą się rozmnażać to są dwa wyjścia:
      1. w dobrych sklepach akwarystycznych są tabletki antykoncepcyjne dla ryb
      2. znajdź dobrego weterynarza, który wykastruje samce i wysterylizuje samice
      Tylko wówczas będziesz miała problem z wytłumaczeniem córce dlaczego jej rybki się nie rozmnażają a u kolezanki owszem.
      A tak na serio to nie przypuszczałam, że kiedykolwiek coś takiego przeczytam...
      • paliwodaj Re: PS 18.07.12, 16:24
        jak mnie pamiec nie myli , to ryby sa jajorodne, nie seksuja sie jak ludzie, a juz na pewno nie wydaja przy tym okrzykow podniecenia, wiec badz spokojna.
        Moje ryby sie nie rozmnazaja, mamy 3 zlote rybki i jedna czarna zlota rybke, prawdziwa pieknosc,
        https://files.witnessthis.co.za/2009/03/Black-Moor-Goldfish-300x230.jpg

teraz mamy jeszcze na przechowaniu kilka malutkich rybek znajomych, ktorzy wyjechali na wakacje.
        • mnb0 Re: PS 21.07.12, 12:48
          > a juz na pewno nie wydaja przy tym okrzykow podniecenia,
          Okrzykow to moze nie wydaja, ale w sugestywny sposob otwieraja usta, wulgarnie wydymajac przy tym wargi i wytrzeszczajac oczy. Ja bym dziecku nie kupila.
          • annajustyna Re: PS 21.07.12, 22:48
            I wygladaja wtedy tak:
            https://i.iplsc.com/-/0001ONPDBM9E7TLG-C317-F3.jpg
            • naomi19 Re: PS 21.07.12, 23:49
              Annajustyna- big_grin
      • gocha-gocha Re: PS 21.07.12, 11:36
        A ile kosztują takie tabletki?
        • annajustyna Re: PS 21.07.12, 22:49
          A co, masz nadzieje, ze tansze niz luszkie i chcesz zaoszczedzic?
    • katia.seitz Re: cóka chce rybki 18.07.12, 16:38
      Przypomniało mi się z dzieciństwa - miałam świnkę morską przez wiele, wiele lat. Podobno płci żeńskiej. W końcu zachciało mi się ją rozmnożyć (tak by było fajne, gdyby miała dzieci...) Rodzice dali się namówić (dziwię im się, ja bym swojemu dziecku nie pozwoliła), więc pożyczyłam na dwa tygodnie świniaka (podobno płci męskiej) od koleżanki. Urządziłyśmy im uroczysty ślub, szły do "ołtarza" po liściach sałaty, żeby nie zgubić drogi wink Obserwowałam potem świnki w oczekiwaniu, czy czegoś ze sobą nie robią (nie robiły). Rodzice jakoś nie mieli odczucia, że to nieprzyzwoite tongue_out Nic z planów rozrodczych niestety-stety nie wyszło. Możliwe, że świnki były nie tej płci co potrzeba, nikt się na tym nie znał wink

• antyideal Re: cóka chce rybki 21.07.12, 11:44
        Albo nie zaiskrzylo..wink
    • limahl.pl Re: cóka chce rybki 21.07.12, 13:57
      Moze jak im zalozycie majteczki to nie dadza rady
      • czarnaalineczka Re: cóka chce rybki 21.07.12, 21:16
        big_grin
    • kanna Re: cóka chce rybki 21.07.12, 22:01
      rada jest prosta:

1. przygotować duży koc/kapę/obrus
      2. bardzo uważnie obserwować rybki
      3. jak tylko zaczną kopulować - przykryć akwarium obrysem big_grin

ew. można przygotować 20 złotych, potem zastosować punkt 2, i jak zauważysz początki kopulacji szybko dać córce pieniądze i wysłać ją do kina.

Nie dziękuj, nie dziękuj.. dobre rady to moje hobby big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka