Dodaj do ulubionych

Pomoc superniani

10.11.12, 20:04

Obserwuj wątek
    • carmensitas Re: Pomoc superniani 10.11.12, 20:08
      Co to znaczy "strasznie zachowywać"? Może raczej poszukaj jakiegoś mądrego psychologa dziecięcego
      • kubanna Re: Pomoc superniani 10.11.12, 20:24
        Strasznie - na wszystko mówi nie i krzyczy, tupie, przy ubieraniu codziennie problem bo ona chce w czym innym, generalnie mamy wrażenie że wszystko robi na złość, to co było dobre jednego dnia, zaproponowane przez nas drugiego dnia jest już złe. O cokolwiek ja poprosimy lu powiemy żeby zrobiła -sprzątniecie zabawek, podanie czegoś, pójście do kąpieli, zjedzenie, umycie zębów itp - od razu złośliwe nie. Wstaje od razu ma pretensje nie wiadomo o co.
        • tanebo Re: Pomoc superniani 10.11.12, 20:29
          Idź z córką do psychologa.
          • wilowka Re: Pomoc superniani 10.11.12, 20:41
            Ja się zajmuję takim doradztwem, ale na swoim terenie - wobec dzieci które mogę obserwować w przedszkolu z grupą rówieśniczą, dorosłymi i z rodzicami. Niestety nie mam dobrej opinii o spostrzeżeniach psychologów bo albo obserwują dziecko krótko i w izolacji, albo czerpią wiedzą z wywiadu z rodzicami - co obiektywnym behawioralnym ujęciem nie jest.
            • kubanna Re: Pomoc superniani 10.11.12, 21:11
              A na jakim terenie? Ja mieszkam w Lublinie
              • wilowka Re: Pomoc superniani 10.11.12, 23:11
                W Łodzi i okolicach
        • triss_merigold6 Re: Pomoc superniani 10.11.12, 20:38
          To może nie proś? Rano ma wstać, umyć zęby, zjeść etc. i wyjść z rodzicem do przedszkola i to jest poza dyskusją. Tak samo wieczorem, umyć się, iść do łóżka etc., to nie jest przedmiot codziennych negocjacji.
          • gwen_s Re: Pomoc superniani 10.11.12, 20:48
            zgadzam sie z triss.
            Możesz jej zaproponować do wyboru dwa śniadania, np płatki czy jogurt, ubiór to samo, spodnie takie czy spódniczka... żeby wiedziała, ze jej zdanie jest ważne, ale mimo wszystko "ograniczone". Jeżeli nie będzie chciała się ubrać to jedzie w piżamie, jeść nie chce idzie spać głodna czy wychodzi z domu głodna, w końcu w przedszkolu zje śniadanie,.
            Musicie być konsekwentni.
            • kubanna Re: Pomoc superniani 10.11.12, 21:04
              Próbowaliśmy
              jeśłi daję do wyboru dwie, to pretensja dlaczego akurat te dwie a nie inne. Jeśłi jednego dnia te spodnie są wygodne to drugiego juz nie. I tak to można odnosić do wszystkiego
          • kubanna Re: Pomoc superniani 10.11.12, 21:01
    • carmensitas Re: Pomoc superniani 10.11.12, 21:20
      napisałam na priv
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka