Dodaj do ulubionych

wasze domowe perełki

04.01.13, 22:41
co takiego macie w waszym domu, z czego jesteście szczególnie dumne-jakiś bardzo niespotykany mebel,element wyposażenia? coś czego nikt nie ma i wszyscy zazdroszczą?
ja mam taki dębowy stół- zdobyty przypadkiem,za grosze,o bardzo oryginalnym i niespotykanym kształcie.
toczy się przy nim nasze życie rodzinne,nie wyobrażam sobie bez niego mojego domu i mam parę osób chętnych na odkupienie go ode mnie big_grin
Obserwuj wątek
    • wrednadziewucha Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 22:45
      Nie mam jeszcze własnego kąta, ale wiem, że pierwsze skrzypce będzie w nim grała kolekcja plakatów filmowych. Mają wartość sentymentalną, poza tym większość to naprawdę cacuszka smile
      Zbieram też czarne płyty Pink Floyd i wszelkie wydawnictwa związane z tym zespołem, będzie to wszystko zajmowało honorowe miejsce na meblościance tongue_out
    • figrut Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 22:47
      Kołowrotek do przędzenia podobno z 19 wieku. Przed świętami wyniosłam go na strych, bo szkoda mi w domu na niego miejsca. Jak dzieci dorosną, to może gdzieś go sobie ustawią.
      • figrut Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 22:51
        Aaa, w dolnym mieszkaniu które wynajmuję innym ludziom mam prawdziwy, alabastrowy gzyms rzeźbiony w różyczki i listki. Istne cudo, które najemcy pomalowali farbą, bo im się "stary kolor" nie podobał uncertain
        • kk345 Re: wasze domowe perełki 06.01.13, 11:46
          I pozwolilaś im na to?
    • carmensitas Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 22:54
      Cenię misterną robotę i pomysł.
      Na tym forum znajdzie się mnóstwo takich, które moje prace wyceniłyby na wartość materiałów, a czas pracy zupełnie olały (czytałam o tym wielokrotnie), ale ja akurat z moich prac jestem szczególnie dumna. Wiem, to bardzo niepopularne smile Ale jak się jakiejś małej rzeczy poświęci ponad rok pracy, ponad kilkaset godzin, a potem efekt jest naprawdę niezwykły, to ta duma rozpiera, szczególnie gdy wykonanie jest doceniane przez innych.

Jestem szczególnie dumna z niektórych rzeczy, które sama wykonałam. Nie mają one dla mnie przełożenia finansowego. No, chyba że ktoś zaoferowałby naprawdę olbrzymie pieniądze. Na razie część z tych rzeczy oddaję w prezentach smile
      • figrut Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 22:59
        > Cenię misterną robotę i pomysł.
        Moja mama dostała takie maleńkie korale (prawdziwe) nawleczone gęsto na nitkę i szydełkiem zrobiony z nich sznur na szyję. Cudowna rzecz, która wymagała mnóstwo pracy, ale efekt jest rewelacyjny.
    • beataj1 Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 22:58
      Stara nożna maszyna Singera po prababci. Działa.
      Dwa srebrne noże przedwojenne.
      To tyle zabytków. W naszym domu podczas wojny mieszkali Niemcy i jak uciekali zabrali wszystko co nie było przytwierdzone na stałe.
      Fotel 366 Chierowskiego świeżutko po renowacji - ale mało osób jest w stanie docenić design bo opatrzony.
      Mam dużo moich prac ręcznych ale z tego jestem dumna bo "sama tymi rencami" je zrobiłam. Nie sądze by były jakimiś ponadczasowymi osiągnięciami smile
      • podkocem Re: wasze domowe perełki 05.01.13, 19:02
        > Stara nożna maszyna Singera po prababci. Działa.
        Ja mam z tej maszyny zrobioną toaletkę.
    • edelstein Re: wasze domowe perełki 04.01.13, 23:13
      Srebrny, ciezki swiecznik,bardzo stary.
      • caroninka Re: wasze domowe perełki 05.01.13, 23:08
        Ten znaleziony przy smietniku ( bron Boze sie nie nabijam!) ?
        Ja mam piekna skorzana forme ( skora wolowa, reczne wykonanie) z zegarem. Zrobil ja moj ojciec, wiec jest dla mnie tym bardziej wielka wartoscia.
    • myaka Re: wasze domowe perełki 05.01.13, 18:10
      Naszymi perelkami sa nasze meble.
      Ale moj facet projektuje meble wiec to pewnie dlatego. On kocha porzadne meble, z porzadnych materialow. Ikei u nas sie nie doswiadczy wink
      99% mebli w naszym domu zaprojektowalismy wspolnie, pomagalismy w ich tworzeniu - ja np. olejowalam nogi od stolu z jadalnii.
      Najbardziej kocham wielki debowy stol (wazy ponad 100 kg), z sekami, naturalnymi zadrapaniami. Nie jest lakierowany, a potraktowany naturalnym olejem. Stoi w najwazniejkszym miejscu. Nie tylko sluzy do spozywania posilkow, ale jest ozdoba. Piekna ozdoba.
      Kocham tez nasza szafe na alkohole, ze stojakiem na wino. Takze debowe. Co ciekawe i niespotykane - mebel ten jest w 100% debowy, czyli nawet prowadnice w szufladach, "wieszaki" na ktorych wisza kieliszki sa drewniane - moj facet sam w to sie "bawil".
      No i lozko, w formie, wielkosci takiej jak sobie wymarzylam z drzewa orzechowego.

Po cichu marzymy, ze stol i owa szafa pozostana na dlugie, dlugie lata jako "pamiatka rodzinna".

• myaka Re: wasze domowe perełki 05.01.13, 18:15
        A z rzeczy takich mniejszych, mniej "wartosciowych" to perelka na pewno jest zestaw cudownych filzanek, ktory otrzymalismy od mojej cioci (abysmy o niej czasami pomysleli), obraz stworzony przez mego 5 letniego siostrzenca z vlepek (tzw. sztuka nowoczesna wink ) oraz kolekcja zdjec, ktore sama wykonalam - czasami zdarzy mi sie popelnic cos fajnego
    • echtom Re: wasze domowe perełki 05.01.13, 18:49
      Półmiski i sosjerka z serwisu ślubnego mojej babci sprzed I wojny światowej. A moja osobista duma to kupiona ponad 20 lat temu maszyna do pisania Consul z długim wałkiem, model z lat 50-tych. Czekam, aż nabierze wartości muzealnej wink
    • agao_72 Re: wasze domowe perełki 05.01.13, 18:51
      meble: ja rysuję, mąż robi. mamy łóżko, którego wezgłowie to dwa wielkie kociska, stół z sękatej i nieokorowanej deski (ta nieokorowana część jest ukryta pod szybą), fotele z podstawkami na kubki. córka ma w pokoju meble zrobione dla niej przez męża, łącznie z "krzywym biurkiem".
      zupełnie niedawno dostaliśmy deskę lipową, porzeźbioną w kwiatuszki. czeka na zawoskowanie i zawieszenie na ścianie.
    • virtual_moth Re: wasze domowe perełki 06.01.13, 03:00
      < co takiego macie w waszym domu, z czego jesteście szczególnie dumne

Moja droga, ściany i mury. Moje mieszkanie, które jest tylko moje. Nie mamy, nie męża, po prostu całkowicie moje (plus banku tongue_out)
      Zajmuję się między innymi projektowaniem wnętrz, zdziwiłabys sie, co ludzie chceliby miec u siebie. W zasadzie chyba wolałabys nie wiedziec, wierz mi.
    • aneta-skarpeta Re: wasze domowe perełki 06.01.13, 09:48
      śpimy na stuletnich łózkach- 2 połączone
      macedoński dywan w duzym pokoju
      zbior encyklopedii sprzed i po 1900 roku
      • shan_sa Re: wasze domowe perełki 06.01.13, 10:52
        Mam taką perełkę, zegar z lat 20. Był mojej Babci i Dziadka a teraz stoi u mnie. To taki duży zegar, piękny, drewniany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka