Dodaj do ulubionych

Porzadki swiateczne

29.11.12, 19:43
Zaczelyscie juz?ja wczoraj zrobilam dzienny,dzis kuchnie.Niestety czas mam ograniczony od 17do19.Potem nie chce jezdzic odkurzaczem i nic przestawiac ze wzgledu na sasiadow.Zostaly mi jeszcze dwa pokoje,lazienka i przedpokoj.Musze sie wyrobic w tym tyg.grudzien uplynie mi szybko,ruch okolo swiateczny i sylwestrowy.Jak sobie pomysle o prlnym etacie od nowego roku to ciarki mnie przechodza,nie wiem kiedy bede sprzatac,zostana niedziele.
Jakby ktos pytal,nie,chlop pomoc nie moze,pracuje do nocy oprocz niedzieli.
Obserwuj wątek
    • czytelniczka1488 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 19:48
      Putzfrau bierze tylko 10euro na godz. Po co się męczyćwink
    • robitussin Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 19:49
      A co rozumiesz przez porządki świateczne?

> Zaczelyscie juz?ja wczoraj zrobilam dzienny,dzis kuchnie.Niestety czas mam ogra
      > niczony od 17do19.Potem nie chce jezdzic odkurzaczem i nic przestawiac ze wzgle
      > du na sasiadow.Zostaly mi jeszcze dwa pokoje,lazienka i przedpokoj.

Ale że co? Odkurzanie? Takie porządki to ja robię co tydzień, jeśli nie częściej tongue_out
      Przed świętami nic dodatkowego nie sprzątam.
    • dzoaann Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:01
      jakbym teraz zaczela porzadki swiateczne to na swieta nie byloby nic widac...
    • mary_lu Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:12
      Odgruzowałam już pokój malutkiego, wywaliłam wór popsutych lub nieudanych zabawek na śmietnik, drugi wór (fajnych zabawek, z których wyrósł) odłożyłam dla znajomych. Plus remanent w naszych szafach. Żeby mieć miejsce na prezenty big_grin

Reszta chałupy ujdzie, nie muszę się bawić w wielkie świąteczne porządki. Jedno mnie tylko czeka, i tego akurat nie lubię - wyjęcie z szafek i wymycie całej zastawy. Robię to raz do roku, akurat przed BN.
      • rosapulchra-0 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:53
        Na bieżąco oddawałam ciuchy po dzieciach wszystkim potrzebującym i chcącym, włącznie z zabawkami. Z jednego mieszkania do drugiego przeprowadzałam się jakoś tak, gdy najstarsza szła do pierwszej klasy. I zonk.. Jakiś taki van podjechał, żeby te wszystkie zgromadzone zabawki i ciuchy zawieźć do domu dziecka. Uwierzcie mi, że trzy domki dla lalek lub kilkadziesiąt Barbi podczas mieszkania mi zupełnie nie przeszkadzało. Dobra, to było duże, bo ponad 100m2 mieszkanie, ale jednak.. człowiek nie zdaje sobie sprawy jakim jest chomikiem. Zabawki i ciuchy moich dzieci na Mazurach zapełniły kolejnego vana, ale w olsztyńskim szpitalu dziecięcym.. A to tylko trójka była, cholera..
        • edelstein Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 22:22
          Moj syn nie ma zbednych zabawek,tylko parepoki co oddalam,te z niemowlectwa.Za to ma zawsze ciuchow jak dla armii.Przez dwa tyg moge nie prac i nie prasowac i bedzie mial co zalozyc.Czesc sprzedaje,czesc wysylam potrzebujacej rodzinie w Pl.Ja daje ciuszki,inna osoba cos do domu,jeszcze inna slodycze,a jedna placi za przesylke.2razy do roku trzy kartony wedruja do Pl.
    • ewcia1980 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:24
      U mnie świąteczne porządki to .... wypranie firanek (w celu ich odświeżenia i ładnego zapachu)
      Okien zimą nie myję
      Dywany piorę w ferie zimowe i pod koniec wakacji.
      Wszystko inne sprzątam na bieżąco.

Więc u mnie te "świąteczne" porządki odbędą się 22 grudnia przy rutynowym sprzataniu i zmianie pościeli.
    • beverly1985 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:24
      Nie robię porządków swiatecznych, staram sie miec jak najmniej rzeczy- wtedy jest czysto.
      Co pewien czas wyrzucam rzeczy stare albo takie ktore odłożyłam "przydasie"- ale to zalezy od mojego natchnienia a nie od pory roku.

Uswiadomilam sobie, że jeszcze ani razu nie umyłam porządnie wnętrza szafek odkąd sie wprowadziłam 2 lata temu, hmm...
      • mamaemmy Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:33
        Sprzątam gruntownie co tydzień,przewaznie w piątek lub w sobotę.
        Sprzątanie przed świetami rózni sie tylko tym,że dawniej dawalismy dywany do czyszczenia(teraz mamy nowe,więc odpada) i mylam wszystkie szafki-ale umylam ostatnio.
        I staram się kolejne rzeczy powywalać,im wiecej wyrzuce ,tym lepiej sie czujesmile
        Nowe firanki tez-ale to w zasadzie tez często robięsmile
    • jematkajakichmalo Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:30
      hmmmm...jesli sprzatanie odkurzaczem to porzadki swiateczne, to musialabym swietowac przynajmniej raz w tygodniu...
      Poza tym jak sprzatniesz teraz to chyba Ci to wiele nie pomoze, do swiat sie kilka razy nabrudzi tongue_out
    • caroninka Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:39
      Wow, a cos Ty tam musiala robic? Ja mam lekkiego jobla na punkcie ladu i skladu, wiec sprzatam na bierzaco, a gruntowne odrupiecanie chaty, robie co kilka tygodni. Tak, uwielbiam duperele i nie odmawiam sobie zakupu takowych.
    • kosmitka06 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:55
      Generalnie nie mam syfu w domu i nie jest tak że muszę robić nie wiadomo jakie porządki, sprzątam po prostu na bieżąco. Na pewno umyje okna i dodam wiele ozdób, co by popaść w nastrój świąteczny wink Chyba zacznę powoli od poniedziałku... tak żeby na 6.12 już było lekko świątecznie smile
    • gwen_s Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:55
      nie mów, że jak teraz posprzątasz to do świąt już nie zamierzasz?
      Ja wszystko sprzątam na bieżąco, okna zamierzam pomyć, jako świąteczne porządki smile
      • edelstein Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:22
        Na biezaco myjesz okna,szafki od srodka,kafelki?
        Ja na biezaco to wycieram kurze,odkurzam,myje podlogi,lustra i to co stoi na wierzchu.
        Szaf itp.nie,doba musialaby 48h miec
    • dziennik-niecodziennik Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 20:56
      jakbym dziś zaczęła tobym robiła je do świat jeszcze ze dwa razy big_grin
      a Ty jak teraz posprzątasz to juz tak zostanie aż do świąt??...
    • rosapulchra-0 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:02
      Ja mam czas big_grin
      Jak co roku zajmę się sprzątaniem i dekorowaniem domu oraz gotowaniem tuż przed samymi świętami. A że nikogo się raczej nie spodziewam, to jestem na totalnym luzie.
      Spina mnie jutrzejszy dzień, bo mój mąż ma bardzo okrągłe urodziny, nie do końca wiem, jaki mu prezent sprawić, niespodziankę na podorędziu posiadam, ale prezentu ni chuchu.. sad
    • edelstein Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:11
      Jak zwykle zlosliwebig_grin
      kuchnia
      -umycie okna,przystrojenie
      -umycie wszystkich szafek z srodka i na zewnatrz,posegregowanie rzeczy
      -umycie szkiel,czesc nie nadaje sie do zmywarki
      -umycie kafelek
      -ogolnie zmienienie dekoracji na swiateczne
      -umycie drzwi i framug
      pokoj dzinny
      -umycie okna na cala sciane i drzwi balkonowych
      -wypranie zaslon
      -udekorowanie okien i calego pokoju,wymieniam nawet doniczki i poduszki na swiateczne
      -umycie drzwi i jednej sciany,mam szklane
      -przestawienie mebli,posprzatanie pod nimi i w nich
      -wyczyszczenie dywanu
      -wyczyszczenie tapicerki kanapy
      -zrobienie wienca adwentowego,choinke tuz przed swietami

Co do puzfrau mialam trzy i zadna sie nie sprawdzila.Po co mam placic po to by potem znow poprawiac.

Pokoj dziecka,okno na cala sciane,sypialnia to samo plus drzwi balkonowe.W wolnej cheili jeszcze trzeba przystroic balkon.
      • edelstein Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:14
        “Putzfrau“
        teraz jeszcze prasujetongue_out
      • robitussin Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:22
        > -umycie okna,przystrojenie
        > -umycie wszystkich szafek z srodka i na zewnatrz,posegregowanie rzeczy
        > -umycie szkiel,czesc nie nadaje sie do zmywarki
        > -umycie kafelek
        > -ogolnie zmienienie dekoracji na swiateczne
        > -umycie drzwi i framug

Wszystko to robię co tydzień lub co miesiąc w ramach normalnych porządków.
        No oprócz dekoracji wink

> pokoj dzinny
        > -umycie okna na cala sciane i drzwi balkonowych
        > -wypranie zaslon
        > -udekorowanie okien i calego pokoju,wymieniam nawet doniczki i poduszki na swia
        > teczne
        > -umycie drzwi i jednej sciany,mam szklane
        > -przestawienie mebli,posprzatanie pod nimi i w nich
        > -wyczyszczenie dywanu
        > -wyczyszczenie tapicerki kanapy
        > -zrobienie wienca adwentowego,choinke tuz przed swietami

Nie mam dywanów ani zasłon, więc to mi odpada.
        Reszta jak wyżej - robię to regularnie w ciągu całego roku.
        Co do dekoracji, to nie szaleję. Wystarczy nam choinka i dosłownie parę durnostojek okolicznościowych. Acha i lampki w niektórych miejscach. Ale to jest kwestia kilku dniu przedświątecznych. Nie lubię się z tym spieszyć i robić tego jeszcze w listopadzie, bo wtedy cały urok świąt powszednieje.
        • edelstein Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:28
          Ja tez to robie,ale co 3miesiace.Wiosenne,letnie,jesienne,zimowe.Okna przecieram co miesiac,wiec tak czy siak to robie.Grudzien zaczyna sie w weekend.W grudniu bede miala czas poznymi wieczorami,tak wiec albo teraz albo po trochu,a po trochu nie lubie.W grudniu zostana tylko i wylacznie drobnostki.
          2,5godziny na pomieszczenie to nie jest duzo moim zdaniem.
    • maderta Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:19
      nie, nie zaczelam jeszcze. Zresztą gdybym nawet sprzątnęła, to za 2 dni będzie to samo. Przy dwójce dzieci ciężko utrzymać ład przez ponad 3 tygodnie smile.
    • nanuk24 nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 21:24
      Generalne porzadki to oprocz odkurzania podlogi i mycia w szafkach, takze odsuwanie wszystkich mebli, pranie dywanow lub wykladzin(jezeli sa) mycie podlogi pod dywanem, pranie mebli tapicerowanych, etc. Tak sobie wyobrazam generalne porzadki.
      I wy to robicie raz w tygodniu. No, no - podziwiam.
      • edelstein Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 21:34
        No,wyszlo na to,ze fleja jestemwinkTeraz sie dowiedzialam,ze to normalne i robi sie co tydzien.
        • nanuk24 Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 21:45
          wychodzi na to, ze ematki z mopem non stop biegaja, a tak sie zarzekaja, ze one nie, nigdy, a skadtongue_out
          • robitussin Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:02
            nanuk24 napisała:

> wychodzi na to, ze ematki z mopem non stop biegaja, a tak sie zarzekaja, ze one
            > nie, nigdy, a skadtongue_out

Ja się nigdy nie zarzekałam, nawet kiedyś popełniłam taki wątek (ale to chyba na WDPD), gdzie przyznałam się do tego, że mam pie...a na punkcie porządków i czystości i sprzątam raz w tygodniu, a zajmuje mi to kilka dobrych godzin. Ale plus jest taki, że nie muszę wówczas robić takich okołoświątecznych zrywów, bo czysto mam na bieżąco.
            Każdy ma swoje sposoby smile
            • robitussin Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:03
              > gdzie przyznałam się do tego, że mam pie...a

Dżiiis, niedługo słowo pupa będą wykropkowywać wink
              Chodziło o p.ie.r.do.l.ca.
              • edelstein Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:12
                Podziwiam,dwa m-ce temu posprzatalam szafki kuchenne,teraz znow byly brudne.3tyg temu wywalalam wszystkie popsute zabawki i naprawialam te co musialy zostac,bo sa ulubione,ulubione.Po 3tyg.znow sa takie do wyrzucenia i jakies poprzynoszone niewiadomo skad kamyki,kasztany,patyki,tysiac przejawow kratywnosci na plachtach i swistkach.Cala lodowke mam obklejona tymi cudamitongue_outtak wiec jutro znow odgruzowywanie.Okno u syna tez mylam 3tyg temu,z kolegami chyba sie na szybie rozplaszczal,obsliniona,poklejona.Powoli wyrasta z lat gdzie wszystko kleilo sie od jego pomyslow,rak itd.no ale wpadki sie zdarzaja.Jego swinki sa jak i on.Jedna wystawia tylek poza klatke by zrobic bobki.Podstawilam juz kartoniktongue_outzlosliwa bestia i tak trafia poza,musze jakis wiekszy znalezc.
            • nanuk24 Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:14
              No to zazdroszcze, bo mnie takie porzadki z odsuwaniem mebli i porzadkami w szafach zajmuje kilka dni(do 7) - samych szaf wnekowych mam 7, a gdzie reszta?
              • robitussin Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:32
                > samych szaf wnekowych mam 7, a gdzie reszta?

OMG.
                Co Ty w tych szafach trzymasz? smile
                Nas jest piątka, a szafy trzy duże + jedna mała.
          • edelstein Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:04
            Chyba pol roku temu popelnilam watek o porzadkach wiosennych i sie dowiedzialam,ze po co tyle sprzatac,przed swietami nastawienie i opinie sie zmienily.
      • robitussin Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 21:59
        nanuk24 napisała:

> Generalne porzadki to oprocz odkurzania podlogi i mycia w szafkach, takze odsuw
        > anie wszystkich mebli, pranie dywanow lub wykladzin(jezeli sa) mycie podlogi po
        > d dywanem, pranie mebli tapicerowanych, etc. Tak sobie wyobrazam generalne porz
        > adki.
        > I wy to robicie raz w tygodniu. No, no - podziwiam.

Nie mam dywanów, zasłon ani mebli tapicerowanych, więc to mi odpada.
        Nie wiem po co miałabym odsuwać meble (jakie? regały? komody?), skoro mogę pod nimi sprzątać bez odsuwania, bo nie mam mebli stojących bezpośrednio na podłodze. W kuchni nawet nie dam rady, bo jest zabudowa. Łóżka odsuwam co miesiąc, chociaż zasadniczo jak się dobrze schylę to odkurzę pod nimi i umyje podłogę bez odsuwania.
        Jeśli coś robię rzadziej niż co tydzień czy co miesiąc, to jest to właściwie tylko mycie okien i drzwi na zewnątrz domu. Nawet lampy odkurzam przy każdorazowym sprzątaniu, a porządek w szafkach, szufladach robię co jakiś czas, sukcesywnie.
        W moim domu rodzinnym był kult sprzątania przedświątecznego (zwłaszcza wywalanie wszystkiego z szaf, szafek, szafeczek, czyszczenie tego i układanie na nowo) i po prostu ch...j mnie wtedy strzelał, bo moja matka chodziła nerwowa jak nigdy, ojciec jeszcze bardziej, a my chowaliśmy się po kątach, żeby nas tylko nie wkręcili do roboty wink U mnie w domu tego nie ma. A mimo to mam czysto, wręcz sterylnie, jak mówią niektórzy wink
        • nanuk24 Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:20
          Powiem szczerze, ze troche sie wstydze tak sie "licytowac" na temat porzadkow, bo to jednak smieszne jest, ale skoro juz o tych porzadkach mowimy, to odsuwam wszystkie meble, nawet te komody na nogach, by umyc tyl szafki i przetrzec sciane za szfka, bo tam lubia sie koty zbierac i pajeczyny, i przecieram tez przy okazji kabel od lampki i kontakt. A takich szafek i komod mam duzo, a i lekkie nie sa, wiec takie cotygodniowe odsuwanie by mnie wykonczylo.
          • robitussin Re: nie wiecie, co to generalne porzadki? 29.11.12, 22:30
            nanuk24 napisała:

> Powiem szczerze, ze troche sie wstydze tak sie "licytowac" na temat porzadkow,

Ale jaka licytacja? Po prostu mam inny system sprzątania. Nie lubię jednorazowych zrywów, bo bazując na wspomnieniach z dzieciństwa dostaję białej gorączki. Wolę więc sprzątać na bieżąco, w miarę regulatnie, a że mam takie możliwości, bo godziny pracy mam ruchome i sama o tym decyduję, to jest mi łatwiej.

> bo to jednak smieszne jest, ale skoro juz o tych porzadkach mowimy, to odsuwam
            > wszystkie meble, nawet te komody na nogach, by umyc tyl szafki i przetrzec scia
            > ne za szfka, bo tam lubia sie koty zbierac i pajeczyny,

No to ja aż takiej potrzeby sprzątania nie czuję, by odsuwać komody i szafy i czyścić ściany za nimi smile I przyznam szczerze, że kurzy i pajęczyn w tych miejscach nie zanotowałam. Jedynie za telewizorem (takim starego typu) zawsze robiła się ciemna plama na ścianie.

> i przecieram tez przy o kazji kabel od lampki i kontakt.

To też robię regularnie przy okazji normalnego sprzątania.
    • mysia125 Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:37
      Sprzatamy na biezaco, ciagle ktos sie przez dom przewija, wiec glupio byloby miec rozpizdrzyk. Generalne przeglady szaf i szafek zaliczylam w pazdzierniku, teraz upajam sie przestrzenia. Dekoracje w wiekszosci juz wisza, dlugo boczylam sie na te tradycje, bo jednak polski adwent nieco inny. Ale teraz dzialam jak sasiedzi - od sw Katarzyny zaczyna sie dekoracyjne szalenstwo. Ba, nawet kartkek polowe mam juz zrobionych i wypisanych wink teraz od soboty ciasteczkowe szalenstwo - i masa gosci.
      • edelstein Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 22:00
        Moi goscie do szaf i szafek nie zagladajawinkna szczesciebig_grin zawsze mowia,ze u mnie z podlogi mozna jesc,a ja namietnie przepraszam za to,ze brudnobig_grin
        No ja teraz dopiero sie za dekorowanie wzielam,powinnam juz dawno,wszedzie lampki,mikolaje,a ja jeszcze nic.U niektorych to od poczatku pazdziernika.Pierniki juz upieklam i juz ich nie ma.Bedzie trzeba znow zrobic,ale to tuz przed swietami,bo trzeci raz robic nie bede!
        Ja nawet nie wiem na czym polega polski adwent,powaga.Jako nastolatke mnie to nie interesowalo.A cala doroslosc spedzam juz tutaj.
    • kkalipso Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 21:57
      Co roku staram się mieć gotowy dom do początku grudnia.Ubieramy choinkę,dekoruję dom.Mam wtedy urodziny i właściwie dla nas zaczyna się okres świąteczny,robimy wtedy tylko przyjemne rzeczy- zakupy,prezenty.Chodzimy na różne imprezy w przedszkolu ,to u rodziny i tak leci czas do świąt,raczej nie na sprzątaniu...
    • pibelle Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 23:02
      Ja podobnie jak niektóre przedmówczynie wolę sprzątanie regularne i w miarę potrzeb bieżących. Nigdy żadnych specjalnych świątecznych porządków nie robiłam.
      Kwestia systemu.
      Nie uprawiam zrywów typu mycie wszystkich szaf i szafek w domu od środka, bo po pierwsze większość wcale się nie brudzi, te które się jakoś tam kurzą nieco bardziej od czasu do czasu oporządzam rurą od odkurzacza, a nieliczne, które faktycznie się brudzą (buty, jakieś narzędzia) obrabiane są na bieżąco również.
      Dla mnie jest nie do przeskoczenia mentalnie akcja, że w grudniu wypierniczam wszystko z szaf i robię sobie armagedon i jeszcze przygotowuję się do świąt.
      Nie posiadam wyposażenia tekstylnego domu wcale (firany, dywany etc.). Pojedyncze koce piorę co jakiś czas.
      Meble mam tak dobrane, żeby nie odsuwać ich do sprzątania.
      Okna mam w nosie w taką pogodę, szkoda czasu.
      Rzeczy w szafach mam poukładane zawsze, bo lubię i o to dbam i regularnie robię remanenty.
      No nie wiem -nie znajduję nic takiego, co bym mogła zrobić miesiąc przed Świętami i miałoby im służyć.
      Kafelki w łazience? no tak, przy okazji sprzątania łazienki co któryś raz je się przeciera, wiadomo.
      Natomiast chętnie skupię się w grudniu na dekorowaniu domu - to lubię i to mnie wprowadza w odpowiedni nastrój.
    • pibelle Re: Porzadki swiateczne 29.11.12, 23:11
      dwa m-ce temu posprzatalam szafki kuchenne,teraz znow byly brudne.

Kurka, może ja jakaś dziwna jestem, ale jak wyglądają brudne szafki kuchenne po 2 mcach?
      Co w nich jest brudne?
      W moich szafkach nie ma kurzu, paprochów żadnych, no nie wiem czego jeszcze- co Ty masz w tych szafkach?
      Mam ze 2 takie, gdzie trzymam produkty sypkie i tam się czasami coś nakruszy, ale to przy odkurzaniu załatwiam rurą od odkurzacza, czasami ścierką przelecę w kilka sekund, ale poza tym nic więcej nie trzeba. Mogę się zgodzić, że brudza się szuflady ze sztućcami - faktycznie tam coś można znaleźć co kwalifikowałabym pod brud, no ale to też kilka ruchów szmatą i wytarte.

Mnie się wydaje, że to głównie o te firany, zasłony, dywany chodzi z porządkami i jeszcze kiedyś okna były skręcane, więc się ich tak często nie myło jak teraz, gdy to zajmuje parę minut, no ale ja tego wszystkiego nie mam, więc jakieś większe przedsięwzięcia sprzątaniowe zwyczajnie nie są potrzebne.
      • edelstein Re: Porzadki swiateczne 30.11.12, 12:34
        Mozesz mi wytlumaczyc jak po 2miesiacach moze nie byc kurzu w szafkach?masz hermetycznie zamykane?wystarczy spojrzec na oszklona witryne,po dwoch miechach wszystko jest okurzone,do tego dochodza paprochy,maki,kasze,pobrudzenie rekoma jak siega sie podczas np lepienia ciasta po nowa make.Przeterminowane produkty,bo 2m-ce temu byly dobre.Oleje,miody,zawsze cos kapnie.Dlatego teraz pod olejami mam jednorazowe serwetki co by potem szafki nie skrobac z zaschnietego oleju.
        O pokoju dziecka nawet nie wspominam,bo tam zawsze znajdzie sie cos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka