Dodaj do ulubionych

Nieustająca chrypka

07.09.12, 11:04
Mój synek lat 4 od 5 miesięcy ma chrypę w różnym stopniu zaawansowania. Raz chrypi lekko, raz bardziej czasami chrypki nie ma. Gardło zdrowe, tchawica też. Niedosłuchu nie ma.
Ktoś miał taki przypadek? Laryngolog nie widzi nic złego. Pediatra też nie a chrypka jest. Może to jakieś alergiczne albo... sama juz nie wiem.
Obserwuj wątek
    • katus118 Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:09
      A u foniatry byliście?
      • upartamama Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:19
        Przepraszam, u kogo? Pierwszy raz słyszę. Proszę o więcej informacji.
        • katus118 Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:23
          Zajmuje się między innymi własnie chorobami krtani (dział otorynolaryngologii)
          • katus118 Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:24
            Może pod tym kątem wypadałoby sprawdzić.
            Jak nie - wtedy do alergologa.
    • sinusoidaa Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:13
      Obstawiam alergię jednak. Często jest własnie tak, zę osłuchowo czysto, z nosa nie leci, uszy ok, a jest chrypa. Jeśli chrypa pojawiła się 4-5 m-cy temu, to był to okres najintensywniejszego pylenia roślin. Teraz z kolei pojawiają się pleśnie. Ile lat ma dziecko? Podałabym Zyrtec kilka dni i obserwowałabym, czy chrypa zmniejsza się.
      • upartamama Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:18
        4 latka i tak jak piszesz: nie łzawi, oczy nie puchną, z nosa nie leci
    • sadosia75 Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 11:27
      Moja też tak miała przez całę wakacje zeszłego roku. Poszliśmy najpierw do znajomego foniatry i tam wszystko było ok. Alergolog dopiero załatwił sprawę. Nie podawałbym niczego ( w sensie p alergii ) przed konsultacją z lekarzami bo jednak lepiej, zęby lekarz spojrzał na sprawę bez leków.
    • kolteta Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 12:07
      Od wczesnego dzieciństwa mam chrypę i niby miało być wszystko OK. Rok temu wybrałam się do foniatry i okazało się, że mam przewlekłe zapalenie krtani, krtań mocno zaczerwienioną a do tego guzy na strunach głosowych. Córka też chrypi jak ja, ale na szczęście ma krtań i struny czyste a alergolog też nic nie wykrył.
      • upartamama Re: Nieustająca chrypka 07.09.12, 12:12
        A czy zaczerwienionej krtani nie powinien już wyłapać laryngolog?
        Czy guzy na strunach to guzy rakowe? Przestraszyłam się tego bo laryngolog mi powiedział że u ludzi głośno mówiących robią się na strunach głosowych guzy tzw. guzy śpiewaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka