Dodaj do ulubionych

Opłata za dostęp do e-dziennika

06.09.12, 09:59
Czy płacicie coś do szkoły za dostęp do ocen przez internet?
U mojego syna dzienniki są wyłącznie w wersji elektronicznej i opłata za dostęp wynosi 24zł/miesięcznie dla rodzica i tyle samo dla ucznia jeśli uczeń chce mieć wgląd do e-dziennika. Wydaje mi się to sporą kwotą, jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:02
      U mnie dotąd było 20 zł na rok, co wydaje mi się kwotą rozsądną.
      • zona_mi Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:07
        U nas też było 20 za rok, ale od tego roku szkoła rezygnuje ze współpracy z Librusem i nie wiem kto i za ile będzie świadczył takie usługi.
        20 za miesiąc - chyba wolałabym się przejść i do papierowego zajrzeć.
        • aurinko Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:12
          No właśnie ponoć ma w ogóle nie być papierowego dziennika. Ale szkoła chyba ma obowiązek wydać kartkę z ocenami? Echh w ogóle nie podobają mi się zmiany po fuzji szkół, wszystko jest na opak, zebranie z rodzicami było 3 września o 18.00, kiedy uczniowie zostali o tym poinformowani? 3 września o 9:30 na rozpoczęciu roku szk. big_grin
          • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:13
            szkoła udostępni wszystkie dane, ale trzeba się do niej przejść wink

• ib_k Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:01
            opłaty są nielegalne, szkoła nie ma prawa pobierać opłat za dostęp do e dziennika, kwota którą podałaś jest absolutnie nieuprawniona,
            • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:21
              no właśnie nie muszą być nielegalne - napisałam o tym niżej.
    • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:08
      w szkole męża opłata to 30 zł/rok.

24 za miesiąc to bardzo dużo. oczywiście, rozumiem, że trzeba opłacić serwery, programy i inne cholerstwa, ale to sporo pieniędzy jednak. i z powodu opłat w mojej szkole dzienników elektronicznych nie ma. i bardzo dobrze, bo przynajmniej wiem, że uczeń ma rodzica wink
    • bri Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:09
      Bardzo drogo. My mamy za darmo - rada rodziców zrobiła jakiś deal.
      • miedzymorze Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 10:12
        Bardzo drogo, w zeszłym roku było to jakieś 34 (albo 43) złote ale na rok.

pozdr,
        mi
    • bea.bea Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:10
      w mojej szkole - samorządowej - nie ma opłat za dostęp do e dziennika.....co na takie działania szkoły wydział edukacji twojego miasta...?
      nie wiem jak jest w prywatnych szkołach...
    • pruszynkaaa Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:10
      Jako rodzic masz prawo wiedzieć jakie oceny ma Twoje dziecko - sprawujesz w końcu nad nim opiekę - intelektualną również. Moim zdaniem opcja taka, że dostęp do postępów Twojego dziecka masz TYLKO za opłatą jest nielegalny. Przegięcie jak dla mnie
      • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:19
        >Moim zdaniem opcja taka, że dostęp do postępów Twojego dziecka masz TYLKO za opłatą jest nielegalny

źle myślisz wink rodzic płaci za dostęp do programu, czyli za wygodę przeglądania ocen czy frekwencji bez wychodzenia z domu, a nie za sam wgląd do ocen dziecka. zawsze można przyjść do szkoły, i już nie trzeba za nic płacić, a nauczyciel na laptopie wszystko pokaże wink

jak można przeczytac poniżej, opłaty za dzienniki jednak mogą być legalne - a która z was wie, jak to zostało rozwiązane w szkole waszych dzieci? która jest zaangażowana w Radę Rodziców i kontroluje dyrekcję tym sposobem w pewnych sprawach? jeśli rodzice wyrazili zgodę na opłaty, czyli zgodzili się partycypować w kosztach - sprawa jest zamknięta.

Grzegorz Żurawski, rzecznik Ministra Edukacji Narodowej, przypomina, że "nauka w szkole jest nieodpłatna": - Dyrektorzy pobierający od rodziców pieniądze za dostęp do e-dziennika nie łamią prawa, o ile spełnili dwa warunki. Po pierwsze, dziennik jest prowadzony z pieniędzy organu prowadzącego, a rodzice zdecydowali się dopłacić tylko za jakieś dodatkowe funkcjonalności tego oprogramowania. Po drugie, rodzice nie mogą sami dokonywać opłat z tego tytułu firmie sprzedającej e-dziennik. Szkoła powinna zebrać te pieniądze i być stroną umowy, bo prowadzenie dziennika jest obowiązkiem szkoły - mówi Żurawski
        • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:30
          źle napisałam - poprawiam.

rodzic nie płaci za dostęp do programu, bo dostęp może mieć na bieżąco - w szkole. to tak, jakby pobierać opłaty za to, że nauczyciel pokazuje oceny w papierowym dzienniku. i to jest nielegalne.

rodzic płaci za przesył informacji.

oczywiście - myśląc logicznie, to żadna różnica, bo wyłożyć kasę trzeba, jak się chce w domu przejrzec oceny. ale siedzę w prawie oświatowym zbyt długo, żeby nie dostrzegać, jak dziurawe jest prawo. wiele juz razy wydzwanialiśmy do prawników, w kuratoriach, ministerstwie - i bywa, że mamy zupełnie sprzeczne opinie od tych prawników. podobnie jest z ta sprawą. słowa rzecznika które cytowałam wyżej jasno to mówią. nie wolno - ale...

i zawsze jest jakies ale. w każdym rozporządzeniu, w każdej ustawie.
          • iin-ess Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:33
            bardzo drogo. Zbojkotowałabym.
        • pruszynkaaa Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 16:40
          "źle myślisz rodzic płaci za dostęp do programu, czyli za wygodę przeglądania ocen czy frekwencji bez wychodzenia z domu"

Jestem w stanie się zgodzić, że trzeba zapłacić za dostęp do programu - wiadomo, ktoś to napisał, trzeba serwery obsłużyć itp - logiczne. ALE - nie muszę się na to godzić i powinnam mieć alternatywę - korzystanie z tradycyjnego dziennika, a z tego co rozumiem z postu założycielskiego takiego dostępu ma nie być - i tu się bulwersuję smile
          • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 10:56
            >i powinnam mieć alternatywę - korzystanie z tradycyjnego dziennika
            > , a z tego co rozumiem z postu założycielskiego takiego dostępu ma nie być - i
            > tu się bulwersuję smile

masz alternatywę wink jak przyjdziesz do szkoły nauczyciel pokaże oceny na laptopie, i wtedy nic nie zapłacisz . tradycyjny dziennik nie jest w takim wypadku potrzebny.

każdy nauczyciel ma swój login i hasło, logując się uzyskuje dostęp do ocen swojego przedmiotu i tematów zajęć.

czyli realnie płaci się za przesył danych do domu, a nie za sam dostęp do dziennika.

pisałam już wyżej - gdyby ktoś kazał płacić w szkole za dostęp, na przykład podczas wywiadówki - to na pewno jest to łamanie prawa. ale niestety jak wszędzie - za wygodę przeglądania ocen w domu czasem trzeba zapłacić.

co oczywiście nie zmienia postaci rzeczy, że nawet 10 zł/miesięcznie to za dużo.
            • scher Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:09
              solaris31 napisała:

> masz alternatywę wink jak przyjdziesz do szkoły nauczyciel pokaże oceny na laptopie, i wtedy nic
              > nie zapłacisz

A jak zwrócę się o przeczytanie ocen przez telefon albo poproszę o przesłanie ich faksem lub e-mailem?
              • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:18
                jak byś do mnie zadzwoniła, to bym Ci przeczytała big_grin gratis big_grin

a wysłanie faxu juz kosztuje wink i bym nie wysłała - ani z prywatnego, ani ze szkolnego. pomyśl, jakby to było, gdyby szkoła musiała wysyłać na przykład 200 faksów do rodziców w miesiącu? i kto by za to zapłacił?

dziennik elektroniczny jest wygodą dla rodzica, bo się do szkoły nie trzeba fatygować. nie wiem, czy librus ma możliwość przesłania danych netem, bo wciąz pracuję na tradycyjnym dzienniku. i bardzo dobrze, bo w mojej szkole wolny net nie działa, i w takim wypadku dostęp do dzienników byłby utrudniony, a wręcz niemożliwy. to też jest głowna wada elektronicznych dzienników - dostęp do netu i szybkość łącza confused
                • scher Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:29
                  solaris31 napisała:

> jak byś do mnie zadzwoniła, to bym Ci przeczytała big_grin gratis big_grin

I błąd, bo najpierw powinnaś zweryfikować moją tożsamość, pytając na przykład o datę i miejsce urodzenia dziecka smile

> a wysłanie faxu juz kosztuje wink i bym nie wysłała

Oczywiście, że byś nie wysłała, bo od tego w szkole jest sekretarka.

> pomyśl, jakby to było, gdyby szkoła musiała wysyłać na przykład 200 faksów do rodziców
                  > w miesiącu? i kto by za to zapłacił?

Koszty korespondencji urzędowej ponosi organ administracji publicznej i płaci za to podatnik.

> to też jest głowna wada elektronicznych dzienników - dostęp do netu i szybkość łącza confused

Główna wada tych dzienników to niewystarczający poziom ochrony danych osobowych uczniów.
                  • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:39
                    na pewno bym zweryfikowała Twoje dane big_grin pytałas, czy bym Ci przeczytała oceny przez telefon, i odpowiedziałabym, że tak - ale nie rozmawiałyśmy, w jaki to miało być sposób.

nie łap mnie więc za słówka.

> Koszty korespondencji urzędowej ponosi organ administracji publicznej i płaci z
                    > a to podatnik.

tylko ciekawe, skąd na to wszystko brać pieniądze, skoro subwencja nie wystarcza i zamyka się szkoły z powodów ekonomicznych. my nie jesteśmi finansowani jak administracja publiczna. szkoły utrzymuje się z subwencji, reszte ma dołożyć samorząd i dokłada - ale tylko tyle, ile musi. szkoły to nie jest studnia bez dna. środków własnych też nie posiada.

jeśli rodzic życzy sobie faxu, powinien za niego zapłacić. nie mamy obowiązku się w takie rzeczy bawić, natomiast obowiązkiem rodzica jest interesować się tym, co dziecko w szkole osiąga. i w tym celu wystarczy przyjść do szkoły. takie to proste jest wink

> Oczywiście, że byś nie wysłała, bo od tego w szkole jest sekretarka.

hehe, a skoro tak się powołujesz na ochronę danych osobowych/ i słusznie zresztą/, to jakim prawem wg Ciebie miałabym udostępnić dane dziecka / czyli oceny/ i telefon rodziców osobie postronnej - czyli sekretarce?
                    • scher Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:50
                      solaris31 napisała:

> na pewno bym zweryfikowała Twoje dane big_grin pytałas, czy bym Ci przeczytała oceny
                      > przez telefon, i odpowiedziałabym, że tak - ale nie rozmawiałyśmy, w jaki to miało być sposób.
                      > nie łap mnie więc za słówka.

To był żarcik smile

> > Koszty korespondencji urzędowej ponosi organ administracji publicznej i płaci za to podatnik.
                      > tylko ciekawe, skąd na to wszystko brać pieniądze

Widzę problem finansowania szkół, ale ile takich faksów musicie w rzeczywistości wysyłać? Gdybyście wysłali mi jeden, to by szkoła nie zbankrutowała przecież. Zresztą ze mną jak z dzieckiem, mogę przystać na maile smile
                      Dodam, że osobiście chodzę do szkół moich dzieci i regularnie kontaktuję się z nauczycielami. Mówię o sytuacjach wyjątkowych.

> jeśli rodzic życzy sobie faxu, powinien za niego zapłacić

Na jakiej podstawie prawnej obciążycie rodzica tymi kosztami?

> hehe, a skoro tak się powołujesz na ochronę danych osobowych/ i słusznie zresztą/, to jakim
                      > prawem wg Ciebie miałabym udostępnić dane dziecka / czyli oceny/ i telefon rodziców osobie
                      > postronnej - czyli sekretarce?

Sekretarka nie jest w tym wypadku osobą postronną, bo ma pisemne upoważnienie od dyrektora szkoły na przetwarzanie zbiorów danych osobowych związanych z wysyłaną korespondencją.
                      • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 12:00
                        Widzę problem finansowania szkół, ale ile takich faksów musicie w rzeczywistośc
                        > i wysyłać? Gdybyście wysłali mi jeden, to by szkoła nie zbankrutowała przecież.

no wiesz jak jest - dzisiaj wysyła się jeden, jutro 20, a pojutrze chcą faxa wszyscy wink mając w szkole na przykład 600 uczniów, kwota się zrobi wink

> Na jakiej podstawie prawnej obciążycie rodzica tymi kosztami?

to ja odwrócę pytanie - na jakiej podstawie rodzic może żądać wysłania takiego faxu? wink każda moneta ma 2 strony wink

> Sekretarka nie jest w tym wypadku osobą postronną, bo ma pisemne upoważnienie o
                        > d dyrektora szkoły na przetwarzanie zbiorów danych osobowych związanych z wysył
                        > aną korespondencją.
                        >
                        zbory danych to jedno, oceny i na przykład zachowanie to drugie. nie udostępniłabym tych danych sekretarce, choćby miała 100 upoważnień. oceny to sprawa moja, ucznia i rodzica.
                        • scher Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 12:14
                          solaris31 napisała:

> no wiesz jak jest - dzisiaj wysyła się jeden, jutro 20, a pojutrze chcą faxa wszyscy wink mając
                          > w szkole na przykład 600 uczniów, kwota się zrobi wink

I niestety. Organ prowadzący musi zapewnić środki na obsługę sekretariatu. Telefon, faks, internet, ogrzewanie, prąd - to są podstawowe koszty funkcjonowania szkół i nie da się ich obniżyć poprzez zniechęcenie rodziców do korzystania z przysługujących im praw obywatelskich.

> > Na jakiej podstawie prawnej obciążycie rodzica tymi kosztami?
                          > to ja odwrócę pytanie - na jakiej podstawie rodzic może żądać wysłania takiego faxu?

Nie do końca da się odwrócić pytanie. Rodzic kontaktuje się ze szkołą faksem, to mu wolno, na podstawie art. 63 Kpa, i prosi o przesłanie informacji o ocenach. Oceny dla rodzica są jawne, prawda? Tak więc należy mu wysłać.
                          No i potem nie ma podstawy prawnej, aby rodzica obciążyć kosztami, a zgodnie z art. 7 Konstytucji organy administracji publicznej działają tylko na podstawie i w granicach prawa.

> zbory danych to jedno, oceny i na przykład zachowanie to drugie. nie udostępniłabym tych
                          > danych sekretarce

No ale przecież decyduje o tym dyrektor. Organizacja pracy szkoły to jego decyzja.
    • scher Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 11:39
      Zawsze możesz wysłać maila do szkoły, żeby przesłali ci tą drogą aktualne oceny dziecka.
    • gryzelda71 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 12:01
      Nie było do tej pory żadnych opłat.
    • iwoniaw U nas nie ma żadnych opłat 06.09.12, 12:32
      każdy rodzic MUSI podać maila, na który dostaje informację, w jaki sposób ma się logować do dziennika. W dzienniku są nie tylko oceny, ale wszelkie informacje od nauczycieli (korespondencja zwykła) i tą też drogą można się z każdym nauczycielem skontaktować.

Kwota, o której piszesz, to jakaś abstrakcja. Szkoła może co prawda pobierać opłaty za jakieś DODATKOWE FUNKCJONALNOŚCI, jak ktoś napisał powyżej (jeśli się uprzeć, to możliwość sprawdzania dziennika via net, czyli spoza szkoły, jest taką opcją - co nie zmienia faktu, że to nie może być absolutnie JEDYNY DOSTĘPNY dla rodzica sposób kontaktu z nauczycielami i uzyskania informacji o bieżących ocenach dziecka).
    • guderianka Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 12:40
      w tamtym roku był librus-20zł/rok

teraz ma byc inny program-ale nie wiem co i za ile-zebranie w przyszłym tygodniu
    • kawad Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 06.09.12, 20:33
      Opłaty są nielegalne. Jakiś czas temu była afera o to. Jeśli chcesz być pewna to wyślij zapytanie do wydziału edukacji smile
      A swoją drogą słyszałam o opłatach 20 zł rocznie ale miesięcznie??? W życiu bym nie płaciła.
    • sadosia75 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:16
      Nie płaciłam nic. A to w ogóle legalne jest, zeby wymuszać na rodzicach opłaty ?
      No i 24 zł miesięcznie? Zdzierstwo...
      • solaris31 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:19
        o legalności juz pisałam - przeczytaj - może być legalne.
    • megi-1 Re: Opłata za dostęp do e-dziennika 07.09.12, 11:34
      o matko,my płacimy 22 zł za rok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka