Dodaj do ulubionych

Pomysł na biznes

31.01.13, 14:02
Mam za sobą kolejny dzień biegania po galerii handlowej w poszukiwaniu butów i marzę, żeby ktoś mi to zdjął z głowy. Dlaczego nikt nie proponuje takiej usługi - pomoc w zakupach ciuchowych? Naprawdę byłabym w stanie za to zapłacić - że ktoś zdejmie ze mnie konieczność biegania i przebierania w stertach rzeczy, z których 95% jest nie dla mnie - nie mój rozmiar, nie mój kolor - żeby się dogrzebać do tego, czego szukam.

Marzę o człowieku, który zgromadziłby mi w jednym miejscu wszystkie ciuchy/buty, które są potencjalnie dla mnie (czyli w moim rozmiarze, w moich fasonach, w moich kolorach) i tylko bym przymierzyła, co dobrze leży, i pokazała paluszkiem - to i to i to i to poproszę. Przecież są ludzie, którzy lubią robić zakupy ciuchowe, niech to zrobią za mnie, pliiiiiis.
Obserwuj wątek
    • motylka34 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:08
      Hmm, wydaje mi się, że właśnie tym zajmują się styliścismile
      • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:08
        Nie, styliści pomagają ci wybrać rzeczy, w których ci ładnie i nie robią tego przy każdych zakupach, tylko jednorazowo. Ja wiem, w czym mi ładnie, dokładnie potrafię określić kolory, fasony, nie mam tylko siły latać po sklepach i tego kupować smile
    • polaola Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:09
      > Marzę o człowieku, który zgromadziłby mi w jednym miejscu wszystkie ciuchy/buty
      > , które są potencjalnie dla mnie (czyli w moim rozmiarze, w moich fasonach, w m
      > oich kolorach) i tylko bym przymierzyła, co dobrze leży, i pokazała paluszkiem
      > - to i to i to i to poproszę. Przecież są ludzie, którzy lubią robić zakupy ciu
      > chowe, niech to zrobią za mnie, pliiiiiis.

Takim czlowiekiem jest dla mnie kurier ktory przynosi mi do domu paczki z ciuchami ktore zakupilam online. Wybieram towar w sklepach internetowych siedzac wygodnie na kanapie, po paru dniach kurier przynosi paczke, przymierzam, wybieram co mi sie podoba, reszte pakuje spowrotem i odsylam. Tym sposobem jestem uwolniona od chodzenia po galeriach.
      • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:30
        No to teraz powiedz mi skąd wziąć pieniądze na zapłatę za 4 płaszcze i 5 par butów big_grin

polaola napisała:

> Takim czlowiekiem jest dla mnie kurier ktory przynosi mi do domu paczki z ciuch
        > ami ktore zakupilam online. Wybieram towar w sklepach internetowych siedzac wyg
        > odnie na kanapie, po paru dniach kurier przynosi paczke, przymierzam, wybieram
        > co mi sie podoba, reszte pakuje spowrotem i odsylam. Tym sposobem jestem uwolni
        > ona od chodzenia po galeriach.
        • polaola Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:37
          kolpik124 napisała:

> No to teraz powiedz mi skąd wziąć pieniądze na zapłatę za 4 płaszcze i 5 par bu
          > tów big_grin
          >
          Ale dlaczego mam zaraz za wszystko placic.
          Ja mam opcje placenia do 2 tygodni po odbiorze. Za rzeczy ktore nie zatrzymuje nie place jesli odesne je w terminie do 2 tygodni.
          • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:49
            A to zdradź mi nazwy tych sklepów gdzie nie muszę płacić big_grin
            • polaola Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:18
              Gdzie ty nie musisz placic to ja nie wiem.
              Ja moge placic w przeciagu 2 tygodniu po odebraniu przesylki w tykich sklepach internetowych jak Esprit, Bodendirect, Landsend, Mexx, .Zalando
              .. I wielu innych
              • kolpik124 no to weźmy Land's End 31.01.13, 16:33
                (tak to się pisze) smile

"We take payment from your card at the time we process your order ready for despatch".

I to by było na tyle big_grin
                • kolpik124 i Esprit :) 31.01.13, 16:38
                  www.esprit.eu/support?cmd=VIEW_ARTICLE&article=2142&tte=1069
                  • kolpik124 i Zalando :))) 31.01.13, 16:43
                    4.3 Za Produkt należy zapłacić w całości w momencie składania zamówienia podając nam dane karty kredytowej, którą zaakceptowaliśmy, poprzez PayPal, szybki przelew internetowy, albo też poprzez wybór płatności za pobraniem. Dane te są niezbędne w celu realizacji Zamówienia. Można także płacić w inny, zaakceptowany przez nas sposób. Zgodę na wysłanie Produktu wyrażasz dopiero po otrzymaniu przez nas wpłaty, chyba że wybrałeś płatność za pobraniem. W zależności od rezultatu sprawdzenia zdolności kredytowej zastrzegamy sobie prawo do nieoferowania pewnych form płatności oraz do zaproponowania Ci innych form płatności. W każdym przypadku będziesz mógł wybrać sposób płatności za pobraniem.
                    • polaola Re: i Zalando :))) 31.01.13, 16:49
                      Dziewczyno opanuj sie ! To ze w PL nie ma mozliwosci placenia przekazem w przeciagu 2 tygodni od zakupu, nie znaczy ze takiego czegos nie ma w innych krajach.
                      Tutaj masz wycinek jakie mozliwosci platnosci ma Landsend.de:
                      "Überweisung: Ein Überweisungsträger liegt Ihrer Lieferung bei.
                      Das Zahlungsziel beträgt 14 Tage. <<<<----------

Niebawem i w PL beda takie mozliwosci i wtedy bedziesz mogla zamawiac po piec par butow smile))
                      • kolpik124 Re: i Zalando :))) 31.01.13, 16:58
                        Wrzuciłam ci strony brytyjskie i eu, tylko zalando był polski smile))

A zakup przelewem/przekazem jak najbardziej funkcjonuje, towar wysyłany jest....po zaksięgowaniu przekazu, czy to w PL czy DE czy UK smile))
                        • polaola Re: i Zalando :))) 31.01.13, 17:05
                          A ja o 5 lat place przekazem w przeciagu 14 dni PO otrzymaniu towaru smile
                          • kolpik124 Re: i Zalando :))) 31.01.13, 17:10
                            Dobrze, że nie rok smile))
                  • polaola Re: i Esprit :) 31.01.13, 16:51
                    Przeczataj tu:
                    www.esprit.de/support?cmd=VIEW_ARTICLE&article=2136&tte=1069
                    • kolpik124 Re: i Esprit :) 31.01.13, 17:04
                      www.esprit.eu/support?cmd=VIEW_ARTICLE&article=2142&tte=1069 smile))
        • maligna567 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 18:23
          kolpik124 napisała:

> No to teraz powiedz mi skąd wziąć pieniądze na zapłatę za 4 płaszcze i 5 par bu
          > tów big_grin

karta kredytowa, najlepiej sklepu, w którym kupujesz, jeśli taką oferują (a z nią bonusy typu darmowa wysyłka) - jeśli szybko zwrócisz towar, który ci nie leży, to nei uderzą cię żadne odsetki.
    • jamesonwhiskey Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:09
      jestes bardzo nie na boerzaco bo sa takie uslugi
      a nie slyszalas o nich z jednego powodu , nie stac cie
      • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:50
        czyli, Ci co słyszeli- to ich stać?
        big_grin
    • an_ni Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:10
      alez oczywiscie ze jest taka usluga! tlyko musisz pobiegac po wczesniej wybranych sklepach
      ale juz przyniesienie tego do ciebie to juz lux chyba dla gwiazd dostepny
      • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:16
        Kiedy mi właśnie o to chodzi, żeby nie biegać. Właśnie za bieganie chcę komuś zapłacić.
    • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:11
      taka osoba to stylista
      od 1000 zł w góre za dzien pracytongue_out
    • mary_lu Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:15
      Istnieje taka usługa, nawet w polskich większych miastach. Wpisz w wyszukiwarkę "personal shopper"
      • jamesonwhiskey Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:21
        no ale tez mozesz kupic w wiekszych polskich miastach
        wybor pomiedzy hAm i reserved to nie wybor
        lans to jest jet do londynu czy tam mediolanu i tam zakupy w jakims lansiarkim domu handlowym

• kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:31
          A ty się gdzie ubierasz?
          • jamesonwhiskey Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:52
            no jak to gdzie
            w polskich lupmexach gdzie mam do wybory abercombie z metkami, lacosty D&G
            najlepsze domy mody sie chowaja
            • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:56
              Abercrombie nie widziałam, ale w zaprzyjaźnionym szmateksie często kupuję dla męża nowe rzeczy Marks & Spencer, jeszcze z metkami. Np koszula z ubiegłego sezonu za 25-30 zł.
              • antyideal Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:03
                A te nowe rzeczy nie smierdzą ?
                • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:05
                  kiedys w HM w galerii mokotoów strasznie smierdziało szmateksem

a ciuchy wygladały jak ze śmietnika

strasznie dlugo tak bylo- potem chyba zmienił sie właściciel i jest już w normie
                • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:10
                  Nie śmierdzą. Znam właścicielkę, ubrania z metkami dostaje odrębnie posortowane, oczywiście zawsze trzeba i tak wyprać.

Swoją droga czym ma śmierdziec? Chyba tanim detergentem, bo nie spotkałam się w szmateksach z brudnymi ciuchami, prosto z czyjejś d...y smile
                  • antyideal Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:14
                    No wlasnie jakimis srodkami smierdza te uzywane ubrania,
                    wiec zastanawiam sie czy nowe tez sa czyms traktowane.
                    Jesli sa z metkami to rozumiem, ze nie sa prane.
                    • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:17
                      Nie środkami, tylko stęchlizną. Środki do odkażania nie śmierdzą. Przynajmniej tak mówiła Bogacka w swoim programie o szmateksach.
                      • zurekgirl Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 18:11
                        Ciuchy w ciuchlandach smierdza, bo sa odkazane czyms przeciwpchelnym, potem takie lekko wilgotne trzeba jeszcze potraktoac para wodna, potem czesto te ladniejsze "wieszakowe" sa prasowane. Generalnie nie trzeba sie obawiac robali w ubraniach z ciuchlandow.
                    • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:34
                      Nie wiem, nie siedzę w temacie ochrony ubrań wink
              • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:04
                dżejms nosi CK i lacoste,
                a do biegania A&F

myslałam, że powtarza to tak często, że już każdy to wiewink
                • jamesonwhiskey Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:08
                  jak taka jestes zajnteresowana moim lajftajlem
                  to srednio co rok ,dwa lata latam do NYC na zakupy

• kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:11
                    Racja, Stany są tanie. Ja robię zakupy w Atlancie, tam jest niski podatek stanowy.
                    • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:40
                      moj kolega beda w stanach przytaszczył tony ciuchów- zajebiste metki
                      co nie zmienia faktu, ze ciuchy, mimo metek, były cienkie jak barszcz
                      • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:44
                        No bo to ten sam made in Bangladesz i Gwatemala co wszędzie na świecie wink
                        • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:46
                          co prawda, to prawda

wiec fajnie pojechac do mediolanu na zakupy, ale jak ktos nie ma gliku modowego, to mu nawet sam gucci nie pomoże
                          • mary_lu Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:53
                            Phi, ja też swego czasu przywoziłam walizy ciuchów z NY. Raj zakupowy (i cenowy).

Przy okazji zarabiania sprzątaniem, na zmywaku i jako kelnerka suspicious
                            • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:57
                              jaki zmywak-organizator zaplecza restauracjiwink
                            • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:01
                              No tylko, że ciuchy wysokiej klasy to nie były. Nawet w Stanach, gdzie dolary rosną na drzewach kelnerka raczej nie może sobie pozwolić na wyższą półkę, a przynajmniej nie w ilościch walizkowych wink

Lepsz ciuchy są tam równie drogie jak e Europie, byle sukienczyna w Macy's to 300-400 dolarów, a garnitur w Brook's od 1000 dolarów zwyż...
                              • mary_lu Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:08
                                Outlety i sklepy wyprzedające resztki z markowych sklepów. Przez trzy miesiące akurat udawało się upolować dwie walizy markowych ciuchów za śmieszne pieniądze.
                      • jamesonwhiskey Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:03
                        > co nie zmienia faktu, ze ciuchy, mimo metek, były cienkie jak barszcz

taki t shirt dla przykladu sa tanie za 5-7$ i drozsze za 15-50$
                        wiec jest wybor a ze wybral cienkie i tanie to chyba nie wina ciuchow czy producenta
                        • kolpik124 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:09
                          To tak jak w PL, tanie t-shirty za 20 zł, markowe 40-50 zł.

Dzieciakom hurtowo kupuję F&F za 20 zl sztuka bo latembrudzą i zdzierają byłyskawicznie. Tanie i niezłej jakości.
                  • aneta-skarpeta Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:39
                    nie jestem, mam po prostu pamiec do głupot

nie moge zapamietać, zeby kupic jajka, ale pamietam jakie slowo wkur..wia nangęsmile

i nparawdę, to gdzie robisz zakupy nie robi na mnie wrażeniatongue_out, a wręcz mnie smieszy to Twoje machanie tutaj metkami
                    niestety widze, ze dla Ciebie metki i to GDZIE robisz zakupy jest strasznie ważne- a to jest zabawne z dekasmile
                    • mary_lu Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:55
                      Niepotrzebna pamięć do głupot, wystarczy odpowiednia liczba przypomnień. Też wiem, jakie majtki nosi Dżejms, a nie prosiłam się o tę wiedzę big_grin
                    • jamesonwhiskey Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:14
                      > niestety widze, ze dla Ciebie metki i to GDZIE robisz zakupy jest strasznie wa
                      > żne- a to jest zabawne z dekasmile

a to juz twoja sprawa jak odbierasz to co pisze
    • cherry.coke Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 14:58
      Personal shopper, jedna moja znajoma to robi, tylko jest to dosc kosztowne.
      W wersji tanszej, a wrecz darmowej, sa takie uslugi w niektorych domach towarowych, tylko musisz sie wczesniej umowic i asortyment jest ograniczony do tegoz domu towarowego.
      W PL te drugie tez pewnie sa, a jak nie, to zaraz beda.
    • thea19 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 15:24
      sa tacy zakupowi doradcy, widzialam nawet jednego w akcji i u niego akurat stylizowac bym sie nie chciala. wygladal (chodzi mi o ubranie) gorzej niz lump. pan najpierw dzwoni do sklepu i kaze odkladac np czarne sukienki z rozmiarze jakims tam bo klientka potrzebuje. przychodzi z klientka, daje do przymierzalni i w kazdej pania oglada. jak juz wybierze kiece to dobiera dodatki. usluga drozsza od zakupionych ubran.
      aby bylo ciekawiej, to zmierzyl mnie litosciwym wzrokiem (nikogo wiecej oprocz sprzedawczyn nie bylo) jakby wolal: skorzystaj z mojej pomocy. a moj wzrok odpowiedzial: wisimito, spojrz w lustro czlowieku. ten stylista mial za duze spodnie w jaskrawym kolorze, trampki, brak skarpetek lub byly niewidoczne, jakas koszulke, korale i chustki na nadgarstkach oraz szelki. no gorzej niz jacykow
    • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:15
      Wszyscy mi piszecie o doradcach. Ja nie chcę doradcy, ja sama idealnie wiem, w co się ubrać, gdzie to kupić itd. Tylko nie chce mi się chodzić i tego szukać.

Nie potrzebuję stylisty, tylko osoby, która co miesiąc przeleci po sklepach i zgarnie wszystkie ciuchy zgodne z moimi wskazówkami, a więc:
      kolory:.....
      rozmiar:....
      nie koszulowe, nie swetry przez głowę, nie błyszczące itd.

buty:
      nie brązowe
      nie na szpilce
      na niewysokim obcasie
      nie ze sztucznej skóry
      itd.

Zakupy przez internet odpadają, muszę przymierzyć, jestem wymagająca co do tego, jak ciuch na mnie leży i jaką fakturę ma materiał, a odsyłać 30 ciuchów mi się nie chce.
      • mayaalex Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:26
        Popros jakas fajna i w miare ogarnieta zakupowo studentke. Powinna miec wystarczajaco duzo czasu na przelot przez kilkanascie sklepow i byc wystarczajaco kumata zeby po obejrzeniu rzeczy w Twojej szafie wiedziec o co Ci chodzi. Ech, zaczelam zalowac ze mam robote - bo to by bylo cos akurat dla mnie wink
        • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:34
          No właśnie nie znam żadnej osoby, która by się do tego nadała smile
          Zresztą nie we wszystkich sklepach przyjmują zwroty, więc to też musiałaby być osoba, która będzie miała układ ze sklepami, że to, co się nie sprawdzi, będzie mogła zwrócić. Jeśli będzie prowadziła taką działalność, nie powinna mieć z tym problemu, ale przypadkowej studentce to się pewnie nie uda.
      • peggy_su Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:34
        Personal shopper to nie koniecznie stylista. Jakby to przetłumoaczyć dosłownie to taki właśnie osobisty zakupowywacz wink Nie musi Ci na siłę niczego doradzać, czasem po prostu szuka dla Ciebie tego, czego potrzebujesz. I płacisz wtedy trochę mniej niż za usługę stylisty.
        • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:44
          Naprawdę personal shopper przyniesie mi w umówione miejsce wszystkie niebieskie bluzki z dekoltem nie pod szyję, które się nie błyszczą, nie są koszulowe, nie opinają ciała, w rozmiarze X z całej Galerii Mokotów? I będę sobie mogła wybrać, które biorę, zapłacić mu za nie, zapłacić za usługę i iść do domu?
          • mary_lu Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:50
            Nie korzystałam z usług personal shoppera, ale pełnię tę funkcję dla kilku osób z rodziny smile Jadę do dużej galerii handlowej, w jeden wieczór oblatuję wszystkie sklepy, kupuję wszystko, co wydaje mi się fajne, w sklepach, gdzie są dopuszczane zwroty, w kilku, gdzie zwrotów nie ma, umawiam się na gębę, jadę do domu, delikwent mierzy i wybrzydza, następnego ranka robię zwroty.

Nie masz kogoś takiego? U mnie w rodzinie jest po równo: kochających zakupy i nienawidzących tej czynności/niemogacych ruszyć się do sklepu, radzimy sobie koncertowo.
            • antyideal Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:57
              No wlasnie, a moze jakas niewyzyta zakupowo kolezanka ? wink
              • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:05
                Nie mam koleżanek, które by się do tego nadały sad
          • peggy_su Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:57
            Oczywiście. Z zastrzeżeniem, że nie zawsze przyniesie Ci ciuchy ze sklepów, w których nie ma zwrotów.
            • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:01
              Zwroty muszą być, bo przecież nie kupię sobie naraz 40 niebieskich bluzek smile
    • agnieszka77_11 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 16:59
      Też nie lubię latać po sklepach w poszukiwaniu ciuchów i kiedyś dokładnie pomyślałam o tym samym wink Potrzebny byłby mi stylista, który nie dość, że wybierałby w sklepach fajne rzeczy to jeszcze przynosił je do mierzenia. Zaoszczędziłoby mi to wiele czasu, a łażenie po sklepach to dla mnie udręka. Chyba nie jestem typową kobietą wink
      • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:06
        O to to, wreszcie ktoś, kto mnie rozumie smile
      • agnieszka77_11 Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:07
        Ale tak jak napisały dziewczyny powyżej. Nie stać mnie na to, bo to droga sprawa uncertain Ale taki biznes już istnieje i nie chodzi tylko o samych stylistów.
        • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:40
          Po waszych odpowiedziach przejrzałam kilka pierwszych stron z googla warszawskich personal shopperów i żaden nie oferuje usługi zrobienia zakupów za klienta. Wszyscy tylko mają w ofercie zakupy ze stylistą.
          • antyideal Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:52
            Znalazłam oferte zakupow za klienta ale w Poznaniu..
            www.szoperki.pl/dlaniej.html
            tym niemniej jest nadzieja, ze w Warszawie tez to jest mozliwe.
            A moze sprobuj przekonac szopera/szoperke do zrobienia takich zakupow
            bez Twojego udzialu.

Tez bym nie zniosla doradzania w kwestii ubraniowejwink
            • a.va Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 17:59
              O, jest nadzieja smile Dziękuję smile
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Pomysł na biznes 31.01.13, 18:08
          teraz wiekszosc sklepow ma sklepy online. wchodzisz na strone sortujesz lub bierzesz wyswietl wszystko i ogladasz przewijajac. da sie wychaczyc fajne rzeczy a potem pojsc stacjonarnie i kupic.
    • poli.na1 Re: Pomysł na biznes 05.02.13, 13:42
      Są tacy ludzie.smile

Personal Shopper to zawód polegający na doradztwie w kwestii doboru garderoby. Personal Shopper nie tylko idzie z nami na zakupy, ale określa też rodzaj sylwetki, typ kolorystyczny i dobiera stylizacje idealnie pasujące do danej klientki (klienta).

Personal Shopper to osoba, która pomaga innym w modowych zakupach, ale również organizuje metamorfozy, stylizuje w sesjach zdjęciowych. Jednak przede wszystkim radzi jak się ubrać i co kupić tym, którzy go zatrudnią.smile
    • marl-enna Re: Pomysł na biznes 05.02.13, 14:45
      To jest bardzo dobry pomysł na biznes. I muszę przyznać, że sprytnie to wymyśliłaś. Na pewno jest więcej takich osób, którym tak jak Tobie nie chce się biegać po galerii i szukać. Myślę, że z początku ciężko by było zarobić takiej osobie ale powoli ludzie przekonali by się, że to jest bardzo dobry pomysł.
      • haidi0111 Re: Pomysł na biznes 05.02.13, 15:13
        Znam taką osobę - OSA - Osobista Stylistka. Ma oddziały w Warszawie krakowie i Gdańsku. Na pewno w jej ofercie jest usługa zakupów, przeglądu szafy itp. Znajdź stronę i poczytaj.
    • notting_hill Re: Pomysł na biznes 05.02.13, 16:50
      To napisała dziewczyna, która mieszka w Anglii:
      Chciałam Wam jeszcze napisać o moich doświadczeniach w GAPie w piątek. Otóż GAP co jakiś czas urządza spore obniżki, o których informacja przychodzi do mnie mailem. Tym razem było to 40% na nową kolekcję. (...) No i okazało się, że sklep w Oxfordzie oferuje serwis 'personal stylist'. (...)
      No cóż, GAP to nie Selfridges ale generalnie był to dobry pomysł choć chyba specjalnie 'stylista' nie jest mi do niczego potrzebny bo twardo powiedziałam, że wszystko ma być szare wink. Ustępstwem był sweterek w tonacji biało, czarno, szarej wink. I wiem w czym dobrze się czuję. Moja stylistka była Rumunką co mi pasowało bo nie ma nic gorszego niż młoda Angielka z motywacją do pracy równą zeru. Najpierw przeszłyśmy się razem po sklepie wybierając co mi się podoba, i to Laurie nosiła to wszystko za mną (cool!). Do dyspozycji miałam dużą kabinę i Laurie była tam ze mną (ktoś kto nie lubi rozbierać się przy obcych mógłby mieć z tym problem). Dostałam przekąski o bardzo przyzwoitym standardzie oraz sok pomarańczowy (mogłam dostać wino ale musiałam jeszcze iść do biura tego dnia więc podziękowałam). Także wypad sklepowy zaliczam do udanych a obecność kogoś kto donosi ubrania jest fajna (ale zawsze można zabrać ze sobą kogoś na zakupy), ja często pomagam tak mamie kiedy przyjeżdża na zakupy tutaj. Ale tak sobie myślę, że jak następnym razem przyjedzie to zamówię takie spotkanie w Debenhams (ulubiony sklep mamy) i niech ktoś inny lata po wieszakach wink.

(www.pimposhka.blogspot.com)

(Mam nadzieję, że pimposhka nie będzie mi miała za złe, że ją zacytowałam)

Wydaje się, że mamy za mało przyzwoitych sklepów, które by mogły coś takiego zaoferować (chociaż może Peek&Cloppenburgh?) lub jesteśmy za biedni (zwracam uwagę, że zalinkowana usługa u "personal shoppera" to jednorazowy wydatek 500 pln plus jakaś konsultacja przed, np. przejrzenie szafy- 200pln).
    • betty_julcia Dokładnie 05.02.13, 17:11
      Mało tego, w wielu sklepach mówiłam nawet managerom, że powinni wprowadzić taką usługę, że jest możliwość umówienie się ze stylistką znającą asortyment sklepu na zakupy, która dobierze rozmiary, kolory, fasony.
      Wiele bym za to dała.
      Znam wiele osób, które tak jak ja nie mają czasu lub po prostu nie lubią przebierać w ciuchach a chcą lub muszą ładnie wyglądać.
      Jeżeli chodzi o zakupy internetowe, może sobie na to pozwolić neiwiele osób. Ja nie bo mojej sylwetce daleko do ideałusmile i muszę wszystko poprzymierzać.
      Ja bym bardzo chętnie zapłaciła za to że ktoś mnie ładnie ubierze i wyszłabym z galerii z dobranym kompletem ubrań na dany sezon czy porę, obkupiona od butów po płaszcz.
    • pibelle Re: Pomysł na biznes 05.02.13, 22:47
      Ja kupuję tonę wszystkiego w yoox.com - tam od jakiejś kwoty jest darmowa przesyłka kurierska, więc biorę ile wlezie. Kurier przywozi, mierzę i wybieram, resztę odsyłam wzywając kuriera. Oni mają przesyłkę zwrotną w cenie. Czyli w tym wypadku darmo.
      Tylko trzeba mieć jakiś przyzwoity limit na karcie kredytowej, bo nie da się nie zapłacić.
      Kiedyś zamówiłam tak sobie jakieś hiper drogie buty, tak drogie, że wyczerpały pułap darmowej przesyłki. Przyszły, przymierzyłam, odesłałam. I jakoś tak do tej pory się składa, że różnice w kursach przy zwrotach wychodzą na moją korzyść wink
    • camell-ya Re: Pomysł na biznes 08.04.14, 14:56
      Jeśli chodzi o personal shoppera, to jak korzystałam z usług Porta Kal w Warszawie. Dziewczyna przywozi Ci do domu wszystkie zamówione rzeczy+ te, które wie, że do Ciebie pasują. Przymierzasz, jeśli coś nie pasuje, to ona to zabiera. Ogólnie świetna sprawa jeśli chodzi o dbanie o garderobę,szczególnie jeśli masz małe dzieci i pracujesz. Firma ma odziały w każdym większym mieście w Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka