Dodaj do ulubionych

ide dzis do logopedy :(

03.10.12, 08:51
jak tylko mlody sie obudzi (pogoda , leje wiec spi a ja nie mam sumienia go budzic wink
nie mowi tylko mama , tata, hej, baba,ojoj, ajaj ,tu, tam, am etc jakies dzwiekonasladowcze.Troche malo jak na TEN wiek...
podejzewam ze wizyta zakonczy sie rykiem, i histeria ale trzymajcie kciuki wink
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 09:05
      A z jakiego powodu miałby być ten ryk?
    • mysia-mysia Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 09:38
      No właśnie, dlaczego ryk? Przecież logopeda nie będzie go chyba szantażował: powiedz coś bo Jak nie, to...! Ja chodziłam do logopedy Jak miałam 5 lat i bardzo to lubiłam
      • zagatka Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:03
        poza tym przy niektórych ćwiczeniach logopeda daje herbatniki, moje dziewczyny kochają zajęcia z logopedii smile
    • melancho_lia Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:05
      Nie wierzę już w logopedię- po czterech latach ćwiczeń w domu i zajęć z logopedą nie widzę postępów u dziecka. Nie wierzę w sens takich zajęć.
      Ale powodzenia- obyście trafili na rozsądną osobę.
      • ekaczmarczyk Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:21
        Nie ma sie czym przejmowac. Ja chodze z moim synem do logopedy od 2 lat. Syn co prawda jest autystyczny ale nie narzekam, lubi chodzic na zajecia. No chyba ze wybieracie sie do p. Wianeckiejwink
        • gato.domestico Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:31
          p. Sewerska ...jestem na razie bardzo zadowolona smile
      • black-cat Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 11:35
        Jedyne dzieci, u których nie ma postępów to te, które nie pracują dodatkowo w domu. Logopeda daje wskazówki (dotyczące chociażby picia czy jedzenia), prace domowe, pokazuje ćwiczenia, zaleca i pokazuje jak wykonywać w domu masaż i tylko od rodziców zależy czy będą to robić i jak często. Spotkania raz czy dwa razy w tygodniu, bez dodatkowych ćwiczeń w domu nie przynoszą zwykle efektów. Często potrzebna jest współpraca: logopeda - psycholog - rodzice, czasami jeszcze dodatkowo terapia SI. Wtedy efekty są.
        • melancho_lia Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:40
          Widzisz u mojego dziecka nie ma poprawy mimo codziennych ćwiczeń w domu, mimo ćwiczeń z logopedą w szkole i poza nią. Do zaleceń sie stosujemy i nic. Od dwóch lat brak poprawy. Dlatego ja już w to nie wierzę.
          • gato.domestico Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:48
            nie wiem jaki jest u Was problem...
            u nas na 99% to naturalne opoznienie mowy, wiec mamy szczescie i mam nadzieje ze wszystko przyjdzie naturalnie z czasem...a te cwiczenia to raczej taka zabawa i zajecia które raczej dzieci lubia smile dmuchanie w flet, wiatraczek, gimnastyka jezyka.
            • melancho_lia Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:50
              U nas syn mówi za szybko i to jest główny problem, gdy mówi wolno mówi o wiele wyraźniej. Tyle, że on ma za dużo do przekazania w danym momencie. Problem ma z sz, cz, ś, ć no i nie wymawia r (ale odróżnia je w wyrazach, głoskuje i sylabuje prawidłowo).
              • gato.domestico Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:51
                ja takze mowilam jako dziecko bardzo szybko a co za tym idzie troche nie wyraznie...przeszlo mi smile mowie normalniesmile tak naprawde nie wiem kiedy nastapil przelom wink
        • ma_dre Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 14:23
          jestes idiotycznie kategoryczna

wszystko zalezy od stopnia uposledzenia dziecka

moglabym ci dac liste tego co przez piec lat zrobilismy z naszym zuchem, ale nie chce ci fundowac opadu szczeki

wg tego co napisalas powyzej dzis powinien byc juz poliglota... a nie jest
      • atowlasnieja Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 15:12
        melancho_lia napisała:

> Nie wierzę już w logopedię-

A ja wierzę i moja wiaRa i wdzięczność są wielkie

wiesz jak fajnie jest móc powarczeć?
        grRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!
    • iwoniaw Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:14
      No właśnie, niby dlaczego miałby być ryk?
      Moje dzieci, jak i inne w przedszkolu, kochały ćwiczenia u logopedy, bo dostawały naklejki, a pani miała mnóstwo fajnych obrazków i ciekawe zabawy proponowała (3-4 latek wszak nie ma świadomości, że te "zabawy" to najpierw diagnoza a potem ciężka praca)
    • fajnykotek Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:21
      Syn mój chodził do logopedy przez rok. Bardzo lubił te zajęcia, bo były w formie zabawy. Przeraził Go tylko wiatraczek do nauki "r" nie dał go sobie do buzi włożyć i szybko nauczył się mówić to r bez wiatraczka big_grin.
      Ale my chodziliśmy do pani specjalistki od wcześniaków, one są specjalnie szkolone do pracy z trudnymi dziećmi.
    • karolina17w Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:34
      Nie będzie tak źle wink
      Mój 3-latek na pierwszej wizycie bawił się podczas gdy babka zbierała wywiad. Potem ona z nim porozmawiała, próbowała zachęcić do wspólnej zabawy, młody za bardzo nie chciał. Ale teraz ma na niego sposób - w nagrodę za wykonanie zadania może postukać w bębenek big_grin Już po pierwszej wizycie babeczka wyczaiła, co syn lubi i używa tego jako karty przetargowej smile
      • mamusia881 Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 10:42
        my mamy wizytę na 10.10 trzymamy kciuki będzie dobrzesmile
    • black-cat Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 11:25
      W jakim wieku jest dziecko i dlaczego miałby być ryk? Logopeda nie gryziesmile
      • gato.domestico Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:29
        synek generalnie nie lubi obcych ...nachalnych osób smile spodziewalam sie bardzo szybkiej wizyty jak to na NFZ w szpitalu ale duuuze pozytywne zaskoczenie smile swietna babka i do tego psycholog kliniczny smile z super nastawieniem, wszystko spokojnie smile nie obylo sie bez ataku na wyjscie i oznak niezadowolenia ale na koniec rzucali w siebie pilkami smile
        Najprawdopodobniej to naturalne opoznienie mowy...mamy cwiczyc dmuchanie, caluski etc generalnie zakaz slowa "powiedz" "powtórz" nie zalewac mowa ale duzo i prosto opowiadac typu "to jest, pokaz to i to"... mam sie tez zastanowic nad klubem malucha gdzie uczeszczamy na 3 h dziennie 2 x tyg czy aby mu to nie zaszkodzi i nie wycofa sie bardziej z mowienia...
        • konwalka Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 12:55
          u nas byl ryk i to potworny
          czerolatek odmowil wspolpracy kategorycznie z logopeda i juz
          stal tylem i nie robil zadnych cwiczen
          kobita sama powiedzial, ze to bez sensu
          syn bardzo pozno zaczal mowic, mowa byla niewyrazna
          potem nagle gwaltownie sie rozgadal i jako szesciolatek uzywa pieknych zdan
          ma tez nadprogramowe slownictwo
          drobne pozostalosci po niewyraznej mowie korygujemy na biezaco cwiceniami, ktorych sie nauczylam w ciagu kilku nieudanych lekcji z logopeda
    • echtom Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 18:20
      A miał zbadany słuch?
      • gato.domestico Re: ide dzis do logopedy :( 03.10.12, 20:24
        jako noworodek- tak potem juz nie... slyszy muzyke etc mam jeszcze sprawdzic czy slyszy szept z okolo 5m...z tym ze moj syenk czesto mnie poprostu nie slucha sad ja do niego mówie a on jest czyms tam zajety i robi swoje ...ale kiedy powiem chodz dam ci cos tam (cos co libi) to juz slyszy smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka