Dodaj do ulubionych

Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobiscie).

18.09.12, 22:31
Poznałam Ranulpha Fiennes. Facet jest szorstki (delikatnie powiedziane), dowcipny, choć jego dowcip jest niekiedy dość mroczny (nie waha się żartować ze śmierci swoich współtowarzyszy, religii: "przez 3 lata byłem muzułmaninem"), z własnej żony (zmarła w 2004), odmrożeń ust i palców oraz zakazu odstrzału niedźwiedzi polarnych.

Jest największym wspołczesnym podróżnikiem odkrywcą, jako najstarszy (w wieku 65 lat) stanął na evereście. Biegł w 7 maratonach, zdobył oba bieguny za jednym zamachem używajac wyłącznie transportu lądowego, uczestniczył w ekspedycji wzdłuż Nilu.

Właśnie ogłosił, że wybiera się na zimową wędrówkę po Antarktyce.

Działa na rzecz organizacji charytatywnych, a na dodatek jest politykiem i pisarzem.

Podczas jednej z wypraw odmroził sobie ręce i stracił lewy kciuk (własciwie sam go sobie odciął bo nie mógł znieść bólu gnijących tkanek).

Kiedy w koncu nie wytrzymałam i zapytalam "po co to wszystko?" odpowiedział, że to jego sposób na ... płacenie rachunków za gaz.

Taak, to chyba najbarwniejsza osoba jaką mi się w życiu zdarzyło spotkać.
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 18.09.12, 23:01
      Mysle, mysle i wychodzi mi, ze z grona roznych ciekawych ludzi roznych zawodow i pokolen, najciekawsze bylo malzenstwo Marii Stangret i Tadeusza Kantora. Razem i osobno smile Ale nie umiem napisac o/opisac tamtych spotkan - za duzo w nich bylo egzaltacji, szalenstwa, urokow, Krakowa, Wloch, alkoholu, "umarlych i zywych klas" wszelkiego autoramentu - dzis tylko zaluje, ze za wiele sie w tamtym czasie dzialo w moim zyciu zebym mogla byla w pelni wysmakowac tamta znajomosc ...
    • sadosia75 Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 18.09.12, 23:13
      Z moich ulubieńców to zdecydowanie Czesław Miłosz .
      Ogromna przyjemnośc słuchania i rozmów. Człowiek wybitnie ciekawski wszystkiego i wszystkich. Lubił pogadać o byle czym ale to byle co było przesiąknięte naprawdę ważnymi sprawami.
      Prof. Bartoszewski.
      W życiu nie miałam takich zakwasów od śmiechu i tak czerwonych oczu od płaczu.
      Boris Akunin.
      Kto czytał i zachwyca się nim tak jak ja to powinien teraz skręcać się z zazdrości big_grin Ja prawie na zawał padłam jak stanął w drzwiach ! Prawdziwy z niego "łotr" big_grin
      Ryszard "Rysio pysio" Kalisz
      Yenka to mnie chyba kiedyś zatłucze za Rysia pysia big_grin
      Facet ma tyle do powiedzenia w tematach dla mnie bliskich, że naprawdę doba to za mało żeby chociaż jeden wyczerpać nie do maksimum ale chociaż do połowy. Genialny człowiek, świetny prowadzący przez historię i historyjki.
      • yenna_m Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 00:18
        sadosiu, bo Rysio nie jest pysio tylko MISIO! tongue_out
        <wali tłuczkiem po sadosi, a co!> wink
    • imasumak Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 18.09.12, 23:29
      Ze znanych Wisława Szymborska, miałam przyjemność kilka razy rozmawiać - niezwykle bystra, z ogromnym poczuciem humoru i jednocześnie ogromnym szacunkiem dla rozmówcy.
      Z mniej znanych rodzice mojej przyjaciółki, oboje architekci, z ogromną pasją podróżniczą i górską, miłością do muzyki, celebrujący życie rodzinne, ale jednocześni otwarci dla przyjaciół. Uwielbiałam tam przebywać, w tym starym mieszkaniu na Krupniczej, pełnym rodzinnych pamiątek, z trzema fortepianami (pasja pana domu wink) i telewizorem zamykanym w szafie, wśród ludzi tryskających niebanalnym poczuciem humoru. Bardzo barwni ludzie.
      • bi_scotti Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 00:05
        imasumak napisała:

> Z mniej znanych rodzice mojej przyjaciółki, oboje architekci, (...) Uwielbiałam tam >przebywać, w tym starym mieszkaniu na Krupniczej, pełnym rodzinnych pamiątek,

Swiat jest taki zaskakujacy - w mieszkaniu pewnych (wtedy mlodych ze swiezymi dyplomami) architektow na Krupniczej (na pewno nie Twoich znajomych, bo fortepianow tam nie bylo wink ) w pewna paskudna zimowa noc zostalam nieprzyjemnie aresztowana ze wszystkimi "dodatkowymi atrakcjami" normalnymi dla takich wydarzen w "tamtych czasach" uncertain Ile razy jestem w Krakowie ide na Krupnicza i patrze sobie "z satysfakcja" na slady przeszlosci ... Bylo, minelo ale zobacz jaka to jednak wies jest/byla ten Krakow tongue_out
    • best_bej Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 18.09.12, 23:40
      Mój szef. Osoba publiczna. Związany (cholera) z prawem i ale to porządny chlop.
      Dziś nawet przyznał, że to niesamowite, że tak bardzo różnimy się w poglądach politycznych, a mimo to dogadujemy się.
    • sarling Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 08:40
      Znam dużo osób "znanych" - polityków, aktorów - to najczęściej bufonowaci nudziarze.
      Ale najciekawszą osobą jaką poznałam był mój dziadek smile
    • suazi1 Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:06
      www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Zygmunt_Wujek - naprawdę nieprzeciętny umysł w ciele zwyczajnego człowieka. Przyjaciel wszystkich wzorników z PK, taki dobry wujek, z którym zawsze można było pogadać.
    • georgia241 Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:18
      Bohdan Głuszczak
    • gazeta_mi_placi Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:18
      Jedną Panią w krakowskim autobusie. Niestety nie znam personaliów tej damy, wyśpiewywała wesołe piosenki i rymowanki na zmianę z bluzgami.
      Wysiadła na przystanku przy Dębnikach.
      • mamaemmy Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:29
        gazeta_mi_placi napisała:

> Jedną Panią w krakowskim autobusie. Niestety nie znam personaliów tej damy, wyś
        > piewywała wesołe piosenki i rymowanki na zmianę z bluzgami.
        > Wysiadła na przystanku przy Dębnikach.

big_grin big_grin big_grin
        10/10 !!!
        • gazeta_mi_placi Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:47
          Też się na nią napatoczyłaś gdzieś? Babka typu menelka więc wiek trudno określić, między 50 a 65 lat powiedzmy, szczupła, dziwacznie ubrana, sprawiała wrażenie jakby uciekła z psychiatryka (raczej nie pijana), widziałam ją na linii jadącej w okolice Dębnik/Mostu Grunwaldzkiego.
          P.s. Odbierz priv tongue_out
        • kostruszka Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 18:58
          Też ja spotykalam, ale od jakiegoś czasu juz jej nie widuję.
    • mamalgosia Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:36
      Rany, ja mam takie szczęście, że poznałam mnóstwo ciekawych ludzi. Tzn na zewnątrz bywają zwyczajni, ale dusze i umysły takie mają, że nic tylko się zachwycaćsmile
    • dziennik-niecodziennik Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:40
      ciekawych znam wielu. choc nie kwalifikują się do kategorii "znani".
      smile
    • gulcia77 Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:45
      Dr. Szołtysik z UŚ. Poczucie humoru mieliśmy podobnie abstrakcyjne. Dr Piróg z UŚ - dla mnie i autorytet i człowiek legenda i dobry kolega. Iza - Najlepsza przyjaciółka.
      Z tych znanych, to ... są moi znajomi i nie zamierzam wywalać tych znajomości na wierzch smile
      • olinka20 Gulcia77! 19.09.12, 11:22
        Studiowałas na WNS na US?
        Ja mialam z dr Pirógiem etyke w liceum, niesamowity człowiek, tez bardzo mile go wspominam.
        • gulcia77 Re: Gulcia77! 19.09.12, 11:28
          Kulturoznawstwo na filologicznym. Mirka znam prywatnie smile Nigdy nie miałam z nim zajęć. Ale nie zmienia to w żaden sposób mojego odbioru jego osoby smile
    • mysia-mysia Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 09:50
      Tak mi się nasunęło zaraz Jak przeczytałam tytuł, czy to ma być ktoś subiektywnie czy obiektywnie interesujący

Miałam niedawno taką menadżerkę; obiektywnie bardzo interesująca: bardzo ambitna, pracowała pi 60 godzin na tydzień, robiła dla firmy różne szkolenia, co nie należało do jej obowiązków, podróżowała po egzotycznych krajach, weszła na kilimandżaro, potrafiła przebiec 20 km, dała się sfotografować topless do jakiegoś kalendarza dla organizacji charytatywnej

A Jak miała wracać z kolejnych wojaży czy imprez to ludzie próbowali się zamieniać w pracy, żeby tylko uniknąć jej i jej opowieści; była tak nudna że raz po spedzeniu dnia z nią popłakałam się smile

Niedawno ją wywali za niedopełnienie obowiązków, okazało się że w swej pogoni za byciem wszędzie pierwszą zapomniała o podstawach
    • landora Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 12:02
      Kurczę, wstyd się przyznać, ale pierwszą osobą, jaka przychodzi mi do głowy, jest mój własny ojciec... I nie dlatego, że to mój ojciec, bo w życiu prywatnym to on ma ciężki charakter tongue_out Ale jego opowieści starczyłyby na kilka książek.
    • yenna_m Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 12:46
      sąsiadka z poprzedniego miejsca zamieszkania
      pani miała mocno ponad 80 lat, przeżyła piekło w trakcie wojny (głód, okupacja we Lwowie, hitlerowcy na jej oczach jej dzieciaka pod rozędzony pociąg wepchnęli)

a ona zawsze uśmiechnięta, zawsze miła, zawsze zrównoważona, zawsze serdecznie zagadała
      i absolutnie urocza rzecz - w ciepłe dni siadała na huśtawce i w ramach ćwiczeń fizycznych się na niej kilkanaście minut huśtała smile

poza tym moi byli szefowie - absolutnie fantastyczni, niezwykle mądrzy (również życiowo) faceci
      ś.p. prof. Adam Chełmoński
      i prof. Andrzej Śmieja
    • amonette Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 13:39
      Człowiek, który zna 20 języków, swobodnie 9, mięso je tylko wtedy, jak sam stwora zabije. Biografia - na trzy filmy.
    • gato.domestico Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 19.09.12, 20:37
      mialam przyjemnosc byc na kolacji u Kena Folletta smile
      • wioskowy_glupek Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 20.09.12, 01:59
        Trochę znanych ludzi poznałam, niestety robili raczej wrażenie bufonów a nie ciekawych ludzi...
        Ciekawym człowiekiem był mój dziadek wink Był bardzo znany w pewnym sensie, w dzielnicy wszyscy go znali, pomagał wielu osobom. Dziadek był w wermachcie za młodu, potem w partii wink hehehe wink na koniec wylądował na Sybierii. Nikt o nim nigdy złego słowa nie powiedział, wręcz przeciwnie, wszyscy go lubili, wielu osobom bardzo pomógł.
    • croyance Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 20.09.12, 15:36
      Niezyjaca juz ciotka mojego meza.
      Tanczyla z Clarkiem Gable, znala Marlene Dietrich, imprezowala z Beatlesami, miala rozne romanse, pracowala dla izraelskiego wywiadu ... ach, czego nie robila. Pracowala az do 83 roku zycia, byla swiadkiem na naszym slubie, niestety rok pozniej zmarla.
      Bardzo ciekawa osoba. Szkoda, ze Jej juz nie ma.
      • gato.domestico i spacerowala po wodzie z Jezusem n/t :D 29.09.12, 20:01

• e-milia1 twoja ciatka byla Mata Hari? 29.09.12, 20:27
        smile moja babcia jak pod koniec zycia miala skleroze to tez jej sie wydawalo, ze znala wszystkich aktorow i z polowa spala :0
        • gazeta_mi_placi Re: twoja ciatka byla Mata Hari? 29.09.12, 21:27
          Kto wie, kto wie wink
      • amonette Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 29.09.12, 21:57
        Też znam takiego. Jako kilkulatek dowodził oddziałem partyzanckim suspicious
    • jamesonwhiskey Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 20.09.12, 15:52
      nie poznalem ale widzialem spacerwocza z barcelony
      jak ktos nie zorientowany
      starszy kolezka lazacy sobie po ulicach z faja na wierzchu
      • e-milia1 Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 29.09.12, 20:31
        czesto spotykam Michala Bajora kiedy odwiedzam moja mame. odwiedza czesto swoja dawno kolezanke, ktora mieszka niedaleko mojej mamy. jest tez zaprzyjazniony z mama przyjaciolki mojej smile (chodzili do jednej klasy). sympatyczny z niego gosc. znam tez troche znanych osob z niemieckie TV. dwa nasi przyjaciele sa wlascicielami teatru, stad te znajomosci smile
    • sueellen Re: Najciekawsza osoba jaką poznałyście (osobisci 29.09.12, 21:39
      Znalazłam z nim wywiad na you tube - niestety tylko po angielsku
      Słyszałam podobne anegdotki, ale z przyjemnością posłuchałam jeszcze raz:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka