Dodaj do ulubionych

cydr nadchodzi do Polski

17.12.12, 20:21
od nowego roku ma ruszyc produkcja cydru.

Do tej pory sie dziwiłam, ze tego w Polsce nie robia. A to o akcyze chodziło.

Orzeźwiajacy napój, który mozna produkowac w polskim klimacie, bo jablek jest zatrzęsienie, do tego jest tani, zeby nie powiedziec, że plebejski. I jaki dobry.

Poczekamy, spróbujemy. Na razie mamy nasze wspaniałe z Noramandii i Bratanii. Vive la civilisation française!!!

Ps. swieta sie zblizaja, pewnie zgryźliwych komantarzy nie bedzie wink
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:24
      Chciałam coś się dowiedzieć, ale nie mogę poszukać takich regionów jak Bratania i Noramandia.
      • iwles Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:35

Nie dziwię się, pewnie rezultat byłby inny, gdybyś chciala czegoś się dowiedzieć, zamiast coś.

No i dlaczego nie możesz poszukać? Możesz, jak najbardziej. Inna sprawa, czy możesz, lub nie możesz, znaleźć.
        • krejzimama Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:43
          Żebyś ty się tak do moderowania przykładała to lepiej by ci ta trudna sztuka wychodziła.
      • bi_scotti Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:36
        Masz na mysli cider? Apple cider?
        https://www.martinsapples.com/media/images/martins%20cider.jpg
        • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:40
          tak to to. Popularne w krajach anglosaskich tez

dawnej znany w Polsce jako "jabol"
          • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:17
            jabłol sie tak ma do cydro, jak fiat cinqecento do mercedesa klasy E.

Polski odpowiednik cydru, to jabłecznik.
        • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:04
          po kolorze wyglada, ze to jest to. jeszcze trzeba by smak sprawdzic.

U nas sie to cidre nazywa.
          • bi_scotti Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:06
            kamelia04.08.2007 napisała:

> U nas sie to cidre nazywa.

Eeee ... no Cidre tez mamy big_grin
            https://www.cuisineduquebec.com/files/imagecache/image_fiche/livres/Cidres-du-Quebec.jpg
            • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:16
              bo wy w tym Quebecku to fracophon'i jesteście.
            • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:41
              cydr jest bardzo znanym napojem w wielu krajach

Osobiscie nie lubie. Moj facet- owszem lubi w odmianie z gruszek

https://2.bp.blogspot.com/-5A7yL0dsaUg/ThWKxq08h4I/AAAAAAAAAF4/QCkLf9zQ9Lg/s1600/magners.jpg...

• kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:51
                princesswhitewolf napisała:

Moj facet- owszem lubi w odmianie z gruszek

też mamy z gruszek i nazywa sie poiré. Słodszy i słabszy od cydru, nawet od cydru doux.

To tez lubimy wink
      • gazeta_mi_placi Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:39
        Ja też nie znam.
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:54
        krejzimama napisał:

> Chciałam coś się dowiedzieć,

madrej głowie dośc dwie słowie. Nawet taka maszyna jak google jest madrzejsza, bo pomimo literówek znajdzie hasło.
        Bylo wpisac w wyszukiwarke, to bys sie COŚ dowiedział.

Madre forumowiczki zrozumiały, że chodzi o Bretanię i Normandię - te głupie nie. Tobie napisze w mianowniku, bo moze okaze sie, że i z deklinacja masz problemy: Bretania i Normandia.

Wiedziałam, ze z okazji swiat bedzie milej wink
        • gazeta_mi_placi Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:06
          A zaraz i tak przyjdzie Lipcowa i wytknie Ci brak pracy tongue_out
          • krejzimama Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:08
            Aaa to Kamelia w rubryce zawód pisze "przy mężu"?
            • gazeta_mi_placi Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:20
              Ale za to we Francji....
              • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:23
                Lepsze to niż bezrobotny gazeciarz na polskim zasiłku w Krakowie..
            • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:45
              z pewnoscia takie trolle forumowe jak wy stoją wyżej w hierarchii społecznej niż mère au foyer.

Tylko sobie notaki poróbcie z tego co było na poprzedniej zmianie, zeby jeszcze wiekszych głupkow z siebie nie zrobic.
              Krejzi uważa sie za patriotke, a po polsku poprawnie pisac nie umie. Przy drobnej literówce lezy i kwiczy, bo nie wie o co chodzi tongue_out Głupsze toto od prostej wyszukiwarki internetowej, wyszukiwarka nie panikuje przy przestawionych literach.
              I nauczcie sie co nieco o forumkach, bo sie zaplaczecie w zeznaniach. Ściemniacze musza miec dobra pamiec, jak mówi angielskie przysłowie.

Troll forumowy, to niczym siedzenie na seks linii. A uważaja się, jedno z drugim, za lepszych ode mnie. Żenada.
              • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:03
                Olej - jedyna dobra rada doświadczonej przez trolle forumowe. I uwierz, że te dwa to pikuś przy tych udających nietrolle.
                • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:16
                  mnie też trolle "lubią". Te trole oczywiste, jak gazeta czy krejzi. Ich tam siedzi kilka na zmiane i nie raczyli sobie zapisac, że im nie odpowiadam dla zasady. Raz na ruski rok im sie odgryze, choć nawet na cieta riposte wujka Staszka nie zasłużyły.

Ta, niby nietroll to jest nudna/żałosna/śmieszna. Taka choragiwka i moralnosc Kalego w jednym.
                  Z tą też nie ma co dyskutowac, bo sie zacieła na jednym zdaniu "a ty nie pracujesz". To jak zabawa w "dzień dobry pomidor". Zapomniała tylko, że jej praca jest tylko na papierze, no ale to już jest zbyt skomplikowana operacja myslowa i dziewczyna nie daje rady.
                  • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:19
                    Ależ ja to znam doskonale.
                    Całkiem niedawno się dowiedziałam, że wyglądam za dobrze jak na mój stan zdrowia big_grin
                    Chustka też całkiem nieźle wyglądała.. sad
                    • larrisa Re: cydr nadchodzi do Polski 19.12.12, 10:34
                      rosapulchra-0 napisała:

> Ależ ja to znam doskonale.
                      > Całkiem niedawno się dowiedziałam, że wyglądam za dobrze jak na mój stan zdrowi
                      > a big_grin
                      > Chustka też całkiem nieźle wyglądała.. sad

Któryś raz z kolei przyrównujesz się do znanej osoby, która była ciężko chora i zmarła.
                      Raz była to magda prokopowicz, teraz chustka.
                      Z szacunku dla nich, bardzo cię proszę, zakończ te nietrafione analogie, dobrze?
                      • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 19.12.12, 21:31
                        W życiu się do nie przyrównywałam do nikogo.
                        A tym bardziej do Magdy Prokopowicz, a której istnieniu dowiedziałam się po jej śmierci. Zanim mnie o coś oskarżysz, to naszykuj sobie dowód uncertain
        • krejzimama Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:07
          Fiu, fiu.
    • cherry.coke Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:38
      To fajnie, Polska ma wymarzone warunki do produkcji, a cydr tez lubie. Moze powstac nowa potezna galaz przemyslu smile
      • bi_scotti Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:43
        I ktos niezle zarobi na sprowadzaniu i sprzedazy lasek cynamonu smile
        https://www.mccormickflavoursolutions.co.uk/~/media/McCormick%20for%20Chefs%20UK/Products/cinnamon-sticks.ashx
        • jamesonwhiskey Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:19
          co ma cynamon do cydru?
          ze niby oba zaczynaja sie na c ?
          • bi_scotti Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 02:33
            jamesonwhiskey napisał:

> co ma cynamon do cydru?
            > ze niby oba zaczynaja sie na c ?

Miesza sie. Zaden szanujacy sie pijacz cider nie bedzie mial kubeczka/szklaneczki z napojem bez laski cynamonu:
            https://cdn.indulgy.com/lB/5B/t3/56435801550012907yeRw7HT7c.jpg
        • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:22
          tutaj nie dodaje sie cynamonu do jabłek i cydru.

Tylko ja dodaje, ale ja jestem Polką wink
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:22
        cherry.coke napisała:

> To fajnie, Polska ma wymarzone warunki do produkcji,

ależ oczywiscie
    • gato.domestico Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 20:48
      testowałam ze streetcomu jakisz czas temu shade cider ...ale nie wiem jakie sa jego dalsze losy ;P
    • krejzimama Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:04
      To, że ten cydr jest popularny w części Francji to znaczy, że mamy zaraz z nabożną czcią do niego odnosić i przeszczepiać na rodzimy grunt?
      Nie widzę potrzeby. Robimy świetne nalewki z najróżniejszych owoców.
      • cherry.coke Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:11
        krejzimama napisał:

> To, że ten cydr jest popularny w części Francji to znaczy, że mamy zaraz z nabo
        > żną czcią do niego odnosić i przeszczepiać na rodzimy grunt?
        > Nie widzę potrzeby. Robimy świetne nalewki z najróżniejszych owoców.

No co ty krejzi, przeciez cydr (jablecznik) to byl popularny napoj staropolski. Potem tylko jakos zdechlo.
        • dzoaann Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:16
          wlasnie, w Polsce tez jablecznik znany w dawnych czasach, tylko potem jakos go przestali robic??? przepisy? durna polityka? ja cydr uwielbiam, najlepeij mi smakuje z lodemsmile
      • thegimel Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:14
        Ale to dobre jest. I jabłek mamy od pierona. Czemu nie skorzystać smile
        A nalewki to zupełnie co innego i to fakt, że mamy pyszne.
      • morekac Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:18
        Nalewki i cydr mają jednakowoż różny smak... Naleweczkę pijesz kielonkiem, a cydr - szklanką...
        • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:41
          Albo z gwinta..
          • morekac Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 21:03
            No, gwint to sposób picia, a nie miara dawki...
            • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 19.12.12, 21:32
              Rozumiem, że picie kielonkiem to nie sposób? Picie szklanką to nie sposób? Picie wprost z butelki to też nie sposób?? No, no..
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:12
        krejzimama napisał:

> To, że ten cydr jest popularny w części Francji to znaczy, że mamy zaraz z nabo
        > żną czcią do niego odnosić i przeszczepiać na rodzimy grunt?

nie w częsci Francji, tylko w całej Francji i jeszcze w Belgii, w Wielkiej Brytanii, w Quebecku, baranku bozy.
        Szampana sie robi w jednej części Francji, a jest popularny na całym swiecie. No, moze nie u ciebie, bo za cienki jestes.

> Nie widzę potrzeby. Robimy świetne nalewki z najróżniejszych owoców.

ty nie widzisz, bo masz krótkie myslenie. Rób sobie te nalewki, ktoś ci broni? Przeciez zakazu robienia nalewek nie bedzie.

Herbate tez bojkotujesz, bo z Indii czy z Chin. Kawa gardzisz, bo z Afryki czy Ameryki Południowej? A moze sam sobie na parapecie hodujesz, bo ta ze sklepu, to obca-cudzoziemska-fuj.
        • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:56
          Nie, on pije kopi luwak:
          https://www.sallybernstein.com/beverages/coffee/kopi_luwak.jpg
          • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:01
            beee, dobrze, że nic nie jadłam.
            Widok obrzydliwy, a w ogóle, to po co ja o tym zaczełam czytać. Fuj....
      • ma_dre Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:49
        A jakiez to te nalewki? Bo co zajrze do jakiegos polskiego sklepu i chce jakas kupic, czytam etykietke, a tam same sztuczne aromaty uncertain Moze to wina Francji, bo odkad Francuzi Polmos wykupili...?
    • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:22
      > Orzeźwiajacy napój, który mozna produkowac w polskim klimacie, bo jablek jest z
      > atrzęsienie, do tego jest tani, zeby nie powiedziec, że plebejski. I jaki dobry.

Polemizowałabym.
      Dla mnie to po prostu zwykły sfermentowany sok jabłkowy.
      Nie wiem, co ludziska w nim widzą (czują).
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:34
        robitussin napisał:

> > Orzeźwiajacy napój, który mozna produkowac w polskim klimacie, bo jablek
        > jest z
        > > atrzęsienie, do tego jest tani, zeby nie powiedziec, że plebejski. I jaki
        > dobry.
        >
        > Polemizowałabym.

a konkretnie z z czym bys polemizowała?
        z tym, ze orzexwiajacy? że nie mozna go w polskim klimacie produkowac, czy może w Polsce jabłek brak. Do tego drogi w produkcji, a przez to wytworny?

Jedni lubia, inni nie. To jak jak z wódką, jednym smakuje, innym nie
        • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:43
          > a konkretnie z z czym bys polemizowała?

Ze stwierdzeniem "i jaki dobry".

> Jedni lubia, inni nie. To jak jak z wódką, jednym smakuje, innym nie.

Dokładnie. Więc dla mnie cydr jest równie "dobry" jak sok, który za długo postoi w otwartym kartonie smile Wolę bardziej wykwintne dla podniebienia trunki.
          • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:53
            robitussin napisał:

Wolę bardziej wykwintne dla podniebienia trunki.

np. Moët & Chandon? wink
            też dobry, choc smak ma zupełnie inny, bo i technologia nie ta sama
          • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:13
            Co ty wiesz o wykwintnych trunkach..
            • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:20
              rosapulchra-0 napisała:

> Co ty wiesz o wykwintnych trunkach..

A czemu ma służyć ta durna uwaga?
              • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:22
                Durna wypowiedź może spodziewać się tylko durnej uwagi.
                • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:28
                  rosapulchra-0 napisała:

> Durna wypowiedź może spodziewać się tylko durnej uwagi.

Możesz mi wytłumaczyć, co jest durnego w wypowiedzi, że ktoś woli wykwintniejsze trunki niż cydr?
                  • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:36
                    A kto powiedział, że cydr nie może być wykwintny?
                    Są jego różne gatunki, nie sądzisz?
                    To tak jak z winem, możesz kupić butelczynę za 5 zł i 150 zł. Podobnie z wódką, łyską i każdym innym gatunkiem alko.
                    Butlę piwa możesz kupić za 5 zł, ale i za 50 zł.
                    Rozumiem, że kwestia ceny w twoim przypadku to wykwintność, nie smak, nie aromat, bukiet itp.
                    • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:41
                      rosapulchra-0 napisała:

> A kto powiedział, że cydr nie może być wykwintny?

No fakt, nawet oranżada staje się wykwintna jeśli się ją nazwie Fantą.
                      Odpuść, doskonale wiesz, o co mi chodziło, ale bez sensu szukasz zaczepki.
                      • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:53
                        Ja szukam zaczepki?? shock
                        Manię prześladowczą masz czy inne licho ci w głowie siedzi??
                        • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:04
                          rosapulchra-0 napisała:

> Ja szukam zaczepki?? shock

Tak sądzę, bo jak inaczej nazwać Twoją niczym nieuzasadnioną uwagę na informację, że po prostu nie lubię cydru, żadnego z jego gatunków. Nie smakuje mi, odrzuca mnie jego aromat. I jeśli miałabym się "alkoholizować", to w zupełnie inny sposób.
                          • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:14
                            Sorry, ale to, że nie lubisz, to nie oznacza, że cydr nie ma również w swojej grupie napojów alkoholowych wykwintnych gatunków.
                            • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:23
                              rosapulchra-0 napisała:

> Sorry, ale to, że nie lubisz, to nie oznacza, że cydr nie ma również w swojej g
                              > rupie napojów alkoholowych wykwintnych gatunków.

Jeśli ma, to na tej samej zasadzie, na jakiej markowa Fanta jest bardziej wykwintna od fluorescencyjnej różowej gazowanej cieczy produkowanej przez Tadzika i Spółkę i zwanej szumnie oranżadą wink
                              • bubulla Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:18
                                Nie kop się z koniem, wszak wiadomo, ze rosa kubki smakowe ma zblazowane najtańszym alko, widać po twarzy, niestety
                                • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:30
                                  Pokaż swoją twarz, może ocenimy, jakaś sama piękna jesteś i niezniszczona big_grin
                                  • bubulla Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 12:10
                                    A teraz napisz to zdanie poprawniesmile
                                    • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 22:39
                                      Taka tępa jesteś, że nie zrozumiałaś?
                                      • bubulla Re: cydr nadchodzi do Polski 19.12.12, 09:01
                                        Nie tak bardzo jak ty ale nie zamierzam się z tobą ścigać w tym zakresie.

• rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 19.12.12, 21:33
                                          Póki co to ty się totalnym niezrozumieniem wykazałaś.
                                          BTW, yenna sobie nowego nicka założyłaś specjalnie dla mnie?
                                          • bubulla Re: cydr nadchodzi do Polski 20.12.12, 08:26
                                            smile oczywiście, tak, to ja Yenna...zapomniałaś tabletki?
                                            Może ja niezrozumienie ale trudno zrozumieć bełkot, więc humoru mi to nie psuje.
                                            • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 21.12.12, 10:28
                                              Twój bełkot tym bardziej trudno zrozumieć.
                    • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:54
                      rosapulchra-0 napisała:

> A kto powiedział, że cydr nie może być wykwintny?

cydr nie jest wykwintny. Jest to prosty napój, jak juz wspomniałam, niemalże plebejski. To jest ten sam pułap, co piwo. Nie znaczy to przeciez, ze piwo jest zle. Moze tylko komus nie smakować.

Mozna go pic, jako napój orzexwiajacy, mozna do obiadu, mozna do deseru. Zalezy czy to cydr brut, czy doux. Jest jeszcze cydr w wersji traditionnel.

> To tak jak z winem, możesz kupić butelczynę za 5 zł i 150 zł. Podobnie z wódką,
                      > łyską i każdym innym gatunkiem alko.

wino zajmuje inna pozycje w kulturze, tak samo jak szampan, calvados, cognac. Tutaj jest pewna kultura spozywania tych trunków. Inna jest tez technologia.

Cydr kosztuje ok.3€ w hipermarkecie i wiecej nie chce kosztować. Za wino w tym samym hipermarkecie mozna zapłacic nawet i kilkadziesiat, czy kilkaset euro (jesli sie chce), a za cydr nie.

Najwiecej za flaszke 0,75 cydru zapłaciłam 16€ - w restauracji, w której omlet kosztuje 25€.
                      • robitussin Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:13
                        > cydr nie jest wykwintny. Jest to prosty napój, jak juz wspomniałam, niemalże pl
                        > ebejski. To jest ten sam pułap, co piwo. Nie znaczy to przeciez, ze piwo jest z
                        > le. Moze tylko komus nie smakować.

Otóż to! I ja, jeśli miałabym wybierać między tymi plebejskimi trunkami, to wolę piwo. Jest dla mnie bardziej "wykwitne" wink No może z wyjątkiem weizenbier, bo tego też nie ruszę wink
                        Próbowałam cydru dawno temu, odrzuciło mnie. Sądziłam, że to kwestia gatunku, bo był wytrawny i dość cierpki. Potem próbowałam ponownie zupełnie innego, słodkiego, i jeszcze raz, i kolejny. Nic z tego. Echo fermentacji w tym napoju jest zbyt silne, bym mogła uznać to za napój, który pija się ze smakiem.
                        Ale na tej samej zasadzie moja mama nie ruszy kwasu chlebowego, bo ją odrzuca sam zapach.
                      • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:17
                        No nie zgadzam się, bo:
                        widziałam cydry po 2,35 funta za 3 litry i 2, 89 za pół litra. Napiłam się jednego i drugiego - różnica ogromna.
                        • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:27
                          w Wielkiej Brytanii dostep do lepszego jedzenia jest trudniejszy ze wzgledu na ceny.
                          To nie jest kraj kuchni. Cydr też nie jest angielski. Robi sie go w Anglii, ale rodowód cydru jest francuski.
                          • jamesonwhiskey Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:29
                            > To nie jest kraj kuchni. Cydr też nie jest angielski. Robi sie go w Anglii, ale
                            > rodowód cydru jest francuski.

akurat magners jest irlandzki
                            • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:38
                              w porzadku, ja sie nie upieram, że magners jest brytyjski. Masz jeszcze swojego irlandzkiego bulmersa.

Ona nic nie wspomniała o markach.
                              A w wielkiej brytanii też robia cydr: w West Country, Herefordshire i Worcestershire.
                              • jamesonwhiskey Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 01:31
                                a jak sie podaje we francji
                                na wyspach w kuflu z 3/4 lodu
                                • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:18
                                  z góry zaznaczam, że znam tylko francuski cydr. Nie wiem jak smakuje irlandzki czy brytyjski.

Francuski cydr jest gazowany, podawamy jest porzadnie schłodzony, w takich czarkach podobnych do herbaty serwowanej po japońsku, choc na zdjeciach pokazuja go tez w kieliszkach.
                                  Pasuje do galette'ów - cos w rodzaju nalesników z maki zwanej sarrasine. To jest bardzo klasyczny zestaw w Bretanii: galette plus cydr.
                                  Do zwykłych nalesników tez sie dobrze komponuje.
                          • bi_scotti Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 02:41

> Cydr też nie jest angielski. Robi sie go w Anglii, ale

Z tym mozna polemizowac: ani wersja alkoholowa cider (en.wikipedia.org/wiki/Cider), ani bezalkoholowa (en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider) nie maja proweniencji francuskiej, co zreszta nie ujmuje im niczego wink
                            • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 10:45
                              czy pochodzenie z XIII i XIV w. jest dostatecznie stare, by zasługwac na miano rodowodu?
                              fr.wikipedia.org/wiki/Cidre#Origine
                              www.info-cidre.com/#9/18/19
                              musze poszukac tego irlandzkiego
                              • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 11:46
                                > czy pochodzenie z XIII i XIV w. jest dostatecznie stare, by zasługwac na miano
                                > rodowodu?

jesli juz to duzo wczesniej bylo we Francji bo w Angli sie pojawilo wraz z Wilhelmem Zdobywca w 1066, a ten to byl Francuz.

Poza tym nie zasluguje na miano odkrywcy Francja w tej sprawie bo ... cydr to cos co w starozytnym Egipcie nawet bylo znane.
                                • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 20:37

> jesli juz to duzo wczesniej bylo we Francji bo w Angli sie pojawilo wraz z Wilh
                                  > elmem Zdobywca w 1066, a ten to byl Francuz.

podałam ostroznie ten XIII i XVI w., co do tego okresu nikt z historyków nie ma watpliwosci.
                                  A Wilhelm Zdobywca był Normandczykiem, urodzonym w Falaise, a pochowanym w opactwie meskim w Caen

> Poza tym nie zasluguje na miano odkrywcy Francja w tej sprawie bo ... cydr to c
                                  > os co w starozytnym Egipcie nawet bylo znane.

w zasadzie to prawie wszystko pochodzi ze starozytnosci.
                                  Do Francji cydr przyszedł przez tereny obecnej Hiszpanii. Cały czas mówimy o okresie średniowiecza.
                          • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:22
                            Cydr też nie jest angielski. Robi sie go w Anglii, ale

a skad. Cydr jak nizej link pokazuje znany jest od setek lat na calym swiecie. Naprawde pod rozmaitymi szerokosciami wpadli na pomysl fermentacji jablek by stworzyc niskoprocentowy cydr:
                            www.chm.bris.ac.uk/webprojects2003/lim/Appleweb2003/history.htm
                            > w Wielkiej Brytanii dostep do lepszego jedzenia jest trudniejszy ze wzgledu na
                            > ceny.

nie no ja cie prosze... Bywam we Francji kilka razy do roku( jezdzimy tam do domku Prowansji) i nie zauwazylam aby zywnosc byla jakas niebywale tansza. To sa naprawde "groszowe" roznice.

> To nie jest kraj kuchni

chyba w sensie, ze tradycyjna brytyjska cusine nie jest lepsza niz np wloska czy francuska. Owszem jest. No ale w dzisiejszych czasach ludzie odzywiaja sie bardzo miedzynarodowo i w UK hinduska kuchnia rulez.
                            Realia jednak sa takie, ze wszystko, absolutne wszystko jest dostepne w UK cokolwiek zapragniesz z calego swiata. Import jest niesamowity.
                            W kazdym wiekszym supermarkecie masz stoisko z Polska zywnoscia a i z francuska. Kupisz kazdy jeden francuski ser AOP, kazde ciastko Bonne Mamman etc. To sa sasiadujace kraje z kilkuset tysiacami Francuzow zamieszkalych tylko na pd UK.
                            Ba! nawet przyklad drobny gdzie delikatesy www.natoora.fr ma swoj odpowiednik w www.natoora.co.uk
                        • gemmavera Re: cydr nadchodzi do Polski 20.12.12, 08:46
                          rosapulchra-0 napisała:

> No nie zgadzam się, bo:
                          > widziałam cydry po 2,35 funta za 3 litry i 2, 89 za pół litra. Napiłam się jedn
                          > ego i drugiego - różnica ogromna.

Ale fakt, że jeden smakował lepiej, a drugi gorzej, nie świadczy wcale o tym, że ten drugi był wykwintny. big_grin Po prostu był droższy.
      • bi_scotti Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 02:36
        robitussin napisał:

> Dla mnie to po prostu zwykły sfermentowany sok jabłkowy.

A kto Ci zrobil taka krzywde, ze Ci podal sfermentowany?
    • ste3fa Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:31
      Można samodzielnie sobie zmontować w domu prościutka robota.
      • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:43
        otoz to. Robienie slabego wina jablkowego vel jabola to nie jest wielka sztuka
        • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:14
          Ale to nie jest wino vel jabol.
          • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:42
            bo ma bardziej gloryfikowana nazwe?smile))
            • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:52
              To nawet nie gloryfikację chodzi, ale z tego co się orientuję, to cider jest niskoprocentowym, gazowanym napojem alkoholowym, z winem to on naprawdę nie ma nic wspólnego.
              • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 11:48
                rosa, ano widzisz, ow "jabol" byl dlatego w tak niskim powazaniu ( stad pogardliwa nazwa) za komuny bo byl niskoprocentowym winem jablkowym.
                Nie kazde wino to Châteauneuf-du-Pape wszak...
                • afro.ninja Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 12:21

> rosa, ano widzisz, ow "jabol" byl dlatego w tak niskim powazaniu ( stad pogardl
                  > iwa nazwa) za komuny bo byl niskoprocentowym winem jablkowym.

ale on nie byl musujacy, a cydr to dla mnie taka owocowa oranżada z alkoholem.
                  • princesswhitewolf Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 12:37
                    ale on nie byl musujacy, a cydr to dla mnie taka owocowa oranżada z alkoholem

cokolwiek fermentowane ma bombelki czyli musuje jabol tez.

Cydr tez nie jest robiony przez zlewanie jakiegos soku z alkoholem bo to nie nalewka alkoholowa. Jak najbardziej jest to proces fermentacji.
                    • hanalui Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:03

> cokolwiek fermentowane ma bombelki

No wina fermentuja a sa bez babelkow
                    • robertocezar Re: cydr nadchodzi do Polski 08.03.13, 21:59
                      Najlepszym winem owocowym i smakujacym jak prawdziwe wino , bo jest prawdziwym winem musujacym chociaz nie gronowym to BURNARJ , jest winem musującym z pomarańczy wytwarzanym w Andaluzji- surowcem jest sok ze 100% naturalnej pomarańczy najwyższej jakości, to naturalne źródło wielu witamin i minerałów (bez dodatku wody), który podczas pierwszej fermentacji uzyskuje odpowiednie stężenie alkoholu.
                      Druga fermentacja zachodzi w butelce. Na tym etapie w naturalny sposób powstają bąbelki z dwutlenku węgla tworzącego się w fermentującym soku, a nie przez sztuczne dodanie węglanów lub gazów.
    • malgosiek2 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 21:56
      A mi smakuje cydr gruszkowy akurat.
      Ale fajnie, że u nas rusza produkcja, może będzie tańszy niż ten co kupuje.
    • wespuczi Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:00
      do zubrowki jest boski!
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:11
        cos w tym musi byc, bo żubrówka dobrze gra z sokiem jabłkowym.
    • marghe_72 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:31
      Jak nie robią jak robią big_grin
      Już iks lat temu kupowałam polski cydr..
    • marghe_72 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:34
      https://sudawia.pl/wp-content/uploads/cydr-mi%C4%99towy-i-natural.jpg
      • malgosiek2 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:37
        A gdzie można go kupić tzn, w jakim sklepie.
        Z chęcią bym spróbowała.
        • marghe_72 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:52
          malgosiek2 napisała:

> A gdzie można go kupić tzn, w jakim sklepie.
          > Z chęcią bym spróbowała.

Kupowałam na kiermaszu w CH Blue City w Warszawie
          i na Starym Mieście.. też w Warszawie, w tej chwili nie pamiętam nazwy sklepu. Szukać?
          • malgosiek2 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 16:11
            Nie, nie szukaj, bo ja nie z Warszawy tylko część zachodnia Polski.
            Może w Almie będzie.
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 22:48
        gdzie sa takie piekne flaszki?????
        bo w Warszawie nigdzie cydru nie ma, ani w Auchan, ani w carreforze, może raz na ruski rok w Piotrze i Pawle.

Koleżanka sie ucieszy, bo jak do tej pory ma raz do roku świeto.
        • joanna772 Re: cydr nadchodzi do Polski 17.12.12, 23:24
          Cydru można się napić w Lodach na patyku przy Lipowej w Warszawie, jest on produkowany na Ukrainie bodajże. Ten polski cydr można dostać w lepszych internetowych sklepach z alkoholem.
        • krypteia Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:46

> gdzie sa takie piekne flaszki?????
          > bo w Warszawie nigdzie cydru nie ma, ani w Auchan, ani w carreforze, może raz n
          > a ruski rok w Piotrze i Pawle.

ależ jest, zapraszam m.in. do działu z alkoholem z Leclercu na warszawskich Bielanach,ul.Aspekt, jest wiele rodzajów cydru: polskie, zagraniczne, łagodne i wytrawne
    • jamesonwhiskey Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:22
      no i dobrze , lato w polsce bywa gorace to powinien sie swietnie przyjac
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:28
        otóż to.
        • ivana6 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 00:59
          krainacydru.pl/forum/
    • redheadfreaq Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 01:43
      Uwielbiam! Zawsze się zastanawiałam, czemu przy takich powierzchniach sadów, jakie mamy na samym Mazowszu się tego u nas nie robi.
    • landora Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 01:53
      Uwielbiam, na studiach królował Strongbow smile
    • morgen_stern Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:10
      Piłam ze dwa razy za granicą, bardzo lubię. Muszę poszukać w Warszawie.
    • afro.ninja Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:36
      Jest polski cydr, smaczny i dosc tani- lajk. do kupienie w mini europa.
      Probowalam nawet cydr ukrainski, ale przyznam, ze zbyt duzo alkoholu, coz wschodni sasiedzi...

w piotrze i pawle jest doskonaly cydr bezalkoholowy, bardzo go lubie. Mam nadzieje, ze piotr i pawel rusza w temacie cydru, przeziec to delikatesy.

najsmaczniejszy cydr jaki pilam to estonski. pewnie sa jeszcze smaczniejsze, francuskie, belgijskie, niestety dobry cydr, jest drogi, a wypic taki cydr to jest kilka chwil, takie to smaczne...
      • kamelia04.08.2007 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:41
        koleżanka mówiła, że piła litewski, ale to nie to samo. Zbyt słodki. Ja sama nie próbowałam.
        • afro.ninja Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 09:54

> koleżanka mówiła, że piła litewski, ale to nie to samo. Zbyt słodki. Ja sama ni
          > e próbowałam.

ja ten ukrainski kupilam w galerii mokotow, raczej ma malo wspolnego z cydrem. sprzedawcy powinni sprowadzac cydr z panstw, ktore maja tradycje w robieniu cydru, a nie bimbru. wink
          • hanalui Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:20
            afro.ninja napisała:

> ja ten ukrainski kupilam w galerii mokotow, raczej ma malo wspolnego z cydrem.
            > sprzedawcy powinni sprowadzac cydr z panstw, ktore maja tradycje w robieniu cyd
            > ru, a nie bimbru. wink

Bo moze to nie byl cider tylko podpiwek.
            • afro.ninja Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 16:53
              >
              > Bo moze to nie byl cider tylko podpiwek.

To byl cydr.
      • marghe_72 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 12:21
        afro.ninja napisała:

>
        > w piotrze i pawle jest doskonaly cydr bezalkoholowy, bardzo go lubie. Mam nadzi
        > eje, ze piotr i pawel rusza w temacie cydru, przeziec to delikatesy.
        >
        w Ikea też jest jakiś gruszkowy bezalkoholowy, ale nie wiem jak smakuje
    • anias29 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 12:29
      Piłam cydr w Skandynawii, nawet byłam w wytwórni cydruwink Jakoś specjalnie nie powala...
    • gardenia_nowak Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:21
      Piłam sidra w Asturii i ledwo przełknęłam, także nie specjalnie ekscytuje mnie ta wiadomość.
    • kosheen4 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:33
      omujborze, jak nie przepadam za innymi rodzajami alku, tak teraz droga do alkoholizmu stoi przede mną otworem smile
      uwielbiam cydry wszelkiej maści, alkoholowe i niealkoholowe, wersji jabłkowej, gruszkowej, a nawet, ponieważ jestem nieznającym się nieortodoksem, zachwyciłam się niedawno czymś o nazwie cydr śliwkowy.
      wspaniała nowina smile
    • agao_72 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 13:51
      od paru lat sama robię cydr. smaczny mi wychodzi. tylko ma jedną wadę. znika. za szybko.
      • kosheen4 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 14:08
        agao_72 napisała:

> od paru lat sama robię cydr. smaczny mi wychodzi. tylko ma jedną wadę. znika. z
        > a szybko.

zawsze go czuć... malizną?
        • agao_72 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 14:19
          co to znaczy "czuć malizną?" w tym wypadku?

mój jest leciutki, wytrawny, musujący. i pachnie jabłkami. nie jest niczym wyrafinowanym. jest po prostu cydrem.
          • rosapulchra-0 Re: cydr nadchodzi do Polski 18.12.12, 17:37
            "Czuć malizną" oznacza, że ciągle go za mało smile
    • adellante12 Re: cydr nadchodzi do Polski 19.12.12, 10:24
      Mamy wprawę, wystarczy lekko zagazować prytę jabłkową czy innego platonka kwiat jabłoni albo Mamrota z Wilkowyi....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka