Dodaj do ulubionych

jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki

05.11.12, 09:02
dziewczyny jakie macie sprawdzone sposoby, zeby trzylatka, prawie juz 4-latka chciala sama zasypiac, wiem powiecie ze to super polozyc sie z dzieckiem poki zasnie ale chcialam bym czasami miec troszke wolnego wieczoru a musze go spedzac na usypianiu malej.robimy jej teraz pokoik i tym bardziej chciala bym to zmienic.ja ze swoja coreczka musze lezec czasami do godziny az zasnie, w nocy budzi sie czasami i poplakuje, kopie nogami. zdarza sie to od czasu do czasu.czy to normalne ze dziecko w takim wieku poplakuje i kreci sie w nocy?odpowiedzcie prosze. dziekuje.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:15
      Pomyśl jak usypia twoje dziecko. Leżysz z nią w łóżku, pije przy usypianiu, czytasz jej, coś opowiadasz? Mój syn długo budził się w nocy i płakał. Też z młodymi usypiałam. Skończyło się tak po prostu, od decyzji (naszej i dzieci) i tak poszło. Pewnie miały trzy lata z hakiem. Nie jestem pewna.
    • ciociacesia ja z moja leze 05.11.12, 09:19
      az usnie. w nocy marudzi tylko jak ma złe sny. gada wtedy albo krzyczy przez sen
    • klubgogo Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:21
      Moja prawie 4-latka od roku we wlasnym pokoju zasypia w ciągu 3-5 minut, wcześniej czytam jej do snu, daję buziaka, wychodzę z pokoju, zostawiam zapaloną lampke, bo tak sobie życzy. Taki rytuał ma wypracowany od ponad roku. W nocy spi bardzo ładnie, raz na parę miesiecy zdarzy jej się obudzic w nocy, ale pogłaskana od razu zasypia.
    • lelija05 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:31
      Moja zasypia w 10-15min, więc nie jest tak źle.
      No ale u was jest to godzina, to faktycznie nieco za długo, możesz spróbować poleżeć trochę z córką, a potem zostawić ją z przytulanką i wytłumaczyć, że teraz ona będzie ją pilnowała, żeby jej się dobrze spało.
      A na kręcenie w nocy pomaga wcześniejsze podanie lekkiej kolacji, tak by nie kładła się spać z pełnym brzuszkiem.
      • heca7 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:39
        Ja mam już starsze dzieci (najmłodsze ma 5,5) ale od zawsze rytuał był taki sam. Nie leżałam z dziećmi aż zasną. Idę z nimi do pokoju , siadam na łóżku, czasem czytam ale nie zawsze. Daję buzi, mówię dobranoc , zostawiam zapaloną lampkę i wychodzę. Zdarzało się , że się budzili ale nigdy na jedzenie/picie tylko na siusiu. Z córką było podobnie. Nie leżę i nie czekam aż zasną bo tego nie lubiłam, robiło mi się zimno i było mi niewygodnie. Zresztą uważam, że dziecko powinno się nauczyć samodzielnego zasypiania bez matki wiecznie zalegającej obok.
        • lelija05 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:49
          A ja tam lubię sobie z córą poplotkować przed zaśnięciem smile
    • 18lipcowa3 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:33
      Normalnie zasypia - jak dziecko, czytamy bajkę, gasimy światło i mała usypia, ja leżę obok. Jak uśnie- wstaję i idę do swoich zajęć.
      A istnieją inne sposoby na usypianie TAK małego dziecka??????
      • heca7 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:42
        Nooo, tak wink Ja wychodziłam zanim usnęli kiedy mieli 6-8 miesięcy i wiedzą już z doświadczenia , że należy samemu się wyciszyć i zasnąć, że to nic złego, że nic się nie dzieje a rano mama i tata są smile
        • 18lipcowa3 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:15
          heca7 napisała:

> Nooo, tak wink Ja wychodziłam zanim usnęli kiedy mieli 6-8 miesięcy

bidulki
          • heca7 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 23:33
            18lipcowa3 napisała:

> heca7 napisała:
            >
            > > Nooo, tak wink Ja wychodziłam zanim usnęli kiedy mieli 6-8 miesięcy
            >
            >
            > bidulki
            Bidulki to by byli jakbym z domu na noc wychodziła wink Nie zamykam drzwi i nie zmuszam do spania w ciemności. Jestem obok w razie potrzeby. I jakoś , wiesz, moje dzieci problemów nie mają ze snem.
          • cygarietka Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 06.11.12, 00:11
            > bidulki

big_grin big_grin big_grin
      • gwen_s Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:03
        > A istnieją inne sposoby na usypianie TAK małego dziecka??????
        powiedz, ze żartujesz?
        Ja mam dwójkę, obaj zasypiają sami (4,5 i 1,5 r). Starszy ogląda wieczorynkę, potem idzie do swojego pokoju ma 10-15min na zabawę autkami (sam czasem wcześniej odkłada), jak skończy idę czytać bajkę, mówię dobranoc i wychodzę. Zasypia sam, coś jak u Hecy.
        Młodszy jeszcze w łóżeczku, na wiosnę będziemy to zmieniać, kładę do łóżeczka i wychodzę. Czasem coś tam śpiewa sobie jak nie chce jeszcze spać, a czasem zalicza odlot i nie ma włączonej nawet lampki.
        Jeżeli od małego dziecko sie przyzwyczai, że ma zasnąć samo to jest inny sposób usypiania niż leżenie przy dziecku. Nie wyobrażam sobie leżenia przez godzinę czy jeszcze dłużej z dzieckiem, szkoda mi mojego czasu, co innego jak dziecko zasypia w 3 min (z tym sie nie spotkałam w przypadku "usypiania")...
        • 18lipcowa3 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:17
          Nie żartuje.

> Jeżeli od małego dziecko sie przyzwyczai, że ma zasnąć samo to jest inny sposób
          > usypiania niż leżenie przy dziecku.

Naprawdę? To straszne!!!!!

Nie wyobrażam sobie leżenia przez godzinę
          > czy jeszcze dłużej z dzieckiem, szkoda mi mojego czasu, co innego jak dziecko z
          > asypia w 3 min (z tym sie nie spotkałam w przypadku "usypiania")...

Ja sobie nie wyobrazam zostawiania takiego malucha zeby sam sie wyciszył ,smiech na sali.
          Moja córka przy mnie zasypia w 2 min.
          • heca7 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 23:37
            Zapomniałam Lipcowa , żeś alfa i omega tongue_out znasz się na wszystkim big_grin
          • gwen_s Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 08.11.12, 07:52
            jakie znacznie ma tu wiek? jeżeli dziecko czuje się bezpieczne to nie musi "trzymać rączki mamusi" żeby zasnąć....
            Moje dzieci od pierwszych dni miały swoje pokoje (tak wyrodna strasznie jestem, nie spałam z dzieckiem pokoju, o z grozo z nim w łóżku), tak więc od początku zasypiały same, nigdy potem nie miałam problemów by sami usnęli. Młodszy wręcz się nie położy dopóki ktoś w pokoju będzie i pokazuje, że trzeba mu zamknąć łóżeczko i robi papa, żebym już wyszła... Mam nadzieję, że będzie bezproblemowo przy przeniesieniu do większego łóżka big_grin

• 18lipcowa3 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 08.11.12, 10:11
              jeżeli dziecko czuje się bezpieczne to nie musi "trz
              > ymać rączki mamusi" żeby zasnąć....

bzdura

> Moje dzieci od pierwszych dni miały swoje pokoje (tak wyrodna strasznie jestem,
              > nie spałam z dzieckiem pokoju, o z grozo z nim w łóżku), tak więc od początku
              > zasypiały same,

tresowane były
      • koralik12 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 11:54
        Ja opowiadam bajki, potem mówie dobranoc i wychodzę. Czasem 1-2 razy mnie po cos woła, przychodzę na pare sekund i wychodzę. Jakby była potrzeba zostawania aż zaśnie to bym zostawała, starszego usypiałam leżąc z nim. Młodszy ma inne wymagania.
      • sarling Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 13:49
        Nasz starszy, kiedy miał niecałe 2 lata, więc był JESZCZE MNIEJSZY, dawał buzi i kładł się do łóżka, po czym zasypiał. Sam, bez leżenia obok.
        • koralik12 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 06.11.12, 07:00
          Mój to mnie wygania jak sie próbuje koło niego położyć. Mogę leżeć dopóki opowiadam bajki potem jak ma zasypiać juz mnie nie potrzebuje. Mówi mama idź, ja sam smile I tłumaczy mi że on śpi na dole, brat potem przyjdzie sie połozyć na górę (maja łózko pietrowe) a ja mam iść do swojego łożka. Tak jakby myslał że mi sie pomyliło gdzie mam spać big_grin
          Tylko jak jest mocno chory chce ze mną spać i śpimy wtedy razem.
    • jdylag75 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:40
      Porozmawiaj z nią, ze od dziś chcesz, żeby po kąpieli kładła sie do łóżka, ty poczytasz jej bajkę, sugeruję od razu umówić się na ilosć bajek, po czytaniu dasz jej buziaka, otulisz i zgasisz światło, albo zostawiasz lampkę, zgodnie z preferencjami. Jak zapyta dlaczego tak jest to powiedz, ze wieczorem jesteś zmęczona i chcesz odpocząć sama. Jeśli potraktujesz ją poważnie, może zaskoczy.
      Niestety nie testowałam nauki samodzielnego spania od zera na tak dużych dzieciach, ale jeśli wypada nam jakaś zmiana, ostatnio zmiana rozmiaru łóżka. Właśnie kilka dni temu porozmawiałam z dziećmi, przedstawiłam im zmianę w formie korzyści, nie było problemów.

• goodnightmoon Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 09:52
      Mój trzylatek jest nadal "lulany", czyli ja siadam na krześle, on się we mnie wtula, ja śpiewam kołysanki i dzieć usypia w ciągu 5-10 min. Wcześniej czytamy bajeczki, coś tam sobie opowiadamy.

Może twoja córeczka tak długo usypia, bo za wcześnie ją kładziesz? Co do popłakiwania, to nie wiem czy normalne - mój też tak czasem robi, jeśli w ciągu dnia coś mu sprawiło wielką przykrość lub był zestresowany.
    • imogen0 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:01
      Ja albo mąż kładziemy się obok małej,czytamy bajkę,dla nas to nie problem bo ona zasypia w 3 minuty.
      Zdarza jej się w nocy obudzić i jedno z nas do niej idzie,starsze dziecko budziło nam się do 4 lat więc to może jeszcze potrwać.
    • karolina17w Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:06
      Mój syn też 3-latek. Do niedawna leżałam z im na łóżku 200 x 160, zasypiał tuż koło mnie, zazwyczaj głowa w głowę.

Teraz ma swój pokój, od soboty, budzi się w nocy i woła mnie. Zasypianie natomiast wygląda tak, że trzymam go za rękę i trwa około 20 minut.

Syn zasypia do godziny gdy za późno wstanie z popołudniowej drzemki (tak, śpi w ciągu dnia bo potrzebuje tego). Jeśli zaś nie śpi w ciągu dnia, to zasypia do 5 minut.

Przed snem ogląda bajkę, potem czytam mu a jak zgaszę światło i trzymam go za rękę - rozmawiamy. To go wycisza, lepiej zasypia.

Może Twoja córka za dużo/długo śpi w ciągu dnia? Za wcześnie kładziesz ją spać lub nie jest wyciszona?

Co do pobudek - budzi się zazwyczaj podczas pełni. W pozostałe dni jedynie jak chce siku lub bez przyczyny, ale wystarczy, że pogłaszczę lub posiedzę trzymać za rękę i zasypia. Chyba, że jest już nad ranem i zaczyna być widno - wstaje uncertain

A, może jej za gorąco? I dlatego się budzi?
    • edelstein Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:07
      W dni “bajkowe“czytam mu bajke,daje uziaka i wychodze,w dni niebajkowe to sam oprocz bajki.Od urodzenia taka metoda byla.Fakt moje dziecko oprocz dni gdy bylo chore przesypialo cale noce od poczatku.Teraz potrafi od 20do 11rano spac jak do przedszkola nie idzie,allelujawink
    • esr-esr Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 10:16
      moja córa od zawsze zasypiała sama, swój pokój ma odkąd skończyła 6 miesięcy. od kilku miesięcy młoda strasznie mocno przeżywa jakąkolwiek rozłąkę ze mną, zasypia ze mną, przychodzi do mojego łóżka, tylko ja mogę ją ubierać, myć, etc. przyjęłam to na klatę (myślę, że to zazdrość o mój czas spędzany z młodszym synkiem jak ona jest w przedszkolu) i tulę, usypiam, ubieram, myję i czekam aż jej przejdzie. miałam moment załamania i też chciałam mieć wolny chociaż jeden wieczór ale już się przyzwyczaiłam.
      córka w ogóle ostatnio zrobiła się strasznie uczuciowa, bardzo mocno wszystko przeżywa w nocy (jest introwertykiem i kisi w sobie emocje które wychodzą podczas snu).
      • littleblue Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 11:16
        U nas różnie ( 3,5) ale często z obecnością jednego z rodzicow. Mała zasypia najczęsciej w ciągu mniej więcej 30 min ( czasem szybciej, jak nie spi w dzien - a do tej pory spi dosc dlugo bo ok 2 h). Patentem na zasypianie, kiedy nie chce się nam z nią siedzieć są Bajki Grajki - słuchowiska, zostawiamy wtedy lampkę, uchylone drzwi i cześć.
        • xsenia.pl Re:do Litleblue 05.11.12, 11:43
          Kochana a gdzie te bajki grajki kupic? czy to sa normalnie nagrywane bajeczki na mp3?
          • marychna31 Re:do Litleblue 05.11.12, 13:42
            Bajki grajki mozna kupić np. na Allegro
            allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=bajki+grajki
            Mój syn szczególnie ukochał "Dziadka do orzechów" smile
            Można je też znaleźć w necie.
            • littleblue Re:do Litleblue 05.11.12, 23:12
              Kupowalismy na allegro. I troche dostalismy. U nas hitem sa : Kubus Puchatek, Przygody Robinsona Cruzoe, Przygody Piotrusia Pana. I ew. Piekna i Bestia, Kot w Butach, Stoliczku nakryj sie... Ale te pierwsze 3 sa na topliscie pewnie juz z rok albo nawet dluzej... Sprobuj puszczac i powoli sie wycofywac. Ja na poczatku sluchalam Bajek z takim samym zaciekawieniem jak dziewczynki, a przy Kubusiu Puchatku to moj maz bedac dzieckiem zasypial ( to sa produkcje Polskiego Radia z lat 70tych i 80tych)
          • cygarietka Re:do Litleblue 06.11.12, 00:15

> Kochana a gdzie te bajki grajki kupic? czy to sa normalnie nagrywane bajeczki n
            > a mp3?

Ja kupuję w księgarni razem z książką. Moje dzieciaki też to uwielbiają
    • sarling Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 13:52
      Starszy zasypiał sam, ale do mw 5 r.ż. dawał czadu w nocy, budził się kilka razy, ryczał itd.
      Nasz 3 latek zasypia czasem sam, czasem z kimś, ale w nocy nadal przoduje w torturach.
      Dziś np. obudził się 4 razy, w tym od 00:30 do 2 nie spał wcale. Gadał, zapalał światło, poszedł umyć ręce (w tym czasie ja chciałam iść się powiesić).
      Pocieszam się tym, że ten starszy teraz śpi jak kamień.
    • kkalipso Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 15:01
      Nasza mrówka do miesiąca spała przy nas koło łóżka w takim koszu dla niemowląt.Póżniej powędrowała do swojego pokoju.Zasypiała bez problemu około 22 i spała do rana.Jak miała 11 miesięcy zmieniło się wszytko,za nic w świecie nie chciała zasypiać sama.Po kilku tyg.walki odpuściłam i od tamtej pory jest mniej więcej tak....

Około 22 kąpiel lub prysznic ,ząbki,piżamka i na kanapę,ogląda sobie bajki,mówię jej żeby powoli zamykała oczy bo jest noc i ona posłusznie zamyka oczka i zasypia.Przenosimy ją do łóżeczka i śpi do rana,rzadko kiedy się budzi.
    • suazi1 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 22:36
      Normalnie. Najpierw wspólna kolacja, sprzatanie zabawek, mycie, potem czytanie bajki, buzi-buzi plus purtas za lewym uchem (koniecznie!!! big_grin), "dobranoc mamo, wszystko nie będzie mi sie śniło" (nie pytajcie mnie, co to znaczy, bo wam nie powiem, to chyba jakaś metoda na zaklinanie złych snów wink). Po tych wszystkich rytuałach (koniecznie w takiej kolejności big_grin)) gaszę światło i robię w tył zwrot, i mnie nie ma. Nie czekam nawet aż zaśnie. Tyle.
    • tosterowa Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 05.11.12, 22:54
      Zamień się z ojcem przy usypianiu ;P
      Moje dziecko zasypia przy którymś z rodziców (w zależności, który akurat zostanie "wybrany" do tego zaszczytnego zajęcia smile ), potem śpi spokojnie całą noc.
    • kai_30 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 06.11.12, 08:16
      Mój trzylatek ma łóżko z wysuwanym drugim łóżkiem, więc można się położyć wygodnie wink Najpierw mu czytam wybraną książkę, potem gasimy światło i jeszcze czasem opowiadam, a czasem on mi coś opowiada, leżę na tym wyciąganym łóżku i czytam sobie ebooka albo forum w telefonie, a on zasypia, z reguły w ciągu kilku minut, chyba że dzień był bardzo emocjonujący. W nocy się nie budzi, może raz na kilka miesięcy mu się zdarza, wtedy albo schodzi do naszej sypialni (jeśli ktoś zostawi otwartą bramkę na schodach) albo stoi pod bramką i woła, żeby go wypuścić wink

Usypianie go mi absolutnie nie przeszkadza, lubię ten moment wyciszenia.
    • tatibi Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 06.11.12, 09:44
      Moze po prostu za wczesnie kladziesz do lozka. Jesli spi w przedszkolu to po prostu nie jest zmeczona na tyle zeby zasnac. Niech sie jeszcze wieczorem bawi dopoki nie zobaczysz ze sie oczy kleja. Twoja corka to pewnie typowa sowa, ktora lubi urzedowac do nocy a rano pozno wstac i nie ma na to zadnej rady, jak sie komus nie chce spac po dobranocce.
      • xsenia.pl Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 07.11.12, 21:45
        wlasnie spedzilam poltorej godziny w lozku z dzieckiem a ona i tak nie zasnela, kreci sie skacze, nie wiem jak ja usypiac.przewaznie jak rano wstaje to wieczorem do 21 to juz jej sie chce spac. nie wiem co sie dzieje.
    • lilly_about Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 08.11.12, 07:34
      Mówi, że chce spać, smyram ją po pleckach i zasypia.
      • mamusia881 Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 08.11.12, 09:26
        mój 3,5 latek śpi w swoim pokoju od może pół roku.
        kładę go między 19-20 czytam bajkę gaszę światło jak bajka się kończy całuję mówię dobranoc i wychodzę.zaśnie sobie sam.ale kilka razy w nocy budzi się z płaczem.i tak jest od noworodka.
        miał bardzo mało przespanych nocy.
        nawet jak idzie spać w moim łóżku to też się budzi.
    • gaskama Re: jak zasypiaja i spia w nocy wasze trzylatki 08.11.12, 09:31
      Mój syn w tym wieku też nie chciał, czy też nie umiał zasypiać sam. Dla mnie to jednak nie było nigdy problemem. Ponieważ jestem wyrodną matką pracującą bardzo ceniłam sobie te wspólne wieczorne zasypianie. Trwało ono wiele lat. Syn ma dziś 10 lat i nadal przed zaśnięciem lubi jak z nim poleżę, czy też posiedzę. Omawiamy wtedy na spokojnie, co się wydarzyło w ciągu dnia u mnie i u niego, jakie ma problemy, czemu był smutny, co mu ktoś powiedział itd. itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka