Dodaj do ulubionych

ksiądz biskup

31.12.12, 10:59
Zawsze go lubiłam i ceniłam [poza jednym wyskokiem z feministkami, cóż, nikt nie jest nieomylny (poza mną)]. Takie wypowiedzi jak cytowana przywracają mi wiarę w człowieka, także wierzącego.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13122601,Bp_Pieronek__Odprawilbym_msze_za_matke_Madzi.html?lokale=wroclaw
Obserwuj wątek
    • joanekjoanek Re: ksiądz biskup 31.12.12, 11:17
      no, no.
      ludzki pan.
      mszę by odprawił za morderczynię.

pan zajmujący stanowisko kierownicze w instytucji, która z automatu ekskomunikuje kobiety po aborcji.

granice śmieszności przekroczone lata świetlne temu.
      • kozica111 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 11:45
        Sensowny ksiądz, sensowny człowiek, ale jak widać niektórym i tak się nie dogodzi.
      • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 11:49
        która z automatu ekskomuniku
        > je kobiety po aborcji.

NAprawdę? Jakoś nie dotarło to do mnie.
        Większość z nas - a może nawet wszyscy - jesteśmy członkami instytucji, które robią bardzo niefajne rzeczy. Na ogół wolimy o tym nie wiedzieć.
        • joanekjoanek Re: ksiądz biskup 31.12.12, 12:00
          ekskomunika obowiązuje nawet za popieranie prawa do wyboru.
          jak nie wiemy, to w guglu wpisujemy "ekskomunika za aborcję".

> Większość z nas - a może nawet wszyscy - jesteśmy członkami instytucji, które r
          > obią bardzo niefajne rzeczy.

???
          na przykład jakich?
          • krejzimama Re: ksiądz biskup 31.12.12, 14:44
            CLubCard w Tesco.
            • joanekjoanek Re: ksiądz biskup 31.12.12, 15:20
              a co z nim nie tak?
              (jeśli nie złapałam jakiegoś dowcipu, to przepraszam)
          • echtom Re: ksiądz biskup 31.12.12, 15:36
            > ??? > na przykład jakich?

Na przykład państwa z całym jego aparatem ustawodawczym, wykonawczym i sądowniczym.
            • sarah_black38 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 15:49
              echtom napisała:

> > ??? > na przykład jakich?
              >
              > Na przykład państwa z całym jego aparatem ustawodawczym, wykonawczym i sądownic

Taka np. RP wali obywateli płacących podatki w bambuko. Nie podoba mi się płacenie dajmy na to na ruch palikota i jego palaczy marihuany. Ale pacz pani muszem płacić i nic do gadania nie mam wink
          • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 15:54
            joanekjoanek napisała:

> jak nie wiemy, to w guglu wpisujemy "ekskomunika za aborcję".
            >
            Wpisujcie, dobra kobieto, wpisujcie.
            • miniofilka Re: ksiądz biskup 31.12.12, 16:02
              Bardzo mądry i wierzący ksiądz, szkoda żę w KRK takich baardzo niewielu.
              • pleschanka Re: ksiądz biskup 31.12.12, 16:29
                To też wam się podobało?:
                Czymże jest literackie wyobrażenie Frankensteina, czyli istoty powołanej do życia wbrew naturze, jak nie pierwowzorem in vitro?
                • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 16:43
                  Nie, to mi się nie podoba. Jesli to też on, przykro. Natomiast nie oczekuję, że ktokolwiek będzie mówił wyłącznie mądre rzeczy, z którymi zawsze się zgodzę.
                  Wreszcie - słyszałam niedawno wywiad z amerykańskim naukowcem, który widzi in vitro jako jedyny sposób poczynania dzieci w przyszłości, najpierw dla bogaczy, potem dla wszystkich obowiązkowo,. Twierdzi, że przeskoczyliśmy do drugiego etapu ewolucji - kiedy to my, ludzie, jesteśmy już tak mądrzy, że możemy nią sterować stwarzając lepszego człowieka. Facet, który to opowiadał, jest uważany za poważnego naukowca.
                  Słuchając go zaczęłam się zastanawiać, czy jednak Kościół nie ma częściowej przynajmniej racji.
                  Chyba nawet założyłam swego czasu wątek na ten temat.
                  • iwles Re: ksiądz biskup 31.12.12, 17:33

Ale to samo moznaby powiedziec o medycynie estetycznej - też niby słuzy do "stworzenia" idealnego człowieka, a jednak operacje plastyczne to nie tylko silikon w piersiach, ale i wiele operacji ratujacych, np. po wypadkach, pożarach, rekonstrukcje deformacji itp. Więc raczej, analogicznie, nie balabym sie, że in vitro to zagrożenie dla naturalnego poczęcia ludzkości.
                    • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 18:13
                      Nie wiem. O chirurgii estetycznej (w odróżnieniu od plastycznej) pisze Bauman, że jest jak kolonializm - nowe kraje to teraz ciało człowieka, pomyśl, jaki rynek zbytu nagle powstał. Nie wiem, co o tym myśleć - można rozmyślać długo, ale żadne pewne wnioski nie przychodzą mi do głowy. Wiem tylko, że cierpiąc na prozopagnozję i rozróżniając twarze nie po rysach, a po mimice, mam coraz większe problemy z rozponawaniem osób publicznych - zdumiewająco się do siebie upodobniają. I że oglądanie masek powoduje we mnie dyskomfort i złość. I ciekawa jestem, ile operacji kosmetycznych przypada na jedną plastyczną.
                      • jak_matrioszka Re: off - prozopagnozja 31.12.12, 19:34
                        nangaparbat3 napisała: Wiem tylko, że cierpiąc na prozopagnozję i rozróżniając twarze nie po rysach, a po mimice, mam coraz większe problemy z rozponawaniem osób publicznych - zdumiewająco się do siebie upodobniają. I że oglądanie masek powoduje we mnie dyskomfort i złość.
                        Troche "off": tez to mam, ludzi poznaje po sylwetce i ruchach, operacje kosmetyczne mi nie przeszkadzaja (ja ich po prostu nie zauwazam, czasami tylko te najbardziej skopane). I musze sie pochwalic: maz sie zawsze dziwi jak ja filmy ogladam, nierozrozniajac aktorow, a ostatnio go zadziwilam: ja rozpoznalam aktorke zanim on ja rozpoznal! Osiolek, nie wpadl na to ze ja ja na sluch wzielam, bo w norweskiej tv filmy tekstuja i slychac co aktorzy mowia.
                        • nangaparbat3 Re: off - prozopagnozja 31.12.12, 23:14
                          Dzisiaj poznałam po głosie Wiktora Osiatyńskiego w radio smile Nawet nie tyle po głosie ludzi poznaję, co po intonacji, sposobie mówienia. Czasem po ruchach. Moje mistrzostwo świata: byłam zakochana po uszy w pewnym panu, spotykalismy się co tydzień mniej więcej, za to jak już, to na wiele godzin, ktoregoś dnia jechałam autobusem, siedziałam, on wsiadł i nie zauważywszy mnie stanął przede mną, widziałam jego profil i nie byłam w stanie stwierdzić: on czy nie on. Upewniłam się po butach.
                          • jak_matrioszka Re: off - prozopagnozja 01.01.13, 12:37
                            Brawo! Ja nie wiem kto to Osiatynski, nie slucham radia sad

Ja ostatnio nie poznalam poza uczelnia swojego wykladowcy, ktorego widze dwa dni w tyg. po 5 godzin. Normalnie widze go piszacego na tablicy, jedzacego ciastko widzialam go po raz pierwszy, dopiero jak zaczal gadac ze mna i z kolezanka z roku, to sie zorientowalam kto to jest.
                            Kilka lat temu zaczepil mnie facet w banku, znal moje imie i wiedzial gdzie mieszkam, pytal o rodzine (imiennie) - napewno sie znamy, tylko ja za cholere nie wiem z kim wtedy rozmawialam.
                            Zycie jest czasami ciezkie, nie?
                    • echtom Re: ksiądz biskup 31.12.12, 18:52
                      Wiesz, Iwles, z homo sapiens jest ten zasadniczy problem, że wymyśla fantastyczne rzeczy służące gatunkowi, a potem dochodzi do ściany, nie potrafiąc zachować umiaru.
    • ma_dre Re: ksiądz biskup 31.12.12, 17:26
      Idiota. Odprawiac msze i prosic o przebacznie dla osoby, ktora nie wykazuje najmniejszej skruchy? Taka logika jest mi absolutnie obca. Czy Biblia juz nic nie znaczy dla takich ludzi jak on? Na czym on opiera ten pomysl? Przebaczyc mozna komus, kto zaluje za grzechy, nie zatwardzialemu grzesznikowi, ktory kazdym slowem i gestem pluje na dobro.
      Podba mi sie to zydowskie powiedzenie, jakze logiczne i prawdziwe : kto czyni dobro zlemu czlowiekowi, czyni tym samym zlo dobremu. Kosciol ma w tym wprawe...
      Kto zadoscuczyni tym, ktorzy ja stracili i placza po niej? Nawet jesli nikogo takiego by nie bylo...
      • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 17:41
        Moja niewierząca mama powiedziała: pewnie, msze odprawia się za grzeszników, nie za anioły.
        • ma_dre Re: ksiądz biskup 31.12.12, 17:45
          Msze odprawia sie za kogos, kogo sie kochalo. Ktos dalej kocha morderczynie bez cienia wyrzutow sumienia?
          • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 17:47
            Matka?
            Prawdziwy chrześcijanin?
            Sonia Marmieładowa?
          • ira_07 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 18:41
            Pewnie ktoś mnie wyśmieje, ale cóż.

tos dalej kocha morderczynie bez
            > cienia wyrzutow sumienia?

Bóg. I nie widzę nic dziwnego w pomyśle odprawienia mszy za kogoś kto prawdopodobnie (bo nie skazali jej jeszcze) zrobił coś okropnego (pomiaijąc różnice teologiczne jakie mnie z tym księdzem dzielą). Jakby powiedział, że nie odprawi to by zaraz któraś napisała, że co za ksiądz bez miłości bliźniego big_grin Nie widzę też związku z ekskomuniką za aborcję. Przecież nikt nie mówi, że jeśli zabiła dziecko to nie zrobiła nic złego. Za ludzi, którzy się pogubili też powinniśmy się my, chrześcijanie, modlić.
            • ma_dre Re: ksiądz biskup 31.12.12, 19:09
              Tak, powinnismy sie modlic, nie neguje tego, ale ksiadz z pola startowego przeskoczyl od razu na ente, pomijajac bardzo wazne. On by sie modlil za przebaczenie. Ja bym sie najpierw modlila za nawrocenie. Bo zabic dziecko to odejsc bardzo, bardzo, bardzo daleko od Boga i jego drogi. To mi w wypowiedzi ksiedza przeszkadza.
              • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 19:17
                To znaczy co konkretnie Ci przeszkadza? Które słowa?
              • morekac Re: ksiądz biskup 01.01.13, 14:01
                Odprawiłby mszę za kobietę po prostu, 'by przeprosić Boga, by uprosić łaski'.
                Przecież nie za to, żeby jej się upiekło? I nie o ułaskawienie przez prezydenta RP tu chodzi...
          • sadosia75 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 18:55
            Msze odprawa się wyłacznie za tych,których kochamy?
            A co z dziećmi,które samotnie w szpitalach albo domach dziecka umierają?
            A co z bezdomnymi?
            A co z osobami,które nie mają rodziny?
            Za nich modlić się nikt nie powinien bo nie ma nikogo kto by ich kochał?
            Wielu pseudochrześcijan jest gotowych dziewczynę powiesić na pierwszym lepszym drzewie. Może słowa Biskupa otrzeźwią te głowy i zamiast szykować szubienicę choć chwilę spędzą na modlitwie i rozmowie z Bogiem.
            • nangaparbat3 Re: ksiądz biskup 31.12.12, 19:01
              Przyszło mi jeszcze do głowy, że mogłabym się modlić w podzięce za to, że nie znalazłam się w sytuacji, w której bym zrobiła coś takiego. Nie ma w tym mojej zasługi.
            • ma_dre Re: ksiądz biskup 31.12.12, 19:14
              W calej mojej pokorze, jako chrzescijanka oczekuje jednak od niej czegos, zanim zaczne jej przebaczac. Ze powie prawde i szczerze pokaja sie za grzechy, cokolwiek nie zrobila. Nazwalam ja morderczynia. Nie powinnam, bo nie wiem co sie tam stalo. Ale ktos to dziecko zabil. Ktos zna prawde. Niech ten ktos wreszcie przemowi. Bysmy mogli zrozumiec.
              -----------------------------------------------------------
              Dość kajania się! tongue_out Kij ci w oko zazdrośniku!
              • wioskowy_glupek Re: ksiądz biskup 31.12.12, 23:34
                Nie widzę nic dziwnego w modleniu się za morderczynię przecież właśnie za grzeszników się modli. Co nie zmienia faktu że ta kobieta powinna dawno siedzieć zamiast lansować się w mediach i co do oodpowiedzialności mediów za ten cały cyrk biskup też ma rację. Modlenie się za Waśniewską też wcale nie musi oznaczać potępoiania jej czynu.
                Przy okazji można też się pomodlić za autorkę książki o Katarzynie i reżyserkę filmu o niej in spe żeby Bóg na powrót zwrócił im rozum.
          • landora Re: ksiądz biskup 01.01.13, 11:27
            Ktos dalej kocha morderczynie bez
            > cienia wyrzutow sumienia?

Bóg.
            • krejzimama Re: ksiądz biskup 01.01.13, 12:06
              Boga nie ma.
    • laquinta Bardziej by mnie b. Pieronek 31.12.12, 23:29
      wzruszyl, gdyby oglosil, ze msze bedzie odprawial za ksiezy, ktorzy dzieci gwalca.
      A tak, to tylko gebe sobie chora psychycznie kobieta wyciera i jezyk strzepi po proznicy.
      • wioskowy_glupek Re: Bardziej by mnie b. Pieronek 31.12.12, 23:37
        Nie widzę nic dziwnego w modleniu się za morderczynię przecież właśnie za grzeszników się modli. Co nie zmienia faktu że ta kobieta powinna dawno siedzieć zamiast lansować się w mediach i co do oodpowiedzialności mediów za ten cały cyrk biskup też ma rację. Modlenie się za Waśniewską też wcale nie musi oznaczać potępoiania jej czynu.
        Przy okazji można też się pomodlić za autorkę książki o Katarzynie i reżyserkę filmu o niej in spe żeby Bóg na powrót zwrócił im rozum.
      • krejzimama Re: Bardziej by mnie b. Pieronek 01.01.13, 12:05
        Uważaj na to co piszesz. Na tym forum temat pedofilii wśród duchownych jest tematem tabu, a moderacja i administracja wycina informację o takich przypadkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka