Dodaj do ulubionych

problem z seksem po porodzie

12.07.04, 15:33
Jak wynika z tematu mam problem z seksem. Jestem młoda mama - synek ma 2
miesiace. Mój problem polega na tym ze nie moge sie w ogole podniecic. Maz
bardzo sie stara, ja tez ale nic z tego nie wychodzi. Nie dosc ze jestem
sucha to nie odczuwam zadnej przyjemnosci. Probujemy roznych sposobów i
nic.dodam ze juz w ciazy nie było rozowo, tez ciezko sie podniecałam ale
jakos sie udawało. Myslałam ze po porodzie wszystko wroci do normy a
tymczasem jest jeszcze gorzej. Moze któras z Was tez miała cos takiego. Jak
sobie z tym poradziłyscie???

Lena
Obserwuj wątek
    • marzek2 Re: problem z seksem po porodzie 12.07.04, 15:39
      Dwie sprawy: po pierwsze suchość po porodzie przy karmieniu piersią (jeśli
      karmisz) jest zjawiskiem normalnym, czasem pomagają żele, czasem nie i niestety
      trzeba przeczekać... Po drugie: ja widziałam po sobie, że w nocy też początkowo
      kompletnie nie mogłam się wylozuwać, a co za tym idzie podniecić. Moźe jesteś
      zbyt rozkojarzona, trudno Ci zapomnieć o dziecku itp. Mnie pomogło
      zorganizowanie sobie karmienia w taki sposób, że czasem nawet gdy mieliśmy
      ochotę na seks, szłam do małej i karmiłam ją na śpiąco, wiedziałam wtedy, że
      następne dwie godziny mam spokój i mogłam się odprężyć.
    • le_lutki Re: problem z seksem po porodzie 12.07.04, 15:41
      Ja sobie poradzilam robiac rehabilitacje krocza po porodzie - standardowo tu
      przepisywana przez ginekologa a prowadzona przez polozna. NAjpierw bada ona
      stan "zwiotczenia" miesni i czy w ogole jakos nad nimi panujesz, a potem, wg
      tego, co stwierdzi dobiera odpowiednie cwiczenia. Na poczatek przy pierwszych
      stosunkach po ciazy i suchosci, bedacej glownie przypadloscia matek karmiacych,
      zaleca sie stosowanie zelu nawilzajacego. Bardzo pomaga.
      Przez wiele tygodni po porodzie wszelkie "polaczenia" nerwowe miedzy sfera
      genitaliow a glowa, ze sie tak wyraze, sa nadwerezone a wrecz "pozrywane" i nie
      wszystkie bodzce trafiaja tam, gdie powinny, aby kobieta mogla sie podniecic.
      Ciezko bylo na poczatku, ale w miare kolejnych stosunkow sie poprawia, bo
      krocze na nowo sie "umiesnia", jest w stanie sie kurczyc i rozkurczac, co jest
      wazne.
      Pierwsze stosunki bywaja czesto bolesne, a w ogole sporo kobiet nie ma ochoty w
      przyczyn wymienionych powyzej. Ale stopniowo to przechodzi a cwiczenia ten
      proces przyspieszaja.
      Pozdrawiam!
      • verdana Re: problem z seksem po porodzie 12.07.04, 17:49
        Tylko spokój! Dwa miesiące po porodzie ma się ochotę spać, a nie zabawiać
        wesoło w łóżku. Człowiek jest niewyspany, pozaszywany, piersi go bolą - gdzie
        tu myśleć o podniecaniu się! Trzeba spokojnie zaczekać i tyle.
    • iwonaw2 Re: problem z seksem po porodzie 13.07.04, 09:45
      Taaak. Tylko, że ja jestem już 2 lata po porodzie i ochoty na seks coraz mniej.

Iwona
    • 25buba1 Re: problem z seksem po porodzie 13.07.04, 10:23
      Ja zaczęłam kochać się z mężem ok. 8 tygodni po porodzie. Strasznie się bałam,
      ale to przez przejścia w czasie porodu i tuż po: miałam dużo szwów, przez
      tydzień po porodzie strasznie mnie wszystko bolało i myślałam, że nigdy nie
      dojdę do siebie. Po tym wszystkim miałam chyba uraz do seksu ja, a nie mąż,
      który również był przy porodzie.
      W każdym razie teraz jest już coraz lepiej, używamy żelu nawilżającego, ale
      ostatnio przestaje być potrzebny. A z ochotą na seks różnie bywa, działają tu
      chyba gł. hormony.
      A ciekawe u nas jest jeszcze jedno: ja w ciąży miałam straszną ochotę na seks,
      natomiast jak już było widać brzuszek to mężowi przeszło, zaś teraz jest
      odwrotnie! Cóż, ale chyba teraz już będzie coraz lepiej..., czego i Wam życzę.
    • katarzyna.br Re: problem z seksem po porodzie 13.07.04, 16:05
      To normalne. Musisz uzbroić się w cierpliwość, chyba nie ma innego sposobu.

Ja czekałam 7 miesięcy, ale wiem że też są e-mamy które czekały nawet 2 lata
      żeby je coś ruszyło.

Pozdrawiam
    • kajkooo Re: problem z seksem po porodzie 13.07.04, 16:16
      Doskonale cię rozumiem-u mnie było podobnie w czasie ciąży temat seksu "nie
      istaniał" , więc miałam nadzieję,że po porodzie znów będzie jak kiedyś,kiedy
      seks był dla nas obojga ważną sferą życia.Nie ukrywam,że niepokoiła mnie
      myśl,że nie zaspokajam męża. No i jesteśmy już trzy miesiące po porodzie, z
      ochotą na seks z mojej strony jest różnie,ale udało się przy pomocy kremów
      intymnych .Gdybym jeszcze nie była cały czas zabiegana , odzyskała poprzednią
      figurę,czuła się bardziej seky...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka