Dodaj do ulubionych

pytanie o dzialanosc

27.07.12, 10:38
hej,
moze ktos bedzie wiedzial kuzynki maz miał wypadek , leży w szpitalu( prowadzi sklepik). Dostał zwolnienie na 4 miesiące. Czy może go ktoś zastąpić w sklepie? Chodzi o pierwszą linię pokrewienstwa- np mama? Jeśli nie- jak najlepiej to rozwiązać? Dopisac mame np do współwłaścicieli? bede wdzieczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • lewapinger Re: pytanie o dzialanosc 27.07.12, 10:43
      Krewni w linii prostej jak najbardziej mogą zastąpić; mama, tata, rodzeństwo, dzieci.
      W razie kontroli US czy ZUS nie powinno być jakichkolwiek problemów.
      • saramolenda Re: pytanie o dzialanosc 27.07.12, 10:52
        dzieki wielkie, wlasnie oni sie boja, ze musza miec jakies zaswiadczenie itp
      • thea19 Re: pytanie o dzialanosc 31.07.12, 17:25
        to wcale nie jest tak hop siup. nie mozna prowadzic dzialalnosci bedac na zwolnieniu lekarskim jesli sie nie ma pracownika. za najblizsza rodzine tez sie placi skladki tyle, ze to osoba wspolpracujaca (jak maja wspolne gospodarstwo domowe). tak od czapy mama go bedzie zastepowac? to jest praca na czarno i w razie kontroli bedzie sie tlumaczyc
        • myszmusia Re: pytanie o dzialanosc 31.07.12, 18:07
          w razie kontroli to sie chyba nie tłumaczyc bedzie a mu kare przywala

Dla potrzeb ubezpieczeń za osobę współpracującą z przedsiębiorcą uważa się małżonka, dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione, a także rodziców, macochę i ojczyma oraz osoby przysposabiające, jeżeli spełniają oni łącznie dwa warunki:

pozostają z prowadzącym działalność we wspólnym gospodarstwie domowym,

współpracują przy prowadzeniu tej działalności.

Taki status ma jednak nie tylko osoba, która pomaga przy prowadzeniu działalności bez żadnej umowy, ale także ten, kto podpisał z przedsiębiorcą umowę o pracę. Pracownik, który spełnia dwa wymienione wyżej kryteria, również uznawany jest dla potrzeb ubezpieczeń społecznych i zdrowotnego za osobę współpracującą.

Pomoc matki lub syna w prowadzeniu działalności bez żadnej umowy najczęściej wiąże się z kosztem opłacania jego ubezpieczeń w ZUS. Minimalna podstawa danin to 60 proc. przeciętnej płacy
    • joana.mz Re: pytanie o dzialanosc 01.08.12, 08:47
      najtaniej będzie podpisać z taką osobą umowę zlecenia. Po co płacić cały zus za osobę współpracującą?
    • lewapinger Re: pytanie o dzialanosc 01.08.12, 09:26
      Mój mąż miał firmę, był na zwolnieniu, zastępowała go moja teściowa, akurat wpadł urząd kontroli skarbowej sprawdzać pozwolenie na alkohol-nie mieli żadnych wątów,

teraz ja mam firmę, byłam na zwolnieniu, zastępował mnie mąż, przyszedł pan z urzędu na kontrolę, powiedział, że wróci jak ja będę po zwolnieniu.
      Nie róbcie afery, wiem co piszę.
      • joana.mz Re: pytanie o dzialanosc 01.08.12, 12:33
        a co ma kontrola skarbowa do legalności zatrudnienia?
      • thea19 Re: pytanie o dzialanosc 01.08.12, 14:27
        bedac na zwolnieniu nie moze wystawiac faktur (chyba, ze za usluge wykonana przed choroba i moze to udowodnic) ani tym bardziej paragonow jesli nie ma zatrudnionej osoby, ktora bedzie to robic w jego imieniu. skontrolowac kazdy urzad moze do kilku lat wstecz, zus ma 10lat wiec ja bym sie nie odwazyla ryzykowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka