Dodaj do ulubionych

Lęk przed szpitalem

05.08.12, 20:47
Dziewczyny, podpowiedzcie. Znajomy 6 - letni chłopczyk w październiku ma planowany zabieg usunięcia trzeciego migdała. Pozornie nic wielkiego, tym bardziej, że mama będzie mogła być z nim przez cały pobyt w szpitalu, ale z jakiegoś powodu dziecko panicznie boi się szpitala. Sygnał karetki, czy nawet samo słowo szpital, powodują, że chłopiec zaczyna płakać, kurczowo trzyma się matki i upewnia się histerycznie, czy na pewno nie pójdzie do szpitala.
Poszukuję jakiejś wartościowej książeczki, bajki, czy filmu, gdzie bohater trafia do szpitala i jest bardzo dzielny, czy coś w tym stylu. Chcemy z mamą tego chłopca w ten sposób zacząć oswajać go ze szpitalną tematyką. Proszę o jakieś sugestie. Ja niestety mam już "stare" dziecko i nie jestem na bieżąco z dziecięcą literaturą. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • beti222 Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 21:04
      Nie pomogę, bo nie wiem jak, ale proponuję wizytę w psychologa i nie żartuję. Od dziecka boję się szpitali, zostało mi do dziś, lęki potrafią być bardzo silne. Wizja pobytu w szpitalu kończy się u mnie atakiem paniki, kilka miesięcy temu odmówiłam leczenia szpitalnego mimo podejrzeń dość poważnych zagrożeń. Za kilka tygodni rodzę i już intensywnie przygotowuję się psychicznie do pobytu w szpitalu, jest to jednak trudne. Czy dziecko było już raz w szpitalu jako pacjent ? Ja jako dziecko leżałam dwa razy, odwiedziny były tylko dwa razy w tygodniu i mocno to przeżyłam, przypuszczam, że stąd się wzięły moje lęki. Osoby bardziej wrażliwe są podatne na takie historie niestety i warto jest to przepracować ze specjalistą.
      • estelka1 Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 21:16
        Z psychologiem mama jest umówiona dopiero na początku września. Do tego czasu ma spróbować z tymi bajkami i książeczkami.
        Pytasz, czy chłopczyk był w szpitalu. Tak, był dwukrotnie w bardzo krótkim odstępie czasu (nie powiem, czy w ciągu jednego dnia, czy dzień po dniu), ale w sumie tylko na SOR-ze, gdzie cały czas byli z nim rodzice. W sumie mama nie jest na 100% pewna, czy ten pobyt spowodował lęk, czy może ktoś młodego straszył szpitalem.
    • asiairma Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 21:14
      www.gandalf.com.pl/b/franklin-idzie-do-szpitala/
      • estelka1 Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 21:17
        Super, dziękuję bardzo smile
        • kontaminacja Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 21:58
          Jest bajka o Traktorku, w której dziewczynka właśnie idzie do szpitala na wycięcie migdałów.
          • estelka1 Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 22:45
            Świetnie, dziękuję za podpowiedź
    • lucyna_1980 Re: Lęk przed szpitalem 05.08.12, 23:49
      Liane Schneider "Zuzia w szpitalu"
    • zaradna.mama Re: Lęk przed szpitalem 06.08.12, 15:29
      Książeczki te co już dziewczyny wymieniły + zabawa w doktora smile
      Zabawkowy zestaw kosztuje już od 30zł - najpierw mama bada wszystkie maskotki w domu i domowników, potem robi to dziecko, na końcu (czasem dopiero po kilku zabawach) dziecko pozwala się zbadać mamie. Jeśli jest z tym problem, to mama jako "dr miś" bada małego pacjenta. Przed wizytą w szpitalu proponuję spacer do apteki, wizytę u pediatry, oglądanie karetek na parkingu. Moje dzieciaki chodziły do lekarza z zabawkowymi stetoskopami i porównywali z lekarzem, kto ma fajniejszy big_grin
      Przede wszystkim rozładowywanie stresu.
      Na oswojenie sygnału z karetki też jest sposób - zabawkowy zestaw Lego z karetką. Przez zabawę dziecko oswoi się z dźwiękiem, światłami i postacią lekarza.
      I niech zabierze ze sobą te zabawki i swojego ulubionego misia. Po zabiegu sam będzie chciał go zoperować big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka