Dodaj do ulubionych

Wegetarianki!

17.10.12, 14:26
No powiem wam, że moje dziecka już drugi miesiąc bezmięsne są.
I dają radę.
Jestem z nich dumna.
I sama rozważam opcję diety bezmięsnej suspicious Ale czy mi się to uda - mam wątpliwości.. sad
Bo to już nie o smak sam chodzi, ale te składniki, które to powinny mi padlinę zastąpić.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:29
      Aaa! Jak już moje córki mięsa jeść przestały, to się okazało, że wśród ich znajomych (zarówno wśród młodzieży, jak i dorosłych) jest naprawdę sporo wege suspicious Teraz to się przepisami wymieniają, a ja mam ułatwione zadanie.
      Za to nasi polscy znajomi są oburzeni i zadziwieni, że tak łatwo i bez zastrzeżeń pozwoliłam moim dzieciom zrezygnować z mięsa.
      • gazeta_mi_placi Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:32
        Ojoj,ojoj, ci tolerancyjni światowcy i ci pszenno-buraczani oburzeni znajomi oczywiście z Polski sad
        • chipsi Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:55
          Nas za to stać na dobre polskie mięso big_grin
          • kota_marcowa Re: Wegetarianki! 18.10.12, 00:49
            chipsi napisała:

> Nas za to stać na dobre polskie mięso big_grin

Mmm taka świeża, wędzona, pachnąca wiejska kiełbaskasmile
          • jamesonwhiskey Re: Wegetarianki! 18.10.12, 12:53
            > Nas za to stać na dobre polskie mięso big_grin

delikatesy z constaru pod pierzynka soli z anwilu
            • gazeta_mi_placi Re: Wegetarianki! 18.10.12, 15:33
              Constar to nie jedyna firma mięsna w Polsce, zapewniam. A po "wiadomej" wpadce sprzed 5 laty podejrzewam że dużo bardziej się pilnują ze świeżością.
              • mmena Re: Wegetarianki! 19.10.12, 12:05
                gazeta_mi_placi napisała:
                > Constar to nie jedyna firma mięsna w Polsce, zapewniam. A po "wiadomej" wpadce
                > sprzed 5 laty podejrzewam że dużo bardziej się pilnują ze świeżością.
                Tak, tak, zwłaszcza że po aferze mają (mieli) w kadrze urzędasa, który im te świeże wyroby atestował.
            • chipsi Re: Wegetarianki! 19.10.12, 14:17
              Jabol, ja tam nie wiem czym Cię rodzice futrowali za młodu big_grin
      • gryzelda71 Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:38
        > Za to nasi polscy znajomi są oburzeni i zadziwieni, że tak łatwo i bez zastrze
        > żeń pozwoliłam moim dzieciom zrezygnować z mięsa.

Ach ci Polacy.....
        • kolpik124 Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:44
          "oburzeni" big_grin big_grin big_grin
    • krejzimama Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:46
      Nie chcą już ci przysyłać podwawelskiej z Polski?
    • rosapulchra-0 Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:50
      Kurde! Same trolle się odezwały big_grinbig_grinbig_grin
      • gryzelda71 Re: Wegetarianki! 17.10.12, 14:54
        Bo i troll zagaiłsmilesmilesmile
        • gazeta_mi_placi Re: Wegetarianki! 17.10.12, 15:08
          10/10 kiss
    • default Re: Wegetarianki! 17.10.12, 15:02
      Moja córka przez jakieś 7 czy 8 lat była bezmięsna, ale ja nie widziałam w tym powodu do dumy - do potępienia oczywiście też nie. Po prostu - nie chciała, to nie jadła i tyle.
      Niedawno zachciało jej się mięsa - to znowu zaczęła je jeść. I też mi to lotto wink
      No może teraz mam łatwiej, bo nie muszę jej robić osobnego dania jak przychodzi na obiad smile
      • toxicity1 Re: Wegetarianki! 17.10.12, 15:10
        Moja córka 10 rok jest wege.
        Ja traktuję to raczej jako ciekawostke, niż powód do dumy.
        Zaczęła mając 16 lat po aferze dot. rozbioru jeszcze żywych zwierząt, więc jakaś 'filozofia" za tym stoi...
      • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 07:29
        > No może teraz mam łatwiej, bo nie muszę jej robić osobnego dania jak przychodzi
        > na obiad smile

Rozumiem, że córka nie stołuje się u Ciebie na co dzień. No aż taki problem dla Ciebie raz na jakiś czas zjeść obiad bezmięsny?
        • default Re: Wegetarianki! 18.10.12, 07:33
          O mamuniu, przecież dałam "buźkę" ! Prawie 10 lat bez problemu robiłam dwa rodzaje dań obiadowych jak wpadała na weekend - mnie brak mięsa nie przeszkadza, ale mąż jak nie zje kawałka ścierwa to jakby nic nie zjadł - no tak ma i już smile
          • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 07:57
            > mąż jak nie zje kawałka ścierwa to jakby nic nie zjadł - no tak ma i już

Coś mi się mocno zdaje, że jakbyś się postawiła i powiedziała, że dwóch obiadów gotować nie będziesz i że jak koniecznie chce mięso, to ma sobie zrobić sam, to by mu się nagle cudownie odmieniło. Faceci zadziwiająco często tak mają, że absolutnie nie mogą inaczej, dopóki nie muszą sami czegoś robić. To tylko takie moje luźne dywagacje, absolutnie nie odbieraj tego jako krytyki - Twoja sprawa czy jesz mięso i czy gotujesz mężowi. Ale tak myślę, że może by mu wyszło na zdrowie jakby chociaż raz w tygodniu nie zjadł mięsa na obiad wink
            • default Re: Wegetarianki! 18.10.12, 09:20
              No tak, ja wiem, że gotowanie mężowi, w dodatku tego co lubi, jest bardzo niemodne i źle świadczy nie tylko o mnie, ale i o mężu, i w ogóle o naszym związku smile
              Chyba jutro dam mu na obiad gotowaną marchewkę, a jak się zdziwi, to zimno wysyczę :"chcesz kotlet, to go sobie usmaż niedołęgo" big_grin
              • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 12:36
                O! Tak właśnie masz zrobić! big_grin

Ale naprawdę nie stałaby mu się krzywda, gdybyś raz w tygodniu podała mu fajny wegetariański obiad (tym bardziej, że i tak go gotujesz). On nawet nie musi wiedzieć, że to wegetariański - są takie przepisy, że zadeklarowani mięsożercy nie wierzą, że tam nie ma mięsa ("No przecież czuję w smaku!" he, he).
                • gazeta_mi_placi Re: Wegetarianki! 18.10.12, 15:35
                  Słyszałam o kobiecie która okłamywała męża dając mu do spaghetti bolognese zamiast mięsa mielonego jakiś mielony produkt sojowy.
                  • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 21:33
                    A po co? Serio pytam.

Nieee, to nie o to mi chodzi. Raczej o to, żeby pokazać chłopu, że bezmięsne też może być dobre i sycące. To pierwszy krok do fascynujących odkryć smakowych. A nie tylko mięcho i mięcho bez przerwy, bo sobie chłop coś wmówił.
    • rosapulchra-0 [...] 17.10.12, 17:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • montechristo4 Re: No tak.. 17.10.12, 17:27
        nie jestem tępą pałą, idiotką, ani tym bardziej trollem. Ale też nie widze powodu do dumy - chciały przestać jeść, to przestały. Jestem wege od 17 lat i nie rozpatruje tego w kategoriach bohaterstwa.
        Oburzenie znajomych też bez sensu, bo czemu miałas córkom pozwalać lub nie pozwalać.
        Co innego, gdyby chodziło o naprawde małe dzieci - może być problem z dostarczeniem wszystkich niezbędnych w diecie składników. Ale tak duże dziewczyny jak Twoje dadzą radę bez mięcha.
        I wbrew obiegowej opinii - dieta wege jest droższa niż mięsna, z wyłaczeniem krótkiego okresu sezonowych, dobrych warzyw. Przy założeniu, że zamiast mięsa je się urozmaicone, warzywne posiłki, a nie same kluchy.
        • rosapulchra-0 Re: No tak.. 17.10.12, 17:42
          Monte, moja wypowiedź jest nawiązaniem do innego wątku na tm forum.
          • montechristo4 Re: No tak.. 17.10.12, 20:54
            Rosa, to już kolejny raz, kiedy na moje zdziwienie odpowiadasz, że odnosisz się do jakiegoś tam (innego) wątku na forum. Nie czytam forum namiętnie, więc nie wiem, kto, kiedy jak Ci dokuczył (albo sobie wyobraziłaś, że Ci dokuczył).
            Nigdy nie napisałam Ci niczego złego, ale...... przestaję się dziwić dziewczynom, że tak reagują. NIKT nie napisał Ci niczego złego, dopóki Ty nie zaczęłaś obrażać ludzi.
            Naprawdę, ręce opadają. Z życzliwością i cierpliwością patrzyłam na Twoje wątki i naprawdę współczułam momentami, ale chyba jednak Cę wygaszę. Obawiam się, że za którymś razem nie wytrzymam kiedy zaczniesz wojnę, napiszę coś przykrego, Ty odpowiesz w swoim stylu, a ja też potrafię dowalić.
            Szkoda, że dopatrujesz się często ukrytego znaczenia tam, gdzie go po prostu nie ma.
      • ira_07 Re: No tak.. 17.10.12, 17:38
        > Tępe pał, patryidiotki i trolle rzucił się na mnie, jak głodne psy big_grin

Nie jesteś chamska, nieeee. To ciebie wciąż atakują. A ty taka grzeczna! Milusia!

> Bo napisałam "polscy znajomi" big_grinbig_grinbig_grin

Bo musiałaś podkreślić, że to ci polscy są tacy zacofani. Czy to jest istotne w tym wątku? Nie. Ale musiałaś.

okolwiek jest w temacie, ale jeśli
        > autorem jest emigrantka, to na pewno jest to najazd na Polskę. Żal.pl uncertain

Taaak. Jak ci ktoś wspomniał w innym wątku - dlaczego nikt nie krytykuje Azji albo Kocianny? Tylko na ciebie najazdy, paczpani big_grin

Widzisz, ludzie w tym kraju naprawdę mają dość udowadniania im, że są gorsi, zacofani, śmierdzący i niekulturalni. Bo tacy są i w Polsce i wszędzie. A to co napisałaś, oczywiście nie wprost, taką właśnie ma wymowę. Masz fajne córki, postanowiły być wege (no i...? ja postanowiłam nie jeść słodyczy...), ale oczywiście krytykują to POLSCY znajomi. Nie napisałaś znajomi, niektórzy znajomi. Musiałaś zaznaczyć, że polscy. A potem się dziwisz, że oburzenie i piejesz swoją nudną już pieśń o ataku, rzucaniu się uncertain
        • toxicity1 Re: No tak.. 17.10.12, 17:49
          He, ktoś kliknął "ciekawy watek".
          Pewnie Rosasmile
          Dumna Rosa...
          • rosapulchra-0 Re: No tak.. 17.10.12, 18:18
            I tylko tyle, jak zwykle, masz do powiedzenia tongue_out
            • toxicity1 Re: No tak.. 17.10.12, 18:43
              rosapulchra-0 napisała:

> I tylko tyle, jak zwykle, masz do powiedzenia tongue_out

Nie jak zwykle.
              Dziś mam dzień szczególny.
              W temacie zdrowotnym, więc w pewnym sensie jestem z Tobą kompatybilna.
              A może nawet bym Cię przebiłatongue_out
          • gazeta_mi_placi Re: No tak.. 18.10.12, 08:19
            Ja kliknęłam smile
        • gryzelda71 Re: No tak.. 17.10.12, 18:24

> > Tępe pał, patryidiotki i trolle rzucił się na mnie, jak głodne psy big_grin

Ktoś się podszywa pod rosę!Ona by tak nie napisała heheheheeh
    • lilly_about Re: Wegetarianki! 18.10.12, 07:42
      A z czego konkretnie jesteś dumna? Pytam poważnie. Niejedzenie mięsa jest TAKIM powodem do dumy?
      • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 08:02
        > Niejedzenie mięsa jest TAKIM powodem do dumy?

Powodem do dumy może być wszystko co nie czyni innym krzywdy, szczególnie jeśli wymaga pewnego wysiłku. A wegetarianizm dziecka tym bardziej może być powodem do dumy dla matki, bo (w zależności od motywacji) dowodzi wysokiej wrażliwości dziecka na cudzą krzywdę i/lub poważnego podejścia do własnego zdrowia. Tak czy inaczej - chwalebne.
        • lilly_about Re: Wegetarianki! 18.10.12, 08:12
          Kwestia wiedzy. Dla mnie niejedzenie mięsa jest niepoważnym podejściem do życia i zdrowia, zwłaszcza w wieku nastoletnim.
          • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 08:34
            To wypadałoby uzupełnić wiedzę, bo jak widać jest niekompletna.
            • lilly_about Re: Wegetarianki! 18.10.12, 08:37
              Tak, wiem, wiem, biedne świnki, biedne krówki... Łączmy się w miłości do zwierząt. Świat jest piękny.
              • z_lasu Re: Wegetarianki! 18.10.12, 12:33
                Nie, tylko zdobywamy wiedzę nt. wpływu prawidłowo zbilansowanej diety wegetariańskiej na zdrowie człowieka.
        • rosapulchra-0 Re: Wegetarianki! 18.10.12, 09:23
          O właśnie! Dziękuję za zrozumienie. Pięknie dziękuję za wytłumaczenie smile
          • mabingo Re: Wegetarianki! 18.10.12, 19:23
            i tym oto sposobem z lasu została niechcący pokrewną duszą rosapulchy wink ciekawe na jak długo...
            • rosapulchra-0 Re: Wegetarianki! 18.10.12, 20:48
              I tym oto sposobem mabingo próbuje zabłysnąć na forum kosztem z_lasu i rosapulchry suspicious sciana
    • princesswhitewolf Re: Wegetarianki! 18.10.12, 21:40
      Od 18 lat nie jadam miesa i ryb. Zadna sensacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka