Dodaj do ulubionych

zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty?

07.08.12, 22:57
wlasnie wrocilam od endodonty, musialam leczyc powtornie 2 zeby, ktore robilam 3 lata temu i dentysci ( nie endodonci) po prostu nie doczyscili kanalow, co powodowalo wielka wrazliwosc na cieple plyny i jedzenie.
Wkurzylo mnie to, bo placilam 2 x za leczenie kanlowe , co w USA, nawet z ubezpieczeniem dentystycznym kosztowalo mnie duzo. Nie wspomne tez o cierpieniach jakie przeszlam.
Teraz musze odbyc kilka wizyt u endodonty, kombinowac opieke nad dziecmi.
Nigdy wiecej juz ja, ani nikt z mojej rodziny nie beda leczyc zebow kanalowo o zwyklego dentysty, tylko u endodonty. Mialam porownanie w podejsciu do tego leczenia u dentysty bez specjalizacji i endodonty. Nawet znieczulenie potrafili wykonac trafniej niz dentysta "od wszystkiego"
Obserwuj wątek
    • kondolyza TAK 07.08.12, 23:01
      moja dentystka ma specjalizację z endodoncji.
      tak samo jak nie założyłabym implanta u zwykłego dentysty tylko u specjalisty implantologa (nawet nie wiem czy zwykly moze wstawiac).

ps. dlaczego leczenie kanałowe było la Ciebie cierpieniem? ja osobiście wolałabym mieć 3 kanały niż jedno małe borowanie-żadno z tych nie boli, ale od borowania mózg mi dęba staje...
    • aqua48 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 07.08.12, 23:01
      Od dłuższego czasu wyłącznie w gabinecie z endodoncją.
      • paliwodaj Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 01:12
        leczenie kanalowe nie bylo juz cierpieniem, ale przed leczeniem miesiac , owszem nacierpialam sie niepotrzebnie, tylko dlatego ze ktos nie zauwazyl ze kanaly jednak sa dluzsze niz sie wydawalo, W ciagu tego miesiaca bylam u swojej ogolnej dentystki, ktora zrobila zdjecie i mowi " ja tu nic nie widze" i dobrze ze nie czarowala. a odeslala do endodonty.
        Dobrze ze nie robilam koronek na tych zebach, bo tutaj robi sie koronki na zebach leczonych kanalowo, wyzucialabym nastepne pieniadze w bloto
    • nangaparbat3 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 01:10
      Oczywiście. Ostatnio bylam u dexaltoendodonty (szostka prawa gorna). Mialam nadzieję, że da sie uprosic i zrobi też gorną lewa siódemke, ale powiedzial, ze to jest sprzeczne z jego etosem - nie podejmie sie robienia czegoś, na czym sie nie zna sad
      • dziennik-niecodziennik Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 10:21
        big_grin
        wąska specjalizacja, yeah!
    • kropkaa Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 01:31
      Nie wiem, czy dentystka ma taką specjalizację, bo nawet nie wiedziałam, że powinnam pytać; ale przed plombą wędrowałam na rtg więc kanały sprawdzone.
    • mysia-mysia Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 02:25
      teraz już tak, aczkolwiek ok 15 lat temu miałam leczenie kanałowe w bardzo prostym gabinecie w pl, bez rtg czy mikroskopu, teraz dentystka powiedziała mi że na rtg widać że kanały nie zostały dobrze wypełnione, ale wszystko się trzyma

poza tym endodonta też nie wszystko może, podobno w jakimś zębie mam falowane kanały i nie dało się ich doczyścić do końca
      • kolpik124 :))) 08.08.12, 07:56
        ematka ma specjalistę z odrębną specjalizacją na każdego zęba

i tak z ukruszona jedynką idzie do jedynkologa z podspecjalnością odbudowy ukruszeń big_grin
        • katus118 Re: :))) 08.08.12, 08:25
          Nie ma sensu od razu ironizować. Akurat posiadanie specjalizacji ze stomatologii zachowawczej z endodoncją, periodontologii, ortodoncji, chirurgii stomatologicznej itp. to zupełnie rzecz normalna.
          • kolpik124 Re: :))) 08.08.12, 08:46
            tjaaa, a co dentysta to wybitny specjalista ze specjalizacjami, bo miejsc na specjalizacje jest full big_grin
    • sueellen Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 09:26
      A ja mam pytanie: jak bardzo trzeba zaniedbac zeby zeby je leczyc kanalowo?
      Nie leczylam, nie musialam, bo nie dopuszczam do takiego stanu.
      • kolpik124 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 09:30
        Z twojej wypowiedzi wynika, że osoby dbające o zęby nie mają z nimi problemów.

Nic bardziej mylnego.

Torbiele w żuchwie tez się biorą z "niedbania"?
        • sueellen Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 09:58
          Nie znam sie na torbielach, al tu wymieniono przyczyny

Do konieczności wykonania leczenia kanałowego dochodzi wtedy, kiedy na wskutek różnych czynników w miazdze rozwija się stan zapalny – ząb boli. Może to nastąpić w wyniku infekcji, po podrażnieniu podczas leczenia głębokiej próchnicy, stosunkowo często także stomatolog opracowując głęboki ubytek kaleczy miazgę.

Nie byloby problemu gdyby ludzie nie dopuszczali do glebokiej prochnicy.
          • kolpik124 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 10:02
            Mniej definicji, więcej rzeczywistości big_grin
          • kondolyza Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 12:18
            idiotka, jak słowo daję.
      • havana28 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 09:50
        To niekoniecznie musi być zaniedbanie. Ja jestem z pokolenia kiedy byli stomatolodzy szkolni i to w czasach kiedy nie było cudów niewidów z lakowaniem itp a stomatolodzy łapali za wiertło przy najmniejszym nawet ukruszeniu szkliwa. Wiadomo, że wypełnienia wieczne nie są, co parę lat trzeba wymieniać, za każdym razem żeby dokładnie oczyścic i usunąć stare wypełnienie trzeba poborować trochę głębiej i w końcu przychodzi taki czas że dochodzi do miazgi. Plus, w miedzyczasie ma się stomatologa co nie doczyścił i pod plombą rozhulały się bakterie i kanałowe murowane...
      • kura28 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 10:43
        > A ja mam pytanie: jak bardzo trzeba zaniedbac zeby zeby je leczyc kanalowo?

Mi dwa zęby załatwiła dentystka szkolna. Miałam niewielkie ubytki, założyła plomby, wydawało się że wszystko ok. Po paru latach okazało się, że nie doczyściła i pod plombami próchnica rozwija się w najlepsze.
        Efekt: leczenie kanałowe dwóch stałych zębów w wieku 15 lat, później co parę lat wymiana wypełnień i uzupełnianie ukruszonych fragmentów (martwe zęby są z natury słabsze). Ostatnio miałam te je na nowo otwierane, oczyszczane i wypełniane kanały, teraz muszę zrobić koronki, bo już z zębów niewiele zostało. Ogółem wydałam na leczenie tych dwóch zębów pewnie z kilka tysięcy złotych i jeszcze sporo pewnie wydam. Zaniedbania tu swojego nie widzę żadnego.
      • kondolyza Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 12:15
        głupiaś i tyle.
        może masz na razie szczęście, może genetycznie masz zęby "mocniejsze"...

wiem jedno-mimo, że stale jestem pod opieką bardzo dobrego stomatologa, nigdy nie zaniedbuję przeglądów itp. na codzień też dbam o higienę jamy ustnej-po prostu tak czasem jest, że czujesz nagle ból/wrażliwość przy nagryzaniu, lub wrażliwość na ciepło/zimno i nawet jak pójdziesz do lekarza następnego dnia to już nic nie zmieni, bo okazuje się że należy oczyścić kanały. ząb leczony kiedyś, płytki ubytek, plomba, starannie oglądana na każdym przeglądzie a jednak coś się pod plombą zadziało, albo nawet bez wcześniejszego ubytku ząb zaczyna atakować próchnica i czasem nie daje żadnych objawów, a 6 mcy między wizytami kontrolnymi to wystarczający czas żeby bezobjawowo doszło do konieczności leczenia kanałowego. ja miałam do tej pory raz-pod plombą.
        słyszałam od kilku już dendtystów i od dietetyczki, że karmiąc piersią trzeba bardzo mocno dbać o to aby ten 1% krążącego w organiźmie wapnia utrzymywać, jest to trudne i jeśli tego brakuje to organizm w pierwszej kolejności pobiera z zębów-te słabną i taki kanał to normalne.
    • havana28 Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 09:42
      Nie. Mam 2 zęby leczone kanałowo juz jakieś parę lat i leczenie kanałowe obu wykonywał dentysta, który był w trakcie specjalizacji z chirurgii szczękowej. Jestem bardzo zadowolona z efektów, ale facet ogólnie był dobry w swoim fachu i gdybym miała wybierać kogoś "z doskoku" to prawdopodobnie szukałabym endodonty z mikroskopem.
      • platki_sniadaniowe nawet nie wiedziałam ze, trzeba gdzie indziej 08.08.12, 10:19
        leczyc takie zęby.
        Kanałowo mam zrobiony jeden ząb dopiero niedawno.Normalnie robiłam u mojej dentystki.
        Robiłam rtg przed żeby zobaczyć korzenie a potem robiłam rtg po wypełnieniu czy jest ok.
        Więc chyba bedzie dobrze.
        • kolpik124 Re: nawet nie wiedziałam ze, trzeba gdzie indziej 08.08.12, 10:28
          Kanał wyleczysz bez problemu u stomatologa zachowawczego, oczywiście dobrze jakby miał odpowiedni sprzęt i zrobionych trochę kursów specjalistycznych.
        • zielonakratka Re: nawet nie wiedziałam ze, trzeba gdzie indziej 08.08.12, 16:56
          Bo to nie jest tak, ze zwykły dentysta nie potrafi zrobić leczenia kanałowego. Potrafi, ale dysponuje tylko zdjęciem rtg, na którym nie zawsze wszystko widać. Endodonta ma mikroskop. Ja miałam raz leczenie kanalowe. Moja dentysta odesłała mnie do endodonty po obejrzeniu zdjęcia, bo kanały przebiegały bardzo blisko zatoki i widziała 2 kanały, ale nie była pewna czy nie ma jeszcze jednego. Decyzja była słuszna, pod mikroskopem okazało się ze kanały są 3. Zapłaciłem kupę kasy, ale wizyta u endodonty była mega profesjonalna, szybka i bezbolesna.
    • dziennik-niecodziennik Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 10:34
      kiepskich dentystów macie w tych Stanach.

nie, nie chodze do endodonty. mam bardzo dobrego dentystę (z dodatkową specjalizacją z ortodoncji) i radzi sobie on ze wszystkim, takze z kanałami.
      • paliwodaj Re: zeby leczone kanalowo, leczycie u endodonty? 08.08.12, 13:35
        >A ja mam pytanie: jak bardzo trzeba zaniedbac zeby zeby je leczyc kanalowo?
        a ja mam takie pytanie jak bardzo niedouczonym gburem trzeba byc aby nie wiedziec ze nie zawsze dbanie o zeby zalatwia wszystkie problemy?
        To wy ze swoimi stomatologami nie rozmawiacie w Hiszpanii czy Ukeju, zeby was nieco oswiecili, nie wspomne juz ze co nieco o tym tez w szkolach wspominaja
        Po urodzeniu pierwszego dziecka leczylam 3 zeby kanalowo, po urodzeniu kolejnych 2 dzieci 4 kolejne zeby kanalowo. Piersia karmialam wszystkie dzieci wsumie 5 lat.
        Sullen, wiedza nie boli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka