Dodaj do ulubionych

On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr

25.01.13, 13:24
wytłumaczcie mi proszę jak to jest że dopóki jakiś facet jest w sferze marzeń niektórych kobiet to pisząc o nim piszą małą literą: jego, mu, on.
natomiast jak wybranek serca się już zdeklaruje to w mailu wszystko na jego temat jest dużą literą. Jak czytam kolejnego maila, od kolejnej koleżanki to mnie to osłabia.
Rozumiem pisząc do danej osoby bezpośrednio używa się wielkich liter, ponieważ jest to oznaka szacunki i jest sprawą oczywistą. Ale czym to ten nieświadomy wyniesienia na piedestał facet sobie zasłużył żeby nagle pisać o nim jak co najmniej o Jezusie.
Drażni mnie to. Da się to czymś uzasadnić?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:28
      Też na różnych forach zauważyłam tę denerwującą manierę; o facecie jak o Bogu: On, Jemu, Jego - i kuriozum: mój Mężczyzna big_grin
      • claudel6 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 22:52
        o jezu jakie to jest pretensjonalne! mi się kojarzy z takim żenującym wiernopoddaństwem i mentalnością, w której kobieta bez mężczyzny to takie pół człowieka.
    • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:28
      Okrutnie mnie ten błąd drażni i też zwróciłam uwagę na wysyp Mu, Go, Jej na forach.
      Moja teoria jest taka, że to taki słowny odpowiednik odginania małego paluszka przy filiżance, czyli małomiasteczkowa elegancja. Jestem taka dobrze wychowana i pełna szacunku, że ojejku smile
      • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:32
        no dzisiaj sobie zaklęlam aż szpetnie jak już druga kolezanka przyslala maila z euforia opisujac że dzisiaj idzie z Nim na kolację i ma nadzieję ze skoro to tak droga restauracja to może On sie jej oswiadczy. Życze jej zeby tak sie stało, ale az sie boje jak bedzie wygladal mail kiedy sie okaze ze jednak sie nie oswiadczył big_grin czy zacznie znowu pisac małą literą big_grinbig_grin
    • angazetka Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:28
      Nieznajomością ortografii wink Często też tak mamy piszą o dzieciach (pardon, dzieciątkach).
      • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:30
        Ale wiesz, kiedyś ludzie tez miewali problem z ortografią i nigdy, w całej mojej karierze epistolograficznej (a listów pisałam sporo) nie spotkałam się z tą dziwaczną manierą. To zupełna nowość i opanowuje umysły niewiast jak zaraza smile
        • a.nancy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:50
          bo błędy ort. też podlegają modzie smile
          mnie najbardziej rozwalają laski, co piszą, jaka z "Niego" straszna świnia i chcą się z "Nim" rozwieść etc.
        • pieskuba Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:52
          Morgen, wyszukaj sobie posty niejakiego luccio1, starszego pana, człowieka wykształconego historyka. Skóra cierpnie. Treść różnie, ale przekaz kompletnie gubi się w wielkich literach występujących ogromnej mnogości nie tam gdzie trzeba. Prośby, by nie sadził błędów ortograficznych, bo człowiekowi wykształconemu nie wypada, nie dociera kompletnie. I tak, motywuje to szacunkiem, pardon Szacunkiem.
      • zuzann-a Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:30
        Też tego nie kumam.
      • lelija05 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:30
        Co tam o dzieciach, nawet wredne teściowe spotyka taki zaszczyt smile
        • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:34
          ale to i tak nic. na FK jest taka laska Ally która pisze o sobie z duzej litery big_grinbig_grin i jak ktos jej tam zwrocil uwage to grzecznie dziekuje i oswiadcza ze dalej bedzie tak robiła tongue_out
          • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:35
            Ta wariatka to jednak osobny rozdział forumowej historii tongue_out
            • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:49
              morgen_stern napisała:

> Ta wariatka to jednak osobny rozdział forumowej historii tongue_out

to chyba ja tej historii nie znam smile
              co masz na mysli?
              • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:30
                Byłaś na jej blogu? tongue_out oj, sorry, na Jej Blogu tongue_out
                • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:46
                  nie byłam smile ona zniknęła z FK i nie wiem gdzie sie podziała smile
                  aaaa, znalazła się na chwile na euro, ale pani Siwiec ją niestety zdominowała, miała po prostu większe te no, piersi.
                • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:59
                  ok, znalazłam smile masakra jakas smile
                  ona ma dziwne poglądy polityczne i chyba naprawdę uważa że ma w sobie coś z boskości, skoro dosłownie wszędzie jest Ja, Mnie, Nam....
                  a najdziwniejsze jest to ze ma grono wielbicieli big_grin
    • wrednadziewucha Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:36
      Mnie wk.rwia każde Ja, Mnie, Nas, Mi do tego pisane przez znajome studentki polonistyki, zaraz obok 'studjuję, studjuję'. Świat schodzi na psy.

Nadużywanie dużej litery w zaimkach jest... nadużywaniem i wioską, niezależnie od tego o kim się piszę. Są na forach różne egzaltowane panienki, co piszą: Dziecko, Ona, Mama, Tata, Jej, Jemu, Im. Curwa, co za kyrk.
      • znaniemiecki Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 27.01.13, 01:04
        > Mnie wk.rwia każde Ja, Mnie, Nas, Mi do tego pisane przez znajome studentki pol
        > onistyki, zaraz obok 'studjuję, studjuję'. Świat schodzi na psy.

Jako specjalne kuriozum wyróżniłbym jeszcze pisanie wielką literą zaimka wskazującego:

"Co sobie pomyślą Ci ludzie?"

i pomyśleć, że wszystko To w imię Szacunku smile
        • morekac Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 27.01.13, 19:21
          Jest i wątek z jakże znamiennym tytułem:

Ile Nowych Rzeczy dla siebie kupujecie w miesiącu?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,142100964,142100964,Ile_Nowych_Rzeczy_dla_siebie_kupujecie_w_miesiacu_.html
    • kikimora78 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:37
      No to, że "idzie z Nim na kolację" to może takie podkreślenie (takie, ze znaczącym spojrzeniem i podniesieniem brwi), że "z NIM!" a nie z innym .
      Nie umiem tego na piśmie wytłumaczyć, ale mam nadzieję, że zrozumiecie smile
      • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:43
        no tak, bo skoro on jest z duzej litery to idac z nim na kolacje ona tez jest taka wazna ;P
        ja to odbieram tak (niestety) ze swoja pozycje uzaleznia od posiadania faceta i podkresla ze facet stoi na piedestale.

no nie wiem... ale mnie to drazni. bo to i na forum tak pisza i kolezanki tak pisza. Dzisiaj odpisalam tej od kolacji maila z zapytaniem, czy jej facet ma jakieś święcenia ze zaczela o nim pisac z duzej litery. nie odpisala big_grinbig_grin pewnie uwaza ze jej zazdroszcze big_grin
      • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:48
        Ale własnie do tego służy pisanie z naciskiem "NIM", żeby podkreślić, że to właśnie z tym wyjątkowym facetem idzie, o którym ci tyle opowiadała. Sformułowanie "Nim" używa się, by zaznaczyć wyjątkowy szacunek, głównie do osoby zmarłej...

A zauważyłyście , że zaraza "bynajmniej - przynajmniej" odchodzi w zapomnienie? Chyba krzyki pomogły smile
        • redheadfreaq Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:33
          Morgen - zapewniam Cię, że nie odeszło. Niestety. Tak samo jak "dziecią" "studentą" i "pieską".

Mi się zdaje, że poza brakiem znajomości zasad pisowni, to jakieś specyficzna chęć podkreślenia dumy z niebywałego osiągnięcia, jakim jest Zdobycie Mężczyzny - tak samo pisanie o sobie "Jestem Mamą...".
          • antyideal Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:45
            redheadfreaq napisała:

to jakieś specyficzna chęć podkreślenia dumy z niebywałego osiągnięcia, jakim jest Zdobycie Mężczyzny > - tak samo pisanie o sobie "Jestem Mamą...".

Za tym powinno isc:
            karmie Piersią (a nie butelką)
            moje Dziecko sika na Nocnik (nie w pieluchy) itd. wink
            • redheadfreaq Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:55
              "...mam Bidet"

big_grin
              • kanna Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:31
                A ja mam DWA Bidety

big_grin
                • antyideal Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:35
                  kanna napisała:

> A ja mam DWA Bidety
                  >
                  > big_grin

Jesli masz DWA Bidety to masz pelne prawo
                  pisac o sobie Ja wink
        • daisy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:36
          Ja tam bynajmniej nie zauważyłam...

Ciągle jednak wszędzie pleni się obrzydłe "aczkolwiek" i coraz bardziej się boję, że jego triumfalny pochód jest nieunikniony. sad
    • j_a_ch Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:38
      Nowe mody językowe są jak zaraza niestety. Zawsze mnie zastanawia jak to się dzieje, że jakiś błąd zaczyna robić zawrotną karierę i kto jest jego autorem smile
    • nabakier Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:39
      To całkiem jak z "Bogiem". nieuzasadniona pisownia z dużej litery, ale uznana za gramatyczną. To co się dziwić, że się przenosi i i na inne rejony, Może być "o Bogu", może być i "o Nim", a co! big_grin
      • angazetka Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:48
        Jeśli dla kogoś facet jest b(B)ogiem...
        • nabakier Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:04
          Nie tylko, nie tylko...ta sama zasada gramatyczna- i chyba lepiej, że stosowana do osoby realnej niż do fantazmatu, no nie? wink
          • claudel6 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 22:55
            nie tu się nie zgodze, przyjęlo się, że z dużej litery pisze się o bogu w religiach monoteistycznych, bo on jest jeden - ten konkretny, a bóg - to jest tam, gdzie tych bogów wiele lub gdy odnosimy się do boga w sensie ogólnym, nie do konkretnego. mnie nie drazni ta zasada, bo nawet jest wygodny - gdy piszę "Bóg" to wiadomo, że mam na mysli TAMTEGO boga wink
    • daisy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:47
      Tzw. hiperpoprawność. Tzn. ktoś wie, że tam zaimki osobowe pisze się czasami dużą literą i że to jest elegancko, więc:
      1) pisze wszystkie dużą literą, sądząc, że będzie jeszcze bardziej elegancko,
      2) pisze wszystkie dużą literą na wszelkie wypadek.

Mnie tam bardziej przeraża, jak ludzie piszą:
      współczuję twoim dziecią (przysłowiowo smile), dziwię się tym kobietą, przyglądam się tym ptaką.
      Czyli zamiast końcówki -om w celowniku liczby mnogiej stosują .
      To też hiperpoprawność: obawa przez błędnym użyciem końcówki -om w narzędniku liczby pojedynczej (jesteś mojom dziewczynom), gdzie poprawnie powinno być -ą: jesteś moją dziewczyną. Więc jak już wiemy, że ma być , to rulez, hulaj dusza. smile
      • batata17 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:00
        Oraz wszechobecne "rozumię". Niezmiennie też bawi mnie odmieniane na wszelkie sposoby modne słówko "flustracja". No i oczywiście "na prawdę".
        • batata17 Re: On 25.01.13, 14:03
          Rozumię, że na prawdę jesteś sflustrowana. big_grin
          • mondovi Re: On 25.01.13, 15:07
            bynajmniej nie dlatego bo lekramówka Ci pękła.
        • totorotot Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 17:18
          I bezszczelny
    • ksionzka Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:48
      Ciekawe czy tak samo piszą te co "atakowały" katoliczki za uległość względem mężów. big_grin

On, Mój, Jego - podświadomie Mój Boże big_grin
      • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:49
        Albo pierwszy po bogu wink
        • claudel6 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 22:55
          albo w miejsce boga
    • jak_matrioszka Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 13:50
      Ja czasem pisze wyraz "malzonek" z duzej litery, nie tyle z szacunku (czy zachwytu) dla osoby mojego slubnego, ale z racji jego ksywki. Slubny nazywany jest bowiem Ksieciem Malzonkiem, oba wyrazy z duzej litery, z domieszka ironii, nie uwielbienia.
      Znam osoby ktore potrafia werbalnie wyrazic duza litere w rozmowie "Jade z Nim nad morze". A skoro mamy na forum usmieszki i inne mordki, to czemu duze litery mialyby mnie bardziej denerwowac? Toz to przeciez to samo - sposob wyrazenia uczuc.
      • opium74 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:06
        Uważałam że to nie jest jakaś straszna maniera tylko rodzaj zastąpienia imienia. Nie każdy chce pisać na publicznym forum : Poszłam z Jankiem do kina" to zastepuje to formą" Poszłam z Nim do kina"
        • angazetka Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:15
          Ale zaimek zapisany ortograficznie też jest formą zastąpienia imienia. Temu właśnie służy.
        • batata17 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:16
          No, niestety nie jest to poprawnie.
          Byłoby, gdyby zdanie brzmiało np. tak:
          Jeszcze trzy dni temu byłam z Nim w kinie, a dziś szykuję pogrzeb.
        • wtopek Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:16
          a czym to się różni od rozmaitych ginów, vetów, plliiizów, malżów i innych potworków językowych stosowanych namiętnie na tym forum?

albo ten pidgin-english czyli ustawiczne wtrącanie angielskich określeń do wypowiedzi?
          • daisy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:32
            Tym, czym słowotwórstwo, zapożyczenia, tworzenie skrótów i tym podobne różnią się od błędów językowych bądź, jak tutaj, ortograficznych. Oczywiście granice bywają płynne, ale zasadniczo łatwo jest stwierdzić, czy ktoś pisze, bo chce podkręcić/skrócić wypowiedź, czy dlatego, że nie zna reguł poprawnej odmiany czy pisowni.
          • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:34
            To nie są błędy ortograficzne, tylko różnorakie wytwory językowe, mniej lub bardziej zgrabne, głównie służące szybszemu pisaniu maili, smsów czy nawet w wypowiedziach na forach. Taki internetowy slang. Gin, wet jest po prostu krótszym słowem i szczerze, to mnie akurat nie razi. Małż już bardziej, ale to już raczej kwestia osobnicza. Niemniej to nie jest błąd.
            Trochę smutne, że muszę ci takie podstawowe rzeczy tłumaczyć.
            • nabakier Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:41
              Gramatyka, czyli reguły gramatyczne, nie zawsze s logiczne. Tu akurat nie są, znaczy w zaimkach imiennych. Jak najbardziej jest podstawa gramatyczna do zmiany reguły, co własnie pokazuje UZUS.
              • wtopek Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:45
                skoro ktoś chce używać potworków językowych i wplatać angielszczyznę, to niech pozwoli innym pisać tak jak chcą, przekazu i jego treści duże litery nie zaburzają

jednych razi duża litera w zaimkach, drogich małże smile
                • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:56
                  Tworzenie nowych słów (język wciąż ewoluuje), szczególnie w formie luźnej, żartobliwej wypowiedzi w internecie to nie to samo, co błąd ortograficzny, naprawdę tego nie rozróżniasz?
                  Piszące Mu, Jej na ogół są śmiertelnie poważne smile
              • nabakier Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:48
                tfu...osobowych...
              • daisy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:31
                Nabakier, ale tu nie chodzi o gramatykę, ale o pisownię. Chociaż uzus oczywiście w przypadku pisowni też sie liczy. Są nawet pomysły, żeby skasować "ó" (do czego, mam nadzieję, nie dojdzie).
                • nabakier Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 27.01.13, 19:46
                  Tu naprawdę chodzi o gramatykę. Zaimki osobowe, jak sama nazwa wskazuje, zastępują imiona, a te się pisze z dużej litery. zaimki, które zastępuje imię (wynika z kontekstu) można pisać z dużej.
                  Uzusem zaś jest coraz większa częstotliwość stosowania.
            • ledzeppelin3 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:44
              Na prawdę nie nawidze mojego Teścia który nigdy nie dał mojemu dzieciu nawet cukierka.
              • jak_matrioszka Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:56
                Sluszna uwaga, led, mnie takie bledy tez bardzo denerwuja. A szczegolnie dzis, bo spedzilam 10 minut probujac wytlumaczyc 10-latce dlaczego to blad, i klapa!!! Wyje pograzona w bolu :p
              • totorotot Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 18:04
                ledzeppelin3 napisała:
                > Na prawdę nie nawidze mojego
                Teścia który nigdy nie dał mojemu
                dzieciu nawet cu
                > kierka.

Dzieciaczkowi smile

W ogóle zastanawia mnie, jak można o swoim dziecku mówić "niunia"? Pełno tych niuń na allegro wraz z ich spodnisiami, lalusiami i innymi bzdzinusiami w barwach wściekły róź.
          • echtom Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:03
            To, o czym piszesz, to żywy język, konwencja, zabawa językowa.
    • madame_edith Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:38
      Ta dziwaczna moda panuje u mnie w pracy o zgrozo, w mailach do dostawców widzę takie oto:
      Nasza księgowość, dokument do Nas dotarł, udało się Nam

to dopiero megalomania wink

Wkurza mnie zawsze i niemiłosiernie
    • imasumak To jest dość powszechne na forum "Kochanki" :) 25.01.13, 14:43

• konwalka Re: To jest dość powszechne na forum "Kochanki" : 25.01.13, 14:57
        big_grin
        i jeszcze na forum o osadzonych
        tam "lobuziaki" czesto oswiadczaja sie panienkom listownie czy jakos na widzeniu i Ona potem pyta czy z Nim brac sluby wiezienne czy poczekac na zakonczenie wyroku

ps przypomnialo mi sie, jak moj wieloletni przyjaciel byl na mnie baaardzo o cos zly wczasie rozmowy na gg, w zwiazku z czym napisal: naprawde, zaraz Ci przypie... !
        • morgen_stern Re: To jest dość powszechne na forum "Kochanki" : 25.01.13, 15:01
          Gdzie to forum? smile
          • konwalka Re: To jest dość powszechne na forum "Kochanki" : 25.01.13, 15:21
            --sto lat temu ktos linkowal tutaj chyba
            to zdaje sie forum prawne sie nazywa

najlepszy jest moderator, gada krotko i na temat

laleczka pisze: cze, Moj Lobuz dostal 9 lat, bo kolega Go wrobil w napad z bronia w reku, a adwokat byl z urzedu. Teraz obecnie odsiaduje juz drugi rok. Bardzo Go kocham i chcemy sie pobrac, ylko nie wiem, jak to by wygladalo w wiezieniu, czy bedziemy miec noc poslubna tez czy On pujdzie na przepustke czy nie. I czy moge miec sukienke biala. Tylko nie wiem jeszcze, czy brac slub w wiezieniu czy to dobry pomysl?

moderator: zly

po-ranna.bloog.pl/
            Kiedy pijesz, to swiat nadal gdzies tam sobie istnieje, ale przynajmniej na chwile zdejmuje ci noge z gardla
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: To jest dość powszechne na forum "Kochanki" : 25.01.13, 15:51
              morgen speszyl for U forumprawne.org/wieziennictwo/247-slub-w-wiezieniu-9.html
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: To jest dość powszechne na forum "Kochanki" : 25.01.13, 15:56
                "Przecież te Nasze Łobuzy tacy pomysłowi są, że bez Naszej pomocy sobie poradzą nawet z obrączkom..Akte kochana nie wiesz..? Wydaje mi się, że nikt nie będzie robił problemu z wniesieniem takiej obrączki na przymiarkę."

to jest kwintesencja tego forum tongue_out
    • kura28 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:48
      Kolejna forumowa moda to sformułowanie "w razie W". Notorycznie na forach ciążowych: "pakuję sobie torbę do szpitala w razie W". Zawsze mam ochotę wrzasnąć co to jest to cholerne "W"? Mi się wyłącznie z powstaniem warszawskim kojarzy, ale nie sądzę żeby panie jakieś planowały.
      • morgen_stern Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:53
        Hmmm.. wypadku? smile
        • anulka.p Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 14:58
          Niedouczki i tylesmile
        • ledzeppelin3 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:03
          Na małym dziecku króluje "Moja Niunia", "Nasza Niania", na forum Wizaż wszechobecne "chrostki"
        • moregore Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:09
          A mnie drazni słowo "maskara". Opanowało cały kraj. brrr...
          Maskara normalnie! wink
          • anulka.p Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:11
            Maskara?? Taka do rzęs?
          • sarling Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 16:12
            "mega"| jest lepsze i "generalnie"
        • heca7 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:23
          W razie Wyklucia smile

Mnie jeszcze denerwuje "wziąć" zamiast "wziąć".
          • anulka.p Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:26
            maskara, "wziąć" zamiast "wziąć" - widzę, że forum dzisiaj w formiesmile
            To wszystko pewnie przez tę zimę i brak słońca!
          • daisy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 15:28
            No bynajmniej "wziąć" zamiast "wziąć" jest naprawdę koszmarne!
          • heca7 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:05
            heca7 napisała:

> W razie Wyklucia smile
            >
            > Mnie jeszcze denerwuje "wziąć" zamiast "wziąć".
            big_grin Wziąś ć , nie mogę inaczej napisać bo mi komputer automatycznie zmienia surprised
            • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:13
              a ja myslalam ze masz takie specyficzne poczucie humoru tongue_out
              z tym wziąć tongue_out
      • anorektycznazdzira Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 17:03
        "w razie W" bardzo nadużywa i to w życiu nie na forum moje teściowa. Też zachodzę w głowę- ki wuj? MOże się kiedyś spytam big_grin
      • z_lasu Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 18:25
        Za moich czasów (he, he) to się mówiło "w razie wojny" (a czasem nawet "w razie Niemca" big_grin). Więc ja rozumiem, że "w razie w." to skrót od "w razie wojny", ale dlaczego z dużej litery? Może te, co skracają, też nie wiedzą od czego to pochodzi?
        • morekac Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 00:08
          A może to o godzinę W chodzi?
    • sarling Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 16:08
      Opisywanie historii Dzieciaczka ma tą samą zasadę.
      Kiedyś też była dziewczyna, która bała się wywalić choinkę rodziców, bo Im przykro będzie.
      Sądzę, że to coś na zasadzie dzwonu i kościoła, coś tam wiedzą, coś słyszeli, ale nie bardzo wychodzi.
    • moregore Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 16:17
      Przepraszam. Powinno byc "masakra" a nie "maskara".
      Nie rozumię jak to wyszło. Ale to chyba przez Niego.
      big_grin
      aha! i słowo "Witam". Wszędzie i na początku wszystkiego.
      • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 17:21
        ok, przyznaję się bez bicia smile o co chodzi z tym, ze nie wolno pisac witam w wiadomosciach smile bo juz kilka razy ten temat pojawial sie na forum.
        • heca7 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:15
          wielkafuria napisał(a):

> ok, przyznaję się bez bicia smile o co chodzi z tym, ze nie wolno pisac witam w wi
          > adomosciach smile bo juz kilka razy ten temat pojawial sie na forum.
          Niejaki pan Rusinek- kustosz spuścizny po Wisławie Szymborskiej i jej ostatni sekretarz napisał kiedyś, że on nawet nie czyta maili zaczynających się od "witam". I w dyskusji na forum wyszło, że każdy kto tak pisze to burak wink
          • kkokos Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 23:02
            > Niejaki pan Rusinek- kustosz spuścizny po Wisławie Szymborskiej i jej ostatni s
            > ekretarz napisał kiedyś, że on nawet nie czyta maili zaczynających się od "wita
            > m". I w dyskusji na forum wyszło, że każdy kto tak pisze to burak wink

niejaki pan rusinek był tylko kolejnym polonistą/językoznawcą, który potępił witam na początku maila - pamiętam płomienną przemowę np. prof. bralczyka w tv. ale że gazeta wyborcza czy też gazeta.pl spopularyzowały akurat wypowiedź rusinka, to jego buractwo wyśmiało.

• estelka1 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:23
      Więcej jest takich językowych dziwactw. Mnie oprócz tego, o czym piszesz, do furii doprowadzają twory typu zuo, koopa, czy doopa. Nie wiem, co takiego niekulturalnego w tych słowach. A jak już nie chce się tego używać wystarczy napisać odchody, ekskrementy, pupa, czy pośladki. O wyrazach bliskoznacznych w szkole uczą. Zło bym w ogóle zostawiła w spokoju. Dziwna, niezrozumiała dla mnie maniera.
      • wielkafuria Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:38
        ja mysle ze to chodzi o to ze na forum nie mozna uzywac brzydkich wyrazów stąd te curvy, doopy i inne.
        czasami jak chcesz cos powiedziec dosłownie to piszesz pocałuj mnie w doopę nie w pupę wink
        • estelka1 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 19:57
          Faktycznie, szczyt wulgaryzmu big_grin a zło albo kupa? Jak to wytłumaczysz? Ani to wulgarne, ani niekulturalne
          • mamaemmy Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 20:22
            Typowe dla osób li tylko po podstawówce,albo ewentualnie po zawodówce,gdzie nie przykładali uwagi do tego,czy zaimki pisze się z wielkiej czy z małej litery.
            Irytuje mnie na maksa to na forum oraz jak ktoś do mnie piszę tak w sms-ie ,ale po tym od razu można poznać " wykształcenie " autora.
            • antyideal Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 20:30
              Gwoli scisłosci - forma "pisac z wielkiej/małej litery"jest niepoprawna,
              prawidlowo jest "pisac wielką/małą literą" ;p
              • ledzeppelin3 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 25.01.13, 21:20
                Ciekawe, czy wytną hója
          • kkokos Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 23:08
            nie "szczyt wulgaryzmu", tylko zabezpieczenie przed wstrzymaniem posta/skasowaniem słowa (na niektórych forach robi to automat)

zuo jest zabawą, ironią, podkreśleniem dystansu piszącego do tego, o czym pisze
            a z kupą pisaną inaczej się chyba nie spotkałam
    • nangaparbat3 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 00:31
      To bardziej ogolnie dotyczy zaimkow osobowych i dzierżawczych dotyczacych nas samych i naszych bliskich. Wcale nie tylko ON - też Ja, My, Nasze. Ohyda.
      Na forum rozwodnikow zdarzalo mi sie widzieć kurioza w stylu: ten drań mnie bije, ma kochankę, wczoraj dostalam od Niego pozew.
    • mia_siochi Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 12:49
      Daleko nie szukając: forum.gazeta.pl/forum/w,567,142035893,142074415,Re_Czy_nauczycielka_moze_tak_zrobic_.html?wv.x=2
      • anulka.p Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 21:52
        A propos stosowania wielkich liter, zauroczył mnie ten dziś ten wpis z wrocławskiego forum (dotyczy zatrzymania pociągu z kibolami przez policję):

"haha ale tu jest na ściemniane, każdy chciał Kupić Bilety a pisze że nie chcieli kupować . połowy nie chcieli wpuścić to Wajche Ktoś zaciągnął i nie pojechaliśmy . a Prowokacja musiała być oczywiście, Dziewczynę nie chcieli wypuścić Do Kibla . Nie dojechałem na mecz ale byłem w Legnicy i się dobrze bawiłem . Piłka Nożna bez policji !!"

Najlepsze: Do Kibla
        • antyideal Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 22:12
          o Kurde, piękne To :d
          • zona_mi Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 28.01.13, 21:07
            piękne Zaiste big_grin
    • claudel6 Re: On, Jego, Mu, brrrrrrrrrrrrr 26.01.13, 22:58
      ja z moimi kumpelkami mam zupełnie inną zasadę w korespondencji - jak już zaczynałysmy się spotykać/bywać z jakimś facetem, to zaczynałysmy w mailach tytułować go z pierwszej litery z kropką (np. M., R. itd.) - tak jak się pisze w gazetach o przestępcach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka